Sunday, April 7, 2019

Pijavica

Posebna je to bila taktika za koju je trebalo najmanje dva ,a sa 3 covjeka ,savrsenstvo.Dvojca krenu skakati po onim drvenim daskama  ispod slapa i prema njemu ,a trci sa mrezom koju rukama drzi ispod vode  ,ceka i povremeno  podigne,da provjeri jeli se sta ufatilo.Ribnjak je bio onaj slap u Miljacki  tacno  ispod   ulicice sto je  park Cara Dusana djelila na  Veliki i mali ,a fatale su se ,,Sape,, kako smo ih zvali od milja ili ,,zvanicno ,,Sapace,,mada je vise bilo  Gaga ,koje niko ni zvanicno nije zvao ,,Gagace,,Miljacka je u to  doba ,ranih sezdesetih ,bila  cista rijeka ,pa su u njenim vodama  osim  riba  zivjela i druga stvorenja ,koje niko nije ,,fato,, nego su se sama ,,fatala,, za noge i sto smo ih zvali ,,pijavice,,Broj pijavica na  nogama je obicno bio duplo veci od broja ulovljenih  ,,Sapa,, a skidale su se najlakse  cigarom .To su bile besplatne  pijavice ,a mogao ih je covjek i  kupiti po gradu u teglama i vodi. .Kazu da su ,,radile,, za vene ,a skidali ih isto sa  cigarom.Sto ja bas o pojavicama ,pa eto  da ispravim nepravdu  ribarskih prica  iz Miljacke gdje su i ove krvopije bile  dio sadrzaja.

Tridesetak  godina kasnije ,negdje u ljeto 92 ,virim iza  coska ,gore  na nemanjinoj ,da pretrcim preko dalmatinske ,Povremeno  puca snajper , bez ikakavog  ,,reda,, nako  tek da neda mira  i onda  dolazi ,,Kedi,, na kojem je montiran ,,Pam,, opali prema  trebevicu nekkoliko rafala  i izgubi se negdje prema carsiji ,sto je znak  da valja pretrcat  tad ili nikad ,jer vec u nekoliko  slijedecih minuta onaj sto je bio sa snajperom  uzima minobacac  i salje odgovor.Spustam se do  Mustafe Golubica ,lijepim uz kameni potporni zid  i .negdje  ispod kuce Branka Mikulica  pretrcavam dalmatinsku  i bacam se u  sigurnost ulice radojke lakica , a vec iza okuke  vidim parkiran kamion  na raskrscu sa Titovom ,Cacini tovare ljude na njega i bjezi nazad uz brdo , i opet ponovo na onog  snajperistu i topdziju , ,jebo te kad se sjetim.To se  zvao Sarajevski rulet ,jebo onaj ruski,,Jedan od sest,Ovo je bilo 5 od 6, .Nema grada na svijetu  i istoriji  gdje je covjek mogo izgubit glavu u 100 metara i 3 minute , i izabrat da to bude od neprijateljskih  snajpera ,granate ili da ga ,,skuhaju ,, njegovi u Kazanima ,a da ni jednim ni drugim nista nije uradio i skrivio. i sjetim se onih gaga ,sapa  i one dvojce sto su skakali ,da ih natjeraju u mrezu  i pijavica koje niko nije ,,lovio,, nego su se same ,,lijepile,, .Ko nesreca.

5 comments:

Anonymous said...

Caco je bio ok većinu vremena osim kad se napije a na nesreću bilo je dosta noći kad bi njegovi našli nekog alkohola. Znao je prevrnuti skroz, uzeo bi porno časopise pa se derao vidi kako musliman hebe, pokazivao i vikao da je u casopisu vidi kolika je ona stvar muslimanska, uglavnom psihopata tip bio kad se napije dibidus.

Marijan said...

Priča se... kada su hapsili sarajevski HVO, na Mejtašu, pripadnik rodoljuba / domoljuba, natandario radnicu u kuhinji uz riječi: sada ćeš vidjeti kako balija *ebe!?

Marijan said...

A ona se zvala Senada?

Marijan said...

Važno je da je sve proteklo vrlo korektno? Ne znam koliko tu ima istine?

Desetin said...

https://youtu.be/zmzfQS-aGSw

Romeo i Julija

 Naravno da  ti je  jako bitno i vazno, sta vazno ,-najvaznije , ,kad si mrtav  ,ko te ubio , i da li je to bio  ,,prijatelj ,, ili neprijat...