Thursday, March 27, 2014

Mide i Zuti

Sarajevo je naj ljepsi grad na  ,,Svijetu,,Grad u kome su se sudarile  i stopile  u jedno kulture  Istoka i Zapada .Grad koji je .......... zaboravio samm  .....al nema takog  nigdje .Grad u kome niko ne radi  i gdje se  sav  drustveno ,politicki i ekonomski zivot  vodi i zavrsava u  ........

Ferhadija.

Kad ljudi u Sarajevu ne spavaju  ili setaju Ferhadijom ili  tu sjede i piju kahvu.Od ,,parkuse,, do ,,Vjecne vatre,, je samo zagrijavanje ,a onda pukla Fewrhadija ,od ,,vatre,, pa do carsije.Ferhadija je  vise od  ulice .Kult.

Prvo se seta ,gore dole ,a onda sjede u neku od ,,basci,, na ulici.Na smjenu.Oni sto su sjedili onda setaju ,a oni sto su setali sad sjede ,tako  da nista nije prepusteno slucaju i da niko tu  ne opazen ne moze bit .Ako  i prodje da ga neko ne vidi ,saceka ga neko sto sjedi.

Jedna od ljetnih basti  u Ferhadiji.Ona preko puta  ,,Peka,,Red prvi.Okrugli sto  i iznad  suncobran na kome pise  ,,Tuborg pivo,,.Zeleni.Stolica  4.

Nakon dva kruga ,gore dole ,sjeli su Mide i Zuti  u prvi red .Tece rijeka.

Mide ; Jes vidio onog supka Harisa ,zovem ga 3  puta a on nista.Ko da nas nema .

Zuti ; Nisi ga ba zvao ni jednom ,pusti cojka vidis da radi .

Mide ; Nisam ga zvao ,al tri puta je ovda proso .Slomi se oko onih stranaca.Znas  sta ja bi ovim strancima zabranio da dolaze u Sarajevo.Gledaj ih  samo slikaju.Sve spijuni.

Zuti ;A cojka .pa zato su turisti da slikaju ,a znas li ti koliko love oni ovde ostave .

Mide ; Jebo ba njihove pare .

prilazi  Haris Konobar ; Dobar dan gospodo .Treba li  jelovnik ; 

Mide ; Nosi ga kuci  i donesi nam  dvije ekspreso kafe  i dvije vode .

Haris ; Mislic espresso 

Mide ; Nije nego ekspreso da bude brzo  i espressso.Zadnji put  ko da si nam  caj iz Finske serviro  ,a voda  ko da si je iz lavora  sipo .

Mide ;  Vozdra Saciraga sta ima .Covjek prolazi pored njihovog stola .Bice bolje  moj Saciraga .Znas li ti  ovog Sacira supka .

Zuti ; 

Zuti ; Koje .

poznat mi nesto .

Mide ; E to ti je zet onog sekretara iz stranke .Jesi mu vidio odjela .Radi u  ambasadi  ,u kopirnici ,a reko bi cojk da je  konzul.

Zuti ;Sta  fali odjelu ,a sigurno dobro i zaradi .

Mide ; Jebo ti njegove dvije milje ,valja cijeli dan kiopirat  i sjeckat one papire.Znas li ti ,cito sam ,da ti aparati  zrace.

Zuti ; Cuj zrace .Nisam znao .

Mide ; ja ja jarane .Ko da bi oni tako lako placali  da nema zracenja .nego jebo Sacira.Jesil gledo tekmu juce.Sta im ,,dijamnat,, uradi. lete u prazno oni iz mancestera.Kontam nesto   ,mozemo  bit i svijetski prvaci .

Zuti ; Dobar je Dzeko ,al ne vjerujem da mozemo .

Mide ; Sta ba ne mozemo,ja bi  otjero onog Susica  i da dZeko i  Spaha sastavljaju tim.Garant  prvaci .

Konobar -haris ,donosi kafe. Izvolite gospodo.Cetri marke.

Mide vadi 5 maraka ;Dobro je ,da vidis  da i nas  moras pripazit ,a ne strance samo.

Mide ; Ziku  one.

Zuti ; koje ba .

Mide ; One u minjaku  i kopackama .Ziku joj noga .Nebi je  rahmetli Skija mogo oborit s nogu .

Zuti ; Sta fali curi .Nego javljali ti se Moke.

Mide ; Slabo .Cujemo se na skajpiju nekad.

Zuti ; gdje je ono  on.

Mide ;  U Bostonu u kaliforniji.

Zuti ; Posaljel sta .

Mide ; Posalje moj racku.Stiso se ba.Zadnji put kad je ovde bio dao djeci po  dvije stoje  i zeni i meni milju.Jebla ga milja.Znas li ti ba kolko on mlati.


Zuti ; kolko 

Mide ; Triest milja mjesecno naj manje  ,on i zena 

Zuti ; Jebo te .A sta rade.

Mide ; Ciste naku skolu.On 18 milja  ,a mlada 12 milja.Nista ne rade .Sve je to tamo na kompjuter,a znas  kaka su americka djeca.Sve iza sebe pokupe.

Zuti ; to ti on reko kolko zaradjuje.

Mide ; Nije ba al ja  skonto.On kaze   dvije milje.Cuj dvije milje.Ko  to jos u Americi radi za dvije milje.Ziku onog seljaka .

Zuti ; Kojeg .

 Mide ; Onog  sa onom  ,,sohom,,

Zuti ;  znas  li ga 

Mide ; Koga ba .Njega.kako cu ga znat.Nego  ziku mu  ,,cefa,,

Zuti ; jesil cito da su se sastali bakir i  Zlatko ; 

Mide ; Ko cito ba ,gledo .talovi jarane.Vidi onog  blente.Znas li ti kolko je on u ratu uzo.ne znas a.

Zuti ; Kojeg blente.

Mide ; E jebi ga sad kojeg.Spor si ba.Ne reagujes  na vrijeme.Hocemol polako.Sutra prvo idemo  u zavod (za nezaposlene)da nam muhure puknu ,pa cemo onda do predsednistva na demonstracije.Bude dobrih ,,koka,,i dzabe pereca .

Zuti; hajmo 

Imali su Mide i Zuti jos dva dobra jarana koji su sad  negdje po Svijetu.Zvali ih 4 musketira.

Danas je bilo tako ,a Sarajevo je inace naj ljepsi grad na svijetu ,grad u kome su  se sudarile kulture  istoka i zapada ,a zbog   cijih posljedica ,danas tamo  niko ne radi.

