Sunday, December 28, 2014

Poklon

Volim poklanjati ali i dobijati poklone.Odabrati poklon je ozbiljan posao ,ako se radi o osobi do koje ti je stalo.Ostalo je ,,Toster,,

Govorio sam vec o tome ,da je ovih nekoliko dana poslije Bozica ,do nove godine ,rezervisano ,da ljudi  vrate u prodavnice sve ono ,sto im se ne svidja ,sto im ne treba ,a sto su dobili od nekoga ,kao izraz ,ljubavi ,paznje ili postovanja.U Americi sa vracanjem nema problema  ali u glavnom sa racunom mozes dobiti nazad novac ili bez racuna  zamjeniti za nesto drugo sto ti je vise potrebno ili ti se vise svidja.Ako ima  nesto  veliko i lijepo u  kupoprodajnim odnosima onda je mogucnost da ono sto si kupio ili ti je neko kupio mozes i vratiti.

Za one ,,sto poklonu ne gledaju u zube,, je uvijek bilo lako.Sam osjecaj da ih se neko sjetio je jaci od onog  i ,,cime ,, ih se  sjetio.problem su  oni ,,teski,,  u koje i sam spadam.Trpio sam nekoliko godina  i slago u ormar ,da poslije nikad ne obucem,ono sto sam dobio a  sto mi iz  nekih razloga nije odgovaralo.Mozda broj,boja ,kreacija ,govorim o odjeci, dok nisam svatio da tako pravim medveedju uslugu i sebi i onima sto su to kupili.Onda sam rekao ,,basta,,Od danass  primam i poklanjam  samo sa racunom,sto mozda nije lijepo ali je jako korisno ,ako se covjek ne stidi  sume koje je potrosio.Ovo ,,stidi,, podrazumjeva i ono  ,,jeftino,, ali i ono jako skupo.Znaci  i dalje  primam poklone ,po necijem ukusu ,ali sa  mogucnoscu da ih prilagodim i svome. i istu mogucnost dajem i onima ,koje darujem.Zar nije  bolje ,recimo kosulju ,cija ti se boja ne svidja i koju nikad neces obuci ,zamjeniti za boju koju volis i koju ces nositi.

Od  americkog  savrsenog potrosackog drustva ,svidja mi se i recimo nacin na koji ,primjera radi mladenci ,,dobijaju poklone.Svima kazu , lista nasih zelja se nalazi u toj i toj  trgovini  i kad na kompjuteru te radnje ukucate njihova imena dobijete i  ,sta im treba.Znaci ne treba im 6 tostera i 12 miksera ,nego  recimo masina za ves ,koju  vi sami mozda ne mozete kupiti ,ali mozete  dati svoj dio za nju  da se uz pomoc jos 3  covjeka kupi.primjera o tome ,kako se poklon ,,humanizovao,, ima ovde jos  puno.neko ce reci to je ok ,ali sve se radi da bi se prodalo bolje ,sto je tacno,ali je isto tako tacno ,da oni koji su danas u situaciji da poklanjaju ,sutra ce biti u situaciji da  poklone dobijaju ,pa u tom smjeru  i razmisljaju.

Volim davati  ali i dobijati poklone ,sa racunom.Nema se tu sta kriti. ni stidjeti.



47 comments:

SARAJKO said...

Hehehe, meni je to nekako cudno, izgleda da sam staromodan! Poklon je poklon i ne treba mi racun uz njega niti dajem isti kada poklanjam! Ima logike u obrazlozenju zasto i kako bi trebalo, ali svi smo razliciti!

dalibor bilic said...

Malo sam pratio ove predsednicke izbore u Hrvatskoj.Da sam bio u prilici glasat ,zaukruzio bi onog decka ,neznam kako se zove.Uvijek i jako sam protiv svega sto ima HDZ predznak ,pa tako i protiv ove sto ima katolicko prezime sexsualnog porijekla,

Micko said...

Kad poklanjan dajem kovertu,a ako je žensko i buket cvijeća.Mrsko mi je hodat po trgovinama i razocarat ljude ne odgovarajućim poklonima.Ovde je teško bilo šta vratit ili zamijenit s računom ili bez.Zato dam kovertu i misa gotova.

Kod mene vesela omladina kiti bor u šumi kao i uvjek.a kad podju kući onda će one kugle skidat iz raznih pušaka.Napravili su kamp i odveli magarca sa sobom kao i uvjek.Ima i novih beba,a i nove raje.Tu je pravo bratstvo i jedinstvo sa svih meridijana.
Ja još orem po državnoj šumi,ali bez onog dosadnog trasera.

