Friday, March 29, 2019

Ceker

A ,,ves,, se susio na strikovima,Sa  ,,sohom,, ili bez nje  u dvoristu ,avliji ,na balkonu i prozoru  razapete ,,kanafe,,,, i na njima na ruke  oprana gardaroba ili ,,ves,, kako se govorilo.Obavezna drvena stipaljka ,da vjetar ne odnese .Pidzame ,gace ,carape ,majce ,pantole ,visli su ,ljuljali se  dok ne iskapaju i  dok se ne osuse  i medju njima  jedna stvar koja  nikako nije spadala u gardarobu ,ali je bila  sastavni dio ,,strika,i obavezno ,,izvrnut,,, Ceker.Nisam istrazivao  zasto se bas zvao ,,ceker,,  sigurno  od neke njemacke rijeci ,ali da nije bilo kuce ,koji nije imao bar 2 ili vise ,od kojih je jedan uvijek bio na pranju i  visio stisnut stipaljkom  na striku.

,Zene ,kese ,cvrste jake,, sto su ih ciganke pocele prodavat na pijacama  i glasno reklamirat ,pojavile su se  krajem sezdesetih  godina  i kako su se dokazale kao prakticnije ,jer sa cekerom nisi mogo nigdje svratiti ,uticalo je na to  da je iz dana u dan ,,broj cekera sto vise na striku bio sve manji i manji ,kao najava vremena ,,plastike,, sto je dolazilo.

Na pijacu ili ganap  sa cekerom  jos su jedino odlazili penzioneri ,sto  nisu zurili ,a kupovina nije vise bila ,,kult,, nego postala proces -uz put ,gdje se ono kupljeno kuci nosilo u plasticnoj kesi.

Kako i kad je  ,,kesa,, zamjenila  skolsku torbu ,ne znam tacno ,ali desilo se preko noci ,da sa par izuzetaka ,djevojke sa tasnama,  svi u razred ,medju klupe  ulaze sa kesama  u kojima je  bio skolski pribor.Nije se ovde radilo o onim kesama  sto su ciganke prodavale na Markalama -Zene kese cvrste jake,,  nego o onim debljim  plasticnim sto  su ljudi  donosili iz Trsta  na kojima je  bilo ime  prodavnice -robna kuca : Upim ,Kojin ili Dzovani ili  ime komapnie Levis ,All Star,Darwil, Marlboro, a one  ,,bolje,, imale su i  sliku ,pa nije bilo  cudno da te sa nekom takvom ,,prozovu i okrene se za tobom  na ulici,, -,,Sto ima dobru kesu,,Desilo se tako da u par  godina  i ceker i skolsku torbu zamjeni ,,kesa,,sto u tom periodu  i nije bio neki veliki problem ,ali je poslije postao i svijet  nisu osvojili  Marsovci nego  plasticne kese,,

U samoposlugu i dalje redovno idem ,na pijacu  se i ne sjecam kad sam otisao .Sve manje  je takvih mjesta  i nemam cekera ,al ima ih jos kupiti ,a nema toga sto bi me obavezivalo da ga ne zaboravim  ponjeti ,u prodavnici  gdje svaka kupovina zavrsava na pitanju  Plastik ili pejper,,decka od 17 ii 77 godina sto pomazu pakovat  u ,,doba,, kad za ,,ceker,, niko nema vremena  i jos ga treba oprat i  ,,objesit,, na striku ,,Kesa se baci u smece  i poslije osvane uz korita rijeka  u dubnama mora i ko jos ima vremena misliti o tome, a sjecanja na ceker kao sastavni dio zivota polako blijede  i jos je jedino ostalo kao anegdota ,da neki ,sarajevski privatnik starog kova ,na pitanje kako ide posao kaze ,,Dobro,Bude za cekera,,kao gradacija  za nesto sto je ,,dovoljno,,

Koga je jos briga za ceker.Nikog,al sreca ,,punog,, cekera ili  pune kese,ostavljene na kuhinjski sto,,da se ,,raspremi,, nikad nece biti ista.A ni miris,

2 comments:

Marijan said...

Koji ba ceker?
Da vidiš kod mene cekera, ikein, ni dvi moje pemzije ne mogu ga napuniti...a ne znam šta je gore, unijeti ga u gepek ili iznijeti. Zato ja u nabavku idem svaki drugi mjesec, da se okolo na priča da dođem polupraznog cekera!

Anonymous said...

Nikud ne idi bez cekera ili dobre neprovidne najlon kese. Oci saraju, automatski gledaju sta je u kesi.

Kad se sjetim rata, uh, dobijem za dobre vijesti sto bi rekli mustuluk, dobijem 3 litre ulja. Koje bogatstvo.
Ali, komsinica je vec vidjela sta je u kesi, ono, iz daljine. Dok sam dosla blizo vec me zamolila jednu flasu ulja u zamjenu za ono biljno maslo. I sta cu, naravno da sam pristala iako ne koristim maslo.
Nikad maslo nisam koristila, ali rat je, nije za bacanja. Bilo nekog limuntosa pa mi padne na pamet da dodam cijelu kesicu u ono maslo, bilo i brasna iz Caritasa, mozda jedno jaje, za mlijeko se ne sjecam, mozda je bilo mlijeko u prahu isto iz Caritasa, te napravim kekse. Svima se svidio keks sa limunom. Bilo ukusnog keksa sve dok nismo izasli iz BiH, to smo imali u kesi od secera i grickali u autobusu.

Papirne kese od secera, papirne kese od brasna, plasticne kesice, mrezaste, providne-sve smo cuvali, zatrebace; One sa nekim brand name su spadale u posebne, pazili smo da se ne zguzvaju, prosto ih mazili.
Tasne nisu vazne, vazna je kesa, a sta je u kesi? Nevazno.

Amerika zabranjuje uskoro te plasticne kese; ko zna, vidjecemo.

Feniks

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...