Monday, January 13, 2014

Poezija

Velike se stvari desavaju ovde na Floridi.Istoriske.Eto prijedlog je da se minimallna satnica ,sa  7 dolara i 50 centi ,poveca skoro na 8 Dolara.Nije sala  svih 50 centi po satu ili za puno radno vrijeme od 8 sati  4 ,,velika,, Dolara.

Stao sam  u red ,kao zadnji,tacno preko puta ulaza u Dom radio televizije Sarajevo.,al da ne zatvorim raskrsnicu ,a nekoliko minuta poslije  red je bio  od tramvajske stanice pa dole.Doso benzin.Naravno da nikad na tom potezu ,prema  Cengic Vili ,nije bilo benziske pumpe,al jest  na paralelnoj  Ilidzanskoj ulici ,jednosmjernoj sto je vodila dole prema Ilidzi.Znaci  jedno 2 kilometra do ulice u kojoj je Gras ,pa onda jedno  ,jos 2 kilometra do pumpe ,koja je bila koliko se sjecam ,preko puta  nekog oura Energoinvesta.Sjecam se da je bila zima.Krenulo je.nakon jedno 3 sata ,doguro sam auto ,ko i svi drugi ,jer niko motor nije palio ,negdje do mosta ,preko miljacke-Alpasinog ,te bio paralelno sa remizom ili onim njenim djelom ,gdje su stajali skeleti   strarih tramvaja ,sto su koristili za djelove.Jes bila zima ,al nije  bilo bas toliko hladno.Jedno 10 ispod nule,al kad guras auto ,ugrijes se ko da si upalio grijanje .Nakon jedno 3 sata sam bio u Gras ulici.Po mojoj racunici ,mozda jos naj vise 3 sata i  benzinnnnnnn.Vec se pocelo i smrkavat,kad sam uspio ,skoro da se docepam Ilidzanske ,sa koje se vidjela i pumpa i kraj kolone,kad  proleti vijest da ,nema vise  benzina.Ma nije bilo toliko hladno ,kolko se  cinilo,ni upola  ko one godine kad je bio Igmanski mars,te nas nekoliko ,,tifusara,, do pumpe ,pjeske naravno da se uvjerimo u  stanje ,,tecnog zlata,,Pise  ,,nema benzina,,

Cito sam  prije toga ,ucio, da je bilo velikih problema kad je  Prva proleterska domarsirala u Focu ,a,meni nista,jos sam bio jako sretan ,kad sam se vratio kuci i jedina posljedica ,sutra, je bila prehlada ,sto je u odnosu na one ,sto su marsirali ,a poslije i pobjedili ,a jos poslije i vodili  ekonomiju,bilo gotovo zanemarljivo.

Jebo sam tu noc ,arapima mater,nasim naj vecim nesvrstanim prijateljima ,sto su bili ,,krivi,, da nemamo benzina ,onda sam jebo mater i ostalim ,sto su takodje bili krivi ,da smo vise  ,,nemali,, nego imali.

Prije 20 godina  strtao sam sa minimalnom satnicom od 4 dolara i 25 centi,da bi nakon samo 240 mjeseci  bogme ta ista satnica bila sad skoro 8  Larado.Sjecam se da ni  one pare  sa satnicom od 4,25 nisam mogo potrositi,a mogu tek zamisliti ,koje probleme imaju  oni ,koji sad zive od minimalne satnice.,odnosno od  viska para.

U Ameriku sam dosao prije 20 godina ko velika ,,biznis,, budala.Ruku na srce ni danas nisam puno  odmako ,jer  mi je trebalo prvo da naucim ono,sto su oni davno savladali,a kad sam kupio tu lekciju ,oni vec otisli 20 godina naprijed.Znaci do mene je.

E sad kakve veze ima onaj red za benzin-Gras marsh  i minimalna satnica od  4 i nakon 20 godina 8 dolara na sat.Ima.ko prvo ,razmisljo sam ,koliko samo cekaju u redu ,oni sto im  arapi nisu naj bolji prijatelji ,a drugo da je kapitalizam ,isto cekanje i da treba proc 20 godina i bit strpljiv  i da ce sve doc na svoje i da sad oni sto su nekad ,,mlatili,, 30 Dolara  na dan ,danas  ,,uzimaju,, 60.

