Thursday, February 13, 2014

Ljubav

Gledam ja covjeka ,ko poznat mi ,al cesto se to desava ,kad neko lici na nekoga,kojeg inace ne mozes  nigdje smjestiti.

Kaze on  ; ,,Vidjeli smo se zadnji put ,prije 4 godine u Rendz  lajnu, ulici  kojom  idem na posao i kojom se vracam kuci.Radi  mozak  i klik ,Dzon .E ta ulica ,duga je kilometar ,al na svakih  pedesetak metara je  Stop  znak ,pa kako ima i onih ,sto  su malo brzi i sto nemaju strpljenja ,policija ,iza coska napravi ,,ceku,,  i napuni  kasu grada,kad god zafali para.Stao sam taj dan na jedan od stopova ,al kad sam pogledo u retrovizor ,vidim policajac na motoru  iza mene sa rotacionim svijetlima.Stanem ,on pridje  i trazi vozacku i registraciju ,al onako  iz daleka ,kako inace rade americki policajci .Kad  je vidio moju sliku  ,kaze Haj  Bili ,sta ima.Kazem nista i nastavimo  konverzaciju o porodici.Vrati mi dokumente ,kaze svezi se i vidimo se.

Nismo se vidjeli pune 4 godine ,koliko je Dzon dobio zatvora ,jer je potego pistolj na zenu takodje policajku ,kad ju je zatweko   u svojoj kuci sa  ,,trcim licem,,Zena mu je poslije dolazila ,sa ovim istim ,drzali se za ruke ,ma sta da vam pricam  bila ljubav ,a onda isto tako ko sto je  dolazila  i izgubila se.

E dodje sinoc Dzon sa Juli i njenim sinom Dilanom.Juli znam godinama a sjecam se  i kad je bila trudna  i nosila u stomaku  Dilana ,kome je sad negdje  12 ili 13 godina .Otac  Dilanov je Pol ,koji ih je ostavio kad je saznao da Juli malo  ,,svrlja,, odnosno Pol  joj je drugi muz.prvi  je  Brus  sa kojim Juli ima  dvije djevojke ,ali su se rastavili  ,pa Brus ozenio Meri ,a Pol ,Juli ,a svi radili u istoj kancelariji.

Nije toliko komplikovano  kao sto izgleda ,samo se treba malo koncentrisati ,a priznam da ponekad ,narocito kod djece ,ne pofatam sve konce,pa mi se desi ,da neke  ,pridodam ,,nekima kojima ne pripadaju.

Zasto bas ova prica na Valantajn.Zato sto je ljubavna.Klasicno ljubavna stori  u kojoj  ima svega od viska do manjka ljubavi ,od toga  da neko nije volio nekoga ,pa sad  voli ili da je neko volio ,al nije bio voljen  i kad sve saberem ,oduzmem ,meni  svi danas izgledaju zadovoljni i Dzon   i Juli i brus  i meri ,vjerovatno i Pol ,koji je   naso ,,pravu,,  mozda i dzonova  bivsa zena ,sto vise nije sa njim a nije ni sa onim zagondjijom ,sad ima nekog  treceg ,a ni zagondjija ,nakon  sto mu je uspjelo ,da ,,jebe,, policajca  i ostvari zelju ,sad sigurno ima   neku drugu.

Sutra je Valantajn,dan zaljubljenih ,kako se kaze i valjda podrazumjeva  obadva partnera ,pod pojmom ,,zaljubljeni,, a sta ako je samo jedno zaljubljeno ,jel i onda Valantajn,jer ne mozes nekome  sto voli dati vise prava od onog  koji ne voli ,odnosno voli ,al nekog drugog.

Dame i gospodo .Sretan vam Valantajn .


Ps.U povjerenju.Moram vam priznati da sam se bio prepao.ovih demonstracija u Sarajevu.Sta recimo  da su dobili   prijevremene  izbore.Opet bi socijalno postalo nacionalno.

34 comments:

Anonymous said...

Ljubav je kad ti se ne gadi prati njegovu zubnu protezu.

Čole said...

