Wednesday, September 10, 2014

Ne sam Safete ,ne sam .....

Sto ljudima vise otvaras oci ,sve vise ti  okrecu guzicu.

Sjecal se iko ,Milana Ribara ,trenera Zelje ,Koji je to bio tezak  seljak sportista.Grmalj.E taj Ribar je ,sa 20 primitivaca ,koji bi ga pojeli za dorucak ,da nije bio  gori od njih ,uspio osvojiti sampionsku titulu,jedinu u istoriji  ,,ozbiljnog,, fudbala.

Odem danas da procitam reakcije ,na jucerasnju utakmicu  Bosna -Kipar ,kad ono  vijesti da je zbog kriminala pohapseno  6 generacija neke familije ,svi politicari i privrednici,koji su se valjda nekom zamjerili ili se nije moglo sve odjednom  ,iz ekipe  politika plus biznis  strpati u maricu.

Znaci ovako .Po drzave  ratni zlocinci ,drugo pola lopovi ,pa ti onda igraj ,kolo ili fudbal ,Svejedno je.

Na bazi nekog sportskog iskustva ,kojeg imam ,ulogu trenera ,nisam nikad podcjenio ,ali ni precjenio,sto znaci  ni kad se gubi nije trenerova greska , ,a ni kad se pobjedjuje ,nije njegova zasluga.Tek udio ,mozda vrijedan 20 posto od cijeline.

Do igraca je.Safet Susic  nije ni bolji a ni gori selektor ,od velike vecine  drugih,ali je sigurno posteniji ,od cijele  skupa ekipe koju vodi.Safet je ,,stara ,,skola ,za koju treba priznat da se uvijek  u ovim vremenima ne snalazi bas naj bolje ,ali zeli naj bolje,E taj raskorak izmedju zelja i mogucnosti je problem.

Tajna uspjeha Milana Ribara je u tome sto je bio ,,veci,, ,,krkan,, od cijele ekipe skupa a tajna neuspjeha  Safeta Susica je sto  ne moze biti veci pokvarenjak od onih  koje vodi  a koji su upravo produkt  drustva u kome  su pola  ratni zlocinci a pola kriminalci.

Poslije je ,,Zelju,, vodio Ivica Osim.Uspjesno.,,Svabo,, je bio ,,frajer,, veci od skupa cijele ekipe koju je treniro.Da nije bio takav pojeli bi ga za dorucak.Taka su bila vremena ,al ova su  sto puta gora,sto znaci da je Susicu i sto puta teze,jer u doba Ribara i Osima ,sto puta su bile  i manje negativnosti  kompletnog  drustva,a islo se i na more.

Safet Susic  nije kalibar Milana Ribara  a miljama je iza Ivice Osima  i vodi tim  seljaka ,koji pokusavaju  glumit ,,frajere,,, Mozel gore, Tesko.

14 comments:

Marijan said...

Ma ne znaš ti ko je Kipar? Koja je to ekipa?
Oni gotovo svake godine nekoga pobijede... il' izvuku nerješeno!

Anonymous said...

U sridu. Svaka cast.

Anonymous said...

Kazes u jednom od prethodnih tekstova da Muslimani ne igraju tenis. Mozda u Sarajevu. Doduse ni u " Cekrcicima " vise ne igraju, ali igrali su u vrijeme onog nekog kralja, a u Titino vrijeme jos i vise.
Jedna od meni najdrazih prica o uspjehu je ona Ivana Ljubicica. Prognanik, bez novca, bez karizme, samo talent, upornost i rad. U sredini gdje su uspjesni mladi sportasi uglavnom projekt imucnih, ili manje imucnih ali upornih roditelja ( Kostelici, Vlasici, Cilic...) Ljubicic je morao imati i malo srece. Moze se povuci paralela sa Zlatanom, s tim sto ovaj drugi ima karizmu, a i odrastao je u boljoj drzavi.
Imalo je Sarajevo svoje uspjesnice ( vjerovatno ima i sad - nisam bas u toku ); rock, film, kosarka... Ono sto meni nikad nije bilo jasno je sto vas nije bilo u skijanju. Nemojte samo reci da su vam krivi Slovenci.

Anonymous said...

Setaju li Bosnom mudjahedini ili hipsteri ?

Anonymous said...

napisi jednu ljubavnu

dalibor bilic said...

Evo jedna kratka
,,Zaljubi se Cica u princa ,,

Anonymous said...

mozes ti i bolje

dalibor bilic said...

Ok mogu ;
I zaljubi se princ u Cicu ,,-bolje ne moze.Za Cicu.

Anonymous said...

Zaljubi se Ljepi Mujo u Blentavu Hajru...

Anonymous said...

Zaboga Dalibore, postajes nepredvidiv - da ne kazem nesto gore. Sta je falilo prici ? Dobro, nije bila ljubavna - to od tebe bas i ne ocekujem - vise seksisticka. Zgodana za diskusiju.
Sinoc sam, nemajuci nista pametnije,pogledala neki mjuzikl Vudija Alena. Intelektualisticko proseravanje karakteristicno za njega, pa jos mjuzikl. Grozno. Procitavsi tvoj tekst, okrenuh stvar u kontra smjeru pa zakljucih da zena mora biti zaista mlada, glupa, slijepa i gluha da bi spavala s Alenam. Da, i obla mora biti.

Hope

Anonymous said...

Blizi se penzija, ona, federacijska, eto ssta je;

postao ccandrljav, ne valjaju mu oble, srednjih godina, uccevne jossss, pametne pride...

i meni se uccinilo da je bilo neke ljubOvi sinoc, nessto kao bi i ne bi, je li vrijeme, ali, avaj, sve je bio san.

Ova nassa Epoh me nasmija, i ona ce u peMziju ali od tamo gdje je bolje, a gdje mozze i od 60.

Nego raja, uzzivajte peMzijske dane i mislite o ljubavi.

Feniks

Marijan said...

*ebeš pele... tene zakon!

Anonymous said...

Slicne su Steve Maden, $69.99

Anonymous said...

evo ti ovdje slike, kad izaberes sliku, klikni na sliku, imas opcije da pogledas stranicu ili vecu sliku.
link je dugacak, ali to je to, saznaces ime kompanije koja pravi i onda trazi dalje...samo, ne igraj fudbal u ovim pelama

https://www.google.ca/search?q=man+shoes+with+a+buckle&client=firefox-a&hs=P5C&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=nts&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=RK0VVM-YHIbgiwKZ5oHwAg&ved=0CIcBEOwJ&biw=819&bih=382&dpr=1.25#facrc=_&imgdii=_&imgrc=u_bRnn_T0x7HpM%253A%3BXW8EppBO_6w3KM%3Bhttp%253A%252F%252Fi00.i.aliimg.com%252Fwsphoto%252Fv0%252F1092981724%252FNew-England-men-s-font-b-formal-b-font-font-b-wear-b-font-business-font.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.aliexpress.com%252Fshoes-wear-formal-dress_reviews.html%3B740%3B700

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...