Wednesday, February 17, 2016

Znakovi pored puta

Svaka cast Dzordzu W Bushu.I dalje ne volim ovog  bivseg americkog predsednika ,al ga sad cijenim.Dosao  covjek da pomogne bratu u kampanji -Nort Carolina  i odrzo  govor ,dvadeset minuta ,da ni  jednom nije reko Donald Tramp.Ovo jos nikome nije  do sad uspjelo u zadnjih 6 mjeseci.

Tramp ,taxsa ,Tramp ,Taxsa.Ja sam svoju dnevnu dozu TYramppizma  ispuco za danas ,3x  rekavsi  to ime.Dosta za sad ,mada ne garantujem ,za ostatak dana.Kako je  to uspjelo Bushu.Sigurno se poslije sam zatvorio u sobu  i slijedeca 24 sata  samo ponavljao  T,,,,  necu .....

Vrijeme je taxi,,,T,, ma necu ..taxsa ,taxsa taxsa   .Generalno Amerika ima naj bolju poreznu politiku na svijetu.U startu ti uzmu  2x vise nego sto bi trebali ,da ti ,prema tome kolio si zaradio i vrate ,ako su previse uzeli.,sto znaci da je daleko  bolje za ,,drzavu,, da ti nju ganjas ,da ti vrati pare ,nego da ona ganja tebe  iz istog razloga.

Dvije miljke vozim do posla. i u ta 3 kilometra ,uspijem da procitam ar  sto  raznih vrsta oglasa ,pobodenih  pored puta ,al odvuku paznju ,zapamtis ,mada  sluzbe zaduzene za njihovo skidanje  rade dobro ,pa se ne moze desiti ,da isti oglas procitas 2x ,kad ides i kad se vracas,pokupe ,ali  odma nikne novi,

Kupuje stare aute, sisa tyravu ,odrzava bazene i td i tt i obracunava taxsu.Za svako dijete ,,kredit,, 4950 Dolara ,To sam vidio kad sam iso na posao ,a kad sam se vraco  slicni ,ali  sad ,,Za djete 6995 Dolara,Wau.

Sta je u stvari ,,kredit,, na djete.Svi oni sto  malo zarade  imaju pravo da im drzava  pomogne  i u zavisnosti koliko su zaradili ,to moze biti i 5 ,ali i 7 hiljada Dolara  i to na ,pazite sad ,maxsimum  troje djece.Super imas  trojke i u dzep 21 ,,milju ,,  Dolara,,kes i neoporezovanih.Ovo nije bilo ni u Komunizmu.

U Americi inace sve mozes rentat.Dobro je to,Sto da kupujem nesto ,sto ce mi koristiti jednom u zivotu, kad mogu rentat.Rentas i vratis,Naravno i platis,al ti se poslije ne mota po garazi.

Sta je sa onima ,sto iaju  vise od troje djece,Americka drzava kaze ,nije bas vako ,al slicno : Ko vas jebe ,sto ste pravili  preko 3 djeteta.nema love.E onda ljudi  rentaju djecu  ili njihov socijal sekjuriti broj ,pa visak djece  ,iznajme onome ko ih nema ,gdje je u procesu samo bitan taj broj ,a da te niko ne pita ni za  ime oca ,ime majke ,gdje stanuje i slicno ,nego samo trazi broj ,kojeg ce recimo  covjek 80 godina star ,prikaciti ,uz svoj broj  i prijaviti da mu je to dijete ,godinu staro i dobiti za njega i cek od drzave.

Dali je ovo ilegalno.Hm ,jest ,ali je  i dozvoljeno i jos ne cuh i ne vidjeh nikoga da je odgovaro ,sto je ,,rento,, djecu za taxsu.Biznis a ,Troje svoje ,dvadeset milja ,troje rentas ,za pola cijene ,jos 10 milja  i zaradis vise nego sto  zaradi  nastavnik u  skoli za godinu dana ,bez djece  ,naravno.