Micko said...

Volio bi da u Hrvatskoj pobjedi ona Kolinda hdz pa da pljačku završe do kraja.Najbolje je da pljačku zavse oni koji se je i počeli.Onda je to čisto bez kosti.Oni se i onako ne pitaju u svojoj zemlji nego babo iz Brisela,pa ti to dodje svejedno.
Slike Ozgo su divne i predivne.Navode me na bludne radnje,oprosti mi bože kroz indigo.

Micko said...

Oprosti mi i ti ozgo kroz indigo u 4 primjerka,ali orginal je moj.

Marijan said...

Slažem se sa SARAJKOM, a ''Poklonjenom konju se ne gleda u zube''... mada me pomalo iritira kada mi neko pokloni vino iz druge države jer smatram da imamo veoma mnogo kvalitetnih domaćih vina.
---
Vidim dohvatio si se malo izbora u Hr.
Smatram da je vrlo licemjerno živjeti u jednoj, a glasati o ''sudbini''druge!
Gledam, Čović u Mostaru glasao, a odmah poslije na pitanje: šta očekuje od izbora, ''običan'' građanin kaže, bolji život za Hrvate... kao da ne postoje institucije države u kojoj živi?
Izgleda ovdje je većina izgubila kompas... k'o nojevi, istegnuše vratove buljeći u Zagreb i Beograd, a ovi treći... imaju svoga Bakija, a i vratove istežu još dalje, tamo negdje prema istoku.

Anonymous said...

Veze nema ni sa cim odozgo, izvinjavam se - duboko... Da budem iskrena, nisam ni citala sta pise prije ovoga... Tek da se tuspasom poslije par hefti apstinencije i da stidljivo priopcim prisutnom dunjaluku da sam sa svjim cojkom Huseinom bila na Novom Zelandu i napravila poslovni deal (contract - ugovor) sa jednom od vodecih mesnih industrija kod anamo njih... Da ne duljim; nije da se kofrcim (kurcim) al' eto posrecilo se da dobijemo tender za njihovu vodecu kompaniju za preradu ovcijih proizvoda (the New Zealand Sheepbreeders Assotiatios Co.na teritoriji USA, pa ce jedan od glavnih proizvoda biti ovcija stelja, govedje pecenica i sudzuka!!!
Ugovor potpisan na 2 godine, a minimalana proizvodnja je $10.5 mill, godisnje, sto znaci da bismo trebali biti "dobri" negdje oko 9 miliona dollara netto do 2017.
Jebai ga, na zalost, ipak je sve u lovi...!!! To znaci, da ako se stogod ne podrepi, ja cu konacno provozat Morgana iz '38, zivjet cu u Sarasoti (Ocean wiev), a Daliborova pizza ce mi biti na "prepisaja hoda". Zivot je lijep!
Hvala "gradjanskom ratu" u BiH!!!
Da ga ne bi, sad bih jos uvijek prala fildzane u MZ Hrasnica.

Anonymous said...

Zaboravna Rbija,,, ono iznad,,,

megera said...


Bravo Rabija, cestitam !

Anonymous said...

Dakle, RABIJA!...

dalibor bilic said...

Tacno je ovo Mickovo.Naj bolja je koverta.Jest grubo ,ali ,,sve kaze,, Ja toliko odredio ,a ti za to sebi kupi sta volis.Naj postenije.
Pozelim ja ovu Rabiju iz bivse mjesne zajednice ;donja Hrasnica,koja je zahvaljujuci ,,gradjansko=gentlimenskom ratu upoznala prave vrijednosti ,nasih naroda,,
Za marijana ,jutrosnji podatak,da je stopa nezaposlenosti u Bih veca za 1,5 posto od proslogodisnje.Sad ne rade ni oni ,,sto inace ne rade,,
Magera na prozoru ,,trepce,,
Gdje su te ba slike o kojima pricate.Da vidim koga sam bio otjero i da vidim ko se vratio/

dalibor bilic said...

Nema nam ,,Rajske,, Mozda su je na glasackom mjestu zadrzali.da radi ko ,,kutija,,

dalibor bilic said...

Inace mislim da bi se ,,vjernicima ,, trebalo zabraniti da glasaju.

megera said...


Stopa nezaposlenosti bi bila manja da Marijan ne radi u fusu.

dalibor bilic said...