  • Haj vozdra .Vidimo se sutra.

62 comments:

davor said...

Bogami dobro si se potrudio, neko ko je tako dugo u dijaspori, da zapamti zbilja jedna pravi čaršijski razgovor, sa svim svojim finesama i detaljima i to prenese na papir. Bravo Biliću 5+.
Za one koji nisu iz SA samo da zanaju da je to karakterističan sleng - način razgovora jednog dijela Sarajlija, čak i oni koji su rođeni u tom gradu.

čole said...

Davore, nisi ba skont'o, ovo je bila autobiografska sekvenca. Onaj Žuti ti je Dalibor. Kako ga dobro sjećanje služi, za svaku je pohvalu. Ne može on bez Sarajva, Ferhadija mu na san izlazi. Nego, sad se malo zaimalo pa se pohasilo, klasićan sindrom raje sa padinskih dijelova grada, gdje spada i sokak Avde Jabučice, sa druge strane brda iznad Ciglana. Na osunčanom vrhu su živili Cigani e sad možeš mislit ko je živio u strani?! Srećom, stari u zadnji čas pređe u Komuniste pa preseliše na Ilidžu, među Srbe. Taj period mu je bio i najljepši u životu ali nažalost kratko potraja, jebajiga. Ubrzo se zarati. Čuo od Mide da će Muslimani napast Ilidžu, pa na vrijeme zbrisa u Sarajvo. I gdje će, nego drito u HVO da brani tek priznatu NDbiH. Čuvo mu Srpko kuću na Ilidži, sakrivo stvari da ih ko ne ukrade, sakrivo ko svoje. Sakrivo tako dobro da ih još niko nije našo! I opet mu Srpko ne valja. A Da mu njega ne bi, nikad ne bi imo svoje picerije. E eto ti Davore tvog jarana!

A tebi Davore skidam kapu, na vrijeme si otišo na „neutralnu“ stranu, u Maribor, grad koji je onomad svijetla obraza dočeko Merkelovu raju. Gledo sam nedavno dokumentarac, pa nisam mogo svojim očima vjerovat. Nako se ni Tito nije dočekivo!
E jesmo imali bratsvo i jedinstvo, nema šta! Evo pogledajte i vi šta nam „crnomantijaši uradiše“ , ccccssss: https://www.youtube.com/watch?v=8JwUgPCgr7Y
Opsss! Pardon, pogrešan link, sory, ccccssss! Pomozi Davore, meni se negdje zagubio onaj vaš dokumentarac, Dolazak „naših“ u Maribor, ccccssss.
Ne bi ja o ovome, nego da malo podržim Mickovu teoriju, da raji bude malo jasnije. Kažu, da jedna slika vrijedi više od hiljadu riječi.

Anonymous said...

Cuj Srpko . Jel' to tepanje ?

Kevrin potok said...

Fali ti Rajvosa fali, osjeti se odmah u tekstu bez obzira na kritiku ovog svega ovdje tebe cinika takvog. Stvarno nije red da si tamo preko svijeta.

dalibor bilic said...

Postovani gospodine Hljubomire ;
Iz pouzdanih i provjerenih izvora sam saznao da se moj trosjed na rasklapanje ,proizvodjaca Meblo-Nova gorica ,koji je krasio dnevni boravak moje kuce na Ilidzi ,sad nalazi u vasem stanu ,te da ste isti ,kao poklon dobili od vaseg rodjaka Jove m ,sa Sokoca ,koji ga je za 30 Maraka kupio od svog zeta vase F ,takodje sa Sokoca.
Molio bi vas da trosjed do daljeg prestanete koristiti i da ga dovedete u stanje preuzimanja od vlasnika.
Vas ;
Dalibor Bilic

rajska djevo said...

Molim pravno je Ljubomir stekao vlasništvo na tom trosjedu dosjelošću, u poštenom je posjedu svih ovih godina i ne mora ništa vratiti..to su tekovine rimskog prava!

Anonymous said...

Joj, Kevro, jah meraka kad se Vlasi vako stanu medju sobom prepucavat, jelde!?

dalibor bilic said...

Postovana gospodjo rajska ;
To sto je vas rodjak ,Ante sa kninskog ratista doveo traktor i sakrio ga kod vas u garazu ,gdje stoji i danas ,,automatski ne znaci i to da ste postali vlasnik istog.

rajska said...

Slušajte gospodine Biliću,
ako se u išta razumijem to je pravo, prema tome ne proturječite mi! Uvijek sam na strani neukih i siromašnih a to je u odnosu na vas u ovom konkretnom slučaju svakako gosp. Ljubomir!
A vjerojatnije bi bilo da se u mojoj garaži nalazi Porsche nego traktor!

urednik said...

Uh Rajska, u tvoju garazu...presutacu ovaj put...neka mi Tito oprosti...

čole said...

Kao prvo ono nije bio trosjed nego dvosjed. A kao drugo, predmet je davno pao u zastaru, po Rimskom pravu, kako reče Rajska, pa isti možeš zaboraviti da je i postojao. A kao treće, vala ja ne bih žalio komplet spavaću sobu sa plazma TV-om, za ovaj merak, što je Kevro našao sebi jarana.
A što se tiče traktora, ja ću potvrditi da je on vlasništvo 1/1, njenog tetka Zulfe, koji je traktor dobio od Kevre, jer je isti imao još tri takva, koja je zarobio prilikom „oslobađanja“ Poljina!
Eto šta Amerika učini od čovjeka, samo su mu bitne materijalne vrijednosti a za duhovne ne mari.

Anonymous said...

da, da, duhovne vrijednost su najvaznije

rajskadjevo said...

Uredniče, tebi stvarno fali malo duhovnog uzdizanja iiti uzdignuća...
Ja i seka sutra idemo u Sloveniju, provest ćemo cijeli vikend na radionici karmičke dijagnostike..baš se veselim!!!
Napravit će mi uvid u biopolje a imam i neka pitanjca..nadam se da ću dobiti odgovor! Znam znam, svi bi sad bili na mom mjestu ali eto...tražit ćete i dobit ćete!

Marijan said...

Vozdra i bite!

Anonymous said...

Smatram sebe dobrim poznavaocem svega onoga sto se napise o Sarajevu i tvrdim da bolje price od ove nije bilo zadnjih 10 godina.Bolno istinita.

