Monday, January 6, 2014

Alko test

Trebalo mi je vremena.Ne znam tacno koliko ,al  jest .da se sa onih nasih ,,mjera,, naviknem na ove  ,,anglo-saxsonske.Milja-kilometar,galon -litar.Farhajnd-celzius Paund-Kila , i ostale ,ali sam jos dugo u podsvjesti  vozio  100 Milja na sat  i racunao da je to  167 kilometara.Poslije  je nastao drugi problem da ,kad naidjem  na neki podatak  po onim ,,evropskim,, mjerenjima ,pretvaram  u ove koje sam prihvatio.Nepotrebno i jedno i drugo.

Pisem o onome sto zovu ,,vrijeme,, ili ,,vremenska prognoza,,sa kojom uobicajno zavrsavaju  informativne emisije  vecine  svijetskih  tv kuca i radio stanica ili do trenutka  ,kada se desi nesto zaista neuobicajno,da ,,vrijeme,, postane  tema broj  1.

Culi ste sigurno o ovim  hladnocama u Americi.Cak 3 cetvrtine  zemlje je okovano ledom  i snijegom a temparatura  je naj niza izmjerena u zadnjih 20 godina.Danas je u Minesoti bilo  minus 54 farhajta,kazu na CNNu,a onda  [pokazuju snimak covjeka  koji otvara bocu sa vodom i koja se u trenutku pocne lediti ili zenu koja prosipa  u zrak casu vode  ,a na zemlju pada  led.

Gledam ja to danas ,hm ,minus 54 farhajnta ,mi nije jasno  i onda dobijam ideju da   te minuse prebacim u Celziuse i dobijam minus 30  i sad mi je jasno koliko je hlado.Cudno a.

Ova moja Florida  nije na onoj liniji  artickog zraka ,pa se danas recimo moglo kupati u Majamiju,gdje je bilo 84 Farhajnta ,i to ne pretvaram jer znam koliko je to.U orlandu  je u isto vrijeme bilo 80  a i to mi je jasno,ali i nas ce veceras i zutra zakaciti  krakovi  ove zime ,pa je sad  trenutno negdje 45  a ujutro ce kazu biti  i tacka smrzavanja 32,odnosno u razlici od samo nekoliko sati  temparatura ce pasti za 50 Farhajnta ,sto mi opet nije jasno ,pa opet moram pretvarat u  celziuse,sto je  oko 26 stepeni razlike.

Za sve one koji ne znaju racunica pretvaranja farhajnta u Celziuse je veoma jednostavna ;Stanje farhajnta  minus 32 ,puta 5  i podjeljeno sa 9 daje  stanje  celziusa.

Cuo sam tek neki dan da je  ,,izasla,, nova knjiga Milenka Jergovica -Rod,, se zove.Ne spadam u one  ,,sto vole bit prvi,,da vide da cuju da procitaju,pa ako dodje nekad do ruke,al  Jergovica ,kojeg  ,usput receno ,veoma cijenim,citam u kolumni  stranice radio Sarajeva ,redovno.

Kakve veze ima Jergovic  sa celziusima i farhandima.na izgled nikakve  ,ali mi se desi citajuci  pricu ,recimo o ulici JNA ili o Hotelima Evropa i Central,da mi se  sve odvija jako sporo ,mada lijepo i detaljno napisano i onda sam poceo razmisljati  u cemu je problem ,da je mozda Jergovic postao spor ili da sam ja  suvise brz i kao rijesenje  sam sebi ponudio  da je 167 Kilometara na sat  100 Milja i da je  32 Farhajnta ,Nula stepeni celziusa i dok sam tako citao ,stupanj indentifikacije sa  piscem ,radnjom i mjestom me i drzao ,ali cim  i malo ispadnem  i skontam da je 100 Milja ,100 Milja ,odnos prema prici  me napusta.Poenta je da su nam mjere,, cak i istorije i vrijednosti postale drugacije,gdje ja ne tvrdim da su moje bolje ,nego  da sam geografski i duhovno  daleko vise i dalje otisao ,od onog mjesta gdje sad zivi Jergovic-neko selo u okolini Zagreba  i bez obzira sto smo startali sa iste pozicije-Sarajevo,meni  ovi Farhajnti ,galoni i milje i pomazu i smetaju ,da pijanog Sarajliju  i paijanog zagrebcanina ,vise ne razlikujem  po odredistu ,nego po mogucoj reakciji i  kolicini alkohola  u krvi. 

