Saturday, August 16, 2014

Holilud

A bio sam protiv.priznajem.Danas mi svedno ko sve ,,stanca,,  crvenom ,,serdjadom,,

Steta je jedino ,sto u ono doba,kad je Sarajevo ,po svim kriterijima zasluzivalo ,bar zurnal iz Holivuda,nije bilo u igri.Ljetno kino ,,Kolubara,,Drvene klupe i kasna  proekcija-premijera filma ,,Za Dolar vise ,,Dzulijano Dzema.

DOM ,,jna,,JE IMAO lijepu salu.Mislim da sam svoj prvi film  odgledao bas tu i to neke Nedelje  s pocetka sezdesetih  u 10 ujutro .Ulaz besplatan.Koji film ,hm  e to sam zaboravio ,al je bio neki ,,partizanski,,

Kino ,,Romanija ,, je uvijek bilo na cijeni.Znam da su ga ,neke godine i obnovili,nove  mekse stolice,a prvo prikazivanje ,,novog filma,, je bilo rezervisano za Romaniju.uvijek karta ,,manje,, i obavezni tapkarosi  ispred.,,Trebal karta  jarane,Treba dvije.Prodavnica  slatkisa i grickalica ,mala, sa desne strane.Poslije su prodavali i ,,Koktu,,Izlaz u pasaz i kroz njega na Titovu.

Kino Dubrovnik je takodje obnovljeno ,nekih sedamdesetih godina i mislim da je u to doba bilo i naj moldernije u gradu.Lijepa i prostrana ,,aula,,Fotelje za sjest ,dok cekas proelciju.U cosku  prodaja ,,grickalica,,Kino za ,,izvest trebu,,

kroz park ,ako nema karata za Dubrovnik ,kino Partizan.Filmovi od ,,juce,,Klasa ,,B,, sarajevskih kina.Na balkonu vruce  na platnu  godinu ,,Dobar ,ruzan ,rdjav,, ili Ornela Muti.Radnja sa  ,,zivotinjskim carstvom i kikirikijem,,Za hladne zimske sarajevske noci  dovoljan ,,partizan,,

Tesla  je  na ,,obali,, sa druge strane.Cijena karata  veca  za skoro duplo a uglavnom ,,Evegrini ,za one sto to vole,a bilo ih je u to doba  dovoljno.Ugodne kozne stolice ,radnja i izlaz kroz velika vrata pasaza.Raj za tapkarose ,zbog malog broja  mjesta.Kino ,,tesla ,, je bilo mjesto za ,,posebne,, sto su  u slobodno vrijeme vise volili Bogarta nego Julijana dzermu.

,,Radnik,, je uvijek bio jadan  i kroz kino a i nako.Mjesto za otic sa rajom,onom muskom,Puno kino ko ,,sipak,, sve  isti pol,sto misli na onaj drugi.Kino pederbal sa prvim proekcijama  blagih drkadzijskih sadrzaja.

Prvi maj.Eto recimo  mislim da pola ili vise  generacije  dama iz tog doba nikad nije krocilo nogom u ,,Prvi maj,,Garant bi ti bila vjecna korpa da si ,,curi,, predlozio  da idete u kino i to bas Prvi maj.Na ulazu dzulijano dzema.Za Dolar vise za Dolar manje  i Vinetu.sa Old setrhendom.Guten Tag her Vinetu.Blago sa Plitvickih jezera.Drvene klupe,stolice i drvena guzica nakon 2 sata.karta ,skoro pa djebe.Ispod ,,dole,, kinoteka i filmovi ,,krstarca Potemkin,,Nijemi ili sa slabim zvukom.Tu sam naj vise volio gledat Charlija Chaplina u nijemim komedijama.U kinoteci nikad nije bilo sexsa ni na platnu ni u zadnjim redovima.

Predstave od 4 ,6 i 8.Needeljom i ranije .Za vojsku.Voska je u to doba naj vise  volila  ,,karakterne glumice,, sa velikim .......borbenim potencijalom.Nedeljom  popodne niko osim unoformisanih nije iso u kino.

Onda dole do ,,Arene,, nista.Arena je bila lokalna jer ko ce u tranvaj pa u kino pa nazad  u tranvaj.Poslije kina se seta.

Trebo je tad neki festival ,ko nagrada za  ljubav ,onoj generaciji,sto joj je falio puno toga ,osim te ljubavi,prema svemu ,pa i prema  kinima.

Danas kad Sarajevu nista ne treba ,jer ima sve ,filmski festival, dodje ko ,,luksuz,,  i sve zanimljivo  i vrijedno paznje se desava van dvorana .prvo sam bio protiv festivala .Ni danas nisam ,,za,, ali  sad mi svedno i nije me briga  ko to seta  ovih dana  ,,crvenom serdjadom,,

8 comments:

Anonymous said...

Predstave od 4 ,6 i 8.Needeljom i ranije .Za vojsku....

...i kucne pmocnice.

Anonymous said...

Joj da. I nasa Perka je isla tada u kino.

Marijan said...

U 10, 10:30 ili 11h za one koji bježe iz škole sa časova!

Marijan said...

Svaka čast za ovu temu iz filma. Film jeste star, ko ga nije gledao neka pogleda, vrijedi.
Ti ta kina vidiš tako, donekle bih se i složio ali samo donekle...
Tih 60. godina moja raja i ja bili smo svakodnevni posjetioci i to uglavnom kina Radnik, 1 maj, Sutjeska, Dubrovnik i Partizan. Imali su repertoar filmova baš kakav smo volili. U kinu Romanija igrali su dobri filmovi ali kako si rekao i ulaznice su bile skuplje. Kino Tesla... tamo smo rijetko išli, a ne pamtim da smo tu ikada vidjeli dobar film. U kinu Tesla i Sutjeska prikazivani su filmovi u neparne sate 15, 17, 19 i 21 h.
Te godine su bile zlatno doba vesterna. Sjećam se i prvog filma koji sam gledao. Bio je to vestern ''Destry'' u starom kinu Dubrovnik... imao sam tada negdje oko 7-8 godina.
Drvena sjedala... ma dobra su nam bila i ona pomoćna sa strane!

Marijan said...

U komentaru na prošli post spomenuo sam milicionera Marlonku. Bio je strah i trepet za tapkaroše ispred kina Partizan. To mu je bio nadimak...malo je ličio facom na Branda.
Samo se među tapkarošima šuje šapat:
- Marlonka... i nigdje ni jednog kao da su u zemlju propali.

Micko said...

Kad odes s trebom u kino kao da nisi ni bio.Niti znaš o čemu se radi ni ko su glumci.Još ako uspijes dobit kartu u loži niko sretniji.Jeli vako ili nije.Da se pofatas kino zakon,ili haustor,iliparking ko je imao šta parkirat.Najbolje je se bilo parkirat kod pomoćnog igrališta na kosevu,i tamo preko puta Marijanove kuće.Ma milina bozija.

Anonymous said...

Marijane, jesi li ovo znao:
http://www.audiemurphy.com/decorations.htm

Feniks

Marijan said...

Da znao sam... a kako ne saznati sve što je dostupno o svojim filmskim idolima!?

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...