Tuesday, August 21, 2018

,,Viber,,

Pita me komsija ,porijeklom Korejanac, koji drzi veliku prodavnicu voca i povrca ,jesam li to bio na odmoru.Kaze on nije 20 godina.Isto vece citam da Elon Musk  vlasnik  kompanije Tesla ,dnevno radi po 16 sati a da  godisnji nije koristio  zadnjih 15 godina.

Za 10 dana provedenih ,,dole,, bilo mi je ljepse nego za 10 zadnjih  godina provedenih u Americi.Amerika je inace zemlja za sve one  koji ne znaju za drugacije i za one koji znaju za gore.Ovi ,,izmedju,, u koje spadamo i mi  ostvarenje americkog sna  traze u kombinaciji  izmedju ove dvije grupe .

Kad god uspijem ,rado pogledam  NBCiovih ,,60  Minuta,, i zadnja emisija je bila posvecena ,,homlesima u Los Angelosu,,Prema ne potpunim podatcima  u gradu ,,Izgubljenih Andjela ,, na ulici spava vise od 10 hiljada ljudi  i svaki dan dolaze novi.Californija inace ima cetvrtu po jacini ekonomiju na svijetu  i u Los Angelosu i okolini zivi  vise od 100 milijardera  i desetak hiljada milionera ,odnosno odprilike isti broj ,koliko ima i homlesa.U cemu se ogleda velicina jednog  sistema i drustva.U broju  milijardera ili u broju homlesa.Pre kamerama  su se smjenjivali ,svi oni sto imaju nesto da kazu  i zapamtio sam  rijeci jednog profesora koji veli :Da za 15 Dolara  po satu ,koliko je  minimalna satnica ,covjek  ne moze zivjeti  i placati bilo koji stan,,odnosno ako hoce prezivjeti mora raditi i jos 8 sati  ili upravo onoliko koliko radi Elon Musk  da napravi milijardu  i da nikad nece otici na odmor ,sto radi moj komsija ,,Koreanac,,Kako  ovde stvari stoje jako je blizu vrijeme  kad ce svi raditi po 16 sati dnevno ,samo sto su motivi drugaciji.

U Sarajevu nisam vidio ni jednog homlesa.Ne vjerujem ni da ima milijardera ,a sumljam da neko radi 16 sati i da na godisnj nije otisao 15 godina/ sto naravno  ne znaci da se tamo ,,bolje,, zivi  i da covjek treba spakovati svoje kofere i  vratiti se ,ali za sve one ,sa pocetka price ,koji znaju za ,,drugacije,,ostavlja prostora za  trazenje smisla ,,kruga,, gdje ce Amerikanac raditi 16 sati da prezivi  ili Sarajlija  raditi 3 ili uopste ne raditi  da ostvari isti  cilj.a jedina razlika je u tome  sto se ovaj prvi nada da ce sa brojem sati koje radi  jednog dana  postati i milioner ,a onaj u Sarajevu zna da nikad nece.ali ni da homles nece biti.

Dok americki homlesi i milijarderi  traze rijesenja ,Sarajevo mirno spava i gdje ces vece srece .U Sarajevu  je dobro onima  koji za drugo ne znaju  i onima kojii znaju za ,,gore,,Oni ,,izmedju,, se obicno jave ,,,,viberom,,



4 comments:

Anonymous said...

Zakljucak - bolje u Sarajevu bit kokuz nego na zapadu. S druge strane bolje je biti bogat na zapadu nego u Sarajevu gdje ce ti neko zbog para glave doci. Za nas u sredini nema velike razlike, i u Sarajevu je kapitalizam, ali ako si uhljebljen u stranku ili si na drzavnim jaslama, onda si bolji od bilo koje individue srednje klase na zapadu.

Marijan said...

“Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi.”
Bob Rock (Alan Ford)

jedan od naših said...

Samo uzeti pare na zapadu, i lagano ih u Sarajevu trošiti. Problem je što veliki dio naših ljudi na zapadu uzme kredite pa dok ih otplate jednom nogom su u grobu.

Anonymous said...

Nije problem u kreditu, problem je u redovnom prijavljivanju takse, tj. poreza.
Ako to ne uradis svake godine - nema penzije.

feniks

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil : Ma jebo sex.Nije se  covjekova svijest razvila od  sexa n...