Tuesday, February 24, 2015

Jugoton

Tacno na  granici ,gdje zavrsavaju ,,haustori,, i pocinju  ,,cepenci,, u zadnjoj zgradi  ,ulice Vase Miskina,,njenom prizemlju ,sto  spaja onaj  austro-ugarski i turski  dio grada i njegovog naslijedza ,otvorena je prodavnica  ploca  Jugoton.radna organizacija za proizvodnju i reprodukciju zvuka ,jedina i prva takve vrste  u ono doba.Poslije  je radilo i nekoliko slicnih ,ali ,,sjaj,, Jugotona  niko nije uspio  nadmasiti  i sve  sto je u to vrijeme  muzicki  bilo vrijedno i valjalo nosilo je taj znak.

Inace Jugoton nije bio i prva prodavnica ,,ploca,, u Sarajevu.Koliko se sjecam  ,ona mala radnja ,kod hotela Central ,u ulici JNA ,na onoj strani  do knjizare na  ,,cosku,, i preko puta Beograd-sporta  je bila prva prodavnica  ,,nosaca zvuka,, kako se tad  zvala ,,ploca,,

Doba kad se slusao  radio Luksenburg  a  nove pjesme  prepricavale  i skidale ,jer nije bilo mogucnosti da ih se presnimi ,pa su oni naj uporniji  ,zaljubljenici muzike ,provodili noci pored radio aparata ,da jos jednom  cuju ,ono sto su  prvi put propustili.

Jugoton je znacio revoluciju ,za nas   mali grad,,

Sjecam se  longhplejke  ,tako se zvala velika ploca ,a mala ,,singlica,, Bijelog Dugmeta ,,Sta bi dao da si na mom mjestu,, koja je ,cini mi se ,izasla  nekoliko dana pred Novu godinu, e sad koju ,ne znam ,ali  je u prodavnici Jugotona  rasprodata za svega sat vremmena,za dobar novogodisnji dernek.ostali  su morali cekat  ,poslije Nove godine ,novu isporuku.

U Sarajevu je uvijek  i bez Dugmeta bilo ,,Sta bi dao da si na mom mjestu,, sto je znacilo ako si bio na pravom ,da nekog znas ,drugima je ostajalo samo da zavide.

U Jugotonu sam znao Nesu ,Sekija i onog  harmonikasa iz Evrope,pa sam plocu ,dobio  ispod pulta ,kad je vise nije bilo.

Ko je prvi od zaposlenih   JUgo-tona ,zaglavio zatvor ,zbog pronjere  mi je ostalo u nejasnom sjecanju ,ali mislim  poslovodja radnje .jel  dobio zatvor ili je vratio pare ,takodje sam zaboravio ,ali  znam  da ih je poslije malo izdrzalo ,svi osim Nese , sto nisu nesto ,,cvaknuli,, na muzici.

Dobro ,nije Jugoton bio bas mjesto gdje se mogla kupit ploca ,sto je ,,juce,, snimljena u Londonu ili New yorku ,ali moglo se  i moralo  sacekat koji mjesec ili godinu ,sto je opet bilo bolje nego  provodit besane noci pored radija .

Sto sam se sjetio Jugotona.Gledam ovde u prodavnicama , vise se nista ne prodaje osim hrane i telefona, imaju bar jedno 20 vrsta  raznih gramofona.One obicne ,ali i one  sto sa ,,ploce,, mozes direktno prenijet,presnimit  na Cd ,od 50 do 100 Dolara.U doba Jugotona ,moglo se i kod nas kupit  gramofon ,za  jednu prosjecnu platu ili na kredit na godinu  i dvije ,a sjecam se da je bilo  i dosta  ,,nas,, sto su kupovali ploce ,a uopste nisu imali  gramofon  i nadali se  njemu jednog dana.,,Ploca,, je imala i mane.Uvijek se neko moro ,,dici,, da je okrene ,a bilo je i onih sto bi ti radiije preko noci posudili  i vlastitu curu da je ,,preslusas,, nego dali plocu ,da je ne  ,,isparas,,

Ploca ,kao nosaca zvuka ,vec odavno nema ,mislim nema novih.,U privatnim kolekcijama  ima jos onih   ,sto im je igla isparala ,ostrinu  i onih ,sto sluze da na njih pada prasina,

Jugoton ,onaj izmedju Getaldusa i onog sahadzije ,,tamo gdje prestaju ,,haustori,, i pocinju ,,cepenci,,  je bio dozivljaj , cak i sam izlog,,a kupljena ploca -longplejka ,  se sa ponosom ,ispod ruke,setala, , gore do sebilja  i nazad do parkuse i na  kesi  pisalo Jugoton ,da svi znaju  gdje si bio.