Micko said...

Svaka čast majstore.Ali stvarno nigdje u svijetu nema ko kod nas ono,jebo milju,jebo dvije,ama jebo pedeset milja,a nema marku za kafu,kavu,kahfu,kofi.
Rajska Djevo pravnice Hrvata.
Rimljani su pravili zakon da legalizuju pljački,odnosno da prisvoje opljačkano,pa su ipak propali.
Pozdrav iz Honga još danas.Večeras idem kući.

Anonymous said...

Kaze Brega u jednom davnom intervjuu (parafraziram):"Napravio sam najbolji rock-band svih vremena u Jugoslaviji, punili sale godinama, kod Hajducke cesme okupili 100.000 ljudi, svaki album platinasti... I onda prolazim pored Parkuse i cujem komentare:Divi onog supka! A nikom nista nisam uradio."

Anonymous said...

Feniks (ovo zbog M-2, da ne konta mnogo ko pisse)

a tek ono: vidi ga ssto se vucce ko crknuta maccka;
----
nego, blogovci, ja sluccajno ubola u metu kad sam ono spomenula bajato dilanje vijagre iz RS-a...akcija u toku, a mnogi zavrssili sa srccanim udarom.
Sahrane u toku i opet komentatori ne vjeruju da je to 'tiho' ubijanje.
Kazzu komentatori: nije kriminal...okolo kere pa ga koknes. NIko kriv, a nasljednici se raduju.

Feniks

Mide said...

Ne znam šta je bolno istinito ili loše u ovoj dobroj priči!? Pa Mide i Žuti Žive ko kraljevi u odnosu na sve one koji su sad po Amerikama i može im se samo zavidit. Zar nije bolje šetat i sjedit po Ferhadiji nego ustat ujutro u 7 na brzinu popit neku nes cafe, trcat do metroa ili se vozit na posao 2 sata, radit do 5 s pauzom od pola sata, doc kuci u 7 i mrtav umoran gledat neki talent show. Jebo taj život!

Anonymous said...

Ne rekoh li ja da su ostale patriote i oni sto im je dobro. Mide, lave, de mi na pp dojavi podatke da ti posaljem garantno pismo. Mozemo se zajedno patit po ovim plazama i teniskim turnirima.

Mide said...

Garantno mi pismo ne treba ni za jednu državu , osim možda Rusiju, jer imam USA pasoš,a zlu ne trebalo imam i Austrijski. "Nauživo" sam ti se ja 5-6- godina tog života i plaža i tenisa i golfa i dva auta u garaži i kuće od 300m2 s bazenom, al bogami "nauživo " sam se i mortgagea, posla od jutra do sutra, šišanja trave svake subote, stajanja satima u kolonama , smrdljivog metroa, hrane da gora bit ne može (za moj ukus), straha od svakog da izvineš kurca od jesi li se parkirao ispravno, voziš li brže od 80 milja na sat, gaziš li po travi, jesi čije dijete krivo pogledo, jel te komšija prijavio jer ti je trava malo zarasla, kakva ti je kreditna sposobnost itd itd. Kažem ti jarane Jebo taj život! Al opet sve je stvar ličnog pogleda na svijet i život. Meni je u Rajvosa tri put bolje nego igdje drugo. Doduše imam dovoljno love za sve šta mi treba,s deset puta manje uloženog truda i rada, pa mogu i ovdje i na tenis i skonut na more i sl. Sve je relativno!

davor said...

Ljubomire moja trenutna destinacija je Slovenj Gradec i ne Maribor. Nažaslost na referendumu su se izjasnili za Jugoslaviju, umjesto da se priključe Austriji, kada je to bilo mogoće. Tada je Maribor bio Marburg i vjerovatno da je imao više njemačko govorećih ljudi, nego onih kojima je maternji slovenački.
Za tvoju informaciju i Slovenci imaju svoje partizane i četnike ( ustaše) samo su se zvali belogardejci. I danas poslije 70 godina otkopavaju grobove i idu na razna mjesta slaviti ono što se pametni ljudi stide. I u tome nisu ništa bolji od drugih u drugim djelovima ex-Yu.

dalibor bilic said...

Mide je u pravu ,kad kaze da je sve relativno-u ostatku Svijeta.Jedino je u Bosni sve apsolutno.
Inace pokusavam otkriti nacionalni identitet onog ,,anonimusa,,
Reko sam da Srbin nije -ima macku ,a srbi nemaju macke.
Musliman takodje nije -gleda tenis a Muslimani ne igraju i ne gledaju tenis .
hrvat nije -nazvo je Mideta ,,Lave,, a hrvati u slicnim prilikama kazu ,,Cipole jedan,,
Mozda je hm ostali

Anonymous said...

Izumrli, Dalibore, davno izumrli!

Meho Mekinro said...

Mozda je covjek sa Skenderije, ko I ja?

Micko said...

Nema našeg Qantasa nigdje.Udobno brzo i sigurno.

Mide je jedan od onih što ne žive ni tamo ni vamo.Stalno odlaze i vraćaju se.Ovde im se spici pa kažu jebo ovo,a kad odu onda kažu da to nije to.Primjera na pretek.Najgore je što djecu zajebu.Ne znaju ni tamo ni vamo.Na kraju ostanu nigdje zbog babine guzice.Onda kad babo ostari trči vamo po penziju,jer tamo će dobit rinuka.Obično dobije rinuka i vamo.Djeca ostanu tudji hamali,a babo priča po ferhadiji kako je vamo imo silna čuda,ali mu nisa dali iznjet.Primjera mali milion.

Anonymous said...

Nisu mu dali iznijeti jer nije imo sta. Zavalio se u kredite, osto duzan bogu i narodu i jedini izlaz osto da se ufati noge. A onda drvlje i kamenje po mrskom robovlasnickom kapitalizmu. Zaboravilo se na ono " stedi danas, stedi sutra kod Privredna banke, pa ces i ti imati lopticu i sanke." Jok, zinula gladna guzica. Minimalna satnica, a da je ostvarit sanak pusti jos iz Germanije - mercedes, pa kuca, bazen, kamiJon...
Ma jasta bolan, bolje guslat onu kaficu kod Vatre po vas boziji dan. Jos ako se kakav levst zajebe pa vikne turu, puna saka brade.
A sutra, novi dan - nova nafaka. Mideta i zutih vazda bilo na pasija preskakala.

Micko said...

