Sunday, February 10, 2019

Dajdza Sem

Neke stvari tek ,,otkrijes,, kad ti zatrebaju.U Americi se sve ,,pusi,, od taxse.Ovo je doba  godine kad se polazu racuni.Drzava prema  stanovnicima i stanovnici prema drzavi.Koliko je ko zaradio ,sad ide na sto,Ako si zaradio vise  nego sto ti je drzava ,tokom  godine uzimala za porez ,valja i doplatiti.Ako su ti  vise uzimali ,onda ti vrate tu razliku.Po kojim kriterijima.Po drzavnim naravno.

Hajmo ovako.Na pitanje ,kolika je satnica  obicno se odgovara ,,bruto  cifrom,, sto znaci sat rada je 10 Dolara a radnik na ruke odprilike dobije 8.Ovih dvadeset posto su razne taxse  i sve se sabere na kraju  godine  i Dolari se pocnu vrtiti ,Americki porezni sustem je najbolji na svijetu.Pravilo je da drzava  uzme sto moze  vise  i da ti poslje ,,ganjas,, drzavu da ti vrati ,a ne da ona tebe  ganja ,sto si joj  duzan.Tako je svake  godine pa i ove ,ali ,ne ,,lezi vraze,, nova administracija i nova pravila.O Trampovoj ,,vladi,,  se sve zna.I ,,zid,, i  Venezulela  i Rusija  i ostale manje vazne stvari ,ali promaknu neke  odluke koje se  donose ,a koje nisu mediski  atraktivne pa onda bude ovako.: Zena medicnska setra ,zaraduje zadnjih 4  godine isto i ima iste troskove od drzave je  redovno  dobijala 2000 Dolara ,,nazad,, zadnje 4  godine ,a ove  je dolbila  500 Dolara manje.Zena pojma nema ,,zasto,, u ostalom  ko ni 99 posto Amerikanaca ,koji ce  tek kad urade taxsu  znati  sta su to ,,skuhao ,,Ujka Sem,, ,, i sta je to novo  i gdje pare odose.Prica o smanjenju poreza je uobocajna  za svakog predsednika  i jako je ,,generalna, jer  kad  predednik smanji poreze ,nista nijer slagao ,samo je presutio i kome  jer je mozda donesena odluka  da previse poreza placaju oni sto zaraduju Milion i  desetine miliona Dolara a da oni sto zaradjuju 25 hiljada  godisnje premalo daju drzavi,Niko to ne prati tokom godine i sve postaje aktuelno od kraja Januara  pa sve do kraja Marta ,kad covjek radi svoju taxsu  i bude ugodno ili neugodno iznadjen  ,,cifrom,,koji treba platiti ili dobiti nazad.Citam jutros  izvjestaje onih koji se ovim profesionalno bave i znaju  da ce velika vecina Amerikanaca ,nema postotka, ove godine  u prosjeku  dobiti  manje Dolara povratka  za 10  do 15 posto.

Sta covjek moze uraditi  kad umjesto 3 hiljade koje je ocekivao dobije cek od  dvije hiljade.Nista.ili moze  glasati  na slijedecim izborima  za onog predsednika koji ce obecati manje taxse ili u najboljem slucaju  koji ce  ,,vratiti,, cifru na 3 hiljade ,pa ce izgledati da je nesto uradio.

Kako ,,prevariti drzavu,, Tesko.U ekonomskom sistemu koji gotovo  da  funkcionise bez ,,kesa,  i gdje sva placanja  idu preko racuna je  to nemoguce  u velikim biznisima ,a u malim gdje je dnevni pazar 99 posto kreditne kartice ,jos je manja

i mogucnost za kalkulacije.Sta je sa onih 1 posto,To drzava  ,,halali,,

Februar je mjesec ,,taxsi,,Ono sto ne znas  i ,,saznas,, a da bi sazno moras i platiti.Kako bi  znao.Inace postoji i generalno rijesenje za poreze a to je da postanes  bogat ,pa kad ti od Milion uzmu 3- posto to je samo  200 hilhada  i poslije ti vrate pola ,a kad ti od  dvadeset hiljada uzmu  2o posto to je 4 hiljade  i vrate ti  hiljadu.Eto vidite kome je teze.Nije  dvijesto i 4 hiljade isto.Najlakse je po bogatim,

5 comments:

Marijan said...

