Wednesday, February 19, 2014

Kekec

Kako se ono zvala kekecova djevojka.Tina ,matea .Nije .Mojca joj je bilo ime.

Zasto (ne)navijam za Slovence

Sve ,,olimpijade,, su  ,,pravili,, da zarade pare ,mi u Sarajevu ,da dokazemo da mozemo.Hm ,ok.Jel veci rezon u to doba bio da  Slovenija dobije  zimske olimpiske igre.Jest vala.Kod nas u Bosni u to doba 20 aktivnih  skijasa ,3 hokejaska paka  i 200 metara ,,zice,,

Slovenci tad imali i Planicu  i klizalista i staze,a igre dobilo Sarajevo.

Nisam se nikad slozio sa teorijom ,koja  kaze da su  u Sloveniji bili  ,,pametniji,, nego u Bosni,al da su bili ,,vrijedniji,, jesu  i da je bilo  ,,po pameti,, sa onim sto je sagradjeno za igre ,Slovenija bi danas bila prva  zimska turisticka destinacija S i zaradila pare ,a ne samo pokazala da moze.Koja je razlika.pa recimo u to doba bi svaki Sarajlija ,na ledjima i besplatno odnio gosta do Trebevica da mu pokaze bob stazu ,a Slovenac naplatio  za istu uslugu.Ne pricam o pameti ,nego o odnosu.

Meni je uvijek bilo lijepo po Sloveniji.Nisam ocekivao da me neko  nosi ,,krkace,, al sam volio otici u Ljubljanu,maribor, Postojinu...Portoroz.Ni danas nisam siguran jesam li te i ostale gradove i mjesta smatrao svojima ,al mi nisu bila tudja ,ko recimo Austrija ,pa sam svaki trenutak ,bjega ,od bosanskih emocija koristio  da budem u ,,realnoj,, Dezeli.

Ko je kriv za raspad Jugoslavije.Tehnicki Slovenija.Ko vas jebe mi odosmo ,a morali su znati ,a i znali su sta poslije slijedi.Onda je bio rat ,pa onda mir i Slovenci usli u Evropu ,ne zato sto su bili pametni ,nego vrijedni.

idu li  Mojca i Kekec jos na Triglav.Idu sigurno .

Kod nas u Sarajevu se moglo postat skijas  ili da si bio sin  generala ili da si stanovo u Podgrabu.prvi su imali sve beneficije skijanja i boravka na jahorini ,a drugi isli po hljeb na pale ,pa samo produzili  na takmicenje.

U Sloveniji je skijanje nacionalni sport od ,,birvaktile,,Rezultati ne izostaju.Ni danas ni prije 30 godina.Eto pokusao sam ovu  Mojcu Maze gledati ko recimo austrijanku,nijemicu ,al nije islo.osjetio sam da mi je drago kad je pobjedila.E sad zasto to je drugo pitanje .Sto mi je ,,Maza,, bliza nego ,,Lunjo,, Vjerovatno iz razoga ,koje sam  gore naveo ,sto me prevarila i ostavila ,sa moje tacke gledanja ili sto je otisla da joj bude bolje,sa njene.Samo ,,fol,,je u tome sto sam ja  emotivni Bosanac ,onaj sto na ledjima  nosi gosta  na 12 sprat Holideja ,jer ne radi lift, a Kekec ,racionalni Slovenac ,koji ce istog gosta odnijeti  i naplatiti ,i to nije sve ,nego i drugog  snijeti , u predvorije hotela a i to naplatiti.Znaci problem je bio ,sto su nas Slovenci,smatrali,  glupim jel smo lijeni  a mi njih ,,ludim,,jer  ,,puno,, rade.

Ok navijam za Slovence.mozda i naj vise zbog  ,,naglsaka,, koji imaju kad pricaju Engleski ,isto ko i ja.

Nisu Slovenci nikad bili toliko pametni-vrijedni,koliko smo mi ostali bili glupi-lijeni,a brate i razMazili smo ih.

16 comments:

ja said...

A, sranja u Ukrajini.

Anonymous said...