Samo si me pravo dopunio,anonimni druže.Nisam ja smio dalje da se čovjek ne naljuti,jer danas se svi na istinu ljute.Valjda je to neka nova bakterija koja kruži okolo.Ali jebo ferhadiju kad nema rakije.Kafana bez rakije ti je ko zena bez guzova.Ni pogledat ni ogledat.

Mide said...

Auuu što se dijaspora upali. Hajmo po redu.
Nisam se zaduzio ni dolara, al nisam ni uštedio naravno. Radio sam kao infomatičar i ja i žena i imali satnicu koju mnogi mogu samo sanjati. Ali ništa mi to nije značilo jer Žuti nije bio sa mnom i gledo sam prvu priliku da se vratim. Sad radim za američku firmu u Sarajevu i sto puta mi je bolje nego da za njih radim u LA gdje sam bio. Tako bi i Daliboru biio sto puta bolji i kvalitetniji život da otvori pizeriju u svojoj kuci na Ilidži nego što se pati po Orlandu. Ovdje bi bio gazda a tamo...... Svaki je slučaj za sebe ima puno onih kojima nikad ne bi rekao da se vrate al mnogima bi to preporučio.
Drugo hajmo razbit taj mit da se ovdje nekom šalje love iz vana. Šalje se samo roditeljima penzionerima. Ja ne znam nikog od raje da prima ni kinte. Kad je ko od vas počev od Dalibora kome poslao i dolara. To je sve laž napuhanih izbjeglica.
Treće hajmo razbit mit o alkoholu. U Ferhadiji ima alkohola koliko hoćeš i to počev od cafe Promenade preko cafe Celtic pa sve do restorana Pod lipom na sred čaršije. I to je s alkoholom jedna velika fama i laž.
Četvrto hajmo razbit mit o životu na kredit. BiH je najmanje zadužena zemlja pa skoro na svijetu, s dugom od manje od milijardu dolara a Hrvatska npr. Ima 80 milijardi , slovenija nije još ni sabrala dugovanja. Ko tu živi na kredit?
Peto hajmo razbit mit o izborima. Pitat se zašto u BiH stalno pobjeđuju isti je kao da pitaš Amerikance zašto uvijek Republikanac ili Demokrata a razlike nema. Pa zato što ostali nemaju pristup medijima i lovi. Može neko treći obećat i uplatit čak na račun svakog amerikanca milion dolara ovaj neće za njega glasat. Tako je na žalost i ovdje i teško će se to promjeniti bez neke revolucije.

Pardon na dužini al eto iskoristih ovo jedno javljanje pa odoh opet s brisanog prostora na kafu pa poslije janjetina i luk mira.....

čole said...

U pravu si Mide al' donekle. Mešćini da je istina negdje u sredini. Sva trojica po malo prećeraste, Dalibora ne računam. On je u svakom slučaju zastranio.
Baš jučer, prošetah malo onim sokacima strogog centra Čaršije. Ne upamtih imena ulica al' mi se sve nekako učini k'o Boško Buha, k'o.... evo hoću da se sjetim još nekog narodnog heroja vlaha, pa ne ide, odvikle se uši, jebajiga.
Nego ovo hoću da kažem, ispred skoro svake radnjice sto i dvije stolice. Negdje se jede pica, negdje ćevapi a najčešće je na astalu izrezbarena džezva sa fildžanima. Mjesto se ubilo za popit pivu jal pićence uz laganu mezicu al' toga na žalost ne vidjeh! Nema veze, bi mi to nekako simpatično i drago. Al' pozdravljanja me vratiše u stvarnost. Nema šanse da čuješ ono vozdra, ješta mai, samo eselam aleikum – aleikum selam. I prije se tako pozdravljao stariji svijet, uglavnom po mahalama ali ovo je meni bilo nešto novo. Mlad svijet, fino obučen, reklo bi se obrazovan a po pozdravima bih rekao da sam u srednjem vijeku. Da budem iskren i da skratim, osjetih se nekako čudno i otuđeno, kao da sam se zatekao u nekom meni nepoznatom gradu.
Što se tiče alkohola, svugdje u gradu se može poručiti ali se svugdje ne može i dobiti, cccccsssss! A što se tiče kokuzluka, situacija nije ništa gora nego kada sam ja bio klinac. Sve dok se nismo dokopali Studentskog servisa, što se tiče love, bili smo kokuzi. Nikad se nismo takmičili ko će imati više, takmičili smo se ko će zbariti bolju koku a ovi naši gastarbajteri se takmiče ko će imati duži bazen i dulja kola. E eto im, nek se takmiče.

Davore, povlačim onaj svoj komentar i prihvatam tvoje objašnjenje (djelimično, he,he) .
Isprovocirao me onaj Micko, čuuuj mu priče, rat izazvali crnomantijaši i lopovi! Oni su valjda posljedica a ne uzrok!

Marijan said...

To vam je rekao Mide, a ja...
Sin mi ponekada pošalje neku gengu, nako od sebe, uglavnom mi ne treba, stara četvorka otišla,a u garaži megan (polovan), čeka tablice ili što bi Hrvati rekli pločice.
Znam da vam to ne znači ništa ali to je za mene opet ferari i zadovoljan sam.
Znam da je za vas ''vani'' uspjeh živjeti nekim normalnim životom sredine u kojoj se nalazite, ali vjerujte tako je i ovdje. Ne možemo svi biti uspješni poslovni ljudi, skromnijim je i prosječnost sasvim dovoljna, a potreba težiti ka još boljem je sasmim normalna.
Mick, jedva dočekaš da kritikuješ ''ovo'' ovdje, mada ne štediš ni te svoje. Kada ''uključiš veselu mašinu''... dobro paziš ko je prisutan. Kažeš i šerif voli navratiti i još mu spremiš koji litar? Zna se bosanska krv, ne može bez mita?
Kod moga zeta ''vesela mašina'' ima svoju prostoriju i uvijek je spremna za rad. Kada je u upotrebi, ko god navrati, dobrodošao je, a ne mora strahovati ni od iznenadne posjete ''državnih organa''.
Peći rakiju od svojih ili kupovnih šljiva (voća), pa gdje to još ima? Ima, ima u BiH!
---
Ovo sam napisao radi toga što svi iz ove zemlje izvlače samo negativnosti, a ja kao osvjedočena opozicija svemu i svačemu volim reagovati.
Midetu čestitam na pozitivi!
Pozdrav svima!