Nešto ja ovdje ne kontam... kažeš 3% od milion 200000?

dalibor bilic said...

Moj marijane .Lako bi ja sto ti ne kontas ,nego ni ja ne kontam ,kako od miliona ,kad ga nemas ,i po moze bit 3 posto,

Anonymous said...

Isti problemi i malo sjevernije od vas tamo:
Nasa zena, stigla bez jace polovine, sa djetetom tada, ali , prijavila i muza na dokumente, dok se on nije nikad ni pojavio na ovom kontinentu.
Stalno se vodila udata, a preko 20 godina sve sama deverala.
I tako, svake godine ispunjavala one rubrike, i svuda stavljala 'udata', i svake godine prijavljivala i prihod muza, tj. penzijicu od tamo negdje, a kad je doslo vrijeme za penziju, opet pitanje oko single, udat, razveden, razdvojen.

U stvarnosti, ona je uvijek bila single na ovom kontinentu, ali, zensko ko zensko, voli status.

Jos da su makar milioni bili u pitanju, vec je smanjen mali dodatak na zaradjenu penzijicu i godine zivota provedene na ovom kontinentu. Dzaba.

Dzaba i kad je napustio ovaj svijet, dzaba, sve utice na prihod i tako je to, a ona zivi od ona 3 dijela penzije, dok je onaj treci dio malo umanjen 'zbog prihoda tamo odnekle, a te prihode samo on trosio.

Regulisace se to, ali tek kad prodje malo vise od godine, jer svaka racunica ide unazad.
Ima poseban formular za ono unaprijed, ali o tome posebno.
===
Mene je zapalo da platim nesto malo jer je moje pismo stiglo poslije roka na obradu, a u tekstu nije bila napisana vazna rijec; mogla sam se zaliti i dobiti jer su imali datum slanja, ali nekad je bolje plati i cuti. Sitnica, prasina, u odnosu na ono silno pranje novca preko kockarnica.

Feniks



Micko said...

To je ono sto jebe naše koke a nije horoz. Potpuna kontrola nad parama. Ipak najviše plaćaju oni koji najmanje zaradjuju. Mi sto smoPtw ltd možemo klajmovat sve pa i tariguz te to kreće oko 3-4 posto. Zaposleni na platu imaju 20 posto. Mogu klajmovat samo sapun sto ruke peru. Ako rade prekovremeno na to još plate 50 posto jer imaju duplu satnicu. Ne znam zašto trče za tim prekovremenim kad nema ništa tu. Kad ti od miliona ostatka uzmu 40000 to je novo auto ito pravo dobro. Zato moja Dara svodi račune tako nam ostanu 3 nova auta i sva tri za potrebe kompanije plus mašine. Zna žena poso i nikad problema a zna i zakone i matematiku. Zumra u Hongu pravi drugu matematiku sto je mi zovemo Kinesku. Ni tamo nema greške. Dobro njoj a dobro i meni. Još nam je bolje kad se sastanemo. Tada gori zemlja. Važno je imat ali važnije je znat. Pred kraj finansijske godine kupiš neku farmu i par stanova i misa gotova. Šta ti ko može. Ništa.

Pozdrav iz kamenoloma. Drobi se kamen a drobi se i taxa. Neka se Paprica ruga. Nisam ja završio par fakulteta da ne moram radit. Moram radit. Ma moram orat. Jebi ga.

Anonymous said...

Ne ruga se Paprica, nego neznas jarane stati, a dzuturum si vec. Znaju te neki tamo iz zapadnih suburba kad sam bio down under za preaznike pa mi ispricase o tebi, ako si ti uopste taj, a mislim da jesi. A kad ces podvuc liniju, i uzivat, ako neces sad? A godine idu, evo skontaj samo koliko se vec dugo mi preko ovog Daliborovog bloga "znamo". Pozdrav vreloj Australiji, raji u kamenolomu, a svima ostalima iz bijelog Buca Potoka!

nesloga

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...