Sunday, April 10, 2016

Djecija ambasada

Ni dan  danas mi nije jasno,sta je u periodu 92-94 radila  takozvana ,,Djecija ambasada ,,u ratnom Sarajevu.Pokusavao sam iz raznih aspekata ,analizirati one ,,konvoje,, sa zenama i djecom ,koji su napustali grad  ,ali  nisam daleko otisao ,bez obzira  sto sam nastojao ,da se identificiram ,sa obje  zaracene strane ,da se stavim u poziciju ,interesa ,zasto se to desavalo.

Cudno je malo ,da su Srbi , dozvolili izlazak zenama i djeci ,svojih ljutih  neprijatelja   i ako sa ove strane ima nesto logicno ,to je ,da ce u gradu ostati  manje  civila  i da ce  biti manje poginulih ,od nesumicne artiljeriske  paljbe ,sto naravno nije dio  humanitarne misije ,nego marketinski potez  u kojem granata ubija samo   ,,uiformisane.Takodje mi nije jasno  logika koja kaze da ce  nakon sto ,,vojniku,, odu zena i djeca ,taj isti  biti  vise motivisam za  borbu,jer prakticno nema sta izgubiti.

Nista manje nelogicnosti je bilo i sa Muslimanske strane.Ko eto da se  zastite zene i djeca a da na linijama ostanu  ,,ocevi,,koji ce sad  uz dodatno inspirisani  dat sve od sebe  i pregazit neprijatelja ,,sto brze ,da bi im se porodice vratile.

Generalno je mozda  i spaseno  mnogo djece ,ali je pitanje ,dali bi onoliko  i poginulo ,da su sva ostala u Sarajevu  i dali bi Svijet  imao isti odnos  prema gradu punom djece i prema onome ,,koliko ih je u Sarajevu ostalo,,

Nije tajna ,mada se o tome  najradije suti ,da su i u ratu  ,,radili ,, talovi ,pa me ovo sve sa izmjestanjem  djece i zena  preko djecije ambasade  vuce na to,

Kolona autobusa  je kretala ispred Unisa  a scene  tata koji ostaju  i djece i majki koji idu ,prenjele su sve svijetske tv stanice.Suze  i nacrtana srca  na prozorima autobusa ,za koje se znalo ,kad idu ,al za koje niko nije znao ,kad ce se i vratiti.

Dok je kolona ,bila negdje  oko Nadjarica ,tate  su vec  bile na putu prema kuci ,gdje ih je cekala  prazna djecija soba  i spavaca soba  u kojpj se vec rasirenih ruku ,a bogami vise nogu ,vec smijestila ratna zamjena ,koja je u medjuvremenu vec  sklonila na sigurno ,u kutije i smjestila po ,,spajzima,, sve porodicne slike ,da bi  ,ostavljeni ,, tata  sto manje patio  i da to nebi  uticalo negativno na njegov  ratni sexsualni zivot.

Uselile se ,,mlade,, raskomotile ,a Srbi zaustavili konvoj na Ilidzi.Panika.Ni nazad ni naprijed.Haj dobro naprijed ,al sta  ako  bude nazad.Ako ste taj dan vidjeli  mnoge mlade zene  kako ,ko muhe bez glave, hodaju  ulicama grada sa koferima ,sve je licilo na zeljeznicku stanicu,to su one ,sto su dobile informaciju da se konvoj  vraca ,da bi sutradan ,scena bila ista ,sa koferima ,kad je konvoj nastavio  a svalerke se  napokon  raskomotile.Nazad vise nije bilo.

Najbolju sliku onoga sto se poslije desavalo u Sarajevu ,kod ,,samih,, tata ,dao je  jedan moj poznanik ,koji je  svojoj zeni nakon 3 godine ,a koju je poslije ostavio sa dvoje djece, sve to  pokusao  objasniti  time ,sto se u Sarajevu  desila ,,Sexsualna revolucija ,, u koju su ni ,,krivi,, ni duzni ,, upali ,,ostavljeni ,,da bi joj se pridruzili ,jer je nisu mogli pojedinacno pobjediti ,

Kad se vratio ,,mir,, svasta je bilo.Neko se vratio ,neko nije ali su se svi ,,spasili,, ,Ulice su  u gradu  dobile nova imena,pa danas  imas recimo ulicu ,,Sarajevskih gazija,,Sto sta fali  i gazije su zasluzile da se po njima nesto zove ,al mislim da je krajnje vrijeme ,da se ispravi  velika nepravda  i da se jednoj ulici ,mozda onoj ,sto se nastavlja  ,,Na gazijinu,, da ime  ulica : ,,Ratnih svalerki,, bez kojih  ni danas  nebi bilo ,ono sto jest .I na dobro i na lose mislim,

Stan  u ulici ,,Ratnih svalerki,,do   broja 28,Treci sprat,S prozora ,,,puklo,, Sarajevo.