10 comments:

Anonymous said...

Sitna dusa kao sto je Jer. ne moze se vinuti u prostranstva duha.

Anonymous said...

I tebi je napokon doslo iz guze u glavu... treba mjerti pravim arsinima.

Čole said...

Dalibor konstatuje: ....“ geografski i duhovno sam daleko vise i dalje otisao od onog mjesta gdje sad zivi Jergovic-neko selo u okolini Zagreba“...
Gledano geografski, jeste. Ali duhovno? Tu je negdje, možda koji Farenhajt gore – dole, cccsss! Pogotovo se duhovno uzdigao poslije detaljnog razgledavanja Leden-grada i novogodišnjih izloga.
Istina, Grmeču je postao nedostižan ali selima u okolini Zagreba ne može pera odbiti!

Od kada mu je Milja postala Milja, za očekivati je da će uskoro ovaj Blog biti „štampan“ na engleskom. Nedavno su rađene i probe u tom smislu, neki komentari su mu bili na engleskom. Nije mi samo jasno kako će to odraditi, kad ne zna čestito ni govoriti engleski, a kamo li pisati?!
Imam neke informacije, ali ne znam koliko ih je zgodno iznositi u javnost. Priča se da po svu noć cmizdri, spominje Ferhadiju, Čaršiju, Titovu, Ilidžu. Pjeva nake pjesme, „Sa Igmana pogledat je ljepo“, pa onu „Četri mladića idu s Trebevića“, pa spominje nako janje i Benbašu. I tako, po svu noć! A ujutru, kao da ništa nije bilo, samo malo podbuho od cmizdrenja. Niko ne zna šta se s njim dešava! Svaki čas zove nakog Beku i Mekinroa, pa onda zajedno cmizdre. Spao ćoek na 270 Funti! (cca 120 Kg)
Da mu nije ovog bloga, načisto bi skap'o. Prije je znao otići u Sarajevo a sad ne smije, boji se da će ostati. 'Vamo Sarajvo, tamo porodica! Ni tamo, ni 'vamo! E tugo moja!

Čole said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Čole said...

Marijane jarane, kako izbrisati ovaj komentar viška?

Anonymous said...

neka plati, onda mu kazzi na uhce...
Feniks

Anonymous said...

Ne znam koliko je Jergovic dobar primjer, njemu je duhovna vukojebina, bez obzira koje gegrafske sirine bila, prirodno okruzenje. Sto se tebe tice, tvoja prirodna pozicija je " pogled s visine ", sto je u svakom slucaju bolje od zablje perspektive.

Micko said...

Sjetimo se Sarajeva u onim nasim mladim danima kad bi snijeg pao u drugoj polovini Novembra pa onda u Decembru bi bilo -20-30c i niko nije plako.Nije bilo ni pernatih jakni ni kanadjanki cizama.Sjecam se kad bi palili baklje ujutru i prislonili uz filter od auta pa onda on upali ko od sale.Ispod kamiona,autobusa i auta palili cumur ko za rostilja da se ulje zagrije i usput bi na njemu ispekli par kranjskih kobasica pa onda za kljuc,a on kresne ko u sred ljeta.Lijepa vremena bila i bilo nam drago pomoc jedni drugima da upali.Sve bi to trajalo do kraja Aprila i onda proljece.

