Thursday, July 26, 2018

Dzuro Kinez

U Ponedeljak ,tako kazu ,zvanicno pocinje izgradnja ,,Peljesackog mosta ,,

Uvijek me zanimalo zasto se kaze ,,Glupi Bosanac,,Nije pocelo od mene  to znam ,naslijedio,ali gdje je i kad niko ne zna,i  svak ima svoju verziju ,ali ja nikad ne cuh da neko rece ;glupi Hrvat , glupi Srbijanac ,glupi Slovenac ,nego iskljucivo  Bosanac. sto znaci  da na onim prostorima  bivse nam zemlje ,,komplment -glup,, se iskljucivo veze za pojam Bosanac  i sto je jako zanimljivo  da tu nema  razlike ni u vjeri ni naciji ,dnosno da ce Hrvat iz Hrvatske  za svog  Hrvata iz  Bosne reci da je glup.,a takodje i ostali.Zajednicko u Bosni je jedino  ,,glupost,,

Kinezi uvijek i na kraju dobiju ono sto hoce.

Malo se ko sjeca  covjeka koji se zvao Dzuro Pucar ,a zvali ga ,,Stari,,On je bio ,,bog i batina ,, u Bosni nakon onog  ,,drugog rata,,Prije nego je rat  zavrsen ,prekrajala se Jugoslavija ,po repiblikama  i svi osim dzure ,se borili  za exstra  3 metra kvadratnog prostora svoje republike ,da bi  na kraju ,bili zadovoljni ,manje vise ,sa onim sto su uradili  i kad je Tito pitao  Dzuru,sta hoce ,  i sam mu davo ,veliki  dio obale ,Dzuro je rekao da ne treba  ,,Jer je sve to sad nase ,,i jedva  mu ,,uvalili ,, ono malo Neuma ,Za koga je u stvari radio  Dzuro Pucar  Stari.Dzuro bas i nije kinesko ime ,al ovo Pucar mi ,,suhveli ,,pa ako je neko imao  viziju ,kad su drugovi djelili ,onda je to svako  Dzuro jer je predvidio da ce jednog  dana tu morati biti most  i da ce posao dobiti Kinezi ,za cifru od 550 miliona Eura ,a da ce sve platiti Evropska zajednica ,koja za to inace nebi dala pare ,da  uskoro planira   clanstvo primiti i Bosnu  i dati bogastvo ,da se  dio Hrvtske  poveze sa Dubrovnikom  i da se skrati putovanje do njega  za pola sata .Ko to jos ide u Dubrovnik da gleda na sat ,Niko.Da nije ovako ,kako pisem ,Evropa  bi  ulozila pola  tih para  u onaj dio od Neuma  do Dubrovnika  da postane kalifornija ,a ne da sa mostom ,,preskoce  Bosnu.

Ovo je jednna verzija da je Dzuro bio Kinez ,manje vjervatna ili ima i druga ,da je Dzuro bio  ,,glup,,i da je kasnije zbog njega ,kao predstavnika i cijeli narod  tako okaraktersan.

Nebi o tome ,sta  bi bilo da je bilo ,odnosno da je i Dzuro  malo ,,zapeo,,za Bosnu .Kako bi ta karta danas izgledala ,moze se samo naslutiti ,al garant mosta nebi bilo ,ni onih Kineza sto ga trebaju pravit ,sto i nije tolika tragedija prema onoj  da ce nas zbog dzure i  njegovih Kineza ,dok je svijeta i vijeka  zvat ,,glupi  Bosanci ,, i da je u timu ,,partizana ,, osim Srba ,Hrvata ,Sloveneca ,makedonaca ,Crnogoraca  igo i Dzuro  ,,KInez,, a svi mislili da je Bosanac.Ako ce mo pravo ,Milion puta je bolje da te zovu ,,Kinez,, nego glup.

4 comments:

Nurko said...

Da smo pametni mi bismo Kineze pustili da dodju i postanu većinski narod u BiH, ekonomija bi procvjetala

Anonymous said...

E, ali su Bosanci i Hercegovci (iako se OCIGLEDNO vidi i njihovo azijsko porijeklo) veliki rasisti, na zalost, i zato ekonomija ide na dole!

Ma, kakvi geni, kakvi bakraci, ukopali se u svoje rovove, tj. drzave i ne priznaju nikakvu nauku i dokaze.

(U Dodikovom gradu, u po centra, ima kineska prodavnica 'Djuro', ni 300 metara od Skupstine opstine i inspekcije; e, tu valja otici da vidite kako nafatavaju zene da upadnu u neobezbijedjen podrum. U radnji u jednom cosku ima otvor za podrum, a okolo su poredane stvari za kupiti. Tako jadne zene ne gledajuci u pod vec u robu upadnu u otvor, polome se i nikome nista. 'Djuro' radi kako radi i nafatava zene dole u podrumu. Nemaju ni kutiju za prvu pomoc, prave se da ne razumiju sta je higijensko--tehnicka zastita, a tek inspektor u Skupstini...I NIKO DA TUZI KAKO VLASNIKA 'DJURE' TAKO NI OPSTINU STO NE PODUZIMA POTREBNE MJERE ZASTITE KUPCA)

Trebalo bi napraviti most preko te rupe od podruma, i to odmah, bez ucesca Evropske zajednice, ali, kossta to, kossta, ehehehehehehe, a i inspektora bi trebalo po glavi kakvom daskom. Vazno je imati radno mjesto i platu,

Ljudskoj gluposti nikad kraja!

Feniks

Hashim said...

Bosancima je urodjeno da se prave da ne razumiju . Blenu u sagovornika da dobiju na vremenu ili da ne moraju ni odgovorit', pa su tako prihvaceni ko " glupi bosanac ". A urodjena osobina se razvila tokom mnogo vijekova jer smo se stalno trebali opredjeljivati oko necega, ba da se nebi zajebali , mi blenemo uz poznato pitanje ,"haa?"!
Moglo bi se reci , u danasnje vrijeme , da ko je posten ispadne glup,
al' u ovom slucaju to nije to.

Marijan said...

Negdje odmah poslije rata, điđo ja nešto u stanu jednog našeg bivšeg političara.
U sred Ferhadije velika šestosobna stančuga u fazi renoviranja. U kupatilu stoji ugaona đakuzi kada pa kontam, haj' da se malo našalim (još uvijek su redukcije vode)...
Rekoh gazdi: - Profesore, je l' ovo ona kada gdje se cijela porodica može okupati u jadnoj vodi, a da se ne vidi da je prljava?
Priđe on pa će: - Ma niiijeee, ovo je đakuzi, pa poće da mi pokazuje gdje je šta i zašto služi...
Ja sam složio tupastu faca, jedva obuzdavajući smijeh na njegovo detaljno objašnjavanje i samo sam izustio: - aaahaaaa!
Tada sam radio u tek otvorenoj firmi moga zeta, a njih dvojica su stari jarani, čak i nekakvi kumovi.
Vjerovatno je tada pomislio - ja moj kume je ti plitak onaj šura... i što je najveća tuga, on uopšte nije skonto da se ja za*ebajem!
Pozdrav svima!

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...