Sunday, September 21, 2014

Krst

Sto se tice mene,ja krst ,a ni druge ,religiske  simbole ,ne volim vidjet  ,van vjerskih   namjenskih  prostora ,ni kao privjesak na lancicu 

Ako je ovaj krst ,na Zlatistu  podignut da razdvaja ,a jeste,onda je u potpunosti ispunio svoju namjenu ,jer ni jedan vjerski  simbol  nije ni zamisljen da  spaja ,nego napravljen  da  dijeli.,odnosno moze i povezati  , ali iskljucivo one  sa istim.

Sad ,kad bi ovo pomoglo Srbima  u bilo kojem pogledu,treba ih postaviti jos 330 ,al nece ,i sa krstom ili bez njega ,tako je kako je ,odnosno nikako.Slicno je i sa onima ,sto im krst smeta  iz istog razloga-gluposti  iz kojeg je i  podignut.Znaci nije problem u ,,krstu,, nego u glavama. onih sto su ga napravili i onih sto im smeta.

Ima li  vise uopste smisla  komentarisati bosanske nacionalne gluposti ,gdje i kad covjek  vidi novu  ,pomisli ,e to je  dno,ne moze  ispod, a vec sutra se neko potrudi da dokaze suprotno.

Citam jutros ,da ce neka djevojcica ,10 godina stara ,iz Hrasnice ,biti naj mladja hadzinica  u Bosni ,jer je jutros sa roditeljima otputovala na hadz.Jos pisu kako  klanja i posti ,ko velika.Hm.Sad to je stvar odluke ,ali ne njene sigurno ,jer godine to ne dozvoljavaju,nego njenih roditelja ,koji misle da cde djetetu  biti bolje na hadzu nego u Dizniju.Ako bi mene neko pito ja sam za  Hromog Dabu 


Eni vej .mislim da se nekad ljepse zivjelo bez krstova i  hadzija ,sa Miki Mausom,



31 comments:

Anonymous said...

Kao prvo, Miki Maus otpada jer je Vlah.
Kao drugo, sve sam vise siguran da znam sta je razlog Coletovom odsustvu posljednih dana. Kako sta? Pa valjalo je naklemat one dvije stange sa gradjevinske skele na Zlatistu i to bez elektroda. Projekat je to, jarane!Za bolje sutra.
Od cega mi je vise muka: od cirkusa sa nazovi krstom ili od hadzinice starom deset godina? Jebeno pitanje, al znam sam se posteno ispovraco od oba dogadjaja. Dabogda da i proljev ne dobijem.

Avdo Humo

Anonymous said...

Sto se tice krsta dobar je kao gromobran, a i odasiljac za cell phone; bice iznajmljen i bice prihoda od toga, zivi bili pa vidjeli;

A hadziluk...neka pricaju kad se vrate, opasno je to i za muskarce, a kamoli za djevojcicu.

Feniks

Marijan said...

Krst na Zlatištu? Meni ni najmanje ne smeta jer mnogo više govori o primitivizmu i kulturi onih koji su ga postavili nego namjeni.
---
Od uvijek sam smatrao da je religija lična stvar svakog pojedinca i kao što i ti reče, zna joj se mjesto. Ovo što vjerskim simbolima i objektima ''kite'' brda i okoliš... ma nema to veze ni sa vjerom ni sa vjerovanjem, čist inat? A narod... ''nevine Božije ovćice''... jedni se klibere i odobravaju, a drugi ''reže'' i spominju im familiju na vrlo ružan način.
Gdje je tu Bog i ono u što se vjeruje...
Ma dobro je rekao (za sve što je previše, iritirajuče i slično) dobri stari Miki Maus:
ODJEBAUS! Tako bar kažu?

dalibor bilic said...

Vidim navalili komentari.Haj reko da i ja onda ....
Miki je mozda vlah ,ali MiHki nije
A za krst na zlatistu postoji rijesenje.obojit ga u zeleno i proglasit ,,nasim,,

Kevrin potok said...

Pa kad vele Vlah se ne dosjeti. Dosjetili su se itekako ovom provokacijom. Samo se nadam da krst ne bude oboren pod plahtom mraka kako su ga kukavice postavile nego usred dana pred tv kamerama ovim koji su se dosjetili u inat.

Micko said...

