Tuesday, August 28, 2018

Avlija

Sa avionom ti je isto ko sa sexom.Cim se spusti ili si gladan ili zedan ili ti se pusi i spava.

Docekao me moj drug  Gino i 15 minuta  poslije  smo vec sjedili  u restoranu kod ,,Brajlovica,,u basti pored Zeljenice na Ilidzi.,,Gladne oci,, se zove stanje  raskola izmedju  onoga sto vidis i onoga  sto mislis da mozes pojesti.ne znam bas koliko sam ja mjerodavan ,iz Amerike, da kazem da je hrana dobra ,meni je svaka  u Sarajevu takva, ali ako covjek  pozeli  mesa  svih vrsta i nacina ,restoran kod Seje Brajlovica je mjesto  gdje se zelja i ostvari .primjetio sam a ne mozes da ne vidis ,da je za desetak stolova ,bar polovina  sa zenama  zamotanim  samo da im se oci vide ,sto mi ne smeta ili ako i  smeta ,onda je to samo nima ,da ispod ,,fornage,,  probace viljusku  do usta.Poslije sam stao u red za placanje...Gazda,, je one u redu  ispred meme oslovljavo sa ,,brader,,dok su ih zene ,,cunjevi,, cekale sa strane.Meni je  samo rekao koliko kosta ,bez  brader,, Mozda mi je trebo reci ,,rodjak,, ili komsija ,jer 200 metara  zracne linije u Luzanina ,Dedo mi je imo kucu ,Pisalo ,uklesano u fasadu, ,,Vila Berberovic 1924-28,,u vremenu  dok su ova ,,braca,, bila hiljadama milja daleko ,a ni u pola koliko sam ja danas.

Kad nesto razmislim i sracunam  od 7 dana boravka u Saraajevu ,5 sam proveo  aktivno u  nekoj kafani ili restoranu.da krenem  redom ne po danima nego po sjecanju .

U restoranu kod Kibeta nije bitno sta si jeo ,nego jesi li bio.Tamo sam dolazio i prije tridesetak godina dok  nije bilo ovako otmeno.Sad je ljepse.Nesto kao da u sred Beca ,u luksuznom restoranu jedes janjetinu.,,Kibe je  jedini restoran na svijetu gdje  ja i predsednica Hrvatske mozemo biti  u isto vrijeme i da nam nije tjesno.Da nije kod Kibeta ,ja bi izasao.

Sjedio sam kod Ramisa na  Slatkom cosetu .Popio kafu i pojeo kolac i kad sam  otisao ,imao osjecaj da sam nesto zaboravio.naocale -nisam ,cigare , nisam .Dole kod Katedrale se sjetih  da  nisam Bozu popio.U Strosmajevoj je otvorena lijepa slasticarna .Poslije americkih kolaca ,meni jedan iz ove dosta.Basta sa dva reda stolova nikom ne smeta.Gore  prema katedrali ,ostala jedna na sred ulice.Ne znam po kojem kriteriju ,ali nije je lijepo vidjeti.Bio sam i u Palmi.Palma je  super ,ako ne dignes glavu  i pogledas zgradu u kojoj je.Ko da je juce presto rat.Samo cekas kad ce ti za vrat  past  geler sa fasade.Nije mi  ovo jasno,a proslo je vise od 20  godina  od rata.

Preko puta   skole  Miljenko Cvitkovic ,sjecam se uvijek  bila  avlija i  zelena  kapioja.I sad je  avlija ali restoran.Najljepse  uredjeno mjesto ,po mom ukusu u Sarajevu.Intimno , mirno , dobra hrana .

Preko puta Narodne banke je ,,ceka,, Vise kafana nego restoran .Prijatno mjesto za sjest  i popit pivu ,a kad su mi rekli  ko tu sve ,,visi,, nisam pitao i zasto.

Poed Katedrale ,kad krenes prema muzickoj skoli ,i pored Pokopa ,skrenes desno u ulicu  cije sam ime zaboravio  a u kojoj je nekad bila Jerlagica pekara ,na koji korak dalje ,,covjek ,, otvorio cajdzinicu,, prostor sa 3 stola u  kojem se servira bar 100 vrsta  raznih cajeva  uz  ceremoniju .Ocekivano0ne ocekivano  mjesto za Sarajevo.Bio sam tu poslije ,,naporne,,  noci ,a oni ,gle cuda ,nisu imali caj za mamurluk ,, al gazda je rekao da je ideja  dobra.

,,Bugati,, kod Sevke  radi.Sve isto ko i prije 30 godina i tu ne ,,ide,, svako.Kod Sevke se dolazi  i danas ,,maksuz,,

restorani ,kafane ,kafici  su u Sarajevu uvijek bili  vise od mjesta za pojest i popiti .Institucije su to po ,,naravi,, i ogledalo vremena sto  traje .Tacno preko puta  prodavnice cipela Peko ,u basti  ,za stolom u prvom redu do ulice ,, vidim sjede Mide i Zuti.Ko da sam ih juce tamo ostavio ,a nisam bio nekoliko  godina.Prodjem polako  ispred njih  i kazem  :Vozdra ,sta ima ,, Gledaju oni i u glas vele ,,vozdra,, onda malo pozurim okolo i montiram im se  iza ladja  za prazan sto. ,,Znas li  ko je ovo ,, Ovaj sto je proso,, Ja taj,, To ti je onaj Dalibor   Bilic . Bivsi ......... dalje nisam htio da cujem .ustao sam i pozurio , , dole niz Ferhadiju ...ko da ce kisa ,a ja kuci pa , da me ne ,,ufati,,


7 comments:

Davorl said...

A sta ima u mojoj Skerlicevoj?

Anonymous said...

Ima li još koji Srbin na El-idži?

Marijan said...

Jos uvijek mi nije jasno, za koji ti je trebao moj broj mobitela?

Marijan said...

Il' mozda vise ne "*ebes" ove iznad 70g.?

Anonymous said...

Marijane, trebao mu broj za svaki slucaj, na granici, da ga puste...

dalibor bilic said...

Sta god da kazem ,ispast ce da se ,,vadim,,ali i tvoj broj i jos nekoliko drugih je trebao posluziti ,da se dogovorimo ,gdje i kad da se ,,vidimo,, sto sam bio planirao za zadnja 3 dana posjete i onda se desilo nesto ne ocekivano ,sto mi je sve ,,pokvarilo,,a radi se o meni jako vaznoj stvari ,pa sam tako ostao uskracen za tvoje drustvo i drustvo jos nekih ,pa se izvinjavam a sto se tice ,,granice,, i godina pomjera je cojk ,po potrebi i mogucnostima ,al bice jos prilika moj dobri Marijane.

Marijan said...

Pa sta ti mislis da sam ja kornjaca?

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil : Ma jebo sex.Nije se  covjekova svijest razvila od  sexa n...