Marijan said...

Uvali se ovaj Čole dok sam pisao...
Uglavnom se slažem sa njim, ali ne treba zaboraviti da su u Sarajevu većina Bošnjaci (ne bih ulazio u to čijom zaslugom ili krivicom), mnogi indoktrinirani. Mladi ljudi osnove kulture dobiva kući i otuda
je među njima takav vid početne komunikacije, mada ni tu ne vidim ništa loše.
Rodio sam se ovdje i proveo cio svoj dosadašnji život, a uobičajen pozdrav ''našh'' Muslimana je uvijek bio merhaba, sabahajrola, akšamhajrola, zavisno od doba dana... na rastanku, alajhmanet i poselami...
uz sve druge uobičajene pozdrave.
Beograd, Zagreb, uobičajena je komunikacija domaće većine, drugih kao da i nema, a
Sarajevo nije izuzetak.
*ebiga, opet me Čole uvali u nešto o čemu ne volim komentarisati, šta ću tak'i sam (Zdravo Kolumbo, otkrio si Ameriku!).

Mide said...

Hajde nek smo i mi domaći došli malo do riječi. Čole naravno da je istina na sredini, jer nit je Sarajevo tako dobro ko što je nekad bilo al nije baš ni tako grozno ko što izbjeglice misle.
Što se tiče alkohola još samo da dodam da je bolje i ovakvo stanje u Sarajevu gdje negdje ima a negdje nema, nego da ko u Americi moraš pivu zamotati u novinu ili stavit u papirnatu kesu pa tako "uživat". Ovjde kad kupiš ili naručiš pivo popiješ ga kako treba pa i u parku bez straha, a može s tobom malo potegnut i dijete od recimo 15-16 godina ko što smo i mi potezali. A tamo do 21 ne možeš ni prismrdit alkoholu,a do dvadesetprve ako se nisi iznapijao više ti ni ne treba, sve da ti ga džaba daju...
Razumijem ja ove izbjeglice jer tamo sam svoj uspjeh mjeriš samo kroz lovu i sve šta ona donosi jer drugo ti ne preostaje. Ovdje su kriteriji malo pomješani pa je bitno i koliko imaš slobodnog vremena i koliko ti je raje došlo na dernek i jesi za Želju ili Sarajevo i gdje izlaziš i na kraju imaš li love za normalan život............. niz je faktora po kojima sam sebe mjeriš.

Ma izbjeglice su uvijek i svugdje bili i ostali u teškom kurcu i to generacijama i nema tu pomoći.

Udinese said...

Moram prvo par puta nahvalit Dalibora i uvlačit mu se ko Mick i Meho, da me ne bi izbrisao, pa tek onda komentarisati. Super ti je ova priča, odlično napisano, da je za škole čista petica iz pismenog u osmom razredu.......

Meho Mekinro said...

Bas mi nesto milo oko srca , kad citam ove komentare.Svima nam dobro, I onima u Sarajevu I Nama svuda po svijetu. Sve uspjesni I sretni !
Steta sto rat nije bio ranije

dalibor bilic said...

Cuj osmog razreda .Ok i to je kompliment ,mislim s obzirom od koga dolazi .
Nego ljudi treba mi jedan savjet.Razmisljam o ideji da Mideta i Zutog ,,postavim,, na ovaj blog ,kao pratece licnosti ,koji se nece pojavljivati svaki dan ,ali ce se povremeno ,zavisno od aktuelnih desavanja javljati.Takodje razmisljam da im uvedem i nove licnosti ,recimo Udinezea,koji sjedi sa njima svaki put kad dodje u Sarajevo i Coleta ,koji prolazi pored njihovog stola .Valjal ova .
E recimo vako ;
ide sve ono oko harisa kojeg zovu kanader ,jer vodu nosa ,konobara mislim ,,,;Udineze ; Jesu se cevapi kod Sahina pokvarili ,a i janjetina kod Kibeta nije sto je nekad bila ...
Mide ; Namlatio se Sahin para ba .Kazu da sad i krmetine stavlja .
Zuti ; Nemoj ba zajebavat .Ko ti je to reko
Udineze ; Na slatkom cosetu su jos naj bolje baklave .
Mide ; Kr ne valjaju .Samo secer .
Zuti ; Nisu lose .
Udineze ; Burek je jos naj bolji kod Keme
Mide ; Kojeg ba Keme .Keme trovaca.E moj Udineze da ti samo vidis sta taj stvalja nebi nikad probo.
Zuti ; Nije mu los burek .
Udineze ;Dobar kajmak u trznici .
Mide ; Loj ba i mast.
Zuti ; Nije los kajmak
Nailazi Cole ;
Cole ; Vozdra raja .
Sva trojca u glas ; VoZdra Cole legendo .Haj sjedi .
Cole ; Ne mogu nemam vremena zurim ,hahahah Moj komentar -Cuj Cole zuri i nema vremena hahhaa
Cole odlazi
Mide ; Jes vidio ovog cetnika .
Zuti ; Nije ba Cole cetnik .Raja .
Mide ;Ne vjerujem ja njima vise .
Udineze ; Suho meso je jos naj bolje iz Visokog

I tako to .Ako mislite da vrijedi recite ,a ako ostaje na nivou osmog razreda necu.Bar prvi srednje .

Anonymous said...

Moj Mikac, koji smo mi levati! Poletili napolje, a gledaj tamo rahatluka!
Nego, meni nesto ovde pravo tukne. Sarajevo ovakvo kakvo je danas uglas brane Srbi i Hrvati!?
Kevro, buraz, de reci i ti koju kako je tamo, jja jedino tebi vjerujem, Alaha mi!

Anonymous said...

Zene zavrsile, ceka se mec izmedju Nadala i nekog Nenada Djokica ( kazu nije los). Moracu maxuz skljocnut koju fotografiju za jarana mi na blogu.
Slijedi nastavak.

Anonymous said...

Daj ba Dalibore, stavi nesto i o Putinu i Krimu, dok je jos aktuelno. Zar ne primjecujes da je Cole ko da sjedi na mravinjaku, u iscekivanju da baci koji komentar na tu tematiku. A ko ce ga znat, mozda vam Obama to ne dozvoljava. Hajde bolan Dalibore pokazi da funkcionira demokracija.
ps. prica ti je za petice i to u trecoj godini kakve zanatske skole. Samo nastavi.( Mide je Sandjo, jer samo je njima i jos dvojici fino u sarajvu, koje vise nije ni "S" od sehera. Tuzla, BanjaLuka, Mostar, Zenica, Visoko, Cazin, Neum, Rudo, Trebinje, Prnjavor, Modrica, Doboj, Maglaj, Grude i jos mnogi drugi OK. sarajvo da prostis JOK.
Zembo 48

Micko said...

