Tuesday, August 19, 2014

Bik

Ljepotica ,flasa je to bila.Ma ni danas nisu napravili bolju.Ona litarska ,od debelog stakla ,sa sirokim ,,grlicem,,za mlijeko.

Izbor i odluka je u pitanju.Moze covjek pisati samo o ,,velikim,, stvarima ,vaznim ,bitnim, ili o onim obicnim svakodnevnim,kao sto je ,,flasa od mlijeka ,zatvorena ,plavim staniolom ,za slatko i crvernim za ,,kiselo ,,mlijeko.Gajbe metalne ,zvone ,kad se nose.

I danas nastojim  pronaci slicnu flasu ,bez obzira na njen sadrzaj.Mlijeko nikad nisam pio .

Nije ,,hemije,, bilo u to doba u hrani.,pa ni u mlijeku  i nikad mi nije bilo jasno ,zbog cega se i tad trazilo ,,bolje,,ali bilo je dosta onih ,sto mlijeko iz flasa sarajevske mljekare  nisu smatrali kvalitetnim  i narucivali ,,pravo domace,, sa sela oko Sarajeva ,sto su donosile ,,mljekarice,,

Obicno i ranom zorom ,spustale su se sa brda oko sarajeva ,zene ,sa jednim ili dva ,,dzuguma,, od lima ,stizale na poznate adrese,vec unaprijed narucenog mlijeka ,pa onda  iz tih limenih kanti mlijeko tocile u flase.Tako je bilo sve dok je i ono iz  ,,fabrike,, mirisalo na  mlijeko,a onda kad je dosla pasterizacija  i od mlijeka ostakla samo  bijela boja  nestade ne objasnjivo mljekarki i onih lijepih flasa ,sto zvone iz granapa.Pojavi se tetrapak.

Nedelja navece/Trebam da ostavim auto na aerodromu ,da ga sutra pokupe.Do  internacionalnog aerodroma orlando mi  treba inace sat  voznje ,a  nedeljom  oko ponoci upola manje.Mjesta  koliko hoces.Parkiram ,kliknem na daljinski  i zakljucam.Odem nekoliko koraka i onda se sjetim da nisam provjerio  ,jeli i zakljucano,,Vratim se  i vrata otvorena.Onda opet  sve to ponovim i tako pola sata.Nesto je pokvareno.Uzimam taj aut.Sad sam i kvalifikovan da platim  i prvi sat inace besplatnog parkinga ,kad si u prolazu.

E sad kakave veze ima ona krava sa pocetka price i parkiranje auta na aerodromu orlando.Ima  zbog bika.Kod nas se obicno i bez razloga i netacno govorilo ;glup ko konj ,a konj nikad nije bio glup/Ako je iko bio glup onda je to ,,bik,,

Satt vremena sam bio ,,bik,, mislim taj dan ,dok nisam skonto ,da svaki put kad  zakljucam i kad se vratim da provjerim ,senzor na kljucu reaguje i vrata se  sama otvore.Vratio sam se kuci pred zoru,sretan i zadovoljan.U frizideru  hladna flasa limunade ,slicna onoj ,od mlijeka ,birvaktile.Za  naget.

Ljudi naj cesece pisu o tome ,koliko i kako su pametni.Za promjenu ,nikad ,ne fali malo istine i flasa od debelog stakla sa sirokim grlicem u metalnim gajbama ,ispred vrata granapa ,sto zvone ,kad se unose.

18 comments:

Marijan said...

Ma *ebeš mlijeko i mliječnu ambalažu; ko to molim te još pije osim djece, a i ona bi prešla na pivu da smiju... možda još jedino Nesloga kad malo prepuši!?
---
Što bolan ne uze pivu za temu, ovdje svaka dobra, O njoj i njenoj ambalaži dalo bi se danima pričati... ti o mlijeku... krava pase travu i poslije samo pomuzi, velike mi mudrosti!
A piva? Hmelj, ječam, kvasac, folovi...
A tek gemišt? Fino bijelo vino, pa tek mineralna, pa kako se dođe do tih sirovina...
A tek bevanda? U Dalmaciji su je nekada davali djeci od malih nogu fol radi lošeg kvaliteta vode... doduše jako mi piće voda...bez veze...
A to za auto, nek te za*ebavo, kako ja?
Saček'o par godina da ovu tipu lopovi prestanu krasti onda kupim novo staro auto i .... to je to, nema boliš glava!
Ovo u povjerenju, često pred spavanje maznem kakao, pravo legne!

