Thursday, January 21, 2016

22, Decembar

Kad ljudima nesto smeta  ili kad im odgovara ,nadju nacina da to i pokazu.Kad im je ,,svedno,, sute.

Sto bi to meni ,odavde iz Orlanda ,sa Floride  smetala nova  dzamija ,koju najavljuju  u onom parkicu  ,na cosku ulica  JNA i Principove ,po starom ili  Kulovica i Branilaca grada po novom ,ali mjesto je isto.Zvao se taj parkic ,,Franca Preserna,,,sto vjerovatno malo ko zna ,ne mislim na Franca ,nego  da je parku bilo tako ime.Ja sam ga uvijek  zvao ,,Park iza  Trafike .U stvari nikad to i nije bio pravi park ,po onim  svijetskim kriterijima ,nego  malo  trave,neki zbun, ,po koja klupa ,sto traje ,20 dana  i to je to.U ostalom ko se ikad ,,pofato,, u tom parku.Jebo park u kome se niko ,,nefata,,

Haj da napravimo  jedan krug  i da pocnemo  od trafike ,Okolo.Na samom cosku  iza parka je bila neka  austrougarska  zgrada ,koja je nekim cudom ostala nepovezana sa ostalim  i osim sto je tu bilo nekoliko stanova ,na spratu ,dole  je napravljen i neki neatraktivni poslovni  prostor ,sjecam se da je bio i prodavnica boja  il neko predstavnistvo ,tacno na ,,cosku,, suda preko puta.Prema Miljacki i Obali ,nista ako ne racunam  benzisku pumpu ,direktno preko put ulaza u sud ,koja mi je ostala u sjecanju ,ne  po  automobilima ,nego po redovima ljudi  sa kanisterima koji cekaju ,,Loz ulje,,Poslije je sve bilo Posta.,p na obali Posta ,pa opet pored Pozorista  na lijevo posta ,sve  do , ,,vojne zgrade ,koja je  napravljena  vjerovatno ranih pedesetih .U toj zgradi su  stanovali ,visoke vojne starjesine ,a zgrada je imala i balkone , za razliku  od one ,koja je napravljena uz nju i gdje su stanovali ,,vodnici ,zastavnici  i oni sa manje ,,cvaraka,, i nisu imali balkone.Ispod  zgrade sa bakonima je bila  prodavnica vojne opreme ,,22, Decembar,,Sjecam se da je u izlogu uvijek bilo izlozenih uniformi ,sapki ,sivomaslinastih kosulja  i svega  sto  se koristilo  da se obuces i da ,,sluzis narodu,,Bilo je tu i ,,civilne,, robe ,ali mislim da ,nije bilo ,,slobodne prodaje,, sto znaci ,da nisi mogao  tamo nista kupiti ,ako ne pokazes  ,,vojnu knjizicu,, bez obzira  na pare.Osim ovog  JNA   ,,butika,, sjecam se  i vjecnog ,,sahadjije,,koji sigurno nije  tu slucajno dobio prostor ,nego je moro imat   vezu sa onim ,sto su stanovali iznad njega ,a i pored njega ,iza coska,

E to iza  coska je jedna od najruznijih  zgrada u Sarajevu.Vojna naravno. ciji ,,kvalitet,, nije mogao pokriti  ni ovaj ,,parkic,, kako ga ja zovem ili park Franca Preserna ,kako su ga ,,drugovi ,, zvali,E sad da si nekom  u Ljubljani  prico da u Sarajevu ima park  Franca Preserna , covjek bi ,vjerovatno ,pomislio ,na sve normalne parkove i odo  priznanje ,Bosancima ,na  bratstvu i jedinstvu ,ali ono  sto je bilo ispred  haustora  dugacke vojne zgrade ,vise bi se moglo nazvati  ,,medju prostor ,,  da neki pjani  zastavnik ,nebi direktno iz haustora   pod  trolebus ,cija je stanica  bila preko ulice.

E to je taj krug.Odhodas ga za 7 minuta.Lokacija ,,onako,,  nista posebna ,da nije , ;Naodnog pozorista, Poste, Suda i ako bog da  nove Dzamije,Sveto  cetvrojstvo, i sve na jednom mjestu.Slucajno.Ne vjerujem  ili mozda i jeste ,ako je slucajno bilo i to da su tako uradili i austrougarski  ,,planeri,, grada ,Napravili na malom postoru  sve da  covjek moze zadovoljiti  svoje potrebe ,za umjetnoscu ,pravdom i  ,komunikacijom .Poslije naslijedili i Partizani a poslije partizana  ovi iz  klovnovsko dzamiske partije ,samo sto  im je  falila  dzamija ,za opste  veselje.Sad  ce svi oni stanovi ,bez balkona ,imati pogled na dzamiju.

