Wednesday, May 2, 2018

2, Maj

Koliko sam ja mogo ,,upratiti,, jedino se u Americi i Bosni nista nije desavalo za 1. Maj.Ok ,Amerika, Ovde nema ,,klasnog,, pitanja  i ako ima sta nerijeseno onda je to ,,rasno  ,,

Bosna je posebna i prica za sebe.U Bosni takodje ne postoji  ,,klasni,, problem ,jer  nema onih na kojima  to i egzistira ,odnosno  u Bosni nema radnicke klase ,ili i ono sto  je bilo ,je vec u penziji  ili pomrlo ,a nova se nije pojavila i svi problemi se  vrte oko  naconalnog pitanja ,kojeg  forsira  seljaka klasa ,kojoj je  ovo oduvijek bilo vaznije nego rijesavanje   klasnih  pitanja  i zavrsetkom  rata ,nacionalna pitanja  su i rijesena.   Danas i ako imas ,a to je veoma rijetko ,da neko radi ,to su u glavnom jednonacionalne sredine ,jednonacionalna  firme  zakovane u jednomumlje  nacije i  uljujlkane  u kolijevci opsteg  nacionalizma  gdje  bilo sta sa klasnim predznakom  bude  prestavljeno  kao izdaja  vlastitih nacionnalnih  interesa    koji se  se ne trebaju rjesavati nego samo odrzavati.

Ako cemo pravo ,nacionalizam je  buducnost ,a ne komunizam  i zasto onda  trositi vrijeme  na nesto sto nema perspektive  ko eto  treba ponovo  potegnuti  pitanje  klasne borbe ,kad su svi  dosadasnji pokusaji propali.

Ok ,Imamo  situaciju da se poslije rata  dobilo  3 jako nacionalno zadovoljna naroda  i da je sa  sela  u grad  doslo  puno onih  sto su tamo  bili seljacki naciona;listi a  sad postali  gradski  nacionalisti.zadovoljni svojim  i mentalnim i geografskim stanjem  i bez velike zelje da bilo sta ,,cackaju,,

E to je razlog  sto nema  bunta ,gdje su svi postali  ista  nacionalna klasa  u kojoj se i trazi   rijesenja   svog vlastitog statusa,ali   bez zelje za  velikim i opstim promjenama.

Da zakljucim.I poslije drugog svijetskog rata  veliki broj ljudi iz jednonacionalnih sela je ,,sisao,, u grad  u visenacionalnu zajednicu i od njih su postajali radnici okupljeni oko ideje klasne borbe  i zajenickih interesa  jacih od nacionalnih  da bi se poslje ovog zadnjeg rata desilo isto  da sa sela u grad ali sad jednonacionalni ,   dodju,ne postanu radnici ali ni ,,gradjani,, .i da svijest ostane na  nivou  mjesta odakle su i dosli ili nacionalno ,,zadovoljno ,, bice ne moze biti pokretac  bilo kojih promjena ,koje nisu u sklopu  ,,nacije,,

A odgovor na pitanje ,zasto u Bosni ,za razliku od  evrope ,nije bilo  protesta ,je jako  jednostavan ,Zato sto su tamo ,sad, ,,svi,, sretni, i veseli ,naravno.

17 comments:

Nurko said...

Jah, veseo neki svijet. Pobio bi se najradije opet s osmjehom na licu.

Anonymous said...

Jah, jah, pobili bi se sa spinjetkom medju zubima i osmjehom na licu! I za praznu flasu Cole.
F.

Anonymous said...

Sve bi domorodce iz Bosne trebalo iseliti u EU pa naseliti migrante iz Azije i Afrike

Micko said...

Najbolje je rekao Rade Šerbedžija u onom filmu go west da bi trebalo sve iselit iz Bosne i naselit neki pametan narod da zna da živi u ovoj ljepoti. U pravu je sto posto. Ma sto mene iselile ,a bas sam znao život u onoj ljepoti. Nije mi ni ovde teško i ništa mi nedostaje osim one ljepote koje vise nema. Moraš mislit hoćeš li rec dobar dan ili meraba. Jebo to. Dobar dan i laku noć su meni ostali u sjećanju , a ovo drugo samo popišaj. Zavladao nacionalni seljakluk i ijavasluk. Učio sam danas jednu slatku francuzicu kako se gadjaju glineni golubovi. Kad GOD pogodi kaže mersi boku i poljubi me. Toliko se ona time okupirana da sam i ja nju ljubio poslije svakog pogotka. Ma nema ove ljepote nigdje samo treba znat. Mersi boku ili tenkyou veri mach. Pa onda mersi boku za svjeha vazi.

Marijan said...

Ja sam za to da se ova BeHa ipak podijeli... pod uslovom da se za nas normalne, nacionalno- vjerski ne zadojene, relativno poštene nađe jedan poseban komadić Bosne, pa zvao se on kanton, republika, država, entitet... Da mi više ne iskaču iz svakog budžaka ove odurne face što samo na svoje dupe misle!

Anonymous said...

Sve Srbe potjerati u Srbiju, Hrvate u Hrvatsku a one koji odbiju obavezno osunetiti.

Dalibor Bilic said...

Eto vidite.Uvijek ima rijesenje.

Hashim said...

@Marjana,
Imam ja dva dunuma u Sarajevu ( Rakovica ). Mislim da ce biti dovoljno da se svi normalni, nacionalno nezadojeni smjeste u kakav manji staracki dom ...

Anonymous said...

Danas 4. Maj...3:05

F.

Anonymous said...


"Anonymous Anonymous said...
Sve Srbe potjerati u Srbiju, Hrvate u Hrvatsku a one koji odbiju obavezno osunetiti."

Pozdravi mamu i sav zenski rod u tvojoj familijI


Bosna do Kaknja

Anonymous said...

Anonimusu od Bosna do Jajca:
Drz se tate Crnogorskog i ostale muske familije, a zenski rod pusti na miru!

Marijan said...

Uz godisnjicu Titove smrti
M.Pavlovic je rekao iz za*ebancije:
"Dragi druze Tito... ti si umro u tri i pet... u tri i deset, mi smo vec bilo u govnima, jako velikim govnima!

Anonymous said...

Peti peti duha nema...

Anonymous said...

Druze Tito mi ti seku nemamo

Hashim said...

@Marjan
Poslije svih ovih komentara mislim da je dva dunuma
Za "normalne" previse, nema toliko "nezadojenog" naroda
Micko said...

Nešto mi se često sjetite moga druga Tite. Nekad su me neki i pljuvali ovde kad bi sponjiao Titu i njegovo vrijeme. Sto li ste ga odjednom zavoljeli nije mi jasno. Valjda došli tobe. Dosadi kapitalizam i zlatne kasike zardjale. Polako samo. Svašta će tu još dosadit pocev od pedera pa zaštite pasa i mačaka pa Mc donaldsa i ostalih demokratskih zbivanja. Jebi ga. Nije nam imao ko kazat šta donosi demokracija i kapitalističko robstvo. Živio moj drug Tito. Govorio je on ali ga nismo slušali.

Marijan said...

@Micko
Ko se ba sjeti Tite, ti i ja... većina "ostalih" ga krive (što je umro) za sve nedaće koje su nas snašle poslije?!