Wednesday, February 10, 2016

Sahara

Imam jednu kutiju ,kartonsku ,pise na njoj Report  Sophistika ,,boje  ,,suhog zlata ,gdje sam sacuvo ,neke stvari koje mi nikad vise u zivotu nece trebat,danas bezvrijedne i sluze jedno ,ako hoces da se sjetis ,a ostale su  jer nikom nisu  vrijedile  ,osim meni,Dokumenti sa  slikom i akreditacije .iz raznih ,,doba ,, zivota,

Mala crvena ,,knjizica,, Dva lista.U lijevom gornjem uglu  ,,Titov lik,a odma do njega pise ,,Proleteri svih  zemalja ujedinite se,,Dole  Zvijezda -zlatna  u njenoj sredini ,,srp i cekic,, a ispod  pise ,,Savez Komunista  Jugoslavije ,,S druge strane ,,Clanska knjizica i  roj ,,AO 9107,,Onda slika ,preko koke je ,ali samo do pola pecete  i datum .U potpisu :sekretar ,,Milosevic R .

Komunista sam postao iz ubjedjenja ,mada  ima tu i  inetresa ,jer bila su to vremena ,kad je  bilo lakse bit nego nebit komunista .Zadnji put  kad se neko sjetio da me pita jesam li bio clan  ,,Saveza,, je bilo kad sam polago za americko drzavljanstvo  i to je zadnje pitanje ,na koje se podrazumjeva odgovor da nisi ,a ja reko da jesam ,Pao covjek sa stolice.Vjerovatno je po prvi put u zivot u ,,zivo,, vidio ,,komunistu,, doduse bivseg .Ma jasta da sam polozio,Nije me piao za ubjedjenja ,nego  za ,,interese,,Nisam polago za  Kinesko nego americko drzavljanstvo.A proleteri se ,,ujedinili,,

{Plava   Visa,  kartica Jugobanke sa mojim imenom i datum u 91 , godini,Ima i broj , ispod kojeg pise classic c .Koristio sam je mozda 3x  i tamam kad sam planiro vise  dodje  rat.U ratu nije radila,Ne radi ni danas,Exspajard.

hahah ova je sega,Kartoncic na kojem  je moja slika sa lijeve strane  i na desnoj pise ,,Hvatska Zajednica Herceg Bosne ,Ispod Hrvatsko Vijece  obrane ,, i velikim slovima ispod  ,,Vojna iskaznica ,,Sa druge strane ,,Vojna iskaznica je  javna isprava  kojom se dokazuje  pripadnost vojsci  Hrvatskog  vjeca  Obrane  i cin -duznost ,,bojovnik,,Jest  to je onaj zloglasni odred sa Mejtasa ,gdje su na pocetku rata  svi pobjegli ,a sjecam se da je bilo i 6 Hrvata ,svi ostali Muslimani. Bilo vise  Muslimana  nego  Petkom na dzumi u Begovoj dzamiji. ,al  skontalala braca pa sve to poslije razjebali ,al eo bio sam i bojovnik,a poslije najebnik ,sto je daleko veci  cin.

Ovo nesmijem da zaboravim, a desilo se prije nego sam bio  ,,bojovnik i najebnik.Mala kartica sa zakacenom znackom  okruglog obila  sa slikom glave vojnika sa sljemom  oko koje je ,,zito,, nije valjda  marhuana ,dole pise Jna  a na drugoj strani  ,,Primjeran vojnik,, Datum 26.09. 1983, Vrhnika  ,cin desetar  i potpis  starijesine ;Pukovnik   Vidosav Pantelic Ovo  cuvam skupa sa ,,bojovnik,,,,Dal to bjese cast  sinjel maslinast,, Dobro  ja sam imo ,,plavi,, al  pitanje je o  ,,sinjelu,, a ne o casti.

Propusnica za  ulaz ,,radio televizija Sarajevo ,,Slika i obavezan broj  ,Oznaka P i RADIO  I S DRUGE STRANE BROJ I POTPIS dIREKTOR ;nEDJO  Miljanovic ,Nisu to bila losa vremena ,Niko se tu u ,,javnoj ,, kuci nije naradio ,Javnoj mislim ,kao odrednica , glasila .Nije lose ,al moglo je i puno bolje.Eto ja mislim da  su gospoda novinari iz ovog javnog glasila  vise pomogli nacionalnim strankama da dodju na vlast nego  ,,stranci,,Poslije   su se u ratu borili protiv Srpskog i Hrvatskog nacionalizma ,al im  promako Muslimanski.Pa nemozes sve bas pofatat.Bila je to jedna javna kuca ,Sad ih ima ,bog ce znat koliko.

