Thursday, February 27, 2014

Kod ,,Komse,,

Sjedio sam ,u drugoj klupi od vrata ,ili  trecoj do  table ,ucionica na drugom spratu ,odma do zbornice.Na klupi  ,sa strane ,pisalo,nozem izrezbareno, ,,Gavro-Princip ,voli ,  Rabiju  i godina 1913,mjecec oktobar ,a u nastavku ,cirlicom i manjim slovima ,takodje  urezano ,,Vojo -Seselj ,isto voli Rabiju ,godina 1974 ,mjesec Oktobar.

Iza mene su sjedili  Dubravko i Gino  i vjerovatno se generacije poslije sjecaju da je  na njihovoj klupi-strani pisamo ,Dubravko voli  ,,Pardon,, a Gino ,Aidu.

Nije ovo medjutim  prica o neuzvracenim ljubavima ,nego pokusaj ,da se sjetim  ,ko sve  od onih sto je nesto znacio ,a i nije znacio ,nije isao u Prvu Gimanziju,jer lakse  je to nabrojat nego sve one  sto su je zavrsili ili bar pokusali da je zavrse.

Hiljade i hiljade prica  ,ima o tome ,od onih  u sjecanjima ,do onih napisanih,   ko je kroz istoriju isao i   ,odrasto  medju teskim zidovima  Prve gimanzije ,a ni jedna o tome ,gdje je,, isla,, ,,Prva gimanzija.

Preko puta Trznice ,na lijevu stranu ,tacno ,tamo preko ulice Vase Miskina ,gdje je bio izlog  ,,Planike,, ima pasaz  i ,,dvoriste   u njemu.Nije ovo prica o  onom Sarajevu  ,za turiste ,ovde su dolazili i prolazili samo oni ,sto su znali gdje idu.

E taj pazas ,dug nekih 5 metara ,radjao je avliju  i sa lijeve strane ,neko je nekad ,nije bila  dio te stare Austrougarske zgrade ,sagradio  poslovni prostor ,a u vremenu o kojem ja pricam ,bila je cevabdzinica i to  naj jeftinija u gradu sa naj gorim cevapima u Sarajevu ,gdje je gazda ,20 godina prije Mc Donalda uveo podgrijavanje hrane.Do te cevabdzinice  je bio   podrum pica Franjo Supilo ,jedini  podrum ,na relaciji  Katedrala ,Dalmatinska ulica , dobro i jako popularno mjesto za sve dezurne alkose grada  iz tog  doba.Onda  je bila i  neka prodavnica i radnja    ,,lima ,, gdje si mogo kupit i  Fijaker pec i  sulunare za njega.U dnu je takodje bila neka  radionica.

Jedini poslovni prostor sa desne strane  avlije  i pasaza  je bio ,,kafana ,,koja se mislim zvala ,,Sarajevo,, ali  koju niko i ne pamti pod tim imenom ,nego pod onim ,,KOd Komse,,

Kafanu su drzala dva brata  i radila u njoj ,a pomagala im je zena od jednog,nikad nisam znao cija ,a popularnost i ime je stekla po tome ,sto je mlADJI  brat ,svakog gosta oslovljavao sa ,,komso,, i tako dao  ime kafani.

Ulazilo se u jednu  manjuu prostoriju ,gdje se  , k,uhalo,,a iza je bila veca sa secijama i stolovima ,gdje se sjedilo.Gore i iznad na stalazama  u teglama  pokrivenim celofanom sa  ,,gumom,, cijedili su se sokovi,od zove i  smreke.Vinska karta kafane ,,Kod komse,, je uvijek imala 4 artikla.Kafa ,caj ,Kokta i Jupi  i sve vruce ,mada je zimi Kokta i Jupi  iz gajbe bila na  razini pitkosti.Sjecam se  da se odnekud i  iznenada pojavio i mali frizider Obodin ,al u stanju ,takvom ,kao da je  ,,pjeske,, dosdao iz Cetinja i to ne cestom nego  preko planina i krsa,koji  se  ,usput receno nikad i nije koristio.Od cuda  ,,tehnologije,, kod Komse je radio  reso sa dvije ringle .Na jednoj je uvijek vrila voda ,a  na drugoj se prokuhavala dzezva..Jeftina i dobra kahva  a sokovi su  sipani u case ,debljina  tegle za zimnicu ,sto su puno licile na one  kad je covjek  isao da  daje  mokracu na analizu  u neki   resrc centar.Kod ,,komse ,, je uvijek  bilo ugodno ,ljeti temparatura bar za 10 stepeni visa nego napolju ,a zimi  za   pet veza  nego u avliji .Naj blizi  wc je bio dole u podrumu trznice,sto i nije bilo tako daleko,svi ,,muski ,, stigli a dame su dostojanstveno trpile.