E sto je tu bitan ,onaj sto ga Dzorz W Bush nije namjerno  spmenuo.On i oni koji ga podrzavaju ,nisu protiv toga da se ljudi ,jebu i da radjaju djecu ,ali jesu ,da im se to i plati ,a misle inace da to najvise placaju ,bogati ,opdnosno da  bogatasi placaju da se sirotinja jebe.i da nista drugo ne radi.sto opet znaci da ako se sirotinja jebe vise ,treba povecat taxse  i uzimat od onih ,koji ne jebu ,al imaju .

E to je ta razlika izmedju  Demokrata i Republikanca,a ne neki Muslimani ,Mexsokanci ,gdje  su Demokrati  umjereni  i misle  da i sirotinja  mora imati malo zadovoljstva ,ali da mora i paziti ,a republikanci ,da onaj ko jebe ,za to mora i platiti .Inace  mjesec protice u znaku slova ,,T,, a kazu da se iz one sobe u kojoj je jos dzorz Bush,cuje ;Truman,Tacer, teodor, Tito ....covjek pokusava da se sjeti .

23 comments:

Anonymous said...

Sviđa mi se!

Micko said...

Sveto ime TITO.Ne mijesaj to ime s ni jednim drugim sa T.Kad pogledamo prošlost,sadašnjost,i budućnost,to ime je jedino svjetlo na kraju tunela.Jebe mi se šta će neko drugi kazat i mislit.Orem po cijeli dan i tako prevrcem razne misli,valjda iz dosade,pa se raspricam sa mojim samoancem što čuda radi na bulzdozeru,i pričam ja njemu o Titinom dobu,a on ne može da vjeruje.Čuj nismo imali morgidj,čuj nismo imali kredit karte,čuj ovo,čuj ono.Pa zar je radnik mogao živit od plate bez kredit karte,a penzioner od penzije.Ma poslo bi ga ja u materinu zato što mi ne vjeruje,nego moram s nekim pričat u šumi,a medvjeda nema.
Zapjevam ja onu"ovce moje cuvate se same,jede Micko kruva i salame#.Svaki dan nama država koju volimo plati 12000$,a sve je mogla sama napravit za puno jeftinije.Zato je volimo.Nemamo šta kresnut osim kengura,ali ne može jare i pare.Nije nidje moglo,osim kod Tite.Jel vako.

Anonymous said...

Stvarno Dalibore, nemoj nam majketi više spominjati Tita, ja se odma sjetim onih redova za benzin, cccccsssss! A tek vojske!!! Ljepi Dodik, nikad mi nije bilo ljepše nego sad! Dodik je Bog, bolji od Tita sto puta, ha,ha,ha....
Nego, što ti ba Dalibore prepisuješ od Ive Andrića?!

Hashim said...

Jes ovaj ccccssss nacitan!

Anonymous said...

Micko, rodjen si negdje oko 1955, tako nekako, kad je sva nacionalizacija i useljavanje u tudje kuce i stanove bila zavrsena.
Jesi cuo za 'Dr Zivago', od B. Pasternak? Vjerovatno nisi ccitao, a film je laksse pogledati.

Meni liccno nije bilo losse, ali treba objektivno gledati, nije svima bilo jednako.

Feniks

Anonymous said...

Kome je ono komunisticko doba bilo bolje od ovog modernog nije normalan gdje sad mozes otici ko covjek na kruzer, putovati na svjetsko recimo ili na Kanare otici na 15 dana, a nekad se jedva do Zaostroga spacekom dobacivalo pa se kampovalo ko zadnja sirotinja i poslije 5 dana sve pare odose.

Micko said...

