Wednesday, February 13, 2019

Alijin Srbin

Pojam ,,Alijini Srbi,, rodjen je  odma na pocetku rata a koristili su ga ,,pravi,, Srbi ,kad bi pokazivali prstom  na sve one ,,svoje,, koji su ostali u Sarajevui  u toku rata a i poslije njega  kad se sabiralo ,,ko je gdje bio,, i sta je radio.Nisam cuo ,da je na drugoj strani  bilo slicnih nadimaka ,a bilo je ljudi, koji su  prozvani kao   radovanovi Muslimani,,,ali  bar u pricama puno manje ,pa cu se u ovom txstu pokusavati baviti ovim prvim ,ne zbog toga da  bi im odredio ,,tezinu,, i otkrio neku ,,istinu,, nego da  bi ih smjestio  na pravo mjesto .Koliko je u Sarajevu za vrijeme rata bilo ,,Alijinih Srba,, tesko je reci ,ali prema jednim  informacijama Srpskim , jako malo ,a prema drugim -Muslimanskim  -dovoljno.Taj broj je i  godinama i mjesecima varirao ,jer su mnogi bjezali ,a novi nisu  dolazili.Kako je u Sarajevu bilo Alijinim Srbima.Tesko ko i ostalim i duplo teze kad nalete na nekog ,,pravog muslimana,, kome je isto bilo tesko.Tako je bilo  obicnim alijinim Srbima koji su u isto vrijeme sluzili i za potkusurivanje i za pokazivanje a par onih  sto su izabrani u ,,vlast,, da bi se vidjela  multietnicnost imali su odprilike politicki uticaj ravan nekom hodzi ,sto je i ako je ostao u Banja Luci tokom rata.

Onda rat zavrsio ,ko je pobjeego pobjego i posto izbjeglica ,a ko je osto ,osto u svom,Prestankom rata ovo ,,Alijini  Srbi,,  gubi na znacenju  i na jednoj i na drugoj strani ,sve do neki dan dok se predsednik  bosnjacke nacionalne patije nije okomio  na jednog takvog  proglasivsi ga ,,izdajicom i neprijateljem ,,ne zato sto  ima argumentata za tako nesto ,nego sto je covjek  predsednik jedne stranke ,koja je   dobro uzdrmala  nacionalnu vlast  i kad je od ,,alijinog Srbina preko noci postao ,,Enemi of the state,,Rijec je o Pedzi Kojovicu  lideru ,,Nase stranke ,,  koji je sa blagim podsmjehom nacionalista gledan  sve do trenutka  dok ta stranka nije dobila  veliki broj gklasova  i preko noci od Pedje Kojovica -alijinog Srbina posto Pedja Kojovic  Srbin .E velia je to razlika.Ljudi glasali  za alijinog srbina  a stranka kojoj je on na celu  ima bar 90 posto  Bosnjaka ,

,,E necemo tako Dino,,  scena iz  fila Sjecas li se Doli Bel,,ovaj put u reziji SDA ,samo sto nije Dino nego jos  gore Pedja ,koji je ,vidi sad ,ko alijin Srbin doso na vlast da istjera alijinog  sina.Ok,Sin je ipak veca ,,funkcija,, od  srbina bez obzira  ciji je  pa se potegnuo ,,dzon,, i laznjak o tome gdje je u ratu bio Kojovic ,da ga ogade  narodu ,sto nije uspjelo  i trenutna situacija  je da je ,,sin,, jos uvijek  u kabinetu ,a da mu neko kuca na vrata  i kad  djete pita,, ko je,,  ,dobije odgovor ,,Predrag ,alijin Srbin ,,sto je sasvim dovoljno za pocetak  i sto ce se vremenom pretvoriti ,bar se nadam ,u   Predrag=ime ,iza kojeg stoji samo  covjek  ,.nesto poput parketa ,sto ljepse izgleda nego itison ,ali je daleko ,,tvrdji,,,, 

7 comments:

Marijan said...

