Friday, May 31, 2019

Jebenko

Sinoc je odigrana prva utakmica  ovogodisnjeg NBA  finala u kojoj je Toronto pobjedio  Golden State.NBA sa ,,pravom ,, kosarkom ima veze koliko i americki  ,,soker,,  sa evropskim  fudbalom.Igra je ista ali je sve ostalo razlicito.U pitanju je zapravo trziste  i kako ga prosiriti i vjerovatno sad u NBA  vodama razmisljaju  o Kini i Indiji ,jer je amerika vec prezasicena  NBA proizvodma pa se u dogledno vrijeme  moze svasta ocekivati u cilju unapredjenja kosarke ,ma kakve kosarke ,  biznisa .U tom kontekstu valja  gledati i ekipu  Toronta  u jos ne obradjenom trzistu  Kanade .

Ja dugo nisam gledao losije  finale ,Tim Toronto raptorsa je ,,srednja zalost,,  kosarke ,ali uz  malo vjetra u ledja  igraju svoje prvo finale/.Jedini igrac ,vrijedan pomena je Kevin Lenard ,koeg je Toronto prosle godine dobio iz San Antonija ,u zamjenu za  De Rosana i napravio  dobar posao.Ostali na celu sa  ,,dedom, Gasolom ,,izvlace iz sebe  posljednje atome snage ,da bi igrac utakmice bio rahiticni  paskal Suakam ,sto samo moze  ilustrovati o kojem se kvalitetu radi.

Moze li Toronto  do naslova.Moze G,olden  state  wariorsi igraju svoje peto uzastopno finale i ovde nema  nekog velikog motiva i inspiracije  a jos im nedostaje povrijedzeni Kevin Durant ,koji je pola tima ili koji  wariorsima  znaci ko nekad Michael Jordan Bulsima  i niko me ne moze ubjediti da su Bulsi sa  ili bez Jordana isti  tim.Stef Keri odrigra standardno ,Tomsonu se nikad ne zna  i ,,nada-nista.Oda igraju neki ,,Jebenko,,i Iduliaga,Bogut i sl. .Ne vjerujem  da bi ni jedan od ovih a ni ostali ,mogli svojevremeno  igrati u  prvoj jugoslavenskoj ligi.

Jonas  ,,Jebenko,,ili tacnije  njegovo prezime ,,Jerbenko,, malo preradjeno ,da se  na nasem lakse izgovori  je slika i prilika  NBA .Godisnja plata 5 miliona Dolara ,Objektivno vrijedi jedno  12 Dolara po satu.ili ako je njegova vrijednost tolika ,onda je Zdravko Cecur ,nekadasnji igrac Bosne vrijedio  najmanje 50 miliona.NBA ,tja tja.

1 comment:

Anonymous said...

Ti opet o vrijednosti sportista i njihovim platama i sl. Njihova vrijednost se određuje na tržištu ko i vrijednost svake druge robe odnosno po tome koliko ostvaruju dobiti, pa ako Toronto ostvaruje 100 nečega onda se barem pola podjeli na igrače a ako ostvaruje 10 onda opet polaa igračima. Zdravko je donosio 1 nečega i toliko je i vrijedio novčano, a kao igrač i čovjek nama je vrijedio puno više. Tako je i sa svim drugim igračima i sportovima. I to je sasvim ok. Sad ćeš ti opet o doktorima, profesorima, smetljarima , čistačicama i nepravdi ko da ne živiš u USA nego u Koreji...... Kad oni budu donosili profit od 100 i djelit će ga ali......

Da se ovo popravi mora se ostvariti ona Proleteri svih zemalja ujedinite se. Na žalost ne mogu se ujediniti ni dva čistača ulica u Čekrčićima a kamo li će svi Proleteri.

PROLETER

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...