Monday, March 21, 2016

Mladen Stojanovic

Mislim da medju Srbima ima  daleko vise pametnih ,nego recimo , medju  Hrvatima,Muslimane namjerno ne spominjem  jer se oni uvijek ljute ,kad god ih stavis u ovu kombinaciju , ,vecine ili manjine  i tesko se snalaze.Znaci ,,ima vise pametnih Srba nego pametnih Hrvatya ,ali ima  i vise budala. Srba ,nego ovih drugih.

U Prijedoru je 1896  godine rodjen  Mladen Stojanovic , doktor i narodni heroj.Otac  Simo ,pravoslavni svestenik i majka Jovanka  .Poginuo je 1942, godine.Ubili ga  cetnici. .Po njemu je u Sarajevu ,kasnije ,nazvan i studentski dom ,Studentski dom ,,Dr, Mladen Stojanovic,,To je onaj  zenski internat ,gdje kad zviznes ,cim udjes sa obale, na prozor izadje bar 20 cura.Nikad mi nece biti jasno  jesul ove dosle u Sarajevo da zavrse skolu ili da se dobro  udaju ,al  bilo je svega.

Na Palama je neki dan takodje otvoren studentski dom .Dobio je ime po Radovanu Karadjicu .Ima i tabla  na kojoj sve to lijepo pise ,,,Studentski dom   Radovan Karadjic,, .Ako su na Palama mislili na ,,buducnost,,  bolje da su obdanistu dali to ime , za studente  da se formiraju ili mjenjaju  je prekasno.

Ja licno nemam nista protiv. Imaju ljudi pravo  davati imena ,ovim i slicnim  domovima ,po onome za koje misle da je zasluzio Tehnicki nema problema ,jer Karadjic nije ratni zlocinac ,sve do 24, poslije mozda i bude,al niko ne moze  reci  da je dom dobio ime  po zlocincu ,nego  po Karadicu ,samo sto mu se u medjuvremenu staus promjenio,.Ako u Srpskoj republici i na Palama  to misle ,to je to,samo je pitanje  ko  odlucuje ,oni  pametni Srbi ,kojih ima vise nego pametnih Hrvata ili  one srpske budale ,kojih je  vise nego kolega Hrvata ,Muslimane namjerno ne  spominjem .Cim ih stavis u poziciju da su vecina ili manjina ,jednako se lose snalaze.

Zajednicko za Mladena i Radovana je to da su  Srbi. i da su doktori i da je po njihovim imenima , u krugu od dvadesetak kilometara ,2 studentska doma dobila ime.

Da se vratim na  Mladena .Studentski dom u Sarajevu  vise ne nosi njegovo ime.Pitanje je samo zasto.Jer je bio komunista ili Srbin.Vjerovatno  kombinacija.Znaci u  Sarajevu  nema studentskog doma Mladen Stojanovic ,ali je u njegovom sirem krugu sad  studentski dom  Radovan Karadjic,Dvije greske  od koje neznas koja je  gora.

Ok .Na Palama nikome ne smeta  ime novog studentskog doma.Studenti i njihovi roditelji tako kazu.Pravo na izbor  ne podrazumjeva uvijek i onaj  najbolji ,sto znaci  kad  je u Sarajevu ukinut dom Mladen Stojanovic ,nije se ocekivalo valjda da ce novi na Palama nositi njegovo ime ,nego da ce mu dati ime nekoga  protiv koga se Mladen borio,a koji je sad zajednicki neprijatelj i onih  u republici srpskoj i federaciji ,sto znaci da i jedni i drugi i treci imaju  zajednickog neprijatelja -Doktora Mladena  i svoje  nacionalne junake tipa   Radovana Karadjica ,bez ono doktor,

Zasto na spomen ploci   pise  doktor.Valjda  zbog stida  ,gdje je  puno lakse ,odgovorit  na recimo pitanje ;Gdje stanujes  i reci u domu Radovan Karadjic ,nego u domu ,,Doktor radovan Karadjic,,Kad kazes doktor ,prvo sto pomislis je pojam humanost,al tolko se bas ne moze lagat.

Mislim da medju Srbima ima vise ,,pametnih ,, nego medju Hrvatima,al ima vise i budala ,sto odlucuju. ,Muslimane namjerno ne pominjem.Njih kad god dovedes u poziciju  manjine ili vecine ,pogrijese ili se ne mogu sjetiti

Rijesenje je zapravo samo vratiti ime  Dr, Mladen Stojanovic ,studentskom domu u Sarajevu .Kraj price.Sve drugo su vijesti iz Haga.

3 comments:

Marijan said...

Nisi ti dobro vidio, piše Др Дабић...
Vidiš, dolaskom demokracije i jačenjem nacionalne i vjerske svijesti ovdje su uglavnom protjerani pokojnici/rahmetlije koji dadoše svoj život u borbi protiv fašizma.
Jedini (neoprostivi) njihov grijeh je što su kokali fašiste, njihovu domaću bulumentu i nako, usput bili komunisti.
Da bi se oni mrzili nisu bitne nac. i vj. boje.
---
Negdje 80. ovdje na KB. dadoše jednoj ulici ime Muhameda Đuđe. Nisam čuo za njega ne razbijajući mnogo glavu, kontajući "opet neki prvoborac"?
Idući ćesto u ratna vremena Nemanjinom ulicom, ko tom uliciom bilo sigurnije, prolazio sam pored stare apoteke "Kozara". Tek negdje pred kraj rata stao sam da pročitam šta piše na bijeloj kamenoj ploći sa zvijezdom petokrakom pored ulaza.
Pisalo je da je u toj apoteci radio Dr Muhamed Đuđa odakle je pomagao partizanima i sarajevskim ilegalcima u sanitetskom materijalu, sve do odvođenja u Lepoglavu.
I tako u većini slućajeva završiše "ozloglašeni" antifašisti.
Ova ulica i dalje nosi ime Muhameda, sada Hadžijahića... Ne znam ko je on bio, a i ne interesuje me.
Ćime se pametan ponosi, toga se budala stidi... ili obratno! Šta'š, taka smo država... ćuj država?

Micko said...

Ma jebo imena ulica i skola.Svaki pobjednik djela istorije mjenja sve to.
Ali mene najvise boli kad procitam da su psi lutalice unakazili nekoga.Jebo narod svoju mater,sto je pisao neko na mostu u Splitu za vrijeme rata.Umjesto sto pucaju jedni na druge,treba da pucaju na kerove.Ko su zastitnici pasa i macaka,pederi.Eto ko.Ovde ima ta zastita,ali ako nema pratioca ili markice,odma ga ubijes.Ako napadne i njega i pratica mozes izmasakrirat.To je zakon i tacka.Dignite se na ustanak jebo vas otac.Spalite ih ko predsjednistvo,opet vas jebo otac.Oni sto in stite dobijaju lovu,a vama djecu jedu.E moj narode.Nikad pameti.

Anonymous said...

Jebi ga Micko, ti bi pobio sve što se miće! Kako bi tebi bilo da ti ubiju magarca? Ne može raja spavat od njegovog njikanja.

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...