Olimpijada u Sarajevu je bila jedna davno odsanjana bajka. Gledajuci ovu u Sociju i nekoliko prethodnih, nastojim da se sto manje prisjecam one nase, jer boli.

ODOZGO_77 said...

za Tinu mogu samo raci
SVAKA CAST!!!!!

U pravu je gazda, Slovenija je mala zemlja ali ima svoj nacionalni sport i tradiciju
Takodje mogu reci dasmo mi Bosanci razliciti od Slovenaca. Ne kazem bolji ili gori nego RAZLICITI.
Npr. kad moj zet Slovenac dodje kod nas u posjetu sa petoclanom familijom ona ostavi $1,000 za 2 sedmice posjete
Ispocetka me je to smetalo, i ako ja to ne zelim uzeti on taj novac negdje ostavi u mojoj kuci i kad oni odu ja to nadjem.
I sad sam i ja pocela da ostavljam novac kad odem kod njih.
Mada moja sestra zna da toga kod nas NEMA ali postivamo njegove ZAKONE

A ste se tice Ukraijne,,,, zao mi jadnog naroda.Guzonje ce se uvjek izvuci i sebe i familiju

pozdrav ekipi

p.s.
Micko,
nema frke sto se tice masine za ciscenje smijega, vec sam 5 lopata slomila i misice nabildala!
Imama jedno pitanje:
da li planiras NAS SVIJU zvati u naselje ili ti to samo zoves pojedince?

dalibor bilic said...

Eto vidis,a kad bi ti recimo Cole dosao u posjetu,on bi odnio sve tvoje ,sto bi naso u ladicama.

Anonymous said...


Eeee *ebote jesi patriota... ima da navijas za nas i kada tonemo! Pa bar da si neutralan...
Neki dan veli ´´neki´´ Slovenac:
Bosanci su pametniji od nas, oni su skontali za 17 g. da ih pljackaju, nama je trebalo 20!

marijan

Anonymous said...


Bio pozar u Karton Sitiju i Ciga prijavljuje panduru sta je sve izgorelo:
-LED televizor Samsung!
Pandur napise.
-Bosh masina za ves!
Pandur napise.
-Bosh pegla!
Pandur ga gleda .... pa napise.
-Bosh masina za sudove!
Pandur popizdi pa mu kaze:
-Ajde bre Cigo ne lazi toliko, pa ti nisi ni struju imao ovde dovedenu!
...Gleda ga Ciga....gleda...misli....misli....pa kaze:
...PISI... -Agregat Honda ... na dizel..

Anonymous said...

Imali smo dugogodisnju suradnju sa jednom firmom iz Velenja. Kad god je trebalo dogovarati, objasnjavati ili rjesavati neke detalje moj sef me vodio sa sobom na sastanke. Uvjek je na sastanku bio prisutan njihov direktor, inace Bosanac, mladi inzenjer Srecko za koga sam pretpostavljala da je isto negdje iz sjeverzapadne Bosne jer je govorio pravilnom ijekavicom, i sef pogona, inzenjer, koji je takodje govorio pravilnom ijekavicom, ali je stalno ubacivao ono " dejansko ". Jednom, pri povratku kuci, konstatirala sam naglas da je taj kolega jedini pravi Slovenac medju njima. Na takav zakljucak me navodio njegov izgled; povisok, mrsav, suhonjavo lice, plava kosa. I ono " dejansko " me navuklo. Sef se nasmijao i rekao da je Srecko pravi Slovenac, a taj na koga sam ja tipovala je Srbijanac. Ozenio se tamo i postao " pravi ".
Tina vragolanko, bravo !

Čole said...

Davibore, dokle ćeš ti mene tako nisko držati?!

rajska djevo said...

Čolek, vidiš tebe treba držati nisko, jer imaš jak jak ego, da previše ne ideš u visine, prema tome budi zahvalan na tome.

Čole said...

Ne mogu ti replicirati onako kako bih želio jer si ti jedna fina dama.
A možeš zamisliti šta bi ti ovaj pokvarenjak odgovorio da nisi?!

Čole said...

