Wednesday, August 1, 2018

Skalinada

Znam sigurno da je  bilo Ljeto .Vrata  balkona garsonjere ,na trecem spratu,  sirom otvorena , u Skerlicevoj  na broju 34,one dugacke zgrade ,na kraju ulice ,preko puta obdanista sto je izlazila na Matije Gubca..Stan sa prozorima prema velikom  dvoristu za kojeg nisu ni znali da postoji oni sto su Skerlicevom ,,kratili,, prema ,,gore,,S druge strane  nekoliko privatnih kuca  u koje se ulazilo iz Jug Bogdanove ,a sto su im prozori ,,kuhinje,, djelili  isti  vidik ,dvorista  zgrade sa 3 ulaza iz Skerliceve.

Godina 92.Nema  struje ,nema vode,nema nade  ,niceg nema,Sjecam se da su  cijeli dan padale granate.a kad nisu, i onda je pala i noc.Tisina i mrak da ih nozem rezes,Stanje koji ne nudi nista  osim  da cekas da opet pocne.Onda se iz mraka i ,,odozdo,, prvo zacula  gitara ,sama ko uvod ,najava da bi  i glas mogo bit..Nesvaran osjecaj da se nesto lijepo desava .Slusam  i glasove iz maraka i smjeh .Zar se jos  u ovom gradu neko smije.Koncert je trajao jedno sat ,Sve   ljubavne , i tuzne pjesme ,dobro poznate iz drugih vremena ,al puno jace u ovima u kojim smo.Nisam ,,pjevo,, ali sam otvaro usta ,Glas mi se ,,osusijo,, i izgubio u beznadju.Pjevo je sa  ,,rajom,, Srdjan Jevdevic ,poznatiji kao Dzino Banana,to sam sazno  sutra dan .Na koncrte vise ne idem.Svi ovi nakon  Skerica La Skale,iz Augusta 92, mi izgledaju ne vazni.

Nikad nisam bio ni na jednom koncertu  Olivera Dragojevica.ali sam ga volio  slusati. .Imao sam  i dvije njegove kasete od Skalinade do  da se sa Ponistra vidi  Solta i Magdalenu i Cesaricu sam imao ,al nisam  ,,vrtio,,   bas previse,Dovoljno. .Tek ponekad  kad  dobijem zelju  da budem sjetan .Tesko da bi sta mogo  dodati o pjevacu ili covjeku Oliveru ,sto vec nije receno.Kad god sam bio u Splitu i ako ikad opet odem ,vidim Soltu  i galeba i cujem Olivera i necu upadat u zamku  da se sjetim niceg  drugog ,pa ni mjesta gdje   nikad nije pjevo ili jeste  i da razmisljam o tome  jeli trebo ili nije.Ako ima sta sto me je dojmilo poslije njegove smrti onda je to ispracaj kojeg je  napravio Split.Tako se ispracaju  galebovi u nebo  uz molitvu za Magdalene.

Svak ima svoju pricu o ,,najboljem koncetu,, zivota.Meni se desilo da to bude u dvoristu zgrade U Skericevoj sa brojevima 34, 36 i 38  u Augustu 92 ,kad su 4 pjesme u zivo  vrijedile vise od 2. steke marlboro  cigara.A da znate koje je to bogastvo bilo.,,Bile dvore moje pokore,,

15 comments:

Davorl said...

E kako su nekada na istoj lokaciji znali zapjevati Fazla ili Goran Bratic, e neke stare skalinade

Anonymous said...

Dalibore,
natjera mi suze na oci!

Desetka!

Feniks

Beka said...

Wooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooowwwwwwwwww

Woooooooooooooooooooooow

Ma sta ovo napisa crni Daso Wooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooow

Maestrooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo


Nedorecenoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Sa ponosom sto te poznajem tvoj Beka,Miljanov junior.

Anonymous said...

Jevđa aka Đino Banana četnik eno srbuje po Sijetlu kao i svi Jevđevići tradicionalno, bradurina do koljena

Marijan said...

Je l' vojvoda?

vankufer said...


Marijane, ti si pametan covjek pogledaj ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=WRT16TJWbYA


Marijan said...

Pogledao sam i poslušao, al' sam se i razočarao - nigdje ne vidjeh četnika?
Malo me zainrigiralo pa sam "proguglao" i našao i ovo o Jevđi i njegovom bendu:
---
"Možemo se pozvati na precizan uvodnik intervjua s bendom za zaboravljeni pokušaj hrvatske edicije Rolling Stonea: „Od 1996. do danas, američka grupa Kultur Shock predvođena Srđanom “Ginom” Jevđevićem objavila je osam studijskih i tri live albuma, dva DVD-a, odsvirali su gotovo tisuću koncerata širom svijeta na više od 40 europskih, desetak sjevernoameričkih i nekoliko azijskih turneja. Koliko u žestokom rocku, Kultur Shock je toliko i u naslijeđu balkanskog zvuka, tako da ih kritika često svrstava u gipsy punk rock ili etno metal ladicu.