Anonymous said...

M-2 svaka Ti zlatna;
Ja kao i bik, otkrila kasno, ali ne prekasno, lozovaccu da dizze iz mrtvih;

ako nema loze ja stavim aspirin ili fibromijalgin u vodu...i hodaj, radi, ama, mogla bih pjesske do Australije...ali, treba se sjetiti;

Ovo oko brave, kao i ja, 8 godina zakljucavala onu unutrasnju bravu, sigurnosnu, okrene se poluga, ali na prazno...ali ja mirno spavala; ssto je sugestija divota jedna !!!

Nego, evo i august pri kraju, sretna vam jesen !

Feniks

Anonymous said...

Ajd' k vragu. Ovo obavezno prevedi na bosanski.
Ne mislis valjda da cu pisati o Zilhi, krsnoj ljepotici koja je jednom u petnaest dana prala veliki ves, o Mustafi koji je znao napraviti bolju salonku od talijana, a svoje, uglavnom zenske musterije prepoznavao tek kad ih pogleda u noge. Ili mozda o Fati koja je kuhala kave za profesore i nama rijetkim sretnicama koje smo imale privilegiju za vrijeme velikog odmora uci u njeno carstvo. Po kojim kriterijima nas je birala ostala je tajna, ali u cijenu kave isle su i moralne pridike stare usjedilice.
E necu. Jos Mara i fertig.

Mara

Da je ljeto trajalo cijelu godinu mozda je nikad ne bih ni vidjela. Dolazila je dok smo mi djeca jos spavali. U zimsko doba zaticala sam je kako se grije uz sporet. Petkom je, osim mlijeka, donosila sir, vrhnje i maslac. Ponekad bi Mara rekla da ce tog i tog dana donijeti kuruzu. " Pride ", naglasila bi. To je znacilo da ce moja mama tog i tog dana poraniti u pekaru i kupiti veliki bijeli kruh za Maru. Gledala je u njega k'o u komad torte.
Ne znam je li Mara kriva, ali i danas vise volim komad dobrog francuza, tvrdog pazanina, mirisnog livnjka ili smrdljivog travnickog od bilo kojeg stejka. Uz casu crnog, naravno.

z.

dalibor bilic said...

Ajd k vragu -shejtane jedan ,na bosanski.

Kevrin potok said...

Meni se uvijek gadio taj sirovi miris a i ukus mlijeka koje nije kupovno. Sad bi vi rekli zbog nacionalnosti onih koji su ga odozgo donosili u grad, ali nije to. Naprosto je smrdilo nepasterizovano i nehomogenizovano mlijeko i ne samo meni.

dalibor bilic said...

A kamilje mlijeko ,Kevro ,eee

Micko said...

Pricajte vi šta hoćete protiv mlijeka,ali ja svako jutro u 9 sati popijem litar kozijeg mlijeka.To mi je ko droga.Svaki dan ma gdje god bio.Držim na farmi par koza u ogradi i muzem ih kad sam tamo,pa pipijem onako ne kuvano,a malo pjenusavo.Ništa mi draže nema.Piva i ostali napitci dolaze na red tek u 4 sata poslije podne.Zato je meni krvna slika ko u bika.

Ima novih auta koja se sama pale kad im se senzor primakne,naravno ako su automatik.Mazda nova to ima.

Anonymous said...

Sta je Kevro pio ? Himber ?

z.

Anonymous said...

dobar gazda, dobar,
on se primakne a ono...

kad smo bili mladi sve tako bilo

Feniks

rajskadjevo said...