Ma niste vi mene razumjeli.Ja sam i tamo i ovde gradio svoju kuću za svoje pare.Niko mi ništa nije dao djabe ako nisam zaslužio.Ni tamo ni vamo nisam plaćao majstore ni materijal,nego samo papire.I tamo i vamo sam na neki način zadužio ljude jer moj princip je uvjek ono,june za june.Ja učinio tebi,a ti učinio meni.To se u modernom društvu zove korupcija što nije tačno.Ako ja tebi napravim auto ili mašinu za nešto,a ništa ne naplatom,e valjda je red da i ti pokazes svoj brk za recimo kamion cigle.To je kao primjer.
Nego meni fali ono kad dodju svi jarani i poznanici pa saljevaju ploču,a vamo se vrte raznjevi,pa poslije dernek.Fali mi da mi se čaja popne na krov ,kad je sljeme,pa da viče kako je tetka donijela košulju.Fali mi ona demokracija gdje si mogo cuku nogom udarit i gdje si mogo u autu povalit curu u svakom sumarku.Dok bi je dovezao do Neuma bila bi 3 kresanja usput.Niko nije ni slkavo ni pito Sad ni u hotelu nikoga ne smiješ kresnut dok ne pregledas ima li kakve kamere.Eto to je to.Ovo je karina od demokracije kakvu smo mi imali.Ali ko nas jebe kad nismo znali cjenit.
Odo ja orat još dok se vidi.Pozdrav za svjeha važi iz Peliga foresta u dalekoj Haustralini.

Anonymous said...

Redovi za benzin, dobro nisi spomenuo Goli otok, Blajburg...
Uglavnom, dograbila se fukara zapada, izvukli se i domaći miševi pa sada kenjaju po Titi i komunizmu! Gdje su im tada muda bila, što se tada nisu javljali? Znam im i odgovor, a bili su tada i mlađahni i poletni?
1. Balkanci koji su ostali, more i kruzer mogu vidjeti samo na slici, to je rezervisano isključivo za lopove, "tajkune" i raznorazne muljatore - mogu dan, dva i bježi nazad!
2. Onaj sistem nazivati komunizmom i blatiti ga, može samo neznalica, protivnik nečega što ne razumije i što je sada u trendu, ili potomak i simpatizer ustaško-četničkih domoljuba/rodoljuba!
3.Stara poslovica kaže: "Bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu!" Nekada smo bili prvi u selu i još daleko ispred, sada, kaskamo i za selom!
4. Šutnja je zlato, pametniji ste kada šutite, u ovom slučaju ne pišete.
5. Sada, nakon gotovo trideset godina, polemisati o tome - čista je budalaština!

Čole said...

Jebeš državu koja nije mogla doživit pedeseti rođendan! I kad se raspala, raspala se na najgori mogući način. A vi koji najviše kukate, koji ste, ko fol, demonstrirali protiv rata, prvi ste izašli na referendum, prvi ste se ufatili pušaka, ko fol da se branite. A “branili” ste se na Igmanu, Bjelašnici, oslobađali Trnovo i pizdiće. A nas, koji smo “potomci ustaša i četnika” ste ZAROBILI i natjerali da vam kopamo rovove iz kojih ćete ubijat one koji nisu VAŠI. A onda ste lagali svijet da vam je vojska multinacionalna. Koji cinizam, jebote! Ali ništa manji od onog komunističkog! Ne volim komunizam od kako sam počeo mislit svojom glavom a počeo sam već u gimnaziji. Već tada sam skužio svu ironiju te partije. Koliko je to bila naivna ideja, najbolje je vrijeme pokazalo.
Ni komunisti nisu bili “male mace”, što se humanizma tiče. Koliko su samo pobili Djevine obitelji a samo zato što su bili spremni da brane svoj dom?! Eto, neka ona kaže. A da ne kažem, koliko su muslimana streljali, samo zato što su iz humanih razloga pomagali braći Hrvatima da stvore svoju državu. I kako onda da hin ćoek voli?!
I što bi to bila budalaštinja o ovome polemisati?! Budalaština je polemisati o ovome i ne potpisati se i nazivati miševima one koji drugačije misle. I ne samo budalaštinja, nego i kukavičluk, a i bezobrazluk.

dalibor bilic said...

