Friday, February 8, 2019

Mucko

  Znam ,,da znate ,,Na danasnji dan 84, godine  su u Sarajevu otvorene  ,,Zimske olimpiske igre,,Treba ustat i ponoviti ovo jos milijardu puta ,jer bez obzira sto nam se tad ucinilo ,,da je to bilo normalno,,iz danasnje perspektive izgleda nestvarno.Znate li takodje ,kad  ce Sarajevo opet  dobiti Olimpijadu .Nikad .Da nisam malo pretjerao.Nisam,.Olimpijada jeste sportski  dogadjaj ,ali je i vise od toga .Ukazano povjerenje medjunarodne zajednice ,,nekome,,da moze nesto uraditi-orhanizovati ,biti  domacin ljudima iz cijelog Svijeta ,da se ,,osjecaju kao kod kuce i jos bolje ,da im bude lijepo  dok traje i da  dugo pricaju o tome ,kad prodje.Sad jeli sarajevska olimpijada bila najbolja u istoriji ,tesko je reci ,ali je  bila  ,,tu negdje,,i malo je onih sto su iz Sarajeva otisli  nezadovoljni ,ukljucujuci  i Kirka daglasa  i njegovih 300 dolara placene vecere u restoranu ,,Una,, na Bascarsiji,a nas godinama bilo  stid ,Jutro ,,poslije,, vozo sam  Dorans Smitha ,direktora  ABC Newsa  i Kirka Daglasa.Pricali su o Sarajevu i glumac je spomenuo  ,,skupu  veceru ,,koja je kao  jedina ,,mrlja,, ostala  da puni novinske stupce da bi reakcija Smitha bila ,da se od srca  nasmiojo ,sto je i Daglas prihvatio, i da su presli na drugu temu.

Od Sarajeva je danas ostalo  malo toga  sto ga je krasilo u doba ,,igara,,promjenio se ,,svijet,, i promjenio se grad.Velikih  manifestacija   gotovo da  nema ,pa i ako neka i ,,bane,, u glavnom se radi o manje znacajnim ,kao sto je ovih dana  skup mladih evropskih ,,junosa,,  olimpiskih kandidata.Ok ,Nije puno ,al bolje je nego nista ,da bi danas procitao  zvjestaj koji je dala sarajevska policija  kao upozorenje   gostima ,da se cuvaju dzeparosa,Nesto se ne sjecam da sam  slicno  cuo i 1984 , ne zato sto  lopova nije  bilo ,nego sto  su i oni ,,ispostovali Sarajevo,,Problem grada pocije  sa podjelama na one koji ga vole i postuju i one koji ga koriste a danasnje Sarejevo je ,,na pola,,odnosno i danas ima istih osjecaja kao i  u Februaru 84. ali je identican i broj agresivnih ,stim  sto je ovih prvih iz dana u dan sve manje ,a ovi drugi postaju vecina .Neke davne godine ,bio sam u Amsterdamu i na ulazu u ,,centar,,  razapet ,preko ulice  veliki pano na kojem pise ,,Cuvajte se dzeparosa,,Nisam naviknut na ovakva upozorenja ,ali sam  cjelo vrijeme posjete  ovom prelijepom gradu  drzo ruku na novcaniku i razmisljao jeli bolje  upozoriti ljude  ii presutiti ,,bruku,,i do dan danas nisam  rijesio tu dilemu  jer znam da je u Sarajevu bilo  uvijek lopova ,sto su krali i dzaparili  sirom Evrope , cak i u Amsterdamu,al da bi ti isti ruku slomili  nekom kad to uradi u Sarajevu ,jer je  grad moro ostat ,,cist,, u svakom pogledu ,a osjecaj pripadnosti nadvladao  i najcrnje porive.Ne znam za vas ali meni i danas,nakon svega , nevjerovatno zvuci ,,sarajevska olimpijada,, A bila je  stvarno.

2 comments:

Anonymous said...

Samo zbog tadasnje polarizovanosti svijeta smo je dobili, ne sto smo zasluzili. A na unutrasnjem planu iz Beogradske centrale kao usluga Mikulicu i kliki umjesto Slovenaca, balansiranje i centralizacija koje je ustvari bilo svojevrsno kaznjavanje Janeza koji su jedini bili skijasi. Nije ni cudo sto su prvi pozurili da napuste federaciju. Ulaga, Krizaj i Franko vs Bibija Kerla. A Sarajevo je bilo eksperiment-da se vidi jel ta neka konkocija i model pomijesane drzave odrziv 35 godina, pa je gurano i u tom vidu kad mu je dodijeljena olimpijada iznurtra. Ali nazalost politicke odluke guranja primitivnog soja ne urade puno na mjenjanju mentaliteta. Vidjeli smo na kojem smo nivou istinski u deceniji poslije olimpijade.

nesloga

Anonymous said...

EHe, he, prevedi Englezu ovaj Tvoj naslov!

Mucko, mucko, pa izmucko, i to bez poklopca!

Feniks

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...