Ih *ebo ga ti, a "Alijini Hrvati"?
Za većinu zapadnih Hercegovaca to su ti svi koji ovdje žive, a deklarišu se kao Hrvati. Doduše, ima ovdje i mnogo "pravih Hrvata" (HDZ) koji se vikendom vračaju kući, debelo uživajući, trošeći novac poreskih obveznika sa svim prinadležnostima koje uz to sleduju.
Osnovni im je zadatak šuplja njihovog vođe i stranke o ugroženosti, bez nekog velikog uplitanja u ekonomski i socijalni napredak države.
----
Neki dan je neko ispričao vic:
Raspisao gradonačelnik nagradu za odvođenje golubova sa Baščaršije. Pokušavali mnogi. Dan dva ih nema i poslije su opet svi na broju.
Nagradu odnese Mujo. Pustio je nekog pink goluba za kojim su svi otišli i više se nisu vratili.
Nakon nekog vremena pozvao gradonačelnik Muju pitajući ga da li ima nekog pink Sanđakliju, Arapa...
A raja konta:
- Eh da nam je tako nekog pink političara!

dalibor bilic said...

E to bi vec bilo previse (alijini Hrvati ) za jednu pricu Marijane.

Anonymous said...

Da ipak ne mislis na "laminat"?

Feniks

Anonymous said...

Moj stari pokojni je bio Alijin Srbin. Ili Cole na ovom blogu. Jebena sorta ljudi, ni tamo ni ovamo kao sto se I ovaj blog zove, sa familijom na obje strane, ljudima s "ove strane" pred kojima moraju osuditi zlocine "svojih", ali nisu horni ni za tekbiranja I politickog islama koji od rata na ovamo pobjedjuje gradjansku opciju MirSe Lazovica i slicnih. Alijini Hrvati su kao I Alijini Srbi skoro pa izumrli osim "pomjesanih" kao Komsic koji govore hljeb, opstina i hiljada, kojem je mater Srpkinja a zena Bosnjakinja, pa ce u BiH uskoro ostati samo oni "pravi" Srbi i Hrvati I nadpolovican broj Bosnjaka koji ce biti sve nezadovoljniji i radikalniji sto se njihov postotak bude vise kretao prema gore od 50.1%, I dok SDA bude jacala, dok ne dodje do krize u svijetu pa picvajz opet pocne u BiH uz ucesce migrantskih grupa da se jos vise zakomplikuje. Ovdje u Buca Potoku nema vise ni mojih komsija Odzakovica kojih je bilo na desetine okolo ni ostalih Srba a ni Hrvata uopste, svijecom da ih trazis, ni onih gore Zivkovica iznad ni onih dalje sa Jezera i Zuci starosjedilaca Sikirasa, Vladusica iza brda na Grahovistu. Neki dan se popeh na brdo gore u Zivkovice zbog pogleda pa vidim pored ceste bijele kamene pravoslavne krstove zarasle u rastinje na groblju iz 1824 godine pored onih novijih. Ali sad je skoro 2024, 200 godina razlike, nova vremena su dosla. Neko kaze zajebali su se I Alijini Srbi a I Alijini Hrvati sto nisu otisli vec 1992 kad su njihovi vec krenuli stramputicom razbijanja Bosne, ali ne bi bilo razlike da su svi i ostali, jer nije Sarajevo njihov glavni grad - u njihovim glavama - dok god je Beograda i Zagreba.

nesloga

Hashim said...

Nesloga
prilicno konfuzno ( neobicno za tebe )
Aj' ponovo!

Anonymous said...

Hashime jaro, sta je konfuzno, treba li pojasnit? Nisam nista rolao, jer I dileri bucapotocki su otisli u Svabiju u potrazi za boljim zivotom, a danas nisam ni pio osim jogurta i kisele jer valja ujutro nazad kuci iz ove depresije.

nesloga

Anonymous said...

Brodski pod!

Feniks

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...