To sto covjek misli ,,svojom glavom,, u glavnom i ne znaci da dobro i pravilno to radi.Toliko o ,,glavi,,
Tema o tome ,gdje je i kad bilo bolje ,je jedna od onih sto ce nadzivjeti ,sve one koji o njoj jos misle i trajat ce toliko dugo ,dok sama ,,prodje,,
Zivot je kombinacija duhovnog i materijalnog i sexsualnog ,naravno,sto znaci ,primjera radi nas ,,Cmore,, se vrti u krugu ,prve dvije i fali mu treca da bi realno sagledo stvari.On je u fazi sexsualne nostalgije .
I sam sam u slicnim ,,problemima,, kad hocu.primjera radi,Odes na ,,kruz,, St, martin ,Super -luxsuz i u svemu tome pocnes razmisljat ,kako nam je nekad bilo lijepo ,pod satorom u Zaostrogu ,dok smo mazali pastete ,a sad gledas ,,jastoga,, koji se hladi ispred tebe .
Ko i obicno ,mislio svojom ili tudzom glavom ,istina je negdje na sredini,sto znaci da je nekad i ,,tamo,, bilo lijepih stvari ,ali da ih sad i ovdje ima isto.

dalibor bilic said...

E ovo moram komentarisati,Toliko je ,,sega,, da se ne smije propustiti.
Znate da je uhapsen fahro Radoncic ,pa pusten ,pa opet traze da se uhapsi ,pa ,,,,,,Elem nejse ,kad su ga pustili on pravo u prostorije svoje stranke ,gdje ga je masa docekala pjesmom ,pazite sad ,,
,,Iznad tornja zora svice ,dobro doso predsednice ,,hhahahahah,hor djecaka iz opere ,,Navuko,, hhhahahahahah hajmo svi ,,iznad tornja zora svice ,dobro doso predsednice ,, hahahahah obori ,,,,,,,

Marijan said...

Rodio dedo, što vas je lijepo čitati! Vidi, vidi, i Čole izaš'o iz anonimnosti!

rajskadjevo said...

Prvo i prvo nije pol moje obitelji poubijano zbog nekakve obrane doma nego je moj djed bio ubijen jer je ševio nekakvu ženu od partizanskog glavešine...pod krinkom da je prodavao ustašama drva...po kratkom postupku bez nekog suđenja..

Bez uvrede ja mislim da vi koji ste živjeli u onom sistemu izvan Rh poima nemate što se zapravo događalo, koliko je Hrvata poubijano, koliko istjerano , a da ne velim samo kolike jame nisu otkrivene ...i koliko brojki je negdje prenapuhano pod utjecajem propagande...

A ti Anonimuse koji si pisao u 3,48 AM bolje bi ti bilo da smanjiš doživljaj jer ti poima nemaš o čemu govoriš..vjerojatno su ti dobro isprali mozak u onom sistemu...

Živjela lustracija!!!!

Hashim said...

Samo jedna ljudska osobina neda nam da vidimo da je u " onoj"
Jugi bilo bolje nego u svim ovim sadasnjim nam drzavama, bilo gdje da smo.
Pohlepa.
Zivjela lustracija
Dole frustracija

dalibor bilic said...

Hm <rajska.Ja ne vjerujem,Mislim da je blize istini da je ubijen zbog drva ,nego zbog ,,seve,,al ovo drugo ljepse zvuci,Sad ga se sjecaju ko jebaca a ne ko drvosjecu.

Anonymous said...