E vidite sad .Ulazi rajska da glasa.Ima pred sobom imena ; Jos-i-po=vi i na kraju ,,c,, koje nista ne znaci i Kita-no i vic koje takodje nista ne znaci.kao produkt mlade hrvatske sexsualne i kapitalisticke revolucije ,nesvjesno ce zaokruziti ,vise kao zelju ,ovo prezime ,,Kita,, no -vic,mada bi joj kombinacija ova dva prezimena naj vise i odgovarala ;Jos-kita -no -po

dalibor bilic said...

Magera said....

Ja sam bas tako glasovala ,juh.

rajska djevo said...

Toliko da znaš bila sam u izbornom povjerenstvu, kao jedna nepristrana i stručna osoba..hahah..
Mali Sinčić je sve oduševio, zgodan mlad i nadobudan, malo možda nerealan ali jbg...zgodan do bola ( za moj ukus ) jedino je malo možda preteatralan...
Malo se pretjeruje s tim izbornim obećanjima, predsjednik ionako nema neku ozbiljnu misiju, neće zapošljavati..njegovo je da se naslikava po stranim državama..
U guzvi sam moram ići..neko mora i raditi u ove dane...

megera said...


Ma daj Rajska taj mali je k'o beba. Nimalo muskosti nema u sebi. A bogme se i nalupetao - mislim ono o bankama i Bin Ladenu.

rajskadjevo said...

Ma je...ko beba..slatka beba hahaha..no slažem se nije za nas dvije..nama trebaju zreli muškarci, pod ovim zreli ne mislim na ove tu na blogu koji jesu zreli ali samo po godinama inače su nezreli...hehehe...

Marijan said...

Ma znam ja... vama treba neki 'vako k'o ja! Samo đaba vam, ja sam zauzet!

megera said...


Nista se ti Marijane ne zabrinjavaj, vi ste nasi drugari, jel' tako Rajska ?

dalibor bilic said...

Joj sta im marijan uradi,nije humano.Podjeli korpice ovim uspaljenicama .
Inace sam ostao duzan objasnjenja zasto bi vjernicima trebalo zabranit da glasaju.,,Da ne padaju u exstra zablude,,

ODOZGO_77 said...

@ Micko,
veoma mi je drago da ti se slike svidjaju.

Inace, Svaki poklon od srca je specijalan i poseban...

Pozdrav ekipi

rajskadjevo said...

Marijane ne smeta nama što si ti zauzet, još bolje, nećeš se zaljubit i radit probleme...css..
Ti bi Dalibore svašta zabranjivao, nego reci to je zato jer tebi stalno nešto brane pa si već usvojio takvo razmišljanje..jadničak moj...

ODOZGO_77 said...

@ Rabija,
svaka cast i zelim vam puno uspjeha u daljim radnim planovima.

ODOZGO_77 said...

@ Rajska,
ti ces radno u RAJ
imas uvjek razumjevanje za sviju pa cak i za Dalibora

ODOZGO_77 said...

ispravka:
RAVNO

dalibor bilic said...

ona ce ,,Radno i sexsualno u raj hahahhahhaah ,bez ispravke .Nego ba ,,ozgo,, imal jos ko na ovom blogu-osim mene da te slike nije vidio.
Poslije marijanove ,,kosarice,, jel se tako kaze na hrvatskom ,rajska prolupala a magera jos sebi ne dolazi.Znas sta marijane da im ti ne rece ja bi .

rajskadjevo said...

Ma daj kakve košarice..da je on u našem društvu izgubio bi se..ne bi znao kako se zove a kamoli da je zauzet..buncao bi i temperaturu bi dobio.ne bi mu pomogao ni galon vina...toliko bi ga smotale da hoćemo..ali nećemo..eto!

dalibor bilic said...

ovo sto je marijan uradio Rajskoj i Mageri je teror.Klasicni.Magera ima jos samo sliku .Ton ....
odo pobrisat Marijana .Zao mi ih je.

dalibor bilic said...

Povodom marijanove kosarice podjeljenje Rajskoj i mageri ,moram istaci da stav ,,komentatora ,nije i stav redakcije .
Dalibor Bilic

dalibor bilic said...

Marijane jel se ova kosarica odnosi i na ,,Ozgo,, I na nju jel ok .Jebo te .

rajska djevo said...