Studio 99 -nezavisni radio  =Ratna akreditacija  .Slika koju sam jedinu imao  iz obdanista.Ispod pise Press  ,mislio se na  a pozada ,,stambilj,, i potpis direktora ,,Adil Kulenovic ,,Vazna je ovo bila  akrditacija ,mislim od  Djure Djakovica ,negdje  do  redsednistva. i ako  trcis ,Sa ovom akreditacijom u ratu  mogo te ,,jebat,, ko god  stigne ,pa je nekad bilo  bolje da je i sakrijes,manje ces patiti,

Kad smo vec kod novinara imam jednu ,,crvenu,, koznu,Pise na njoj ;International Press Card  a dole ispod International Federation of Jurnalists,sve na engleskom ,Otvoris  i na lijevoj strani :Certificate of the IFJ

,,The  undersihned certify het the holder is a professional jurnalist  and request all autorities and members  i tako dalje ...sve na engleskom i dole potpis  Generalni sekretar  Aidan White i President  Jens Linde.U ovoj velikoj  ,,novinarskoj,, crvenoj ,ista ko ona sto su kinezi mahali pred Maom ,imam jos dvije Press ,Sarajevski Svijet.,ali kako imam jos ,,akreditacija,, al nemam vise vremena ,moram na posao ,nastavicu kad se vratim.Mozda i izmolim nekog u kuci ,da mi  sve ovo skenira ,mislim na slike ,pa da i to vidite,Transformaciju mislim,kad sam bio  Desetar ,pa  bojovnik ,pa novinar.

Moram na poso.Danas cu  okaciti   na sebe ,,Znacku primjernog  vojnika,, Svi ce rec ,,Kul,,  i koliko kosta.

Tu bi kontniju.

                                                     Evo me

Zvao me jutros iz Tampe moj jaran  Meho Mekinro,Na temu.Kaze Meo ,naso u kuci ,,clansku kartu  videoteke iz  Sarajeva ,ciji je bio pripadnik.,Nisam ga pito  jel ikad toj videoteki vratio onaj pornic  ili ga je vamo ponio ,al sjecam se da je bio neki  tuzan  i da je  Meu i zenu mu rat zateko  dok su ga  proucavali.

Press kartica ,,Sarajevski Svijet,, Naj bolji magazin sto je ikad izlazio na onim prostorima,Zlatku Dizdarevicu je uspjelo da na jednom mjestu ,a da to nije kafana ni dzenaza ,skupi  najbolje novinare u  drzavi,Propo naravno,jer je vrijedio,U ostalom ko i sve drugo  u to vrijeme a i kasnije.Bosna  rekla ,,alajhmanet,, ,,Svijetu,,

Vozacki sam polozio 1978, ViozaCKA DOzvolA ,YU, NA SREDINI .U to vrijeme  polozit  vozacki je bilo ravno  tezini , zavrsiti arhitektonski ili medicinski fakultet ,bez anatomije ,Perimis de cunduire je vazio  sve do 93, a  nikad je poslije nisam produzio.

,,Saobracajna  dozvola,, -Sa 251-988,vrsta ,putnicko ,Uno 45,godina proizvodnje 1990,snaga motora 33 ,,Konjeva,, i 903 kubika.Za sjedenje 5, Za stajanje ,niko.

Ovaj auto sam platio 70 cekova.Sta ja znam koliko je to vrijedilo ,al nisam preso ni 10 milja ,Osto mi u garazi ,kod kuce,Jebote kakav je kasetas  imo,Blankpukt ,Kupio u Trstu.Pokupili braca Srbi ,ko i ostalo ,Da nisu oni ,ovi drugi bi  u ratu  gdje se samo ,,kupilo,,Jes mi   bilo na pocetku krivo .Zamisljo sam kako  stavlja  kasetu sa guslama  u moj Blankpukt ,a on nece ,Za inat.Jesam li halalio.Jesam poslije kupljenog  treceg  hm  auta ovde,sto je imo samo 200 konja vise.

Akreditaciju na kojoj pise ,,Dizni,,  drzim posebno u drugoj ladici.Sve ovo sto sam nabrojo ,propalo.Pa da ne predje. aha sjetih se kaze Meho Mekinro ,da se onaj glavni  glumac iz onog Njemackog  pornica ,sa kasete ,koju nikad nije vratio  zvao  Hans, a ona Helga,A  tuzan film,ko proslost.

5 comments:

Anonymous said...

Vidim ja uznapredovao si _ sada si truhli kapitalista!
A ono "javna kuća", nekada bilo... "Ja kakve je Pešta kupleraje imala"!

Marijan said...

Gužva s komentarima!?

dalibor bilic said...

Me jebo vase komentare.Zvao me Meho Mekinro.Kaze ;Morel ovako :Bojovnik ,najebnik i nejebnik ,More ,Komotno.Bas sam se ismijo.

Udinese said...

Nakon dugo vremena dobar tekst, što dokazuje i broj komentara i komentatora koji se uvijek lijepe na nešto loše ili prosječno, što je inače karakteristčno za stanje u svijetu gdje svi vole i luduju za lošom muzikom, lošom literaturom, lošim filmovima i sl. Zato Dalibore znaj da je kvaliteta teksta obrnuto proporcionalna komentarima.

dalibor bilic said...

Ko ono nedavno ,,slaga,, Nema Udinezea.Igrace Tote do stote.

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...