Tuesday, March 29, 2016

Mujezin

Prije ce Milorad Dodig  postat  mujezin  ,Ferhadija dzamije u Banja Luci ,nego  sto ce se u Mostaru ,oko bilo cega,  dogovoriti  Hrvati i Bosnjaci.

Problem Mostara nije  nacionalni ,kako ga  zele prikazati  al lakse i ,,ljepse,, zvuci ,modernije , i ne radi se o tome  da je  tu oko Neretve neko u pravu  a neko nije ,nego ,da su i jedni i drugi u krivu  i da su svi  Hercegovci ,ljudi poznati ,bar vecina ,po tome ,sto o svemu imaju svoja vlastita mjerila vrijednosti ,koja su  obicno ,uvijek u suprotnosti ,sa onima koji nisu Hercegovci ,a koji ni jedan  valjan argumnt ,koji dolazi sa strane ,nikad nisu prihvacali ,ne zato sto imaju ,jaca i bolja  svoja, nego zbog toga  sto se ne mogu pomaci od pocetka..

Mostar je najveci  problem drzave Bosne i Hercegovine.Nije to ni Republika  Srpska , ni Sarajevo ni Banja Luka ,nego  grad na Neretvi ,gdje je za 22 godine mira  jedini uspijeh  do danas ,da se ne puca.

Mentalni sklop vecine  Hercegovaca je tesko objasniti ,ali kod onih ,,zadrtih,, radi se  o stanju svijesti  koja nalaze ,;da je uvijek protiv  onog  drugog ,pa makar  to bili i njegovi  stavovi do prije minutu ,ali kako ih je rekao  ,,taj,, ,automatski je protiv ,jer nisu njegovi.Znaci kad bi sad Bosnjaci prihvatili sve ono sto hoce Hrvati ,ovi bi odma imali  druge prijedloge  ili kad bi Hrvati  pristali na sve ono sto hoce  Bosnjaci ,ovi bi  za minutu nasli nove argumente ,da im to nevalja..

Tesko je to razumjeti ,ali trenutno stanje ,bez obzira koliko bilo lose ,odgovara  i jednim i drugim ,jer se boje ,da bi bilo kojim  dogovorom ,mogli  svoj status  i pogorsati ,jer i jedni i drugi dobro znaju ,da onaj drugi  nece  ravnopravnost ,nego dominaciju  i da  svrha eventualnog   dogovora nije ,da se nadje zajednicko rijesenje ,nego prevara.

Onoga trenutka  kad i ako  se nadje  solucija  ,prihvatljiva  za sve ,bog zna kad i kako  i kad Mostar postane ,,normalan ,,  Evropski grad ,sve drugo ce se,sistemom ,spojenih posuda ,samo rijesiti ,a do tad ,veca je vjerovatnoca ,da ce Neretva  poteci od Pocitelja ,prema Konjicu  i da ce  skakaci  izlijetat   iz Nweretve na Most ,nego ,sto se  dole uspiju  dogovoriti ,bar i oko ,,Santiceve ,,jer ce pola rec da je Aleksa   bio Bosnjacki  Srbin  a pola da je  Hrvatski Srbin ,samo da ne  bude da je bio   pjesnik,,.

2 comments:

Hashim said...

Zasto da se dogovaraju ? Sta u toj regiji , Evropi ili svijetu zavisi od njihovog dogovora ? Koga to briga ? Aleksa je svakako otisao.
Hashim sisho sa Sene i sa uma oma.

rajskadjevo said...

Joj stvarno je to sve skupa suludo...a život je tako lijep..kome se da razbijati, ubijati, svađati....
Bila na skijanju u Italiji i Švicarskoj..ma divota...čista uživancija...konačno pravi snijeg a ne onaj umjetni..i sunce....

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...