Meraba za svjeha važi.Meraba i tebi Marijane.Koliko si samo puta kazao da bi svasta napisao,ali se bojis da ti ko ne stavi petardu pod prozor.Eto kako ti je fino.
Nije meni krivo kad mi neko laže,nego mi krivo kad on misli da mu ja vjerujem.
Lahko je bit Mide u Sa,ali nije Micko.Nije matere mi.

Kevrin potok said...

Ti si Micko parali, nema frke ni da si Radovan ni Franjo. Eto ti i Lukavice ako te strah kako te kakva kona gleda zbog imena, i to ti je Sarajevo nekakvo. A sa hrvatskom putovnicom EU ti otvorena, australijskom putovnicom i hongkonga svijet, da ti ko bubregu u loju bude.
Ali nije to. Nego ko bi sad s balijama, jel tako? Priznaj da si islamofob bio i prije rata, a sad samo opravdanje pribavio da nisi s balijama u istom loncu.

Micko said...

Dobro Kevrin da ti kažem pošteno.Moji najbolji jarani i prije iza rata su bili Muslimani,a i ovde mog Nusreta nebi dao za ništa na svijetu i njegovu ženu Muneveru,a o djeci da ti ne pričam.Imam i Rasima predratnog komandira milicije iz Srebrenice,a one herke što mi rade su većinom tvoje.
Nije do mene matere mi,nego je do neke nepoznate budale,a danas je takvih više nego pametnih.Kad Ramiz moj i Davorov jaran vikne u kafani Micko svi se okrenu,a kad zovne Avdu našeg jarana niko.To upada u oči.Ja se samo bojim budala i tamo i vamo.
Da ti pričam o starom Salihagi kojeg su ovde doveli sinovi pa ga istjerali kako sam mu valjo.Više mi je on blagoslova dao nego mi rodjena mater.Mogu bolan ja otic tamo ili bilo gdje da živim još 4života i da me sluge služe,ali bojim se budala na sve 3 strane.Zato mi je ovde i vako najbolje.
Ovo ti ja iskreno kažem ko bratu amatere mi.Ne vole mene Hrvati posebno jer im kažem što mislim.Jebo njihov pasoš koji je i onako davno isteko.
Pravim ti kuću moj Kevro i nemam vremena.

Anonymous said...

Banja Luka fuj.

Anonymous said...

http://tinypic.com/view.php?pic=b6yr7c&s=8

Djokovic odlican i bez greske. Poslije obje pobjede u nizu rutinski osvojio turnir u Miamiu :). Nadal bio tanak ko rijetko kad. Zasluzena pobjeda u velicanstvenoj atmosferi. I u svoj toj ujdurmi u mojim mislima je u tim nezaboravnim trenutcima bio Drug Ribar (nije Ivo Lola, vec onaj sa Breke)i kao sto obecah, evo jedne fotografije njemu specijalno posvecene koju sam vlastorucno skljocno i nazvo "Trenutak pobede".

http://tinypic.com/view.php?pic=dh8xhl&s=8

Bilo je dosta ljudi sa zastavama ciji sam jezik uglavnom razumio, ali su bili locirani podaleko od mene, uglavnom u najgornja dva reda; vjerujem zbog visine satnice. Patriotizam i navijanje za svaku pohvalu.

http://tinypic.com/view.php?pic=25z5cu1&s=8

Bilo je malo problema sa parkingom, pa sam moro parkirat onaj svoj krs na trotoaru, al' nije bilo problema.

http://tinypic.com/view.php?pic=ka35mu&s=8

Kevro, haveru, jebai ga! Zivot tece dalje. Akobogda, u septembru je US Open, pa se nadam da cemo uz malo srece na ovom istom blogu vidjeti sliku Dzumhura na pobjednickom postolju.
Hajd' zivi bili, vec je pola dva ujutro, a meni za sest sati valja na arbajt.

PS. Pozdrav svima, nema ljutnje! Na ovoj posljednjoj temi sam bio prijatno iznenadjen, jer neki su otvorili srce i dusu i barem meni je bilo uzivanje procitati pojedine komentare.

Micko said...

Ponosan sam na ovu ženu u mene.Dok sam bio po Mongoliji i Hongu sa predivnom Zumrom ona i Talijanski neimari salili 2 ploče Sutra ide salovanje za treću.Fale se tale kako ih dobro hrani i napaja da nigdje to nisu dozivili,a nije obavezna nego nako znaš nas.Ovo sve oko betona rade oni meni besplatno,jer sam ja njihovog šefa izvukao iz govana kad je trebalo platit taxu..Nigdje ne treba guzicom vrata zatvorit.Do duše on je kupio dvije moje masine i ostavio preko 2 miliona.Dobar mi je Arhandjelo,ali i ja sam.
Nego našla ona neku kompaniju što radi struju,a zove se Tesla.Ja odma skočio da je jebli naši,a kad tamo ono Irci.Čuj irci,a Tesla.Zvao ja i pričao, Ma niko tu nema naš ni u snu.Eto Hrvatine ga mrze što je pravoslavac,a Irci ga vole što je pametan,pa ti kontaj.Srbi su mu ovde napravili spomenik stvarno vrijedan pažnje.Što jest,jest.Svaka im čast.

Udinese said...

