Saturday, September 20, 2014

,,Cenga..

Malo je onih ,bar u to doba  bilo,sto nisu imali nadimak ,nastao na bazi pravog imena ili prezimena ,naj cesce ,ili na osnovu   neke tjelesne  ili mentalne osobine ,pa se desavalo da  covjek prozivi zivot  ,poznat po nadimku i da mu pravo ime niko  i ne zna.

Ako je traziti nadimak  koji je dominirao gradom  onda onom ,,Cenga,, nema ravnog/Svi oni ,a bilo ih je mnogo ,sto su se prezivali Cengic ,po rodjenju su dobijali i nadimak Cenga i prenosili ga s generacije na generaciju.Cenga je bio i dedo i otac i sin i unuk i bez obzira  kako su izgledali ,ni jedan drugi nadimak  nije isao  uz onog sto se preziva Cengic ,osim  ,,Cenga,,

Kafic ,,Cenga,, je bio smjesten  u jednoj od naj ne atraktivnijih ulica grada ,gdje se recimo na potezu od Skenderije ,pa sve gore do  Bistrika ,nikad i nista nije desavalo i nista nije bilo osim starih austro0ugarskih zgrada ,bez i jedne trgovine,sto znaci  ,kod Cenge se islo maksuz ,a ne svracalo.

,Cengu,, su naravno drzali Cengici ,braca  Faruk i Sejo ,uvijek prisutni ,ili bar jedan od njih i dok su drugi u to doba otvarali kafice  u igri  ciji ce biti ljepsi i bolji ,Faruk i Sejo ,nisu imali tih problema ,radnja je radila bolje od svih drugih ,gosti stajali na ulici ili na stepenicama ,sjedili na gajbama  u mraku ,gdje bi samo dvije nove silalice ,otkrile  u tom kaficu ,podrumu,u samom cosku  i pola tone cumura ,,kreka,, sto je ostalo dok  je mjestu  bila namjena za to.

Svi su isli ,,kod Cenge,, i nikad i niko kod faruka ili Seje ili kod ,,cenga,,Bilo je u to doba jos kafica ,recimo ,,stari sat,, ili bene,, kojeg je drzo  Nedzo Alihodzic ,ali je malo bilo onih sto bi rekli ,hajmo kod Nedje , a niko kod Alohodzica.Zato je  nadimak ,,cenga,, bio ,,kultni.

U to vrijeme  ,koje se moze nazvati i  doba kafica  jedna od dezurnih tema ,,grada ,, je bila i ta ,,Koliko ko uzima ,,Gazde su bile cijenjeni i postovani ljudi a koliko bogati tesko je reci ,jer je jedan dio nastojo pokazati da je  imo vise nego  st je stvarno ima ,a drugi da ima manje  ,nego koliko ima .Tako je radio i ,,Cenga,, i onda jedne godine ,nakon sto je kafic  bio zatvoren mjesec dana ,upali neko svijetla ,osvanu  mramorni pod i  plisane kifle ,napuca se ,,cenga,, ko pravi kafic  i izgubi goste.Poslije je jedan od brace znao rec ;da bi sad cekicem sve razlupo  i da bi mu se gosti vratili.Ko zna mozda i bi ali pravi razlog  dolaska i odlaska tih gostiju nikad nije bio mramor ,ni kad ga nije bilo  ni kad je postavljen  nego neka ,,tajna veza,, medju onim sto su tamo dolazili ,koja je trajala toliko dugo mkolko je trajala i koju nista nije moglo oziviti .

Malo je sretnih bilo ko Cengici ,sto je po rodjenju znao kako ce ga zvati i ostatak zivota.Oni ostali ,recimo Teletovic,Bikic ,majmunovic ,mogli  su imati nadimke iz svog prezimena ali i one iz mentalno tjelesne gradje ,gdje je recimo neki majmunovic mogo bit i majmun ali i ,,klempo,,i ,,panja,,

Istinu o tome koliko su gazde uzimale ne zna niko ,a malo ih zna ,recimo, da je direktor ,,Pokopa,, u to vrijeme uzimo  ko sve  skupa gazde sarajevskih kafica,a da nije bio popularan ko oni.,a jos nije bilo ni njegovo.

Znate li kako su zvali onog Slavku .Zvali ga ,,zvaljo,,a imo neko njemacko prezime.

O tempora o mores.

6 comments:

zvaljo said...

Sto Choleta zovu Ljubisha?

Anonymous said...

Sto Ranka Ceranica zovu hadjija?

Micko said...

Kao što Raka Ceranica zovu hadjija,tako ja tebe zovem supak.Nema razlike.

Znao sam dosta onih Cenga,ali svi su bili lopovi.


Zmijo ljuta e cigarete jesam koristio.Po četri bi se punile u autu,a po četri kod kuće.Bilo dobro dok se ne dosjetise da je dobro,a onda počeli kenjat da se ne može kupit jače od 4 mg,i svrstase ih u isti koš kao i prave.Sad pusim prave,i kutija me košta 23$.Dnevno dvije do tri kutije i to je to.Toliko oni nas čuvaju od raznih bolesti da smo tu najskuplji na planetiTako nas čuvaju od pive da smo najskuplji na svijetu.Čuvaju oni nas tako i od hljeba i svega ostalog da smo najskuplji na planeti.
Sve sam ti objasnio,a mogao bi još nego neću.
Bio sam preko vikenda kod mog jarana Djordja sa onom francuzicom.Kupila novu pušku Shnautser za deset hiljadarki pa sam joj upuco snajper Svarovski.Glupa guska misli da je dobro sve što je skupo.Ranko mene istjerao iz kuće s tandjarom koja ovde košta 200$,.Ne mogu dalje žurim.
Pozdrav od Micka lovca ito za svjeha važi.

Anonymous said...

Lijepi Huso

A sto Muneveru zovu Rajska?

Anonymous said...

@ Bilic
Vuces li u ovom tekstu paralelu sa svojim preseljenjem ?

@ Mick
Posto kazes da je bilo dobro dok je bilo dobro, znaci da bih trebla probati. Koju si aromu koristio ? Ja cu probati sa duhanom, jer ne mogu zamisliti da pusim s mirisom vanilije, visnje i sl.
Svarovski i na puski...e svasta. Kosa mi se dize na glavi od tih bezveznih kristakica. Jos malo pa ce ih ugradjivati i u septicke jame.
..................................
Dva dana nisam bila u svom stanu. Isto toliko sam bila bez telefona ( sto mi je drago ), i bez interneta ( sto mi nije drago ). Jedva sam cekala da veceras ukucam Bilicevo ime. Novi tekst i glupi komentari tipa " zasto ovog zovu ovako ", " zasto onog zovu onako ". Inventivno, nema sta.
A i Cole se ponasa ko sveta Bona ( po Vukjliji ).
Srecom Mick je jos raspolozen.

Poz, Hope

Anonymous said...

Swarowsky u pupku

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...