Gosti  kafane kod ,,Komse,, su bili  ucenici Prve  gimanzije,Umjetnice skole ,ekonmoskog fakulteta ,oni iz Sarajeva ,papci su pili kafu  u  restoranu fakulteta  i jos poneko.Kad si god ,,lufto,, kod Komse si mogao nac  ,iste i slicene tebi ,u stvari  jedno 2 razreda ,je cijelo vrijeme sjedilo tamo ,neko ceko nekoga ,neko da prodje cas ,neko  samo onako.E to onako ,nije bas bilo  popularno ,kod gazde, pa ako se desi ,da neko sjedne a nista i ne naruci ,nije ga  Komso bas izbacio ,al je voli reci ,,Idi u Parak ,pa sjedi,,

Biznis i nije  isao tako lose ,pa se sjecam  da se  u neko doba  nabacilo i 3 stola sa  suncobranima napolju ,prosirilo se  i interesantno je recimo i to ,da su  kod ,,Komse,, sjedila samo ,,raja,, pa i ako dovedes vlastitu djevojku ,cim sjedes tamo ,odnos prestaje  i ona i ti postajete samo raja.

Duga je lista onih ,,poznatih,, i manje poznatih sto su isli u Prvu gimanziju.Ima nas tu svakavih ,od Gavre ,sto je volio Rabiju i nije volio Sofiju i Ferdinanda  ,do Ive ,sto se spremo za Nobela i onih manjepopularnih  ,al nista m,anje vrijednih,sto su  svakodnevno ,prolazili kroz paasaz ,preko puta Planike ,da popiju kafu kod Komse,da se nadju sa ,,rajom,, 

Vjerovatno ni ,,Komso,, ni njegov brat ,ni njihova zena nisu vise medju zivim,bas me zanima sta bi sa onim Obodin friziderom ,,ali pisati o Prvoj gimnaziji i ne spomenuti  Komsu ,grijeh je,ravan tome ,ko da si zaboravio  Ivu Andrica i Maksa levenfelda ,koji doduse nisu  sjedili kod komse ,al koji,na srecu ,  i ne znaju sta su propustili.

Hajmo u ,,parak,, 


17 comments:

davor said...

Ako nam ne ide najbolje tema sex poslije 50 g, ovo su neiscrpne teme za pisanje. Neise bolje dobra kafa kod Komše, nego slab sex u 5. i nekoj ili 6. i nekoj. Po opisu dotične kafane , koje ne sjećam , a sebe ne računam u kategoriju papaka mi u 2. gimnaziji smo bili na boljem. Naša kafana za sve je bila Šetalište, koju i danas održava nekada poznati mangup iz mladih dana Čuka. Kafa je bila dobra, a i ostala pića su bila na visini. Najbolje je bilo u ljetnom periodu kada je radila bašta, samo si morao biti okrenut leđima gimanziji da te neko ne vidi. I mi smo imali svog Komšu, odnosno dvije slastičarne koje su zvali kod komše. Jedna kojoj je bilo službeno ime " kod dvije ruže" i druga na čošku Sutjeske i Kralja Tomislava. Tu se išlo na jedna kolač na velikom odmoru, a za one koji su si mogli priuštiti "Gril" ili Kod Nijaza na grah. U " Grilu" je bila omiljena hrana " moča u pola somuna", što je značilo da ti somunu natopi u onu masnoću, koja je nastajala topljenjem pečenih kobasica i pilića. Vrhunac kulinarstva je bilo još kašika senfa na to. Poslije takog doručka morao si prati ruke sat vremena , koliko je sve bilo masno.
Omiljeni sport je bio gađanje sa šampitama od "Komše", najbolje piće boza , limunada ili špricer , naravno opet kod " Komše".

UDINESE said...