Šta ste zinuli na krst.Pa i Bakir otvara 3 predizborne djamije i obećava 100 000 radnih mjesta.Ta neće valjda otvorit 3 fabrike.
Kevro da znaš kako lijepo izgleda veliki krst medju velikim grudima,sad bi se prekrstio.

Anonymous said...

Zar nije bolja ideja da se na Zlatistu umjesto krsta ili polumjeseca izlije kultikonfesionalni trokur od nekih pedesetak metara visine I to u obliku ljiljana koji je stilizovani krst ili kriz, a drag je I muslimanima. Srednja latica ljiljana bi bila osunecena kita koja strci gore pravo, a sa dvije strane bi bile presamicene ali nista manje po duzini I obimu neosunecene kite. Koliko bi turista doslo da se slika kod statue, ni Korkovado sa statuom Isusa u RdJ ne bi joj bio ravan. A predstavljala bi sva tri konstitutivna naroda.

nesloga

Anonymous said...

Razmisljala sam o nekoj formi keltskog kriza koji bi bio zgodna meta za drzavno takmicenje snajperista - cisto da i Muslimani osjete slast pogotka u sridu. Istina, ziva meta je nezamjenljiva, ali jos nije dosao trenutak za to. Neslogin " stilizirani " ljiljan bi bolje posluzio u istu svrhu.

Na stranu gorcina s kojom su pisani gornji redovi, ali Srbi su uvijek korak ispred. Prepali su se da bi mozda neki Musliman mogao pomisliti da Bakir mozda i nije tako dobar. Za takve je kriz postavljen, da ih opet vrati u tor, sto je i za Srbe naj bolja opcija.

Hope

Micko said...

Tako je zmijo ljuta.Ja to nazivam zapisavanje teritorije,kao što rade hijene u Africi.Ako neka dodje iz druge teritorije najebala je.
Nego da ti kažem pametan savjet oko elektro cigara.Ne uzimaj mirise raznih vocki jer ćeš povracat i osjećat mučninu.Ja sam ih koristio sve dok nisu zabranili miris i osjećaj duvana.Ostalo je samo ništa.Onda sam opet prešao na prave.Znaš kad duhanske kompanije počnu gubiti,one pljunu par milijardi vlastima,a onda vlasti donesu zakon,i tako to sve radi,kao sat.
Ono što te čudi je taj Swarovski.Pojma nemam ni ko je to.Jel muško,ili žensko.Jeli rus ili magarac.Ali eto ima i wc školjka kupit od iste marke.Snajper za pušku košta dvije milje dolara,a moj Bushnel samo tri stoje,i pogodim bolje nego taj Swarovski.Ima i sat,ali nikad neće prestic Seiko.Svašta tu ima.Žena u mene kaže da mrzi te neke poznate marke jer misli da je sve iz Sandjaka.Ja ne znam ništa o tome.Ko je taj neki Swarovski.

Nego odo ja s mojom Darom večeras da se onoga krsta nauzivam,a žena mi otišla u pozorište gledat neku komediju s nekom jaranicom,ili jaranom,pojma nemam,a i ne briga me.

ODOZGO_77 said...

@ Hope,
sto se tice e cigarete
moj dr.Japanac kaze da je to sve smece. Pokusaj samo da smanjis broj cigara dnevno. Pokusaj prvo imat 10 dnevno, pa 5 i ostani na 3 cigare dnevno-dozivotno.
Uopste nije zdravo da totalno prestanes pusiti jer ti se organizam dosta navikao na nikotin. To je savjet iz prve ruke.

Sto se tice zadanog texta, mislim da niko nebi trebao oduzimati djeci djetinjstvo i opterecivati djecu sa previse vjere.
Sto se tice kriza,,,,no koment
Mozda bi trebali tako svi da postavljaju svoje simbole pa da vidimo dokle ce to doci.
Mislim da bi se trebalo vise fokusirati u ekonomski napredak zemlje nego u vjerski
ali sve je to individualno

Mislim ipak da je Darin kriz najbolji (-: prvenstveno namjenjen za uzivanje pojedinaca
i sve u ima Boga

veliki pozdrav svima

dalibor bilic said...