Prvo pohvala Daliboru.Svaka čast za ideju s Midetom i Žutim i naravno Čole i ja uz njih dvojicu i onako smo željni medijske pažnje. Simpatična je ova priča, super napisano, petica u prvom gimnazije, vidiš kako brzo napreduješ, svakoga dana.......
Nego idem prekosutra u Sarajevo, pa ću se vidjeti s Midetom i Žutim a možda i s Čoletom ako bude vremena. Ali zaboravio si ti da moja glavna tema nisu ćevapi ni baklava ni kajmak nego Džeko i zmajevi. To ti je sad u Sarajevu tema godine, a ja na svom terenu. Ubit ću ih podacima, taktikama 4-4-2, 4-3-3 i sl. Ima Mide i Žuti da ostanu bez teksta. Svi u Sarajevu skupljaju sličice i igraju slika-bijelo,pola-cijelo i razmjenjuju duple, ne bi li osvojili put u Brazil. Ja ću u Brazil svakako i bez sličica, na čemu mi Mide i Žuti garant zavide i s Haretom komentarišu " Vidi šupka ostavio mu dedo nasljeđe pa se sad kurči i hoda po tekmama a mi ovdje ketimo uz TV....." Ali znamo i ja i oni da je to sve zajebancija i da u stvari vole što se mogu pohvaliti Haretu da im je najbolji jaran negdje na tribinama i nosi transparent "Leo Messi ko te jebe Bosna prvak i bez tebe!"
Nego Mick ja ne znam gdje to i skim ti izlaziš kad si u Sarajevu. Moje ti je ime, a bogami i prezime, daleko od muslimanskog, ali nikad još nisam doživio da se neko okreće ili komentariše to kako se zovem. Ali mi je od toga puno zanimljivije da ste u USA i Australiji skoro svi promjenili imena,a u Sarajevu ja ne znam nikoga da je morao ime promjeniti. Nije valjda da ste to radili onako iz meraka, prije bih ja rekao da su vas tamo malo čudno gledali i nisu s vama htjeli poslovati kad kažeš da se zoveš Mihailo ili Dalibor ili Dubravko ili Hajrudin pa ste postali Mick, Bily, Duby,Hary i sl.. Meni se čini puno gore kad te neko natjera ime mijenjati nego kad se okrene............

čole said...

Moj Zembaga, malo je tema koje mene ne zanimaju. Priče o skupim autima, o cijenama suhog mesa, o lijekovima protiv raka, vanzrmaljcima i sličnim, prepuštam tebi. A politika ti je gdje se god okreneš, pa izbjegavati priču o njoj je isto što i zabijati glavu u pijesak. Ne kažem, nije uvijek ugodno tabiriti politiku, pogotovo sa neistomišljenicima ali je nekada vrlo korisno.

Možemo li mi pričati o Sarajevu a da nas odmah ne svrstate u one, za i protiv? Koliko god vi mrzili ili volili Sarajevo, ono ima i dobrih i loših osobina.
Ono što je vidljivo na prvi pogled, je to, da grad definitivno postaje velegrad i pored totalnog kokuzluka. Za ovaj fenomen je teško naći objašnjenje. Kinezi protjerani a saloni automobila, džambo marketi sa markiranom robom, niču jedan za drugim. Ferhadija puna fino obučenog svijeta, u kafanama malo slobodnih mijesta, ženskice, stat pa gledat. I što je najljepše, tako je po cijeli bogovetni dan, od jutra do kasno naveče, za razliku od Orlanda!

Ono što je karakteristično a nije vidljivo na prvi pogled je to, da grad definitivno postaje muslimanski, u vjerskom smislu. Turska je sve prisutnija u svakom pogledu. U školama se počinje učiti turski jezik, organizuju se školske ekskurzije u Tursku, ljetovanja na turskom moru postaju uobičajena a mlada raja a Boga mi i stariji, sve manje upotrebljavaju alkohol.
E sad, ko nije islamofob (k'o Micko ccccssss), njemu sve to ne bi trebalo smetati, jer ga se i ne dotiče. I ne samo da mu ne bi trebalo smetati, nego bi ga trebalo i radovati, ma koliko se to nekim činilo čudnim i smiješnim jer se radi o pozitivnim promjenama.

Ali je i Micko u pravu! Kad neko u kafani ili na Ferhadiji vikne: Mihajlo ili Ljubomire, pola raje će se okrenuti. E sad, iz kog razloga, pravo je pitanje?! Kad je Micko u pitanju, u razlog ne treba sumnjati. Za poznatim jebačem sa Višnjika, okretalo se i u Titino doba. Ali što se okreću za onim jadnikom Ljubomirom? Ma i tu se razlog zna!
Hajde da se ne lažemo. Mic po mic, nemuslimani su postali stanovnici sa nekim „posebnim statusom“ koji se mijenja od situacije do situacije. Po nekad i to ne baš rijetko, prepoznaje se u pretjeranoj ljubaznosti a po nekad u laganom ignorisanju i otežavanju i onako loše situacije u kojoj se manje više svi nalazimo. Ovo potonje u administraciji, prilikom podizanja dokumenata i tu i tamo, u prodavnicama, gdje te odmah s vrata snime na osnovu pozdrava, he,he. Umjesto „dobar dan“, treba reći „kako ste“ a umjesto „doviđenja“, kaže se „prijatno“. Ni u toj promjeni nema ništa loše, sem što do nje nije ni trebalo doći. Ta, na oko beznačajna i bezazlena promjena je znak prepoznavanja a ujedno i diskretna, neka nedefinisana poruka nemuslimanima. O kakvoj poruci je riječ, za sada se samo nagađa a često i manipuliše. Doduše, tu i tamo se po malo i nazire. U svakom slučaju sačekajmo da nam vrijeme kaže.

nesloga said...

Kad se vi starohani raznih nacija razlikujete u misljenju toliko sta tek ceka djecu u Bosni u narednim godinama? Djecu koja nikad zajedno nisu zivjeli. Meni pola familije u gradu muslimana, pola po prigradskim naseljima pravoslavaca, vidim kakvi su postali, pogotovo mladja djeca a znam I za ovo okretanje kad se cudno ime cuje iza ledja u kafani. Jednom rjecju, nepopravljivo.

Nego, anonimuse sa slikama tenisa, u Majamiju sam opet evo par dana zbog ultra festivala. Steta da se ne nadjosmo na pivi, mada me tenis zanima ko kriket pa sam evo samo u downtown I u SoBe, tamo na Key biscayne nisam prelazio. Inace Miami opet sija ko prije recesije, ili me poslije ovih nekoliko godina porasle cijene real estatea varaju u dojmu. Uglavnom, fino je vratiti se nmakar I nakratko.
Dalibore, mozda ti banem u Orlando ako nadjem vremena za koji dan mads vec u cetvrtak idem dalje prema NY. Bio jedan moj haver iz srednje I "s linije" nedavno, sto ste se i upoznali, kaze nije los restoran I pizza, pa da I ja konacno spojim name to the face.

dalibor bilic said...

