Thursday, October 8, 2015

Raspotocje

Nikad rudarima nije bilo ni lako ni dobro.Dovoljno je samo rec ,,rudar,, i da ti kazu  sretno ,kad ides na posao i sve znas.Ako ima sta da je  ,,valjalo ,, onda je to bio   ,,respekt u svakom pogledu, kojeg  nije pratio i adekvatan  ekonomski stimulans.

Citam danas da strajkuju  zenicki rudari.Traze da im se isplati  zaostatak za ,,topli obrok,, i ,,regres,,E onda mi je bilo sega.

Radio sam za kompaniju Dizni ,jednu od naj vecih i najacih u Americi,Pravi rudari kad su Dolari u pitanju.U toku radnog dana sam imao pravo na  rucak ,naravno da se odkucas ,jer  sat ne radis i opet se odkucas ,kad pocnes raditi.Imo sam i ,,topli obrok ,u restoranu  za radnike Diznija ,gdje je cijena ,,porcije,, bila za cijeli Dolar niza ,od one za  turiste. ili odprilike za neki normalan rucak si moro platiti  onoliko koliko ti je bila satnica.

Radio sam i Za Mc Donalds .I to su rudari.Pravo na godisnji se stekne ,poslije 6 mjeseci ,imas sedam dana ,al neplacenog .Sta ono bi regres.Regres je kad imas placeni godisnji odmor i jos ti nesto daju  ,,da se bolje provedes,,

Regres i ,,topli obrok,,  cuj  topli  su ,produkti socijalizma ,da ne kazem komunizma  i snjima se  trebalo obracunati  u isto vrijeme ,kad  je narod ,pa i rudari ,odlucio da  ,,im jebe mater,, i da  na njihova mjesta  dovede i postavi svoje izabrane predstavnike ,a da ce sistem biti  nacionalno -kapitalisticki ,sa regresom i ,,toplim obrokom,,Malo morgen.

Onda jos u ovom texstu o strajku u Zenici ,ima i izjava jednog rudara koji kaze ;Za Bajram,nisam imao marku da dam djetetu,,Je  ,zalosno  je sto covjek nije imao marku da da djetetu ,ali je pokusao ,da sve to izgleda i tragicnije ,kad doda za ,,bajram,, da bi oni sto citaju ,mozda i oprostili ,narodnoj vlasti,, sto rudar nije imo marku ,al nemogu sto je to bilo za bajram.

Nije lako  bilo biti rudar ni  u doba kad se slavio Prvi maj ,al imo je svaki bar Dinar za dat djetetu i za Bajram, ,a redovni  bili bonovi za topli obrok i  regres pa nije valjalo.Sad neki   ,,novi,,Bajram ,pa ne valja.

3 comments:

Anonymous said...

A jeste se dobro i jeftino jelo u SIV-u :)
Em odess gore liftom, em stomak se podigne u one 2-3 sekundice, ali brzo spadne, da nije bio seks?, a jeste se dobro jelo u SIV-u.
Ssto bi bi, nema visse!

Bilo je i restorana po firmama, hrana dobra, pauza poccne od 8 pa do 11, kako kome.

Poslije firme pravile ugovor sa prodavnicama, kao ne mogu svi da jedu u restoranu, treba im nessto laganije za stomak...e, onda smo trossili bonove za topli obrok na fasungu, a opet bilo i za drustvenog restorana.
Bonovi za topli obrok i regres...nissta sladje.
---
Odvaja se od plate i isplati dva puta godissnje, to je kao regres za godisnji odmor, a hocess li iskoristiti godisnji na tebi je. Ne morass, a pare dobijess, svejedno je odbijano od tvoje plate.

Je li tako u MacDonaldsu ovdje--nepoznato mi, ali mogu pitati.
U City Hall je najbolje, beneficije i slicno, bas kao ssto je u Elektro bilo u BiH, ili SIV :) ili tamo kod Blumberga, je li se tako prezivao? Zaboravim i ja.

Nije popularno priccati oko ovog kontinenta, radi se, naveliko se radi--ko hocce...a da se ssalje u BiH--zna se odliv i priliv $$$$$$$$$, a oni u BiH navikli kukati, pa to ti je,
nego, ako mozzete vi iz Amerike i gacce sa sebe skinuti i poslati--necce se niko iz BiH pobuniti i recci 'nemoj, treba tebi'.

Nije samo BiH takva, sebiccna, tako je svuda--ovo za utjehu da nismo jedini.

Ne prigovaram, samo konstatujem.

Feniks




Marijan said...

''Zaiskali ste, evo vam ga!''
Hočeš kapitalizam... Čuj topli obrok, regres, prevoz; moglo je to u Titinoj državi, a ona nije valjala!?
Mnogima još nije jasno - u kapitalističko jajce, nema žumance!

dalibor bilic said...

Sad je sve bolje i drugacije .

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...