Sta ba.Smeta mi.Sta ce meni  odavde iz Orlanda smetati ,Pozoriste ,Sud, benziska pumpa ,Sahadjija ,trafika ,posta ,park  i stanovi  novih boraca.Ja dodjem ,odem  il ne dodjem .Ako ovim sto dole zive to nesmeta  ili ako im je  ,,drago,,  to je to.Ljudi uvijek nadju nacina da kazu ,kad im nesto odgovara ili  ne .Kad sute je najgore.

A sto se Sarajeva tice ,jedna  dzamija  vise ,nista ne znaci  ili i ako znaci ,toliko je vazno ,ko ono sto se park iza trafike zvao po ,,Franc Presernu,,Dzamija je toliko puno  da ih vise i ne primjecujes.

I jos nesto.Kazu da je u ovom parkicu iza trafike nekad bila dzamija ,pa je  Partizani srusili.Hm ,Mozda .Ja se ne sjecam ,ali pamtim da je na mjestu danasnjeg  hotela ,,Holidej in,, bio  cirkus plac ,pa nikom nije palo na pamet ,da tu napravi  bogomolju za klovnove.

8 comments:

Hashim said...

"Ima bogomolja za klovnove preko puta hotela Holidej in"

Marijan said...

E vidiš, park je bio upravo takav kako si ga i opisao. Tek kada se neko sjetio da se ta površina uredi kao svi ostali normalni parkovi (mislim slovenskim parama) skočili su ovi iz IZ: -to je naše, ne može se tako sa našom imovinom itd. Od tada stoji ono ruglo započetih radova. Kažu bila džamija i bit će opet... ako, neka, meni ne smeta... a šta ima da mi smeta?
U ovoj zemlji i tako više niko nikoga ništa ne pita, a i što bi, zna se ko je jači!

Anonymous said...

Hashime, "preko puta holideja" moze bit na cetri strane, mozes li bit malo jasniji.

dalibor bilic said...

Tehnicka skola garant.

Kevrin potok said...

Bogomolja, ali vragu, je ambasada jedne zemlje preko puta, koja je sa svih strana opasana znamo iz kojih razloga. A ako vama cijenjena gospodo Dalibore i Marjane smeta da se vrate bogomolje na mjesta gdje su bile vjekovima pa komunisti zulumom oteli, vi brate na avion pa u Sjevernu Koreju ili na Kubu. Cvjeta sekularnost, ma blagostanje pravo.

Marijan said...

Stara izreka kaže: "Ne daj ti Bože američke avijacije, ruske okupacije, naše administracije"... i vjernika M 92!

Anonymous said...

Pranje novca, eto ssta je to!

Ono ssto je bilo vjernika, pravih, u komunizmu, otisslo je na onaj svijet.

Moguce da je koji od 80-ak godinica joss zziv, ali je pitanje je li jos razuman, koliko ima imovine da podijeli, tj. da mu otmu...sve za racun religije.

Ovi mladji nisu nikad a i nece biti vjernici. CCim on/ona gleda da ima najmoderniju odjecu i obucu, telefon, kuccerinu...a tek kola...to veze nema sa vjerom.
U veccini zzive na raccun roditeljskih penzija, neke prodane imovine, a ccak i roditeljskog kredita.

Trazze li prilog u zlatu i srebru?

http://www.avaz.ba/clanak/138462/pogledajte-najgledaniji-dokumentarni-zapis-s-tv-alfa-jedna-vreca-zlata-za-mog-bakira?url=clanak/138462/pogledajte-najgledaniji-dokumentarni-zapis-s-tv-alfa-jedna-vreca-zlata-za-mog-bakira

Feniks

Micko said...

U pravu je Kevro.Treba svaka ulica imat 3 djamije.Gdje će silni arapi kad dodju u Bosanski kalifat.Veliki kalif sin Bakir je obećao 100000 radnih mjesta.Počelo je.Marijane spremi cetke,a ja ti šaljem tonu zelene farbe ko donaciju.Planiram i ja izgradit par džamija i prodat jer je to trenutno najbolji biznis.Colek počni radit na arhitektonskim rješenjima.Napravi neku koje nigdje nema.

Tetka niko se ne boji starijih,nego mlađih,nažalost.

Pozdrav za svjeha važi.
Znaš onu pjesmu,vratja se Šime,a oni pitaju di je bija.Di je bija,da je bija lipo mu je bilo.

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...