Zadnjih desetak godina kad se teparature malo podigose nadje se strucnjak iz Amerike da palamudi o globalnomn zagrijavanju i topljenju leda na polovima.Djaba ona zena iz Japana dobitnica nobelove nagrade za istu stvar koja je zeljela i dokazala da ljudi nemaju nista s tim,nego da su to prirodne pojave koje se kroz milenije obnavljaju.Malo zahladi,pa malo zagrije.Jok ba.On je Amerikanac porijeklom iz one skupine koja je bila oslobodjena poreza u svim zemljama svijeta 50 godina nakon drugog svjetskog rata i njemu se vjeruje.On je organizovao sporazum u Kijotu o placanju taxe na globalno zagrijavanje i budale potpisale,ali ne i Amerika.Ne Japan,ne Kina,ne Indija,ne Rusija i tako dalje.I sta sad.Hoce li isti taj pocet nakon ove hladnoce da trazi taxu za globalno zahladjenje.Hoce ito vrlo brzo.Ruski brod stoji mjesec dana zamrznut na Antarktiku.Pokusali i Kinezi i Australci da ga izvuku i ne mogu.Da ima globalnog zatopljenja uspjeli bi.Ali krenuli su Amerikanci i stici ce dole do proljeca pa ce ga izvuc i bit heroji.Koji samo bulsit,ali pali kod stoke sitnog zuba.
Zivlo globalno zahladjenje.

Gledam papir od zenine kartice koji se zove satlment pa se ne mogu cudom iscudit kako oni bankari koji pripadaju vecinom onoj skupini sto je bila oslobodjena poreza 50 godina uzimaju od 2-5 dolara za svaku transakciju i vidim da to iznosi 100$ za mjesec dana,a 300 za 3 mjeseca.Odem jutros i dignem 10000$ i stavim joj u sef i rekoh kad to potrosi neka se javi,a ja cu dic ponova.Pita me sta sam to poludio,a ja pokazem papir i dokazem da joj uzimaju Milju godisnje za kurcevo zdravlje.Na kes nema to popularno FI,pa se slozila samnom da sam potpuno u pravu.Ma ja sam vazda u pravu,ali moram uvjek dokazivat.

Miljenko Jergovic objavljuje nekad kolumne u Jutarnjem i procitam kad imam vremena.Nekad mi valjaju,a nekad ne.Imam osjecaj da svi oni tamo rade po principu ko vise plati.Jedino mi je onaj Boris Dezulovic onako pravi i bez dlake na jeziku.

Eto pozdrav ekipi,a narocito Nadalini ma gdje god bila.

Anonymous said...

Vjerujem da autori tekstova na blogovima cesto budu iznenadjeni komentarima u smislu " nisam to htio reci ". Puno je tomu razloga, a u neke spada i nepoznavanje autora i komentatora, " razliciti miljei ", povodi inspiraciji... Meni se isto dogadja da neke osobe, neke situacije i sl. imaju na mene ucinak kao crvena krpa na bika. Ponekad tekstovi, kao npr. ovaj, imaju putokaze i nakon malo truda tekst u drugom citanju dobija sasvim drugi smisao.
Bez obzira sto me nekad zavede, svidja mi se autorov pristup " pisem radi sebe ", pa ko hoce nek' kupi. Sve drugo bi bilo objasnjavanje, pravdanje, tirade, a time bi tekstovi izgubili autenticnost.

Marijan said...

Ni ovdje ti više mjere, mjerila, normativi pa čak ni običaji nisu k'o nekada.
- Nekada je 1m imao tačno 100cm, sada dabogda 80?
- Ograničenje brzine 60kmh. Svi voze bar 20-30 kmh brže? Nešto ne valja sa tim mjerama, zastarile, što li?
+10C u januaru... isto k'o nekada -10C... isto u januaru...
- Nekada mi je do tramvaja trebalo desetak minuta pješke... sada, dvadesetak...
- Ja lijepo na blogu čestitam Božić kao što se oduvijek čestitalo, a kreten odgovara popushi mi... iznenadilo me - da to nije na nekom novom jeziku? Bosna je ovo, sve je ovdje moguće!
-A tek sex... kako je to nekada izgledalo...
Ma mogao bih ja još mnogo ovih poređenja nekad i sad...
Kažem vam - ništa više nije k'o nekada... sve se po*ebatalo

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...