Jebo ti ovaj blog.Usto ja ,citam komentare i reko da se nisam zajebo,da nisam otiso na ,,tudji,, Pedeset ,,prica,, a ni jedna uvreda.Ne moze to tako ljudi.Jestel ba Bosanci ili niste.Cak i Cole zvani ,,Sexsualni ugursuz,, umjeren.kevro ko da je iz Oxsvorda.
Totalno ste me razocarali.
Onaj iz Majamija salje slike tenisa i igraca Urosa Novakovica ,jos malo pa cete objavljivat i slike vasih ,,basci sa cvijecem,
Sad cu vas sviju obrisat ,Sta posta od nako finih ,,relnih bosanaca ,,A sad odo promijeniti i ime bloga ,,Totalno prno u sisu,,Da se potpisujem ko anonimus ,dodo bi i razocarani,,
E muke moje .

dalibor bilic said...

I jos nesto da vam kazem.otjerali ste sve dame sa bloga-zeljne ,,krvi,,.Eto ni rajska vise ne dolazi medju ,,fine,,Onaj udineze nja nja nja, mjenja slikice.igra pola cijelo e muko moja sta bi od onih nakih ljudi iz zemlje,,Bola,,

davor said...

Hočeš da su Mide i Žuti kao ona dva starca u Mapet šou. Čole je napisao lijepu analizu života danas u Sarajevu, komentar malo boli samo sve je istina što je napisao, kome se sviđa neka pročita, kome ne neka se žali Midi i Žutom. Pošto sam uvijek smatrao da je Ramiz ( nadimak Koka) najveći jebač u Skerlićevoj, onda ni Mick nije daleko,po onoj narodnoj s kim si takav si.
Vidim staro društvo se opet skuplja u kafani, zato i nema ženski.

Anonymous said...

Ih, nema promjene imena i prezimena u Sarajevu i ssiroj okolici, ko to recce, ko to slaga, iz neznanja ili skromnog znanja, mamino dijete.
Mama ganjala dokumenta vavik.

Tema oko promjene imena i prezimena u BiH je pressiroka, ssira od Indijskog Okeana.

Uzzivajte u sretnom djetinjstvu i snjegu 'do koljena'
Feniks

Anonymous said...

Dame, ili zenske kako rece Davor, nisu Sarajke, a tema je lokalnog karaktera. Uranio je sa veseljem.

Anonymous said...

Mose Pijade 4 said:

Za Mideta i Zutog:

Ustaj sine, oci majkine, zauzece ti mjesto u basti kafica.

rajskadjevo said...

Ma ne nije me nitko otjerao, nego nisam bila prisutna ovih dana ovdje. Bila sam na tom seminaru karmičke dijagnostike, upoznala dosta ljudi različitih profila od bioenergičara do mehaničara...svi smo djelovali u jednoj grupi, zajedno meditirali i energija je bila ogromna..dva dana prolazili smo kroz svoj život od trenutka začeča do sadašnjeg trenutka ležeći na podu i držeći se za ruke...pokajali smo se za loša ponašanja, oprostili onima koji su nas povrijedili, oprostili sebi što smo povrijedili druge..ljudi su plakali, neki su vikali, energija grupe je bila zaista snažna..zanimljivo vrtiš cijeli svoj život kroz tu vođenu meditaciju i isplivavaju ti kojekakvi traumatični događaji iz prošlosti ..osvjestiš ih i oprostiš, prihvatiš s ljubavlju s obzirom da se sve to dogodilo zato jer se moralo dogoditi i ti si zapravo potpuno nov nakon toga...toliko sam sad vesela i sretna i osjećam se preporođeno.

dalibor bilic said...

Eto vidite sta ste joj uradili.Morala je ici na seminar ,,keramicke dijagnostike,,Morala je lezat na podu i drzat se za ruke.Morala je oprostiti.ma svasta je jos morala.
Sve bi ja vas tamo na tak keremicki seminar,,E sad zamislte leze na podu i drze se za ruke ; Cole,Kevro,Mide,Zuti i Udineze hahahahhhhhh i oprastaju jedan drugom hahahah.

Unknown said...

Anonimni: Zdrraaaavo!

http://www.youtube.com/watch?v=feFIEoniUqE

ODOZGO_77 said...

sve ih tako zamisljam i vjerujem da bi tu stosta isplivalo...

ako imate malo vremena pogledajte kako izgleda kanadsko proljece:

https://www.youtube.com/watch?v=MAurQa9Ftv8

@ Micko,
ne trebas vise planirati kako da mi posaljes masinu za ciscenje snijega, docepala sam se carsije i manje avlije [manje za lopatati]

veliki pozdrav ekipi

P.S.
zabici saljem veliko mahanje

rajskadjevo said...

Kakva odlična ideja...samo si sebe preskočio...kakva bi to energija bila, jedino Čoleka treba upozoriti da to nije seksualna energija da ne bi nešto tamo izvodio...inače čovjek to može i sam raditi, ali je u grupi puno snažnije...svakim udisajom i izdisajom dodaješ energiju u krug..ma kako je to dobro iskustvo...

dalibor bilic said...

Bravo rajska.Ovu petoricu u ,,krug,,
da bude snasnije .hahahahahah

Anonymous said...

bas nessto zamissljam Sarajevo, uzbrdo-nizbrdo, trci za tramvajem, kad tamo pred Vatrom se povaljali, ne zna im se ni imena ni roda, ni ko su ni odakle su; svi imaju rodne listove u tamo nekoj drugoj opiccccini ;)

lezze, drzze se za ruke, placcu...a samo jedan skakuce i vicce 'da sam ja zzensko, da sam ja zzensko sve bi vam dao...'

dzaba mu skakutanje, plina kao za inat nema,
tj. ima plina, ali je dug prevelik;
kako to Sarajlije izbjegavaju da plate svoje raccune, c,c,c ???

I onda se pitaju odakle drugi nauccisse da ne placcaju raccune na vrijeme;
riba od glave smrdi!

Feniks

Micko said...

Djevo kaži kraj seminara kad onaj vrac ugasi svjetlo i pusti onu africku muziku sa kricima i bubnjevima.Ako ti ne kažeš ja ću.Ima kod nas tih seminara koliko hoćeš.Plati se milja dolara,a tamo sve kokice od 40 do 50 što ih klimax razvaljuje.Unutra se još potroši milja,ali da je dobro nema govora.Sama cijena kaže da nije za siromašne.Joj koja energija se prazni kad vrac upali ona mirisna drva.
Kaži Djevo da ja ne kažem.Ti ćeš to bolje.

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...