Onda je propo komunizam ,vjerovatno iz razloga ,sto ljudi vise nisu bili strpljivi,nisu mogli cekati i osto jedino kapitalizam ,gdje vise niko ni zasta ne stoji u redovima ,a opet svi  ili bar velika vecina ceka,a ko ceka taj i doceka ,sa 4 na 8 ,a ne ko kod nas ,bas kad dodjes na red ,ono nestane,nema ,a bilo na dohvat ruke.,a naj gore od svega je kad nemas kome jebat mater,osim samom ...................E to se zove  idealni sistem.

8 comments:

Čole said...

Marjane, Marjane,
ća barjak ne viješ, nakon ove priče?!
Šalim se, ovo sa benzinom je bilo samo kratko, više iz zezanja. Ubrzo smo počeli dobijati potvrde na 10 i 15 litara, zavisno od kubikaže vozila, pa se nije moralo čekati ni minute. Dođeš fino na pumpu, daš potvrdu, daš lovu i napuniš trećinu rezervoara k'o hadžija.

Imao sam od malena afinitet prema pravljenju bezazlenih falsifikata. Krenulo je to sa ulaznicama za utakmice. Išlo mi je to nekako od ruke.
U kinu bih, dok traje film, na ulazu, sa poda pokupio nekoliko odrezaka od ulaznica a onda lijepio na onaj drugi dio. Pa sam onda isti film gledao nekoliko puta, zahvaljujući tim naštiklanim.
„Uređivanje“ đačkih knjižica je već bio ozbiljniji prestup. Srećom, nikada nisam bio uvaćen u prekršaju.
Vrhunac mog umijeća sam demonstrirao u Malom Lošinju, prilikom služenja vojske. Najboljem drugu u vojsci sam napravio potvrdu da je položio sve ispite sa druge godine fakulteta, na osnovu koje je služio vojsku samo godinu dana! Isplatilo se i život reskirati, za tih godinu dana! Bilo je ludo i nezaboravno.
Eeee, da mi je bila ova današnja tehnologija, štancao bih ja i Dinare. Bili bi bolji od pravih, he,he.
Elem, tih potvrda za kupovinu benzina sam štancao kao od šale. Svaki pečat je bio urađen ručno, ali tako stručno da ga raja nije mogla uočiti i ako bih im rekao da je potvrda falsifikat.
Nažalost, ubrzo dođe na red i ono s tablicama. Njihovo prepravljanje mi nikako nije išlo. Srećom i to potraja kratko, jer je ubrzo počela agresuija.

Marijane, ovaj Dalibor hoće da nama ogadi ono divno vrijeme u kome smo „odrastali“.
Divno vrijeme kad smo se igrali slikica, pola-cijelo- slika-bijelo, sjećaš li se? Ili onoga sa autićima, kako ono bi, par-nepar, cccccsssss!
A kažu bio mrak! Ponoći, naravno ali podanu se sve vidilo! Dobro, oni sa oštećenim vidom i drugim oštećenjima, nisu, ali svi drugi vala jesu.
Micko, jarane, sad ti serviraš. Ne mora biti „uvrnuto“, samo nek padne u polje, cccccsssss!

Marijan said...

Ma daj ba pusti ga! šta je u onome bilo loše? Baš smo se lijepo družili onako uživo, a ne k'o danas. Vidi gdje je pobjegao samo da se ne družimo na taj način?
Na kraju krajeva i neka je čekao po tri sata k'o jetim.
Ja sam čekao (ono radi druženja) samo ponekada radi reda. Komšija mi bio šef pumpe pa mi on doveze goriva ili ja odem u sitne sate kada navodno nema goriva.
*ebeš taj truhli kapitalizam kada nemaju zanimacije ovoga tipa - baš su nakaradni!

Meho Mekinro said...