Ćevabdžinca "Nune" u pasažu o kojem Dalibor govori je sada jedna od najboljih u gradu i svakako je preporučujem. Puno bolja nego kod "Želje" ili neke druge izvikane, a Nune legenda.
Meni samo nije jasno kako Dijana ode u Prvu Gimnaziju, a stanovala ko i Davor sto metara od Druge Gimnazije. Tu je napravila životnu grešku. Da se upisala u Drugu ko sva normalna raja koja su stanovala na potezu Mejtaš, Džidžikovac, Koševo.... maznula bi garant nekog dobrog frajera, a ovako je Dalibor zapo......

Margot said...

Uz ovaj prvi komentar treba dodati jos pitu kod Dervoza...pravo je cudo da nismo izgledali ko prosjecni ameri

rajska said...

Zanimljivo prošli put su mi dečki s muževog posla donijeli čevape od Nuneta ( sigurno od tam jer smo raspravljali o tome)meni nisu ništ valjali jer su imali jak okus po ovčetini, niti drugima jedino su mom starijem sinu bili dobri...tako da smo zaključili da nam nisu baš dobri...za razliku od ostalih koji smo običavali jesti...Baš sam bila razočarana jer su mi inače uvijek fini kad mi donesu..

dalibor bilic said...

Dobra je bila i ,,druga,, gimnazija,Tamo su isli svi oni sto se nisu mogli upisati u ,,prvu,,a inace je i napravljena namjenski u parku preko puta tadasnjeg CKa da bi ,,delegati,, mogli pratiti svoju djecu sa prozora.Od onih poznatih ,drugu gimnaziju je zavrsio i Faruk S. sto je poslije radio ko zamjenik sefa racunovodstva gp Bosne.

davorl said...

Dervoz je i danas prva liga, najbolji burek u Koševu. Kod Nuneta smo išli na čevape kada sam radio u Šipadu, prihvatljiva kvaliteta za manje para od onih razvikanih. Što se tiče čevapa ukusi su različiti , zadnje dvije godine sam probao sve najbolje čevape u gradu, vodio redovne kolege sa posla , kada dođem službeno u Sarajevo. Teška srca kao veliki navijač Želje, trenutno su MENI najbolji u "5" kod Ferhatovića, onda " kod Mrkve". Željo se je dobro pokvario, opet moje mišljenje.
Udineze i meni nije jasno zašto ode Dijana u 1. gimnaziju, a puno bolja 2. gimnzaija pred nosom. Valjda je već onda znala da će upoznati Dalibora.

UDINESE said...

Mene roditelji htjeli upisati u Prvu, ali kad sam otišao tamo s papirima i vidio da fizičko rade vani u Metalcu jer im je sala veličine učionice i da se u razredima griju tako što lože peći "kraljice" , pobjegao sam glavom bez obzira u nešto modernije i ljepše. I nisam se pokajao ni sekunde, iako moram priznati bila je i Prva dobra sve do 1959. dok se nije izgradila Druga odnosno od 1962, Gimnazija" Ognjen Prica".
A u pravu si Davore sad su najbolji ćevapi u "Petici" a "Mrkva" prati u stopu.

Anonymous said...

je li mislimo na istog Nunu?
Pa taj nije odgovarao na tf poruke po 7 dana...zivi sam svjedok, 2012, afera propala, nisu iz RS-a poslali na vrijeme viagru;

o, zivote, vrijeme je za safunjanje;

u cara Trojana kozje usi, uh, uh, dzaba vam cevapi

nema potpisivanja

Anonymous said...

Malo je tako inspirativnih tema kao sto je srednjoskolsko doba. I ja sam iz Bosne i ne sjecam se da mi se zivot vrtio oko cevapa.
Tekst je pruzio puno finih detalja koji su i u komentatorima mogli potaknuti mnoge asocijacije, a vi samo o cevapima.

Meho Mekinro said...