Nisam mislio replicirati, ipak moram.
Da malo pjasnim; nikada nisam bio komunista niti mi je to padalo na pamet u odnosu na mnoge koji su to bili iskljućivo radi ličnog interesa i probitka, ruku na srce, bilo je to tada u trendu. Živio sam tiho i dostojanstveno, boreći se žestoko i probijajući kroz život kako znam i umijem.
Imali smo, i poštovao sam pravnu državu ne podilazeći i ne uvlaćečeći se nikome. Tačno smo znali šta nije dopušteno, ostalo je sve bilo dozvoljevo.
@Čole
Država se raspala 89. na Gazimestanu kada je i zvanično ukinuto "bratstvo i jedinstvo", a širom otvorena vrata fašizmu! Period rata i pre rata nisam ni spomenuo.
"dograbila se fukara zapada" - Mislim na one koji blate bivši sistem, a super im u njemu bilo.
"izvukli se i domaći miševi", = miševi iz vremena socijalizma! kažeš koji drugačije misle, ma neee, riječ je o "suncokretima"!
"polemisati o tome - čista je budalaština" - Polemiši ti o ratu i 90. koliko i skim hoćeš
S obzirom da je bila rijeć o prethodnom sistemu i vremenu pre skoro tri decenije iluzorno je pa i budalaština upoređivati ga sa životom i onim što imamo danas, ostajem pri tome.
Izuzev novca koji je uvijek glavni (a ne mora biti), sve ostalo je drugačije, predug period za poređenje.
A ovo ne potpisati se, vidio sam od tebe! Žao mi je što sam ti morao objašnjavati, pa ti si bar pametan čovjek!
Sada ću se malo zadržati na Rajskoj.
@Rajska
Gospod je lijepo upozorio Adama i Evu da ne trgaju one jabuke iiii, ona kurvetina ga navrati i otada smo svi najebali!
Tako i tvoj dedo, znao je on dobro za zabranjeno voće iiii, krive mu komunjare i cijela država!
Kažeš nemamo pojma šta se dešavalo... Da ne bi Tite i njegove bratije predsjednici bi ti maternji bio talijanski!
Za sada toliko. Ako šta ne znate ili vam nije jasno, slobodno pitajte - nemojte se ustručavati, tu sam ja!
Pozdrav svima!

Micko said...

Opet ja zakuvo.Nisam imao namjeru da u nikome probudim nacionalna i vjerska opredjeljenja.Nisam imao namjeru ni da nekoga uvrijedim.Samo sam eto glasno razmišljao.Imam ja i kuća i imanja,i fabrika i para.Na kruzeru sam bio prije par godina,ali samo što me žena navratila da ne zaostajemo za drugima.Neću više nikad jer nisam vidio ama baš ništa što bi me tamo vuklo.Draže mi je narezat slanine ispod drveta i popit decu rakije nego se przit na kruzeru ili kakvoj plazi dje ne smijem ni jest ni pit ni cigaru zapalit.Na Titinoj plaži sam smio sve.E ta demokracija meni fali.Titina država je imala pravu demokraciju.Nisi smio lajat,a ne smiješ ni ovde.Jebo lajanje.Ako ti se ne svidja goni.Jebo demokraciju kad te pas smije ujest,a ti njega ne smiješ.Najviše ga volim vidjet na snajperu u šumi.Onda svrsavam.Razvalim ga u sto komada.Da samo napomenem da je to ovde legalno.

Dalibor je svoga cuku nazvao Tito,ne zato što mrzi Titu,nego što ga voli.Kad mu se spici od nove demokracije onda se dere,Tiiitooo,Tiiitoo.Tako svi kontaju da zove cuku,a ustvari je skroz drugačije.I ja zovem nekad po šumi,tek toliko da me prodje neka huja.
Djevo došla Kolinda i istjerala Titu iz pantovčaka pa utjerala Franju zločinca.Sad svi možete pjevat ustaske pjesme iz sveg glasa.Blago vama.Samo ste u pjesmi svoji na svome,a ostalo se pita Belgija.Za šta ste se borili,i dobili ste.Nije šala.Borili se da budete sluge tudjeg gospodara.
Nego imam jednu pjesmu za Coleta i Rajsku,pa kaže,Kad pjevaju cetnik i ustasa,na ih vidiš mila majko naša.Može i uz gusle i uz tamburicu .
Nego odo ja nastavit orat za dvanaest milja danas uz pjesmu druže Tito velika ti fala di se boris za narodna prava.
Smrt fašizmu,sloboda narodu.

Udinese said...

Miljenko Jergović, :" Sada ima više demokracije , ali nema slobode. Mislim da je sloboda dragocjenija od demokracije, jer kad imaš slobodu, tada se možeš boriti i za demokraciju. A kad imaš demokraciju, tada će se već naći netko da te uvjeri kako ti sloboda nije potrebna.""

