Saturday, July 13, 2013

,,Dovla.net ,,

Koliko god , covjek ,misli,da su mu mogucnosti  velike ipak se samo vrti u malom zacaranom  krugu ,vec unaprijed izabranih,bez velike zelje da otkriva nove.

Odem na 3 ili 4 veb stranice,Dvije da procitam vijesti -Klix ba i Radio Sarajevo ,a dvije  ,,nako,,Nisu vijesti na klixu  ni veselije ni bolje nego na drugih milion ,al na ove sam naviko ,pa mi se i ona naj tragicnija ,cini manje  tragicnom kad je procitam na  veb stranici radio Sarajeva.Volim ,,suhu,, ne obradjenu vijest ,bez komentara.,,Desilo se to i to i tad i tad.kako i zasto me ne zanima.

Dovla net  je bio jedna od onih stranica sa kojom sam pocinjao dan,odnosno tamo sam prvo  citao komentare ,pa tek onda texst  na sta se ti komentari i odnose ,a desavalo mi se ,da samo komentare procitam ,a pricu preskocim.

Danas vise nema  komentara na Dovla netu .Ukinuti ,jer koliko ja znam neko je pokusao stranicu hakovati ,pa komentari poslije toga nisu  moguci.

Vise ne idem na ,,Dovla,,

Za sve one koji ne znaju ,samo par recenica o ovom blogu.Osnovo ga je Vlado kaluza ,bivsi  uposlenik Jugobanke i bivsi sportista i sportski funkcioner,koji sad zivi u Americi.Ideja je bila da  blog okupi bivse sportiste ,sa njihovim sjecanjima ,sudbinama i pricama ,a koji sad zive  ,,sutnuti,, sirom Svijeta.Koliko je dugo  funkcionisalo sa  ..loptom.,, tesko je reci ,ali kao i u pravom sportu ,pojavili su se  ,,sleperi,, sa svojim pricama ,istinama i kazivanjima. i onda sve vise i vise  zauzimali teritoriju i u ,,ofsajed,, tjerali  ,,orginale,, koji su valjda kao reakciju  i sami pristali da budu dio tog drustva i da kazu i oni  ,nesto vise od sporta.

Na ,,Dovla,, je dolazila ili jos dolazi  ona generacija ,,titovih,, omladinaca sa  Brcko-banovici  i slicnih akcija ,generacija koja je stvorila Jugoslaviju ,ali koja ju je i razvalila ili bar nista nije ucinila da to i sprijeci ,sad skupljena oko Dovla neta ,da zali za starim vremenima i starim privilegijama.

generalno gledajuci na ,,dovla,, je bilo lijepih prica ,al  pun uvijek ruznih komentara ,bez obzira ,sto se svaki komentator morao potpisati  punim imenom i prezimenom.Pocinjalo je u ,,rukavicama,, da bi se obavezno zavrsavalo u rukavicama ali onim bokserskim ,gdje u principu  nije ni trebalo ime i prezime ,da covjek  prepozna iz koje religijozne ili nacionalne grupe dolazi ,,pisac,, Sve su to bili titovi pioniri i omladinci ,cak vecina i intelektualci ,sa razlicitim vizijama ,onoga sto je bilo ,onoga sto jest i onoga kako bi trebalo da bude ,sto opet podrazumjeva i analizu  ,zasto to nije bilo tako i ko je za sve kriv.

Kazu ljudi ,kad covjek stari ,da je sve blizi religiji ,ali sudeci po onome sta se desavalo na dovla ,ne samo da je blizi   vjeri,, nego jako blizak i naciji ,bar na onom nivou ,koju je imao  u doba kad je bio ,,ucesnik radnih akcija,,da bi aktivan  dio zivota proveo  u bratstvu i jedinstvu,od kojeg je jedina korist bila ona vlastita.

Neko mi je jednom nabacio, mozda i kao kompliment ,da moj blog mirise na sex,sto je mozda i tacno,ali sto je puno bolje nego da smrdi na nacionalizam ili da smrdi na sex i mirise na nacionalizam.

Zasto pisem o Dovla netu ,kad me se ne tice ili tice.Odlazio sam tamo ,ko po dusevnu hranu,,da sebi dokazem da sam u pravu ,kad kazem ,da nacionalizam na onim prostorima nije nastao devedesetih godina ,nego  nikad nije ni prestao  ni tridesetih ni pedesetih i samo je poprimao druge oblike ,od onih naj primitivnijih ,do ,,Dovla neta,,

Rijetko odem na dovla net.Tek poneka suha prica  ilustrovana  po kojom  fotografijom.Komentara nema ,a ovi stari nacionalisti,sto su nekad zajedno zivjeli i loptu ganjali , polako prolaze .Danas su na sceni moderni nacionalisti  i jedina i naj veca razlika je u tome ,sto ovi danasnji  ne zive skupa ,ne slikaju se skupa ,ne komentarisu i ne skupljaju se  na istoj stranici i nemaju zajednickih tema ni dilema.