Ja se držim onog kravlje mlijeko je za tele a ne za nas..i slažem se s teorijom da mlijeko uopće nije potrebno niti zdravo za odraslog čovjeka..kozje je zdravije ali po meni i to je nepotrebno.
Ja radije pijem biljne čajeve s medom, a mlijeko nema šanse...ovo industrijsko je ionako samo voda...
Micko počet ćeš meketati ako tako nastaviš...
Ovaj moj Galeb se vratio starim porocima...prekinuli smo odgojnu suradnju jer se držim onoga iz Biblije:" Ne bacajte bisere pred svinje! "

Micko said...

Da ti djevo znaš kako je zdravo kozije mlijeko ništa nebi rekla.Ovde su sve uglavnom divlje životinje,pa i krave,koze,krmad,i sve ostalo.Nemamo mi štale kao tamo.
Znaš da je koza jedina životinja na svijetu koja ne može dobit rak,i nju kad ulovis ne treba ić veterinari da se ispituje.Za sve druge treba.Ako nisi znala sad znaš.Koze jedu biranu travu.Čitaj malo.Lazo to ne piše.

Marijan said...

Jedno vrijeme moja žena malo, malo pa Apaurin (onaj blagi, valjda joj ja uz*ebem živce), kaže da se malo smiri. Kada mi više do*izdilo da je gledam šta radi kažem joj:
-*ebo te to, rokni ti jedan konjaćić, lozu ili pivce!
Da vidiš efekta, uglavnom me posluša... ''bude joj ravno sve do mora'', kakvi živci... mlijeko nema tu djelotvornost!
---
Mick, što će ti ono ''ko'' (.Zato je meni krvna slika ko u bika.)

Marijan said...

Mick, sada te mogu za*ebavati, kameri je davno istekla garancija (al' još služi).

dalibor bilic said...

Opet nema onog ,,Choleta..Neko mi rece da ga je vidio ,kako u gumenim cizmama ,na Sumbulovcu ,cuva koze.

Anonymous said...

Ama, jok, to si ti sve pobrko! On stavlja gumene cizme kozama na prdnje noge da mu ne mogu pobjec kad mu naumpadne "ono".

Anonymous said...

Ti si " pobrko " blog.

z.

čole said...

Nemoj Žabice samo u njega! On mu je glavni na blogu. Uklapa mu se u uređivačku politiku! Kad njega nema na blogu, dan mi krene guzicom. Srećom, tu je Kevro da mi ga uljepša. Ono jest da urijetko navrati ali kad navrati, naradi sve što je propustio. Svaka mu je zlatna!

Ove godine se ne ide na kruzer! Odustale komšije, proširuju bazen. Sad se i njemu valja uvaljivati, a lani ga nadograđiv'o! Tita mu viđaju po aveniji, lunja, gleda hoće li mu ko bacit kost. A kleo se njime! Šta Amerika učini od nakog ćoeka! A onaj jadni mačak, gladan napada nedužne krokodilčiće.
Cure mu se još nisu poudale, a i ko će ih u pedesetim, pogotovo kad momci vide kakog babu imaju! Jesmo rekli da nema pisanja o članovima porodice ali one su ga se odrekle. Ne čitate Njujork Tajms, „Izgubljeno, nađeno“, nije do mene!
Gdje ono Čoleta viđaju, he,he,he?!

dalibor bilic said...

Na privatni im ,javila mi se ,,rajska,,i pita ; Zasto Colek cuva kozice u gumenim cizmicama,Jel taj Sumbulovac mocvara,,
Nije Djevo .Sumbulovac ti je vise ko pustinja i sto se toga tice ,mogo bi i ,,bos,, ili u ljetnim opankama sa petom ,a cizmice mu sluze da se osigura,odnosno to je dio tradicije i obicaja naroda tog kraja ,a i onih sto gore pobjegnu,od ,,pogleda,,
Volim ja kad se ,,on,, javi .Svaka mu je ko kod ,,Kevre,,Rasli su na istoj zemlji iz drugih korijena.

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...