I upravo je tako možeš sada birati koga hoćeš za predsjednika, možeš vikati protiv predsjednika, možeš slobodno pričati viceve protiv predsjednika, možeš reći kome šta hoćeš, ne moraš se bojati partije i sl. i to je demokracija.
Ali, istovremeno nemaš slobode i strah te svega: strah te za radno mjesto,za platu, za kurs eura, strah te možeš li platiti doktora, možeš li djecu školovati, hoće li te neko upucati u sred bijela dana jer imaš malo veću glavu itd. itd. Ljudi su robovi kapitala, banaka, multinacionalnih kompanija,političkih stranaka za koje glasaju i koje im na svako podizanje glave kažu "pa šta hoćete glasali ste!" (kakav paradoks!!!) itd.itd.

rajskadjevo said...

Dalibore, uzmimo tvoju teoriju da je bilo prodaje odnosno darovanja drva..a kako bi ti molim te lijepo reagirao da živiš u vukojebini, selu, brijegu, kući okruženoj šumetini i da ti pokucaju na vrata ustaše s uperenim oružjem i traže drva a u sobi ti sjedi žena s dvoje male djece..pobogu...
ajde reci molim te...
Ubili su ga bez ikakvog suđenja, ostavili u nekoj jami da trune..a kolko je bilo takvih čistka...
Nikad nisam bila protiv antifažizma kao jedne civilizacijske tekovine, samo kažem da mi je muka od idealiziranja tadašnjeg sistema jer toliko koliko je moglo biti pozitivnih stvari bilo je i truleži...zločina koji nisu nikada bili razrjašnjeni..koliko je Hrvata poubijano i protjerano...da istina je da pobjednici pišu povijest ..ali mi ne moramo to nekritički usvajati...
Ne hvala..možda bi nam bilo i bolje pod Talijanima...ne pamtim ništ pretjerano lijepo iz onog sistema...čovjek je pijan objesio kaput na Titovu sliku koja je pala u krčmi i dobio 7 godina zatvora..osobno sam pitala javnog tužioca kako si mogao?????? Kaže moralo se, izgubio bi posao...
Ja sam samo da se istraže zločini i da sve dođe na svoje mjesto..i da se stvari ne idealiziraju...popizdim na idealiziranje....i cviljenje za onim što je propalo a propalo je jer nije valjalo..ne valja puno toga danas..to je jasno...ali ne bojte se ..i to će propasti...

dalibor bilic said...

Sloboda je ,,vlastita ,, i licna a demokratija ,,zajednicka ,,opsta i uvijek dajem prednost slobodi u odnosu na bilo koju demokratiju.
Rajska a taj tvoj u ,,vukojebini,, sa dvoje male djece i zenom otjero ,,vukove,, i iso u ,,jebinu,,

rajskadjevo said...

A jbt..slobode u onom sistemu...ludnica...ako je vama ono bila sloboda onda nemam stvarno više riječi...
Je, moj djed je bio pravi švaler...samo je krivu "okrenuo"...šta ćeš.


Anonymous said...

Vako brate, samo živo, a ne, ušutite se kao ćkicepi - mada je Daco rekao: "jebe mi se za komentare"!

Anonymous said...

Nisam mjerodavan da poredim onaj sistem jer mi je bilo tek 17 kad su bili prvi izbori, ali malo stariji od mane pa I ta vasa generacija su izglasala demokrate. A dovoljno sam bio star da se sjetim entuzijazma u Buca potoku kad je bio skup SDA demokratija, pa onda I SDSa gdje odose svi starosjedioci. Ja sa puskom umjesto dzointa godinu I po iza toga sam bio kolateralna steta. Kad moja stara pocne nesto danas pricati a prva glasala za "jugoslovena" Ganica tada, a stari za doktorku Plavsicku, a mjesani brak. Mozes mislit sta je neki etnicki "cist" pa jos sa sela uradio? Sigurno glasao kao Dalibor, Micko, Cole I Marijan I svi su bili od onih 3.5 posto sto su glasali za Markoviceve reformiste kao sto su bili Nazif Gljiva I Dodik. Ili za Durakovica koji je dobio 1.5%. Jesu, sve se bojim.

nesloga

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...