Ti se fakat Dalibore uopće ne razumiješ u muško ženske odnose...Marijan vapi od želje za nama ali ga moralno koči što je u braku..on zapravo žudi ali se opravdava..neka, nismo ja i Megera takve da rasturamo tuđe brakove..mi znamo kada treba stati..

dalibor bilic said...

Maerijanov komentar u kome daje kosaricu ;rajskoj ,mageri i Ozgo nije za mladje od 18 godina.
Citate na svoju odgovornost.

ODOZGO_77 said...

Dalobor bi zavadio 2 trotoara
jedan u Sarajevu a drugi u Zenici

sedma said...


Vidimo se nas dvoje uvijek u ovo doba godine. I uvijek isto mjesto, uvijek ista vrsta konjaka, iste balonske case. Uvijek par komadica sira. Vec dugo se ne bojim da ce stvar izmaci kontroli i zato ponekoj rijeci dozvolim da zazvuci prisnije, dvojako je naznacim... Ne pretjerujem, davno postavljene granice cine me opustenom, sigurnom.
Hladna noc, povratak kuci... do slijedece Nove godine.

Anonymous said...

Od kad ti Čekrčićko posta Sedma?!

Micko said...

Eeee moja ozgo,nema toga poklona da ti ga nebi kupio.Nemoj da Daliibor vidi slike ni slučajno.Neka crkne od ljubomore.Kad su meni pobudile bludne misli šta bi tek on radio,možda ko tinejdjer bi se pnaso.Samo mi dojavi kad ćeš ovamo pa da mu jednu zajedničku pošaljemo.Mogu i ja tamo,sve je comenvelt.Voli te Micko iz sve snage.
Volim što si nam se odljutila i vratila nego loto da sam dobio.jebo loto kad nemaš raje.

Još sutra ću malo orat pa slavit Novu s omladinom.Došla mi je i žena,i Dara s djecom.Pa ko može reć da mi nije fino.Unuk mi sjedne u krilo i vozimo mašinu.Onda sjedne neciji drugi pa tako redom.Kažem ja djeci da je tu budućnost.Jebo kompjutere i igrice.Shvatit će djeca kad bude kasno.
Pozdrav od Micka iz vukojdbine i sretna Nova godina sa puno zdravlja i veselja,i zelenih novčanica.

sedma said...


Najavila sam da cu se presvuci. Cemu pitanje, da pokazes kako si me prepoznao/la? E jest to tesko.

Anonymous said...

Gdje vidiss pitanje? Samo konstatujem. Aaaaa! Godi Ti ssto si prepoznata!

dalibor bilic said...

Moram priznat da sam se razocaro '.otvorim ja jutros stranicu ,kad Micko nagovara onu ,,Ozgo,, da mi ne salje sliku ,ko eto da me zastiti ,da se ne popalim.Bas mu fala.Poznavajuci Micka i njegove kriterije,mislim da nisam nista ni izgubio,a ti Ozgo i ako si imala namjeru slati,nemoj se truditi i nako je nebi pogledo ,nego samo ,,dilejt,,
Magera nam je postala ,,sedma,, sto je ok ,samo neznam jel napredovala ,,sa sesta,, ili pala sa ,,osma,,Nije isto.
A falili mi ,onaj ,,klasicni docek,, ,mislim da ne fali ,,,,siguran sam ,

sedma said...


Racunam, kod Micka je blizu ponoc. Sigurno spava i slatko sanja, a tebe Bilicu gricka ljubomora.
A kome bi ti to dilao slike i zasto ?

dalibor bilic said...

Sad cu te obrisat

sedma said...


Sorry, em krivo procitala, em zaboravila da ti volis brisat Odozgo.

dalibor bilic said...

Ok ,Ne trebas se izvinjavat.ali ako nisi sigurna ,procitaj dvaput.A sto se tice brisanja ,priznajem da volim.Mekim peskirom poslije tusiranja.Ozgo ili ozdo.

sedma said...

Odgovor anonimnoj osobi
Ipak je bilo pitanje. Taj put sam dobro procitala.
Priznajem, godi mi ako me netko primjecuje pod uvjetom da namjere nisu zloceste, kao sto su bile u nedavnoj proslosti

sedma said...


Moram se jos malo posuti pepelom; u tom slucaju brisanje bi bilo i mudro i gentlmenski.

Zombi

 Nije  vise pitanje ,hoce li ,,studentski protesti ,protiv rata u Gazi,,kostati  predsednika ,Bidena ,nego koliko ce.Jest da su studenti al ...