8 comments:

Čole said...

Priča iz prve ruke:
Moja radna kolegica, inače prilično zgodna, 15 godina mlađa od muža, za vrijeme rata otišla sa kćerkom u Njemačku. Muž ostao da "čuva kuću" i spetljao se sa prvom komšinicom, vrata do vrata. Ta žena ne može cipele obrisati ovoj mojoj jaranici. Vratila se žena sa kćerkom poslije Dejtona i imala šta da vidi! Tip se zaljubio u ovu novu a hoće da zadrži i svoju vjenčanu ženu i nudi joj da žive zajedno!!! Da je to uradio neki neškolovani vehabija, ni po jada, već tip koji je u Sarajevu završio Ekonomski fakultet, jebote! Ima li veze to što je iz Zavidovića, ne znam ali sam ja ostao zapanjen. Lafica pokupila najnužnije stvari iz zajedničkog stana i ostavila mu i stan i tu fuficu. Dostojanstveno se ponijela, bez frke i teških riječi. Ovo mi je ispričala lično osoba o kojoj pišem.

rajskadjevo said...

Čolek mislim da to potvrđuje staro pravilo da nije bitan izgled nego "kemija". Mnoge moje prijateljice koje su bile prave ljepotice su bile ostavljene radi puno ružnijih, i zapravo dobro da je tako jer inače svijet ne bi mogao funkcionirati.
Mene ti to uopće ništa ne čudi, jer ima puno takvih slučajeva gdje bi ljudi željeli živjeti u nekoj simbiozi i ljubavnim trokutima jer jednostavno ne mogu pokidati veze.
Školovanje nema veze s time.

Čole said...

Ovdje je poenta bila na MORALU! Ok kemuja, mazneš žensku da niko ne zna i vratiš se svojoj ženi sa kojom imaš dijete, zajedničke prijatelje i dobar dio života zajedno provedenog. Brak podrazumijeva, prije svega, moralnu odgovornost a i nekakvu obavezu. Kod pasa je nešto malo drukčije, ccccssss.
Ni jednu obrazovanu osobu ne znam a da živi u poligamiji. Neobrazovanih i zatucanih ima napretek.
Ako sam te dobro razumio, ti odobravaš postupak ovog papka, krkana, geaka...?

rajskadjevo said...

Problem je što on nije žensku maznuo samo nego se zaljubio...ti bi je valjda samo maznuo..po tome je on moralniji nego ti..hahaha...
Ja više nikog ne osuđujem i ne moraliziram..to je moje pravilo.
Nije moralno, slažem se, ali može biti razumljivo ako nema snage prekinuti..možda voli obje dakle i to je moguće.
A ja baš naprotiv znam za puno takvih slučajeva kod visoko obrazovanih osoba.

Anonymous said...

Malo zanimljivih informacija:

https://www.facebook.com/Zanimljive.informacije/photos/a.110346349025576.13200.110334889026722/468125456580995/?type=1&theater

(moze se ccitati, otvoreno je za 'public', preneseno sa Facebook)

A vi kao ne bi?

Feniks

Anonymous said...

...ona "koku" odnjela, ova "koku" donjela, dakle nije u pitanju kemija nego fizika. De, Micko objasni im...

Hashim said...

Ko je procitao prilog tete iz Vankuvera , vidio je da ono sto se dogadja u Bosni , radilo se prije nekoliko stotina godina po nekim zabitima od strane zaostalih plemena .
To je dovoljno, ne treba "moralniji" komentar.
Hashim .
P.S.
Interesantan Coletov primjer "moralnog" ponasanja muskarca.Jel'
to "moralno" i u zena anamo?

Anonymous said...

Ni mis nece svaki dan u istu rupu. Ja svoju zenu varam sa profesionalkama, tajno, a ko zna da li je I ona mene prevarila, vara komstantno, ili je dosljedna svom katolickom odgoju? To jos nisam skontao, niti bih htio da znam detalje, a nadam se da je ovo zadnje. Mislim da je varanje u braku prihvatljivo dok su djeca sretna, dok se bolescuge ne donose u kucu ili dok se ne prave pare od nedaj boze prostitucije. A moja zena je zaposlena u financijskom dominantno muskom poslovnom svijetu pa joj na nekom sluzbenom putu nije tesko da me prevari s nekim streberom. Mada dosta strebera njenih iz offica znam licno, sve su neki mekusci, pa me se kako ona kaze boje ovakvog istetoviranog. Ali sve dok je brizna majka, dok imam na uvid odrezak sa platom tj dok pare zaradjuje na intelekt odnosno bez prostituisanja I obezbjedjuje mi da mogu biti stay at home tatica sve je u dure. Sama je htjela karijeru I vise nego sto joj je Australija mogla ponuditi.

nesloga

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...