Saturday, May 18, 2019

Pade iver daleko od klade

Naravno da je  dijete produkt svojih  roditelja ,generalno tacno, ali nije apsolutno.Postoje  dobri roditelji sa jos  boljom djecom ,ali i dobri  roditelji sa losom  djecom ,cega je na srecu puno manje.Ima li losih  roditelja sa  dobrom djecom,Ima  i toga.Sto me to procitana vijest u kojoj se kaze da je u Sarajevu uhapsen  Dario Delibasic ,zbog otimice turskog drzavljanina , vise pogodila nego da je  uhapsen neki ,,INI,, otimicar.A jest,Daro Delibasic je sin  Mirze Delibasica  jednog od najvecih ako ne i najveceg   sportiste Bosne i Hercegovine ,covjeka kojeg   su osim  sportskih kvaliteta krasile  i druge ljudske osobine  ili u naj kracem receno ,,Mirza,  je bio  dobar svakom osim sebi.

Ok moze i ovako.Sto to sin Mirze Delibasica  nebi bio kriminalac ,nije jedini  od djece poznatih  roditelja .Nije ali ima razlike.Mirza Delibasic je  zivio i bavio se sportom u  normalnom i stabilnom drustvu i u tom sistemu  postao legenda i kako to da  sin legende  krene   stranputicom ,sto nece umanjiti  ocev  znacaj  u vremenima koja su bila ,nego  istaci ova negativna  doba u kojem je ovaj odrastao.Najlakse je za zlo okriviti sredinu  i time umanjiti odgovornost  pojedinca ,ali ako  ima neka  drzava koja proizvodi   zlo ,onda je to  Bosna i Hercegovina i rusi stereotip  dobrih  rotitelja  sa dobrom djecom u kojoj se  radjaju generacije  losih  roditelja sa istom takvom djecom.

Mirzu sam poznavo ,Darija nisam i sistem u kojem je Mirza postao As i kriminal nije isplatio  ,i sistem  u kojem  se krimnal isplati  ,a da nikad ne postanes As.

2 comments:

Marijan said...

Jučer je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: Dajte mi dobro dijete, pa ćete vidjeti kakav sam ja otac!
Duško Radović

Anonymous said...

Meni nije jasno sto mu-njemu, sinu, odraslom covjeku, spominju tatu.

Tata, tajo, otac, roditelj je bio dok je dijete bilo maloljetno. I kao tajo bio odgovoran po nekom zakonu za maloljetno dijete.

Kad dijete odraste samo je odgovorno za svoje ponasanje i mora snositi i posljedice.
F.

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...