Ono cega se ja sjecam je : najbolja pljeskavica kod Esrefa Ferhatovica ( oca te vase petice ), najbolji cevapi malo nize kod Mrkve a sudjukice kod najboljeg sahiste Haseta Ferhatovica.
Sto se tice Komse, on je opstao zahvaljujuci lufterima iz Prve gimnazije , koji su vecinom bili sa carsije i okolnih mahala , pa nisu smjeli luftat na Carsiji po kaficima ,jer hina vire babe i babini jarani iz okolnih radnjica. A babo nije iso dalje od katedrale - to im je bila neka vrsta granice. Skola i nekako , pogranicna zona izmedu katedrale i vjecne vatre.Svi ucenici prve gimnazije , osim Dalibora, ispod vjecne vatre su isli , urjetko, tek ako odsluze vojsku.E tako , u toj bescarinskoj zoni(citaj "bez placanja poreza ")prezivje i Komsina kafana.

Anonymous said...

Nakon duljeg " boravka " na ovoj stranici, aktivnog ili pasivnog, netko tko nije iz Sarajeva pocne se osjecati domacim. Nikako , bar u mom slucaju, to ne podrazumjeva potrebu biti in ili out, niti potrebu pripadanja nekom miljeu. Ipak, nakon citanja Komse nesvjesno sam posegla za komparacijom mirisa, ambijenta, cak i povijesti ( samo je ljubav svugdje i svagda ista )na tako jednom malom geografskom prostoru kao sto je Bosna.
Posebno mi se u ovom tekstu dopala recenica : "...pa i kad dovedes vlastitu djevojku, cim sjednes tamo odnos prestaje i ona i ti postajete samo raja ".

Micko said...

Sve što sam htio kazat rekao je Davor.Išao ja 2.godine u Ognjen Prica dok me Amira Besarevic nije izbacila na popravnom iz francuskog.Jebala je sanson de roland.Nakon toga su me izbacili jer sam bio djavo.
Nakon više godina poslije kad sam imao radnju došao joj muž dr Bedarevic,a meni Nizo kazo ko mu je žena.Razbio ladu.Odero ga ja,a odero ga.Nizo.Jesmo mu je i napravili pravo.Bio nam je poslije mušterija za servise.Jednom reče kako sam skup ko doktor,a ja ga spustim na zemlju govorec mu da i jesam doktor i dam mu neki ključ u ruku i rekoh izvoli doktore popravi sam.On je bio urolog specijalista.Ramos dobio tri su i ja ga vodio njemu ko jaranu.Izljecio ga cojek pravo.Dosta sam ja raje njemu vodio.Kad smo se tako sjaranili nisam mu naplacivo sitne stvari.Nisam imao obraza kad je valjo raji.Guto dobio kapavac.Ramiz trisu,ja nake baje,Nizo neke kondilome,Suljo trisu,Zlaja trisu,i mnogi drugi.Jebi ga ruka ruku mije.Nije Besa nama te sitne prehlade stavljao u zdravstveni karton,ali se zato lada sijala ko lampa.
Ma šta ću ja vama o svemu pričat,kao da vi niste imali te prehlade.

Anonymous said...

E moj Micko...
muz prof.Amire Besarevic oupste nije bio urolog!! Njen muz je bio ljekar specijalista otorinolaringolog, a taj dr.Besarevic (urolog) je imao Peugeot, nikada ladu !! Ko li je tebi trisu lijecio? mozda jos imas posljedice?

Anonymous said...

A tek abortusi?
I jos ste nostalgicni sto ste pobjegli iz te rupe glavom bez obzira?

Micko said...

Besarevic zvani besara radio u vrazovoj ko urolog i vozo ladu dok nije kupio folciku.Umro 1988.u Dubrovniku na odmoru od srčane kapi.Možda je Nizo pogriješio,a nikad ga nisam ni pitao.

Anonymous said...

Stara sarajevska familija Besarevici (prava gradska gospoda)imala je i svoju vilu u ulici Sutjeska (ispod dzamije u Nemanjinoj)
Jedini urolog sa prezimenom Besarevic je bio Dragan zvani Gandura (legenda Kosevske bolnice-radio 40 godina na urologiji !!!), stanovao u Jug Bogdanovoj ulici. Drugi dr Besarevic je bio Risto, spacijalista ORL, muz profesorice Amire...

davor said...

U vili Besarević bile su najbolje rezdelije u gradu, šteta ode vila zaradi one smeđe zgradurine za buđovane novo komponovane.

Staracki dom demokratije

 Amerika je zemlja najvece  ,najdeblje , i briljantne ,svijetske demokratije ,sve do trenutka ,kad to mora i dokazati,Onda to   lici  na sve...