Sunday, May 8, 2016

Most

Ako je vjerovat istoriji,nisu Svabe ,bas bili onoliki levati ,kakve smo navikli gledat u partizanskim filmovima ,Znate ono : Hans ,daj mi  sibicu ,da potpalim  dinamit.

Juce je u Jablanici ,obiljezena 73, godina od ,,Bitke na Neretvi,, ili 4, Neprijateljske ofanzive ,po ,,nasem,, ili operacije Vais 1 ,2 i 3 , po neprijateljskim izvorima.Kazu da je ovo bila jedna od najhunmanihih ,operacija drugog svijetskog rata u kojoj su Partizani spasavali 5 hiljada svojih ranjenika.Bitka na Neretvi  je ostala upamcena i po ,genijalnom vojnom potezu ,Tita ili vec nekoga ,koji je ,,isfoliro,, Nijemce ,srusivsi  jedini most  i izlaz ,pa u roku nekoliko  slijedecih sati na njemu napravio  drveni ,preko kojeg  su kasnije  presle partizanske jedinice  i njihovi ranjenici ,dok su ih neprijatelji ocekivali na  drugoj strani.Naravno da je ovo moguce,Nije u to doba bilo satelita,Samo da vas malo podsjetim.

U bitci na Neretvi poginulo je stotinjak njemackih i isto toliko talijanskih vojnika i 18 hiljada  cetnika.Eto  sto sam rekao da  Svabe nisu bili levati.

Istog dana ,dok se u jablanici obiljezavalo ,ono cega vise nema ,u Banja Luci se otvarala  dzamija Ferhadija ,koja je srusena u ratu ,iz ko zna kojih razloga ,neko foliranje mozda, da bi je obnovili 20  godina kasnije .Ovo sa Ferhadijom i  mostom u Jablanici ima veze ,al samo na pocetku price ,da su sruseni iz ,,strateskih  razloga ,,da se neprijatelj zavara  i da su obnovljeni ,kao dio ,,opste taktike ,,po kojj  jedni uvijek ruse ,a drugi uvijek grade  i to sve u zavisnosti od   trenutnih interesa,

Period izmedju  rusenja  mosta na Neretvi  i rusenja Ferhadije ,poznat ko ,,mracno doba ,, nije vrijedan  pomena ,osim mozda  napomene ,da  za ono sto je partizanima trebalo 20 sati da  skontaju ,,,ovima,, je trebalo 20  godina.Most.

Onda je neko ,,usto,, i upalio svijetlo.Radost je trajala toliko dugo ,dok se nisu prepoznali ,a onda su ugasili  svijetlo.Vidjela se samo tisina.


9 comments:

Anonymous said...

U vrijeme bitke na Neretvi su spassavali ljude, glave, nije se mnogo mislilo na KORIST, je li tako?
----
U vrijeme gradnje, bolje recci obnove i sveccanog otvaranja Ferhad-passine dzamije se, ipak, gledala KORIST, a ne npr. socijalno ugrozzeni ljudi.

Biti 'donator', hm, hm, kako to gordo zvucccccciiiiii!!!

http://www.tabanovic.com/mehmed%20-%20pasa%20sokolovic.htm
----
Ssta bi statisticcki brojevi mogli reci, kolika je zarada na vodi, cevapima, kefiru, kafi, lokumu, pitama i piticama, noccenju...

Prisjeti li se iko od 'vjernika' i donatora da malo pogleda i socijalno ugrozzene?

Feniks

Marijan said...

Ma *ebeš to... sve je to farsa!

Micko said...

TITU majka vise ne radja.Treba ustat kad ga spomenes.
Jebo donatore koji doniraju za bogomolje,a jebo i socijalno ugrozene,koji su trazili da takvi budu.Nisu za TITE bili ugrozeni po nikom osnovu,a odkad im popovi i hodje upalise svjetlo odose u picku materinu glasacku.Neka idu sto dublje i dalje.Ma neka se jedu izmedju sebe ko kokoraci kad im se uvali otrov.Sta su bolje zasluzili.
Kad neko spomene uvrozenost odma popizdim.Ugrozeni pderi,ugrozene lezbejke,ugrozeni vjernici,radnici,studenti,a ja nisam jer radim dan i noc i opet nisam ugrozen.Jebem sve ugrozene koji nisu imvalidi.Invalidima bi pomogao u svakom slucaju,a ostalim nikad.
Od silne muke odo kod moje Dare da vidim da i ona nije ugrozena.

rajskadjevo said...

Daj prestani već jednom s tim Titom..ako baš hoćeš znati Tito se pred smrt preobratio...bila je časna sestra uz njega...valjda da se pokaje za sve zločine koje je naredio ili za koje je znao..
Idete mi svi lagano već na živce s tom nostalgijom...

Micko said...

Nasa nostalgija za Titom,a vasa za Pavelicem.Razumljivo je da vi Ne slavite dan pobjede nad fasizmom.

Anonymous said...

Ferat Basa je bio Hercegovac, promucuran kao Micko kad se naljuti i poje-d-e bijelog luka...korist, korist...

Micko said...

Gledam u jutarnjem demonstracije na Titovom trgu u Zagrebu i vidio sam da nasa Djeva drzi tablu na kojoj pise"TRG TITA ZLICINCA".Povecam sliku,kad stvarno ona.De Cole jarane ti pogledaj,jer se meni se cini prsfarbala u crno,a prije je bila plavusa.Dobro pogledaj pa kazi.

rajskadjevo said...

Ja Pavelića ne veličam sigurno...niti ustaštvo...
Što se tiče trga nisam ja išla nego moj brat..mene to sve skupa ne zanima...imam pametnijeg posla za razliku od njega i ostatka obitelji koji se time bave...

Čole said...

Vrijeme događanja: Bitka na Neretvi.
Mjesto događanja: Jablanica, Šator Vrhovnog štaba.
Ulazi kurir i raportira Titu:
-Kurir: Druže Tito, u štab je stiglo brašno! Gdje ćemo ga smjestiti?
-Tito: Nosi to borcima!
Malo kasnije, opet onaj kurir:
-Kurir: Druže Tito, stigle su konzrve, šta da radim s njima?
-Tito: Nosi i to borcima!
Sluša to Moša Pijade pa onako bojažljivo reče Titu na uho: Druže Stari a šta ćemo mi jesti?!
-Tito: Mi ćemo kod Gojka na janjetinu!, Ccccccsssss....

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...