Pitam jaranicu, šta će dobiti za Valentinovo od svog dragana? Kaže, cvijeće i kakvu glupu igračku, kao inače. A šta ćeš ti njemu, pitam? Kaže, kasni mi penzija, popušiću mu, ho, ho ho.... Nadam se da će prije toga oprati protezu, cccccsssss.
Volim inventivne žene!

Kad ljubav dogura do proteze onda je to, da prostiš, prijateljstvo i to ono pravo.
A ljubav je mentalno stanje bliže stanju maloljetnog delikventa, nego stanju neke trezvene osobe. Ljubav je lijepa, prelijepa, ali, daleko joj kuća! Nije pravilo, naravno, to je moje iskustvo.

Ne, nemoj mi prići! Hoću izdaleka
da volim i želim oka tvoja dva.
Jer sreća je lepa samo dok se čeka,
dok od sebe samo nagoveštaj da.

Desanka je to i na sebi dokazala. Nikad se nije udavala!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ODOZGO_77 said...

svima koji slave
sretan V- day

Anonymous said...

Ljubavi ima raznih.
Na primjer: u starosnoj dobi od 20-40 zive kao muskarac I zena. Ljubav, strast, intenzivan sex...
Od 40-60 godina su vise u relaciji kao brat I sestra...
a od 60-80 zive kao dvije sestre.

Pretpostavljam da je nekima sa bloga ova zadnja kategorija itekako poznata.

dalibor bilic said...

Ne slazem se sa ovim sex teorijama.Sta fali Coletu,nema sexsa ,al zato pogleda tv ,poprica sa rajom,malo na internet ,malo onako po kuci .....

Marijan said...

Ima nas ovdje koji smo malkice zašli u godine, i umrijet ćemo, garant!
Bez obzira na tu tužnu činjenicu (biologija je neumoljiva), sretan sam jer ovdje ima mlađih koji vjeruju da će vjećito ostati mladi, za sjemena, da ih *ebu pokolenja!
''Pretpostavljam da je nekima sa bloga ova zadnja kategorija itekako poznata.''
---
- ''Ne kudi konja kojega nisi jahao'', pa makar to bila i stara raga. Ako govoriš iz vlastitog iskustva onda sorry, povlačim gore napisano, ipak, nemoj stvari generalizirati jer iznimka ne čini pravilo!

Anonymous said...

Marijan
Sretno Valentinovo!

Valentin Trifunovic said...

Sretan dan zaljubljenih, vinograda itd.

Anonymous said...

Jadni Patrick Moote, ne ide mu bas u ljubavi, iako je mladjahan.

Anonymous said...

Sretan vam dan prijateljstva i ljubavi.

Necemo danas oko konja koji nisu za jahanje :)

U zdravlje svima,
Feniks

Anonymous said...

Love is a sensation,
caused by a temptation,
to feel penetration when a guy sticks his location in a girl's destination,
to increase the population for the next generation.
Did you get my explanation, or do you need a demonstration?

Anonymous said...

Ako nas ljubav ispunjava sve je ljepše i izdržljivo

Anonymous said...

ljubav je smisao zivota !!!!
sve su prave ljubavi tužne.........

Anonymous said...

svaka ljubav ima rok trajanja i ne moze bez love prezivjeti

Anonymous said...

ljubav...
U nju ne vjeruje tko je nije doživio, a sretan je tko ju je doživio i preživio!

ja said...

http://youtu.be/yX0VZJq2pSg

ja said...

http://youtu.be/yX0VZJq2pSg

Anonymous said...

Jucer sam se rasplakala na Love Story. Jutros placem zbog Sanjam. Prava sam cmizdra cmizdrava.

UDINESE said...

LJUBAVNA PRIČA ?

