Wednesday, May 13, 2015

Tigar

I dalje mi nije jasno ,sta ce  i sto ce , Papa u Sarajevu ,jer tamo, bez obzira ko dodje ,a poslije i ode naravno, sve ostaje isto i gore ,nego sto je bilo.Znaci odprilike ovako.Dan kad Papa Franjo  dodje u Sarajevo  ,je 6 JUn ,stanje je  uzasno ,ali vec sutra ,7 Jun ,bit ce i gore.Isto bi bilo da je  umjesto Pape  u Sarajevo dosao , Tajger Vuds ili Ekrem Jevric ,pa mozda i sam Hamdija Custovic ,kojeg su inace zvali Tigar sa Miljacke.

Posjeta  Sarajevu ,ovih ili  bilo koga ,moze imati  samo jedno opravdanje  ;Da guzica vidi puta i nista drugo.Nije ovo ni prvi Papa sto tamo ide da uputi poruku.Poruke su  dole 20 godina donosili ,ostavljali i odlazili ,gotovo svi  sto na ovom svijetu imaju sta pametno rec  i trajalo je  toliko dugo ,dok se  poruka izgovori  i nakon  nje ,3 minuta, sve bude isto i gore.Nesto slicno ,kao kad bi  flasu sa litrom vode ,donosio svaki dan  i sasipo je u pustinju Sahare ,nadajuci se da ce  jednog dana  biti  amazonska dzunga.

Sarajevo je postalo  dezurno mjesto ,gdje svako moze reci  svoju viziju ,,kako bi trebalo,,nesto ko  javna  ispovjednica ,ljudi se olaksaju ,bilo da govore o  suzivotu ,respektu ili o problemu pasa lutalica.Tamo sve pali jer nista  ne radi.Tamo da neko  govori i o problemima novozelandskih foka ima osnova .Mozda nema foka ali  ima problema . .Nisu foke  problem  ,nego postaju u kontekstu sa ljudima.

U Sarajevu generalno  nema problema.,ako ih izdvojimo iz ljudskog konteksta. i djelovanja,ali kako je to obicno nemoguce ,problem je sve.Mozda je i to neki put ,da grad postane  dezurno svijetsko  Turbe ,ispovjedaonica ,londonski Haj park  u kojem  ce svi oni ,kad ih ufati griznja  savjesti  ili napad dobrote ,otici ,reci ono  ,sta ,,kako  bi moralo i trebalo,,, istresti se  i vratiti kucama u normalan svijet.

Tako ja vidim  i Papinu  i Ekremovu  i Tajgerovu ili Hamdijinu posjetu sarajevu .Kad nemas drugog razloga ,naj bolji je onaj ,,Da ti guzica vidi puta,,

A Sarajevo ,,otrnulo,, Steta .Moglo se klonirat.

8 comments:

Anonymous said...

Docekat ce ga vehabije na stupskoj petlji. Ali Argentinac je snalazljiv, prezivjet ce on to.

Marijan said...

Papa skonto zašto vrijedi doći u Rajvosa... samo ti nisi!?

Anonymous said...

Papa Franjo je dobro nacepio mafiju. A Italijanska katolicka crkva je u tisucljetnoj sprezi sa mafiozama, ako nisu i sami dio nje. Franjo je doveo nekog dobrog ekonomistu iz Mickove Astralije uz to jos i biskup. Taj pokusava sredit vatikanskomafianske financije, i vratit lopovske pare sirotinji. A ima otac Franjo u planu jos nekih poteza sto se tice medjuljudskih (bracnih) odnosa, sto mu crkveni krugovi, ponajprije u hrvackoj, ne odobravaju. Samo da znate crkva u hrvata je jaca negoli sva ostala katolicka europa.
E moj Dalibore, zato papa dolazi u Sarajvo, jer su ga gore pomenuti navukli na to. I provesce se u Sarajvu ko imenjak mu prije sto jednu godinu. A to ce da se pripise islamskoj drzavi. I eto ti ponovo tarabane u Bosni napacenoj a i sire, i boga pitaj kad i kako ce ovaj put da se zavrsi.
Nego Dalibore ako ikako mozes urgiraj kod Obame, kad si vec u njegovoj avliji, da sprijeci tu posjetu... inace ode sve u p... umalo ne rekoh. Spasi nam Kevra, Marjana i Coleta ziv bio.
maksuz selam, faljen isus i bog vam pomogo.
z48.

Anonymous said...

Papa otvara festival "Mladi pjevaju proljeću ", samo se sad zove "Mladi pjevaju ku... ".

rajskadjevo said...

Naravno da ima smisla dolazak...meni se jako sviđa ovaj papa najbolji je od svih...a jedno je sigurno ne dolazi radi toga da mu "rit puta vidi"..baš je njemu molim te do toga..naputovao se a i godine su tu, sigurno ,svako putovanje sigurno predstavlja fizički napor...Pa da i na par glava ima neki utjecaj već ima smisla...

Anonymous said...

Ali nema,to je dalibor htio reci

rajskadjevo said...

Ma nemoj..sad ste vi proroci i vidoviti da znate ima ili nema..pametnjakovići...

sedma said...


I mene zanima sta je Papin cilj i vjruje li on u ostvarenje tog cilja ?

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil : Ma jebo sex.Nije se  covjekova svijest razvila od  sexa n...