Saturday, March 8, 2014

Obicne ( i ) kurve nacionalizma

Polako ,al sigurno,ova sarajevska revolucija ulazi u zavrsnu fazu.Hapse se ucesnici.

Gledam  ,neki dan ,slike  demonstracija ispred predsednistva.Nose se transparenti.Ovaj hoce ,ovo onaj ono i na jednom velikom pise ,,Dajte nam imena  milijardera,,Wau.

Sto ti je nas cojk.Umjesto da je napisao ,,Dajte nam  pare milijardera,,  on hoce imena.Ovo sto zeli   ovaj gnjevni gradjanin ovde u Americi mozes nac na bilo kojoj web stranici ili na Forbes,com.Tu ima  i ko je milioner i ko je milijarder,a kad bi ja kojim slucajem  izasao sa  istim transparentom  , na ulicu Orlanda ,odma bi me pokupili u odveli u ludnicu.isto bi uradili  da prepisem  bilo koju poruku sa  sarajevskih demonstracija .To sto pisu u Sarajevu ,zakasnilo je bar 30 godina ,a sistem se zvao  socijalizam ,prividna socijalna pravda,a  sad se zove kapitalizam  ili ,,uzmi Semso, koliko ti je drago,po nasem.

Da se malo vratim na pocetak desavanja   sarajevskog proljeca.nakon samo 2 dana ,sve nacionalne stranke  su odma pristale  na prijevremene izbore ,sto posto sigurne  da ce opet pobjediti,i da ce oni  sto sad nose plakate ,kad uzmu olovku u ruke glasati za njih.Stanje ,,opsteg,, nezadovoljstva ,gdje su krivi ,,neki,,  u sistemu  jos ne definisanog,ali izabranog , socijalistickog nacionalizma ,gdje bi narod  zelio socijalisticku  pravdu  i ekonomoju ,a  nacionalisticke  drustvene odnose,odnosno  sistem u kome bi i stomak i mozak bili zadovoljni.

E ,,nemere,, Moras se odluciti ili za jedno ili za drugo,odnosno ako se odlucis za  cisti nacionalizam ,a jesu, onda i esnaf mora bit takav ili ako se odlucis sa  socijalizam ,onda nema  nacionalizma.

Svojevremeno  je u Rimu bilo hljaba i igara i narod zadovoljan.Sarajevo bi moglo krenuti sa  ,,somunima,, i nacionalizmom ,Za sad imaju nacionalizam  i fale samo somuni ,da se narod raduje ,a ne da  trazi   listu milijardera i da mu bude lakse ,kad je i dobije. ili potajno zeli da je nikad i ne vidi ,da bi mu uvijek  bilo tesko  i  da bi imao  sta traziti .

Evo danas je 8. mart .Citam juce ,bila neka racija na prostitutke.Uhapisli jednu  i kaze ona da je mjesecno zaradjicvala 50 hiljada Dolara  i Milion godisnje.Wau.Eto zena radila ,sta zna ,sve dok joj nisu dohakali i nije gubila vrijeme  demonstrirajuci  protiv milionera ,nego unovcavla  ono sto ima i nastojala kad ih ne moze pobjediti ,  da im se pridruzi.

E kakve sad veze ima ova prostitutka ,, sa demonstrantima iz Sarajeva.Ima zato sto su i nju jebavali ko i demonstrante  ,,to je slicnost,  i zato sto je uhapsena ,a razlika  je u tome ,sto je ona sve to dobro  i naplatila  a demonstranti samo ,,uzivali,,

11 comments:

Marijan said...

Samo ti blati tekovine i one i ove ''revolucije''1

Anonymous said...

Sve je bas tako.

Anonymous said...

Micko, Ti jedini...hvala.
Feniks

umizumi said...

Lahko je iz daljine naprdjivati.

Marijan said...

Aaaa, šta je ovo...
Niko ni da ''zakuha'' kako treba? A sve nema na tom truhlom zapadu Dan žena... a svi mamuraju...

Anonymous said...