Nalazim se skoro 800 km udaljen od Sarajeva, ulazim u auto kao i svako jutro i krećem na posao. Na radiju je politička emisija a tema naravno Sarajevo, priča je klasična : demonstracije, Bošnjaci, zahtjevi, siromašni, gladni, građani, Srbi, političari, korupcija, Hrvati, međunarodna zajednica bla bla bla...... I onda hvala gostu iz Sarajeva i puštaju pjesmu Jadranke Sojaković «Sve smo mogli mi da si samo htio ti biti.....». I tada u mojoj glavi tekst pjesme odzvanja riječima « Sve smo mogli mi da si samo htio ti...... ostati u Sarajevu, boriti se za pravdu i bolji život, boriti se protiv nacionalizma , boriti se za demokratiju, boriti se za bolji i sretniji život djece, boriti se protiv fašizma.......... Sve smo mogli mi da si se barem htio vratiti.... Sve bi mogli mi kada bi se sada vratio i pomogao nam da vratimo dostojanstvo čovjeka koje je izgubljeno devedesetih...... «Sve smo mogli mi ....... « kao da Sarajevo pjeva meni.... I ta pjesma sa radija izazove u meni bujicu emocija, suze krenu nezaustavljivo, ne mogu voziti , stanem na sred ceste između jednog grada koji se nalazi nigdje i drugogo u koji svaki dan idem na posao i koji se nalazi nigdje. Stojim i plačem. a u glavi se roje misli : Zar to nije ljubavna pjesma koju si čuo milion puta, a ne patriotska i nostalgična. Ali zar nije moj odnos sa Sarajevom u biti ljubavni odnos. Da drago moje Sarajevo rastali smo se u toku rata, ti si bio veliki i ranjen , a ja mali i pun straha. Straha za život svog djeteta, svoje žene, i na kraju krajeva za svoj život. Taj strah je bio jači od svake ljubavi koju sam prema tebi osjećao i otišao sam, napustio te kad ti je bilo najteže. Rat je završio, ti si preživio izranjavan, a ja sam se pokušavao zaljubiti u neki drugi grad ali bezuspješno. I od tada ti se udvaram, pokušavam opet vratiti našu ljubav. Često ti dolazim, pomažem kome god mogu iz Sarajeva, osnivam humanitarne organizacije, idem na svaku utakmicu i domaću i gostujuću bosanske reprezentacije znajući da njihove pobjede tebe vesele, ohrabrujem sve koji u tebi teško žive..... A ti , ti me ponekad ponovo privučeš i zavedeš a ponekad odbijaš i tako stalno toplo hladno. Govorš mi : «Ja sam tu , uvijek na istom mjestu ,Miljacka i dalje teče ispod Drvenije, Dalmatinska je i dalje strma kao što je uvijek bila, u proljeće mirišu jorgovani po obdaništima, u jesen sam malo tmuran, maglovit i depresivan, ali i dalje neko sanja sne ispod Trebevića i s Igmana šaljem osmijeh za laku noć,. Vrati se ! Možda, da si tu, ljubav ponovo procvjeta.... « Ali ja se ne vraćam uvijek imam neko opravdanje, djete je još za škole, nema posla u Sarajevu, moram još samo neke repove ovdje pozavršavati i tako godinama. A sad me ponovo zoveš pjesmom «Sve smo mogli mi......» a ja ponovo oklijevam iako je sada jedino što mogu izgubiti komoditet i ništa više.
I tako dok sjedim za volanom i plačem pitam se da li sam izgubio razum, jer ne može biti da je jedan grad osoba koja ti šalje poruke pjesmama, ne može biti da postoji takva vrsta ljubavi koju umišljam i pitam se da li je Sarajevo ipak nešto više ili samo geografski pojam, toponim i ništa više.
Da li će me Sarajevo boliti cijelog života i tjerati me na plač i potoke suza uz pjesmu « Sve smo mogli mi....»

http://www.youtube.com/watch?v=pZvltzZqVgE

Čole said...

Ma je li ovo dobro vide moje okice?! Naš Udinezčić! Dobro nam došao. Iskreno se radujem, ne sumnjam da je i drugim drago. Nema veze što ćeš nas opet daviti sa temama vezanim za nacionalnost. Mi smo na to već oguglali. Kad Kevro može s nama, vala može i crni đavo.
Nego, to što tebe rasplaka nije ljubav, to ti je ba NOSTALGIJA.
https://www.youtube.com/watch?v=QGWU2aefIeQ
Isto ono što i Dalibora razvaljuje. Na nju svako drukčije reaguje. Neko leleče, neko laje, neko se oda drogi, neko ode u pedere, neko se posveti vjeri, sve ovisi o japiji, što bi rekli. Nadam se da će se dotični prepoznati, nisam im naveo imena, nema potrebe.
Ima i onih što su ostali u Sarajevu, pa ih opet jebe nostalgija. Kako to, pitate se? E pa fino, vratite se, pa će te vidjeti. Vi bar sanjate Sarajevo a mi te iluzije nemamo. Uostalom, jebeš Sarajevo, šta fali Sumbulovcu, ccccssss?!
Nego mi nije drago što će sada ojačati Neslogina pederska koalicija! Pripremite se za paradu „ponosa“, cccsss. Ali nema veze i mi konja za trku imamo!