Valjda ne trebam napominjati da je sve  generalno a ne apsolutno ,sto znaci  da i dalje mislim ,da je covjeku bolje zivjeti sa pogresnom dijagnozom ,nego umrijeti sa pravom.

11 comments:

Anonymous said...

Moze se komentirati na Dovla 2 (sa strane, desno ima link).

Ima pricica, dijelova naseg velikog mozaika, koje kao ne pripadaju sportu, a ja vidim nase zivote, borbu za opstanak, kao najveci sport.

Pozdrav svima, i koji su pisali, pissu, komentarisu...ha, ha, ona zadnja Kemina je bila u metu.
Feniks

Marijan said...

Nisam tamo odavno bio, lijepo zamišljeno i još ljepši prilozi i komentari koji su išli u duhu ''zamišljenog''. Ipak poodavno se to otelo kontroli pa je tako kao što si napisao.
---
Nego, u prošlom postu malo sam se konfrontirao sa rajom što mi i nije bila namjera, al nema veze - to je moj doprinos sportskom duhu stranice (valjda se niko ne ljuti).

Anonymous said...

M2 dok Ti hormoni rade znas da si ziv ;)

Otidji da vidis Keminu fotku...mogla sam se udaviti od smijeha.
feniks

Anonymous said...

Dobro sam ili nisam .napisala sam prije par tjedana nesto sto cu ponoviti I sada.

Trebamo se zamisliti za tvoje "Mostove religije",tvoje pisanje I tvoj kriticki osvrt na tu temu,koja je samo tebi bliska....

Covjek sve sto vise I vise stari blizi je Bogu,to je tocno a religiju mu je neko nametnuo.

Ocisti a ako nemozes pometi ispred svog "Vrta" ili avlije.

Pogledaj I ako mezes svatiti koje sve na tvojoj stranici,cast svaka izuztcima,malo ih je.

Bljujes po Vladi I njegovim simpatizerima.Svaka kritika je dobra I ima dvije strane,bas lijepo a ova tvoje je mizerna da nemoze biti mizernija.Bez ijedne strane.

U ovom slucaju,ono tvoje napisano,da covjek sve sto stari blizi je religiji je sasvim netocno blizi je samo onom "Svabi" ako ga se sjecas.....

Volim te nekada procitati,vratis me u djecastvo,djetinstvo pa cak I u ranu mladost a ono kasnije ne zelim ni da se sjetim a kamoli da komentarisem.........

A ti uporan.....

3222

lajka said...

Upravo sam susjedi na moru objasnjavala da je Rajska nasa mezimica, da bude li komentirala, ne upada s Bilicem u klinc jer bi joj se svasta moglo desiti, da je Kufer naj veci frajer, da je Cole Srbin iz Sarajeva na privremenom odmoru u Sumbulovcu ( "zar tamo ima turizma? " pita ona ), da je Sydneyac melem na ranu, da je Mick....( krsti se zena i ljevom i desnom )...da je, itd.
" A koji su ovo ? ", interesira se susjeda nakon procitanog posta. Kazem joj da ih vise ne pratim jer mi je ona slikovnica iz Cekrcica prelila casu.
" Kako moze slikovnica ? "
Moze, moze kad je necemu posvecena izuzetna paznja, a nesto sto je trebalo biti u centru, tek iz daljine prikazano, a ono sto je naj bolje toga nema.
" E jeste vi Bosanci zaje..ni. Nego dovedi mi tog Srbina ako je cemu ".
Moram je sada namoliti da mi pomogne cupati travu oko kuce, za to sam i dosla.
PS: Nesto joj se ne da od kompjutora.

Čole said...

Treba znati da je Vlado - moderator tog Bloga, po mojoj skromnoj procjeni, u prosjeku brisao svaki treći-četvrti komentar! I ovako je bio na samoj granici političke pristojnosti, e onda možete misliti koji bi to bio mrak da nije bilo cenzure. Realno gledano, taj Blog je bio slika i prilika Sarajeva i njegovih prijeratnih žitelja. Ta slika je bila zakamuflirana debelim slojem licemjerja, gdje se ta kamuflaža povremeno otimala kontroli.
Obzirom da se radilo o Blogerima koji su na neki način bili krema Sarajeva, za sve je bilo veliko neprijatno iznenađenje količina nacionalnog naboja, koji je očito tinjao sve te godine kojima smo se mi dičili.
To licemjerje, kojim je blog obilovao, je u stvari meni i davalo inspiraciju. Ljepše mjesto za javno opaliti po tim dvoličnjacima nisi mogao zamisliti. Nekolcini takvih Vlado je bio lični zaštitar. To je i bio razlog mog odlaska, nakon čega su mnogi odahnuli, ccccssss.

