Tuesday, April 12, 2016

Oslobodjenje

Kad hocu da saznam sta se desava  ,,,,dole,, ,odem na stranicu ,,Klix,ba,,Kad pozelim  dobru pricu ,kliknem na  Radio Sarajevo ,com a kad hocu da vidim jel Boris Dezulovic  sta napisao o ,,onim,, prostorima  odem na Oslobodjenje ,ba,

Oslobodjenje sam inace ,do prije nekoliko  godina redovno pratio ,a onda ,,ohladio,,To ohladio ne znaci ,da se sve desilo preko noci ,nego jednostavno  uredjivacka politika ,,,novog Oslobodjenja,, nije mi ,,legla,, samo zbog toga ,sto sam  volio ,,staro,, Oslobodjenje ,a kako mi ovo novo ,mozda i bolje, nije licilo na to ,najjednostavnije  je otici.Povukao sam se iz Oslobodjenja ,mada jednom sedmicno obavezno navratim ,iskljucivo i samo zbog kolimne Borisa Dezulovica.

Sjecate li se rubrike pisma citalaca.Bila nekad obavezna a radilo se o tome da  citalac  svojim pismom reaguje na neki texst ,napise sta on misli i posalje uredniku.U ona najbolja vremena Oslobodjenja  bilo je dnevno  stotinjak takvih pisama.Ako odma eliminisemo one anonimne  i sulude ,uredniku  je ostalo  da  izabere  dva ili tri koja ce objaviti ,ali jako pazljivo ,sto znaci da ce prostor  dobiti  oni ,,umjereni,, a da ce pisma radiklanih zavrsiti u kosu.Danas  sigurno niko  vise ne salje pisma ,nego  I mejl,al je princip isti.

Odem danas  do Oslobodjenja  i umjesto kolumne Borisa dzeluvica  pismo  citaoca ili  kako se to  sad zove ,,reakcija ,, u kome ,ovaj, ime  i prezime nije vazno ,jer nista ne znaci ,poziva  urednicu da iz novina izbaci Borisa dezulovica ,tog drznika, koji  vrijedza  islam i Muslimane .

E sad da se vratim  na kriterije  po kojima  se nesto objavi a nesto ne.Da je ova reakcija zavrsila u ,,kanti za smece,, niko za nju nebi znao ,osim  onoga ko ju je poslo i onoga ,sto ju je procito i odlucio da nije za objavljivanje ,ali kako je  pomenuti texst dobio mjesto na  stranicama ,pitanje je zapravo ,,zasto,,

Ne vjerujem da je razlog  to ,ko eto  da se vidi ,koliko je novina  demokratska  i slobodna ,pa cak objavi i ono ,sto je protiv nje ,nego prvenstveno zbog toga ,sto je uredjivacka politika  upravo zasnovana  negdje na sredini  izmedju  kolumna Borisa  Dezulovica i  pisma ovog  citaoca  i sto je jos  cudnije bez   bilo koje reakcije urednistva ,sto citaocu ostavlja uisak ,kolebanja  u ocekivanju  daljih reakcija i mogucih poteza.

Ako se Oslobodjenje odlucilo za Dezulovica ,onda  treba i stati iza njega  a ne pustiti ga na vjetrometinu  polemike  jer ne pise Dezulovic  pisma citalaca ,da moze ili ne mora biti  i stav redakcije ,nego  kolumnu iza koje stoji cijeli list,Bar bi tako trebalo da bude.

Boris Dezulovic pise za Oslobodjenje godinama  i mislim da nema  novinara  ili pisca na onim prostorima ,koji nije iz Bosne ,a koij je vise  stao na stranu bosanskim Muslimana ,od njega. i da prvi put   ,,kad ga nisu razumjeli ,,, ,bude odma proglasen  islamofobistom  kojeg treba skloniti .

,,Zvao me  iza ponoci Kozo, da isprica vic ,Ima on  taj obicaj ,nazvati u gluho doba  .........

Vozili se mujo i Suljo u starom Mercedesu i pita  Mujo ,Sulju ,kakav ti je ono  znak  na  haubi,misleci na mercedesov ,Kaze Suljo to je nisan  za pjesake ,Nanisanim pjesaka i pravo u njega i  bas pred njim  se pojavi  pjesak ,kojeg on  naglim trzajem   volana  izbjegnu ,ali  zacu udarac,Kaze Mujo ,Jebo ti  svoj nisan .da Vildana ne otvori vrata  ,pobjego bi ti,

1 comment:

Kevrin potok said...

Da je postao naporan, jeste. Dobro ovaj veli, ako zbog ovog pljuvanja gdje koja budala u ime osvete poturi kakvu bombu ili pobije ljude kasno je tad pitati se kako je dozvoljeno nekom Dalmatincu koji veze nema s nama da ovako sere.

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...