Anonymous said...

Kad me netko istjera iz svog zivota ne dam svom, inace pozamasnom, egu da se spotice u trazenju razloga, mana, vrlina onomu sto je nestalo. Pustim da me osjecaj svoje nistavnosti za nekog do koga mi je bilo stalo preplavi. I bome boli. Traje dugo i neda nicemu lijepom da udje u mene. Prodje, kao i sve. Ne postoji vise ni osoba, ni osjecaj za nju. Potpuna amnezija.
Kad ostavljam, ostavljam lako, bez osvrtanja. Vjerovatno je to svojstveno vecini ljudi. Ako je nesto vrijedilo u toj vezi, ostane trag u srcu.
Sve sto napisah vrijedi za osobe koje sam ljubila, za prjatelje kojima sam vjerovala, grad i zemlju u kojima sam zivjela. Za novu ljubav uvijek ima mjesta i razloga.

dalibor bilic said...

Samo za ,,udinezeov,, povratak

ODOZGO_77 said...

@ UDINESE,
svidja mi se sve sto si napisao i tacno je sve od rijeci do rijeci
welcome back

pozdrav ekipi

Meho Mekinro said...

Sve je Udineze lijepo napisao,pjesma idealna za " za simboliku ",al mene boli svako pominjanje te pjesme ali zbog druge simbolike.
Naime . prvih dana aprila, u Sarajevu je ubijen kompozitor te pjesme I covjek za koga se moze reci da je bio olicenje, u pozitivnom smislu , naziva " sarajevska raja ", moj prijatelj Zarko Sipka.
Kazu greskom.Nisu svjesni kolika je to greska, a ni Udineze ne zna.

Anonymous said...

Kome li je Mick poklonio ruzu ?

Marijan said...

Pozdravljam Udinesea (i ostale)!
Drago mi je da se javio, ipak, u
mnogo boljoj je poziciji od mnogih
sa ovoga bloga jer mnogo brze od
njih moze ´´ugasiti´´svoje
nostalgicne potrebe.
Zato nema za cime da zali, zlo je davno ucinjeno,
sa njim ili bez njega.
U Sarajevo je lijepo doci sa nesto love,malo se provesti, vidjeti staru raju ako je jos ima i vratiti se nazad u sredinu gdje posao i novac nisu nesto imaginarno.
Da, lijepo je ovdje zivjeti ako se ima od cega, i zazmiriti na sve moguce opcedrustvene probleme... ako se to moze.
Mnogo pozdrava svima iz kisovitog i tmurnog Stockholma!

Anonymous said...

Ovaj " Leo " je sigurno peder.

Micko said...

Valentinovo.Prije dolaska ovde nisam nikad cuo za njega,ali kud svi turci tu i mali mujo.Nisam nikad prije cuo ni za faders daj,ni za maders daj,jer smo uvjek tamo bili blizu nasih roditelja i volili smo ih pa nam nije trebao neki poseban dan da to i pokazemo.I ovaj Valentin daj nije bio,a nebi trebao ni bit neki poseban dan da pokazemo koliko nam je draga neka bliska osoba ili koliko smo u nju zaljubljeni,ako vec jesmo.
Po meni sve je opet u rukama trgovaca i banaka.
Zar treba neki poseban dan da ja kupim zeni ogrlicu ili bilo sta.Ali opet kud svi turci tu i mali Mujo.
Na Valentinovo dobio:
Jednu pusku marke Mauzzer velikog kalibra.Cijena 3000$.
Jedne Mendel cipele za lova,cijena 700$.
Jedan rucni sat Seiko f1 cijena 800$.
Jedan sesir kozni50$.
Jednu lijepu sliku rasnog konja od nepoznatog umjetnika-cijena nepoznata.
Eto to je to.E sad sta sam ja poklonio:
Jednu narukvicu 4000$
Drugu narukvicu 1400$
Lancic i mindjuse 2300$.
Vise buketa cvijeca i ostalih sitnica samo nako.
Tako je bilo sa tim Valentinovom koje me svake godine kosta ko svetog petra kajgana.Naucio sam bit djentlmen prema svim damama koje volim i poznajem pa mi nije vala ni zao.Nije ni njima sigurno.
Samo moram ponovit onu moju tvrdnju da je ljubav izmislila sirotinja da lakse do koke dodje i nista drugo.Vi kontajte kako god hocete.