Zatekoh se u Ljubljani u vrijeme kad je u Jugi bilo najljepše, osamdeset druge-treće, tako nekako. Bio sam u poslovnoj posjeti kod „Rade Končara“, vezanoj za kupovinu neke kuhinjske opreme za investitora iz Kikinde. Nazovem Mitju, jarana iz vojske, da se nađemo, ako ima vremena. Predloži on da to bude večera u jednom zgodnom restorančiću kod Tromostovlja i predloži da pozove i brata, inače vrsnog arhitektu, za koga mi je pričao još dok smo bili u vojsci. Nađosmo se navečer ali sa bratom dođe i njgova supruga i još nekoliko njegovih prijatelja. Elem, skupi se tu poveće društvo, sve fina raja, ma aman k'o ona naša, pljunuta! Bi ugodna atmosfera sve dok odjednom ne zasmrdi. Raspituje se ovaj arhitekta o mojoj firmi, interesuje ga kakva je, kolika je, kako poslujemo i tako to. Ja pričam onako kako jest. Firma zapošljava negdje oko 400 ljudi od toga 300 sa visokom stručnom spremom. Takav prosjek ima još samo institut „Ruđer Bošković“ ! Opslužujemo većinu rafinerije u Jugoslaviji i nekoliko velikih hemijskih kompleksa. Pričam im kako imamo fantastičnu maketarnicu i veoma opremljenu kopirnicu sa najmodernijom opremom. Imali smo tada i ploter, spravu za crtanje povezanu sa računarom, koja je zamjenjivala desetak crtača. Kad je čuo za ploter, čovjek poblijedi, poče galamiti, vrijeđati. Od jednog finog gospodina, odjednom se pretvori u zvijer. Mitja ga pokušava smiriti ali đaba.
-Mi vama odvajamo od naših usta, da bi vi imali više od nas! I još se imate obraza faliti!
-Ko ba odvaja od vaših usta?! Mi vas pomažemo, šta bi vi bez naše željezare i našeg rudnog blaga?!
Ja k'o bekan uzvraćam a nemam pojma s politikom. Upalio se i ja k'o kutnjak.
Kad su oni čuli ono „rudnog blaga“, nasta kratka stanka a onda smijeh do suza. Zagrli mene onaj arhitekta s jedne strane a Mitja s druge, vide da sam ja jedan fini čovo ali da nemam pojma s politikom.
10% od svog dohotka, Slovenija, Hrvatska i Srbija su uplaćivali nerazvijenim republikama, gdje je spadala i BiH. To se kod nas krilo k'o zmija noge.
Kako bi BiH mogla lijepo živiti samo od rudnog blaga ?! Ccccccssssss

Anonymous said...

sto bi onaj neki tamo rekao:
sto se neko naj*** na nas racun

Anonymous said...

A gdje ste vi svi radili kad niste citali one knjizurine oko petogodisnjih planova i kako se dijelilo po republikama i opstinama?

Feniks

Anonymous said...

Jest, vala Bosna "muzla" ove bogatije republike i to nemilice. Na primjer;budzasto sljive i ostale vocke isle u Sloveniju, pa nam onda slovenci po bolesnoj cijeni prodavali sokove. Industrijski radnik u Sloveniji (i dobrim dijelom u Hrvatskoj) nosio bijeli mantil, dok pri pomenu bosanskog industrijalca pred ocima imas sliku Alije Sirotanovica.
Doduse, imali su slovenci i rudnika, al su se uglavnom bosanci u njih zavlacili.
Cudo jedno kako "istina" moze biti razlicita.

Anonymous said...

Mose Pijade 4 uocava:

Evo me vec dvije se nedelje vrtim po Melburnu i Sidneju, a dosao iz Kanade. Osjecam se isto kao da sam iz Bosne dosao u Sloveniju (govorim o razlici u cijenama izmedju Kanade i Australije).

Micko said...

Ja sam čuo da su bosanci išli u Sloveniju da traže posla,a Slovenci u Bosnu da traže tatu.

Moja ozgo 77 naravno da svi mogu doć na uuseljenje ako ga bude.Znaš ovda se vrte mnogi Kinezi,Japanci i Koreanci sa punim vrećama love i kupuju čak na planu.Zato kažem ako ga bude.

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...