A šta me je privuklo na OVAJ Blog?!
Mnogo toga a najviše mogućnost da čovjek može napisati ono što misli a da ne bude obrisan.
Jednom davno, slučajno naletih na jedan Daliborov tekst, gdje je spominjao neke svoje kolege koji su bili na „onoj“ strani. Naviknut da novinari iz različitih tabora obavezno laju jedni protiv drugih, bio sam prijatno iznenađen načinom kako je Dalibor inteligentno izbjegao da se uvali u to blato. Tada je od mene dobio kredit da može kakiti do mile volje, a što je on obilato koristio, ccccssss.
Nekako u isto vrijeme i Rajska se branila od neugodnih napada nekolicine udruženih „kahvićana“ . Kada sam vidio da je Rajska uspješno preživila „udruženi netolerantni poduhvat“ i dalje ostala na Blogu, privučen njenim iznimnim karakterom, počeo sam se i ja stidljivo javljati, dajući joj podršku. Istina, usput sam je i ja malo mezio ali samo po pitanju vjere i sporta. A kako odoliti kad se sama namještala, ccccssss!
„Kahvić“ je super radio i bilo je prilično ugodno biti u društvu gdje svi nose iste dresove, cccsss. Jedino je Rajskoj bivalo ponekad malo neugodno u onom dresu sa crveno-belim kockicama, koji je ona sa ponosom nosila. Naravno, bez grudnjaka.
U međuvremenu se svašta nešto izdešavalo. Neka raja otišla, neka nova došla. Treba posebno istaći značajno pojačanje u literarnom smislu, u vidu jedne Lajke. U nacionalnom smislu je došlo do značajnih promjena. Dalibor je dva puta mijenjao nacionalnost. Micko se definitivno i s ponosom opredijelio da bude Rvat. Čoleta se preimenovalo u Srbina, a Rajska i dalje s ponosom nosi onaj svoj dres, ali sada sa futrovanim grudnjakom, čime je Blog značajno izgubio na ugledu.
Ne znam zašto sam ovo pisao, jer vidim da je tema skroz neinteresantna.

Anonymous said...

najbolje da svi odemo na nudisticku plazu...kakvih bi, tek tada bilo, komentara ;)

Kako bi onda znali ko je 'nacionalista'?
Ima odgovor i na to ;)

suncani pozdrav, Feniks

lajka said...

Stigla s puta, pa samo da Coli izrazim svoje duboko nezadovoljstvo sto me strpao u literarno pojacanje. Meni bi vise znacilo da sam vas pojacala u onom " drugom " smislu, bar po Colinom misljenju. Badava ja saljem slike, cvrkucem, itd. ccccccc
Mozda bi pomoglo da neki dres obucem.

Anonymous said...

Te dvije zgrade su valjda trebale biti cekrcicke palate Sajo. Doduse nisu bile rame uz rame kao slavne sestre, nego su se gledale oci u oci. Nitko nikad nije rekao da su lijepe, ali ni da su ruzne. U jednoj od njih biljezio se pocetak onih koji su tu zaceti i kraj onih prema kojima je grad bio milostiv. U drugoj se provodio zivot, bar onaj njegov ljepsi, civiliziraniji dio. Tu se islo na prve igranke, navikavalo oko raspoznavati dobre slike, stvarali glazbeni kriteriji. Mame su dovodile djecu na balet, a tate primale dvadesetdrugoaprilske nagrade. U podrumu se svirao dzez. Svaki " pravi " ce reci da je tu proveo pola zivota. Izmedju te dvije zgrade nalazio se spomenik palim borcima koji je sigurno spadao u sam vrh onih najruznijih podignutih nakon drugog svj. rata. Kazu da su ga partizani sklepali preko noci samo da se tu ne bi ponovo izgradila pravoslavna crkva koju su Njemci bombardirali iz zraka, a ustase dokrajcile njene prizemne ostatke. Tom spomeniku su hodocastile pionirske i omladinske delegacije da bi oplemenile duh natpisom o bratstvu i jedinstvu ispisanom u redovima naizmjenicno cirilicom i latinicom. Sezdesetih i sedamdesetih u podnozju tog spomenika, na kamenim stubama i na okolnoj niskoj ogradi parkica stasavala je generacija rokera u nakani rusenja granica i kanona. Sigurno im nije padalo na pamet da neki njihovi stariji i jos stariji sugradjani s mukom u dusi gledaju kako se skrnavi njihovo sveto mjesto.
Cekrcicani su civilizirani ljudi. Ne ruse oni partizanski spomenik, samo ga izmjeste sa strane, vrate crkvu na staro mjesto, obiljeze je i plocicom da se ne zaboravi tko je stradao u 2ww. Ferhadiju su i onako srusili muslimanski teroristi pa nema razloga za preveliku paznju.
Ostarijeli rokeri su pronasli drugo mjesto pod suncem. Njihov nestanak zabiljezice se na drugim jezicima i u drugim zgradama. Bratstvo i jedinstvo se opet gradi, ali na drugim osnovama i bez latinicnog reda.
A on i dalje tece. Zelen i bistar, pisalo se o tome ili ne.

Slobodan Bobo Mitrovic - Mitar said...

Evo mene k'o USKOK ! Tražim način da se javnim posto Vlado dobio ospice.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Sevab

 Sjetim se ,sa povodom, price jednog mog druga ,ime  nije vazno,kad je  jednog vruceg sarajevskog dana  kasnio na dzenazu oca svog kolege  n...