Dido
Kad ste mladi i upoznate nekog isto tako mladog ili bar sredovjecnog, zivot ce vam u vecini slucajeva dati priliku da prve dojmove, dobre ili lose, korigirate.
Pred nama nije bilo puno vremena, ali prilika jeste, jer zivjeli smo jedno kraj drugoga, na petnaestak metara udaljenosti, sretali se o rodjendanima i Bozicima, na ulici i koncertima.
Stari gospodin je bio jako uvazavan u krugovima u kojima se kretao. Bilo je to sareno drustvo po nacionalnosti, jedna familija cak na glasu kao cetnicka, ali svi sa statusom kojeg je on smatrao primjerenim. Kad je umro u obitelji nije vladala neka velika zalost, a imao je cetvero djece. Naj stariji sin, umjetnik, zajedno sa svojom zenom i djecom bio je doslovno izopcen. Nije osporavao Boga, ali crkvi nije htio ni prici, bio je u civilnom braku, a djeca su mu rasla " ko trnje " ( didine rijeci ). Ni drugo po redu dijete, kcer, nije bilo bas po njegovu ukusu. Visoko se obrazovala, crkveno vjencala, ali nije htjela djecu. Neoprostiv grijeh. Druga po redu kcer, umjetnica kao i stariji brat joj zagrdla; ta nije htjela ni Boga, ni muza, ni djecu. Jedino, cetvrto dijete, sin, bio je po didinom ukusu. " Bozje dijete ", tepao mu je. Doduse pomalo glup, ali to nije bila neka velika mana. Samo za njegovu djecu je imao bombone u dzepu.
U didinu kucu su cesto dolazili prijatelji prvog unuka, sina njegovog prvijenca, privuceni velikim koncertnim klavirom. Kad bi cuo ime koje je oznacavalo pripadnost drugoj naciji dido nije odustajao: " Zapamti, to ti nije prijatelj ".
Izazivalo je to svaki put prepirku izmedju njih dvojice. Kad je dosao red na moje predstavljane vladala je poprilicna napetost. Zakjucak je bio: formalno je sve u redu, ali nesto ipak ne valja. Nije dokucio sta.
Dido je umro nekoliko godina prije rata, prvi sin umro je u progonstvu, prva kcer u opkoljenom Sarajevu. Druga, prognana kcer zivi u nekoj vukojebini susjedne drzave, bez klavira, naravno. I " Bozje dijete " zivi u susjednoj drzavi, samo u drugoj vukojebini. Crkva mu je blizu, ali ne svraca bas rado u nju.
Naj stariji unuk ponekad rezignirano kaze da je stari pas ( tako ga je uvijek zvao ) mozda ipak bio u pravu. Onda se ugrize za jezik, pa pocne nabrajati one rijetke koji ga nisu razocarali. Da li za to da utjesi sebe, ili da ostane do kraja u uvjrenju da dido nije bio u pravu.
Meni se zarezalo u sjecanju da nikad nismo govorili da idemo kod dide i bake, uvijek samo " kod bake ".
Prema meni je do kraja ostao ugladjen, ali uvijek pomalo podozriv.

dalibor bilic said...

Bas Lijepa prica

Anonymous said...

Lijepa bas i nije.

dalibor bilic said...

Nisam zaboravio,a davno je bilo,jako davno.
napisao ,,pismeni,,jedan moj drug iz razreda ,na temu ,,kako ste proveli ljeto,, koji inace nije bio ,,od pera,, o tome ,kako je sa jedne sarajevske pijace krao nocu lubenice sa ,,hrpe,,Duhovito ,inspirativno,lijepo ,pitko ...i cita naglas to nastavnica i na kraju kaze ; Za ovaj pismeni zadatak cista petica ,a za ono ,,sto si radio,, jedinica .prekrizila peticu i crvenom olovkom ,,spucala ,, keca .

Anonymous said...

Tvoj sam fan, bez ostatka. Smatram da pises puno bolje od nekih koje si sam, ili ti drugi pretpostavljaju. Iza ove ocjene ne stoji strucna osoba, ali vjeruj da je kriterij provjeren i potvrdjen. No vise od svega volim tvoje reakcije ; brze, precizne, nekad duhovite, nekad bezobrazne...lude.
Nemoj se pohasit.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...