Tuesday, May 15, 2018

,,Buca,,

Svog druga , sam ,,ufatio,, negdje kod Rijeke u autu,Vraca se kuci iz Sarajeva.Kaze da mu je bilo ,,super,,sto me uopste ne cudi ,jer njemu je uvijek tako u Sarajevu ,cak i onda kad nije bilo tako ,al za razliku od ,,nekad,,kad sam covjek sebe natjera ,da mu bude kako on hoce ,moj prijatelj sad  i zraci optimizmom i vjeruje da  u grad ispod Trebevica i na Miljacki  ne upitno dolaze bolja vremena.Dokumentuje mi to u telefonskom razgovoru sa  desetinama primjera  pozitivnih promjena ,koje se kako on veli sad ne samo da vide  neg i osjete.U Sarajevu nisam bio dvije godine.Ni malo ni puno vremena da ne vjerujem  ,da je ,,istina,, ne zato sto mislim da nije  ,nego sto sam po prirodi skeptican  na Sarajevo poslije  rata.

Isti dan na Fejsu  gledam slike proslave  mature ,boga piaj koje, ispred Druge  gimnazije.Slike postavio moj drug davor ,koji je specijalno za ovu priliku  dosao iz Slovenije.Bilo je i videa z neke  kafane uz  pjesmu .Cak sam i komentariso  i lajkovo ,odnosno dao do znanja da sam vidio.Sa davorom ,o tome kako mu je bilo na proslavi mature nisam komentariso,ali prema onim  snimcima ,kafanom ,tamburasima  ,nije moglo biti lose,

Sredina Maja je  vrijeme matura .Neko slavi 40  godina od kad je  zavrsio srednju skolu ,neko  taj isti dan.Svi sarajevski portali koje inace pratim su  objavili i snimke proslave  mature  ispred  Prve  gimnazije  uz naslove : Sarajevski maturanti  proslavljaju maturu uz  pjesme Turbo folk pjevacica  i stvarno  kad otvoris da vidis  trese se asvalt ispred  gimnazije  od muzike i glasa  ,valjda Cece i pjesme hocu da budem tvoja bijela   ciganka.Kazu  da je poslije Cece najpopularnija Stoja.Ok pa sta.Niste valjda ili jeste ocekivali da ce veselje biti uz ,,Ilahije i Kaside,,ili nekome smeta sto  su u pitanju Ceca i Stoja a nebi mu smetalo da  je Mubera ili Aisa  sa istim  sadrzajem.

E tu gdje  buduci  sarajevski akademski gradjani  slusaju i pjevaju Cecu ,sam i ja svojevremeno  slavio i pjevao,Koliko se sjecam  pjevali smo pjesme Indexsa ,Dugmeta ,grupe Cod, Zravka Colica  i poneku Tome Zdravkovica,sto znaci bilo je i kod nas malo ,,cirilice,,nije da nije,ali ,niko me ne moze ubijediti  da  je Toma Zdravkovic ili neko njemu slican isti ko Ceca i Stoja,mada je i Toma pjevo o cigaki .Poslije sam  citao i komentare  na ovaj shou ispred prve gimnazije ,gdje ocevidci kazu da je bio i  dosta alkohola  i gdje ljudi komentarisu  da je sramota ,da se ovo desava u ,,zoru, ramazana ,ko eto da nije  pred ramazan ,bilo bi ok ,al posto jeste  nije ok.

Nego znate sta.Kad  bolje razmislim  i da imam mogucnost izbora ,pjevo bi i ja danas  Cecu ,da mi je njihove godine ,vise nego sto bi  volio zapjevat ,,Bolje biti pijan nego star,, na  nekoj pedesetogodisnjici  mature ,a to sto je glavna licnost iz ove pjesme  cekala ,,Bucu,, ispred Prve  gimnazije  je samo dokaz da se ,,cekanje ne isplati ,,i da je  u svakom slucaju  bolje biti pijan i mlad ,nego trijezan i star.

Medju politickim sadrzajima ,glavna vijest je da je u Vitezu ,otoren konzulat  republike hrvatske u Bosni i Hercegovini.Otvorila ga licno predsednica Hrvatske ,a ako moze u Vitezu, biti konzulat ,a ispred njega,sa makazama  u rukama ,  predsednica   jedne  evropske zemlje ,sto nebi mogla i Stoja ispred prve  gimnazije.

5 comments:

Hashim said...

Blago Coletu , kad je slavio te godisnjice mature , Ceca se jos nije ni rodila !

dalibor bilic said...

Mozda i nije ,ali je zato sad Cole prvi raper Sumbulovca.

Marijan said...

"ja i dalje vozam dajca, slusam Cecu, gladm jajca..." ( Zabranjeno pusenje - Arizona dream)

Micko said...

Nešto je teško poslat komentar ne znam zašto. Probao sam vise puta ali evo sad opet.

Mi zanatlije nismo imali matura ni lijepih haljina ni nikakvih partija. Onako smo tiho završili svoje škole i na posao. Kako je ko uspio to on sam zna. Ja u autu slušam boem naxi radio sa mobilnog telefona. Mislim da je to najbolje sto se može nać. Novi auti nemaju vise CD pa je to ono pravo probajte pa javite kako vam se čini.

Anonymous said...

Mi nismo birali muziku, već muzikanti. Bio je red dobrih, a bogme i red turbo folka, koji je na okolnim stolovima digao atmosferu do usijanja.
Moj Dalibore 40g mature, ostarilo se.
Bilo je super ručak u bašči kod Ene na Sedreniku, u roku od sat vremena napuni se bašča , sve znana dijaspora iz Druge gimanzije, bez godišnjice mature, bilo lijepo sresti neke stare face.
Davor sa velikim D

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...