Ovi "strpljivi" docekali duplu satnicu, ali im niko nije sracun'o, pa ni Dalibor , da je za to vrijeme benzin u USA poskupio cetiri puta. Ostalo racunajte sami.
Pozdrav iz Tampe.

Anonymous said...

Bilo je zanimljivih priccanja dok se ccekalo u redovima, a wc-a nigdje...tu se osjeccalo ono ljudsko.
Danas mi dosta i ako je troje ispred mene.

Kod Micka vrucine da i kenguri padaju i nesvijest, a i jedan sssissmissonja pade na ovaj blog (prosli post).

Zzabica pala na Lorku, srecca pa je davno umro.

Ribar, ah, moj Ribar, mogao je do sada da odlezzi svaki azil u Americi ili nekoj drugoj zemlji, a i pride godine za falsifikate, te da danas ccitamo njegovu knjigu 'kako uspjeti u zzivotu'...
$30 po komadu uz svojeruccni, nije falsifikovan, potpis, c,c,c,

ali nije, ostade u gradu studiranja.

Ja uvijek kazzem da smo mi veoma inventivan narod samo se ne znamo prodati.

U nas oblaccno, daj Micko nessto veselo, da otjeramo ove oblake.

Sretna vam svima Nova godina, a ima ih joss na rasporedu.
Feniks

Čole said...

Da razbijem monotoniju.
Sa svojim posljednjim falsifikatom, a nadam se da će zaista i biti posljednji, he,he, sam zajeb'o benzinsku pumpu „IMV“. Za svakih 20 litara benzina se dobije malecka markica koja se nalijepi na jedan karton na kome je ucrtano 20 mjesta za te markice koje treba tu nalijepiti. Kad se popune sva označena mjesta, znači svih dvadeset, a što znači da ste kupili 400 Litara benzina, a što opet u parama iznosi oko 1000 Maraka, dobijete fudbalsku loptu.
Velikodušno, nema šta! Pa kad ste tako velikodušni, sad ću vas iz inata i zajebat, kažem sam sebi i to stvarno i uradih. U Autokedu nacrtam potpuno istovjetnu markicu, umnožim je i iskopiram na samoljepljivu foliju. Skalpelom ih narežem i polijepim na onaj karton. Nisam imao ni malo treme, jer je sve izgledalo potpuno identično originalu. Odem kroz nekoliko dana i dam im onaj karton sa markicama a oni meni loptu.
Ne košta lopta više od desetak Maraka. Više bi mi se isplatilo da sam je kupio u radnji, uzimajući u obzir koliko sam vremena potrošio praveći to, ali merak je merak.
Eto Teta R. ako treba da ti prepravim rodni list na manje godina, slobodno zovni. Samo se bojim da bi odmah skontali da je falsifikat, cccccsssss!
Izvini Dalibore što ti miniram temu. Ustvari, ima veze sa benzinom.

dalibor bilic said...

E koji je to ,,shaner,, bio.Sigurno mu i na diplomi pise ,Aritekotnski,, fakultet,, Zbog ovakih ko Cole je i propala Jugoslavija,to su ti ,sto su kocili drzavni parat.
A Meho je u pravu.Jes benzin 4x poskupio ,al zato su pojeftinili ; oprema za svemirsku stanicu , dalekovodi.kranovi ,liftovi, trafo stanice ,dijamanti od 8 karata ....

Čole said...

U pravu je Dalibor, pojeftinili kranovi i dijamanti i rezervni dijelovi za vasionske letilice a najviše je POJEFTINIO život!
Tebe Čole treba marisat' a ne dat' ti da plačeš! Pogledaj kako Dalibor živi pa ne kuka!

Anonymous said...

Trebalo bi, vala, kao sto kazzes , dobro Te izmarisati...

Iranac, u po centra grada, 3 godine 'izdavao' liccne karte za $10, valjda je do sada i odlezzao svoje; branio se da nije nissta losse uccinio...

Sa Tvojim znanjem si mogao do sada biti i predsjednik vlade...a zaposliti i penzionere i mlade, i bila bi puna ssaka brade, eh, eh,

Je li onaj film Falsifikator iz bivsse nam zemlje ili ove sadasnje?
Feniks

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...