Svoj prvi nastup na istom tom Balkanu grupa je odsvirala nakon deset godina postojanja, 2006. na 10. Art & Music festivalu u Puli. Glazbeni šok je bio jednak oduševljenju, a od tada Kultur Shock nam često gostuje i puni koncertne prostore mimo svih promotivnih pravila showbizza.”
---
Nikako mi nije jasno da neko sebi daje za pravo, na osnovu etničkog porijekla tako olako drugoga okarakterisati. Sklon sam vjerovati da je to čista zavist na tuđi uspjeh, a i mnogo više govori o samom autoru!?
Sve u svemu, balkanskom primitivizmu nema kraja!

Micko said...

Anonimuse ili magarce znaš da imaju tri vrste brade. Ima brada znanja pa brada zvanja i brada sranja koju nose te tvoje primitivne vehabije. Oni meni najviše lice na cetnike. Cetnici su pošteniji od tih tvojih vehabija jer im kapa nije okrugla i ima pravac. Vehabijsku kapa može na svaku stranu i nikad se ne zna na koju. Sačuvaj boze sve nas od okruglih kapa bili čije da jesu.
Kultural skok je jedna dobra i popularna grupa i svaka im čast. Najdraža mi je ona o tamnom vilajetu.

Kevrin potok said...

Mali pjevač Jevdjević je okej dečko, od poštenih roditelja, neznam otkud ovo za četnikluk. Micko, evo na vijestima upravo govore da su nezapamćene suše kod tebe, pa sam se malo zabrinuo za ljetinu. Ima li šanse da bankrotiraš pa da nam se vratiš u Sarajevo ili u Makarsku za stalno? Ja sam se u zadnjih mjesec dva preporodio, Makarska cijeli juni, pa Rajvosa 15 dana, pa opet more Podaca 15 dana, pa sad za bajram i filmski festival opet u gradu, pa opet na more poslije bajrama.

Čole said...

Moram i ja sutra na more, šesta sreća! Raja kuka po Evropi, vrućina paklena a ja ovdje ne skidam zimsku košulju, pa ko velim, da i ja vidim kako izgleda ta
vrućina. Kad dodije, lako se vratiti. Nego mi žao, trebao sam se vidit sa Daliborom, jebajiga. Eto me nazad u ponedeljak, pa ako Daćo ostaneš do utorka, i vidimo se.

Micko said...

Da znas Kevro da mi nisi izvadio frcu s tom pricom o moru i Rajvosa. Meni je more 50 metara od kuće pa nikad nisam ni nogu pokvasio u njemu. imam dva apartmana da čim izadjes na vrata možeš upast u vodu pa čak imaju i svoj vez za jahte koji rentam za hiljadarku nedjeljno i nikad mi nije na um palo da svežemo ni gumeni čamac a apartmane dajem za milu i po nedjeljno. To su ti oni sto imaju vise para nego pameti. Od 2003 godine nije bilo praznog dana.
Ja ti volim sumu moj jarane. Odem na jednu od farmi i nalozim vatru u šumi i polako cejfim bez gužve i nervoze. Jebo beton i gužve.
Kod nas je suca zima. Bilo je i kiše i snijega ali evo mjesec ništa ne pada pa je to suša. Imamo puno stoke ali malo trave. Ako potraje do Septembra onda će većina ubijat stoku iz pušaka. Mogla bi se ona izvest na bliski istok ali su zeleni snimili film kako oni tamo Arapi muče stoku pri klanju pa država ne da izvoz. Zato smo spremili municiju i nema problema. Tako je bilo i 2012. Pobili sve i misa gotova. Ti zeleni su čudo a vodje su im pederi koji imaju pare i moć. Kod vas je vrijebniji život pasa lutalice nego čovjeka.

Toliko do sljedećeg javljanja.

Micko said...

Uvijek nešto zaboravim. Kevro da znaš da još neću bankrotirat a kad to uradim sigurno neću doc tamo gdje se broje krvna zrnca po vjerskoj il plemenskoj pripadnosti.

dalibor bilic said...

Ako me ko pozelio ili ako nije ,samo da kazem da sam se vratio ,pa cim malo dodjem ,,sebi,, nastavljamo.

Beka said...

dobro dosao KUCI.

Marijan said...

A ja čekam da nazoveš... kontam, još ovdje uživaš!

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil : Ma jebo sex.Nije se  covjekova svijest razvila od  sexa n...