Kaze Suljo Muji da najvise voli gledat video sa svoje svadbe,ali u rikverc.
Pita ga Mujo pa kako u rikverc.
Suljo kaze:"Pa znas jarane onda se janje sastavlja,muzika vraca pare,a Fatu vode kuci s autom".

Ako me pitate sta radim,pravim kucu.Ja vozim zemlju,a komso mi grk kopa sa rovokopacem.Radili smo ovih dana ko manijaci.Sutra mi dolaze Talijanski neimari da saluju,ako ne bude kise.To ce bit nesto kao iz snova.Jebi ga bolje je napravit kucu nego da drzava uzima taxu,a banka fi.Ne treba ona meni,ali sistem je takav.Nece bit na imenu sinova,kceri,rodjaka i tako dalje kao sto kod nas na Balkanu rade,nego na mom imenu. Nikom nista nisam ukro.

Pozdrav od Micka graditelja,a posebno Nadalini ma gdje god bila.

ODOZGO_77 said...

Micko,
ja jos cekam onu masinu za ciscenje snijega, po mogucnosti na daljinski

pozdrav ekipi

Beka said...

Samo kratko.Zahvalio bi s Udineseu,jednostavno i kamen zna ovlaziti svoje stranice a ne covjek a kazu,nije od kamena.

Ljubav je nostalgija a nostalgija je jace od bilo koje ljuvavi.Ljubav je proslost a i sadasnjost a u buducnosti i ova sadasnjost ce biti ljubav ili nostalgija.Dvije tvorevine jako povezane za one koji nose u sebi velike ljubavi,pa zato Cole ljubavi imas na pretek a nostalgija je strana za tebe jer zivis i uzivas u svojoj ljubavi,zvano Sarajevo.

Hvala Udinese a pozdrav svim veslacima ovoga preko-oceanskog broda


Vas Beka

Anonymous said...

" Prokleta ljubav " ne uklapa se ni po stilu, ni po sadrzaju u ovu lijepu atmosveru, ma kome da je namjenjena.

rajskadjevo said...

Većina ljudi u nekim trenucima svog života osjeti snažnu nostalgiju za svojim rodnim mjestom ili mjestom gdje su živjeli, za povratkom kući- za domom ..dok neki to nikad ne osjete makar se nalazili miljama daleko od svog doma..da li je to mjesto koje nazivamo svojim domom zapravo nešto više od pukog mjesta rođenja ili mjesta gdje smo živjeli veći dio svog života...mislim da je to puno više od toga, da je to neko mjesto za koje instinktivno osjećamo da se možemo vratiti da budemo ono što zaista izvorno jesmo, da možemo nešto promjeniti s obzirom da živimo u svijetu nasilja, konzumerizma, kriminala, mržnje, itd itd. iz kojeg u jednom trenutku našeg života želimo pobjeći a nemamo zapravo kamo...i onda nas neka pjesma jednostavno probudi ili neka druga vizualna, mirisna, zvukovna asocijalcija i dogodi se onaj klik u nama.. radi se zapravo o težnji za nekom pripadnošću gdje možemo ostvariti ono svoje istinsko unutarnje ja i biti ono što jesmo. Takvi ljudi sasvim sigurno imaju dušu....

urednik said...

http://youtu.be/5eL5ph1fbV4

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...