Ako sam dobro svatio ,a obicno nisam, nije problem u ,,krstu,, i ostalim simbolima ,nego u njihovoj lokaciji.
Uzmimo kao primjer Kevru i Daru.Kevri ,,smeta,, krst -privjesak na darinom lancicu ,a Dari smeta zvijezda i polumjesec ba Kevrinom lancicu,sve do trenutka dok se Kevro ne nadje u Mickovoj situaciji ,da izbliza i izmedju ,,dvije,, velike nadam se sise ,a ne guze ,dodje u poziciju ,da razum nadjaca emocije i da u cilju vlastite pozude ,,simbol,, osjeti kao afrozodijak.Kod Dare je situacija slicna.Ako bude zadovoljna Kevrom ,nece se ni sjetiti simbola a ako ne bude ,reci ce jebo ga njegov privjesak.
Da zakljucim.Samo ,,dobra,, lokacija ,amerikanci kazu ,lokacoja ,lokacija i lokacija,moze povezati ljude razlicitih simbola ,a ,,losa,, ne moze sastavit ni one sa istim.

Anonymous said...

Odlicno si ti to shvatio. U ovom slucaju jeste bitna lokacija. Vise nikoga nije briga koliko ce krizeva ili minareta biti unutar zapisanog teritorija ( a trebalo bi ), ali postaviti ga na mjesto odakle je SA tri godine granatirano u najmanju ruku je degutantno. Da kazem da je ne eticno, svi ce te mi se nasmijati. Dotle smo dosli.
Procitala sam malo prije Nikoladisov clanak koji se moze svesti u tri rijeci: sram vas bilo.
Koliko se tu radi o sprdnji govori i sam kriz : dvije cijevi, maltene uvezane zicom.
Nije tu u pitanju samo Sarajevo, i na drugim mjestima se sprda sa najvecim zrtvama zadnjeg rata, a crkva prednjaci u tome. Kako kaze ODOZGO- sve u ime BOGA.

Hope

dalibor bilic said...

,,hop hop hop dobro ti je ovo ,
imas li sta i o ,,pusenju,,

dalibor bilic said...

Ima li ,,pusenje,, veze sa lokacijom
Ima .mi ovde u Americi ,, pusimo elektronske ,plasticne i druge ...a vi dole na balkanu jos prirodne ...

dalibor bilic said...

hop hop hop imas jos 13 minuta da kazes

dalibor bilic said...

nemoj cekat zadnj minut -12 minuta

dalibor bilic said...

11 minuta

Anonymous said...

Ma savjeti moje drage ODOZGO su na mene neprimjenljivi. Cilj mi je izbjeci duhanski smrad u stanu, a ne pada mi na pamet pusiti na balkonu.

Nitko ne negira da ste vi u pusenju napredniji. Mogla bi se cuti i tvoja iskustva, ili nekog od tvojih prijatelja i musterija.

Hope

Anonymous said...

Sve sam ti rekla, sad idem krecit' stan.

Hope

dalibor bilic said...

opet lokacija -balkon a inace volim gledat kad zensko kreci

Marijan said...

I ja!

Marijan said...

...tu simboli dolaze do izražaja!

Anonymous said...

Uh, kako bi samo namlatila ove muske soviniste! Ovoga mi krsta medj' njedrima!

Blentava Rabija

dalibor bilic said...

Inace mislim da pusenje na balkonu nije dobro.Zbog komsija.

Anonymous said...

vi o pusenju...odose koljena, bolan, djeces u sedmoj deceniji klecati, nema tog krsta da klecim pred njim

Micko said...

Živio krst,križ,i polumjesec medju velikim sisama.To je lokacija na kojoj se sjetim boga.Drago mi se uhvatit u koštac i sa raznim zvjerima istetoviranim na raznim lokacijama.Ima tu i dragona,i zmija,i još raznih azdaja.Te su borbe nemilosrdne,i uvjek pobjedim zvijer.

rajskadjevo said...

Hope, kako ti to misliš da su oni u pušenju napredniji...ne bih se nikako s tim složila..mislim dakleee....
Meni križ na bilo kojoj lokaciji znači samo simbol mira i ljubavi..ništa drugo..

dalibor bilic said...

Eto vam sad .Rajskoj je pusenje na bilo kojoj lokaciji simbol ljubavi i nista drugo.
Nek si im vala rekla Devo.

dalibor bilic said...

Rajska ;Jel i na balkonu

dalibor bilic said...

Mislim krst na balkonu.

Marijan said...

Ma ne na balkonu... na Balkanu... ovdje se najviše puši, a većina je davno popušila!

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...