25 comments:

Marijan said...

Ja koliko napisa o Jugotonu... ja ne bih ni upola o Sarajevo-disku!
Samo za šefa jedna Jugotonova, kaubojska:
https://www.youtube.com/watch?v=IfXuhTzcGXI

sedma said...


Upetljao si u ovu pricu Bijelo dugme i, priznajem, ucinio da posumnjam u svoja sjecanja. Naime, u vrijeme postanka B.D_a stanovnistvo vecih JU gradova, posebno republickih centara, je vec prilicno ekonomski ojacalo. Nitko iz mlade generacije nije se zadovoljavao radio aparatima, kazetofonima i gramofonima domace proizvodnje, iako mi se cini da je EI Nis imao vec sasvim solidan stereo radio kasetofon. " Tajnim " kanalima nabavljali su se Dualovi gramofoni i Grundigovi stero i kvadro radio-kasetofoni. Bio je to golem financiski napor, ali osim nepobitne kvalitete, mladom urbanom stanovnistvu pruzao je osjecaj da su dio naprednog svijeta. I jeste, druga polovina sedamdesetih godina bilo je vrijeme dobrog zivljenja.

Anonymous said...

a, ti, ti mozda neces ni primjetiti da me nema..
da je posljednji svjetlac napustio plazu na Zeleni
i da je mrkli mrak u sobi sjecanja,
da je nastala tama
uvijek sam se bojao da cu tebi stihove pisati.....

Mustafa

Margot said...

Mustafa,daj jos ovih stihova

Marijan said...

Pustu Mustafu i njegove stihove. Evo stihova iz stvarnog života dva velikana.
Šetaju prelijepom prirodom Đura Jakšić i Branko Radićević. Đuru iznenada''uhvati potreba''... pa gdje je za to ljepše mjesto nego pored vode. Čekajući na puteljku Branko će:
- Fruškom gorom vjetar dere,
Đura Jakšić kraj potoka *ere!
A Đura će:
- Oj pjesniče s dugom kosom obriši mi
dupe s nosom!
Ma prelijepo, a tu je i rima!

Anonymous said...

Na buretu
Rupa
Curica se kupa
Mora lola cep da turi
Da voda
Ne curi

rajskadjevo said...

Kao i u uvijek ovdje vidimo senzualnost prave pjesničke duše pod nickom Mustafa i naših stalnih blogera kod kojih to nije u ovom životu izraženo...

sedma said...


Ma znas Rajska, jedno je kupati se na Zeleni, a drugo na Miljacki.

rajskadjevo said...

Sedma, čuj ovaj ulet koji me stvarno nasmijao zbog originalnosti ( odigrano u nedelju navečer na jednoj lokaciji u mojem gradu, u vrijeme mojeg izlaska s prijateljicama )
Kaže mi on:
" Mala toliko sam loš u krevetu da to moraš probati!"

dalibor bilic said...

Naravno da ne znam ko je Mustafa,a slab sam i u ,,stihu,,al poslije ovog marijanovog komentara ne vjerujem da ce imat zelju da se opet javi .Steta jer treba ljudima omoguciti da pokazu da i drugi vide ,sta znaju.
Ovu ,,sedmu,, i rajsku u bure obavezno ,al da se samo ,,kisele,,

rajskadjevo said...

Objasni zašto.

sedma said...


@ Rajska
Originalno, zbilja. Moram to prepricavat dalje.
Ja ipak ne bih riskirala.

sedma said...

@ Rajska
Da trazimo svjetlost.

dalibor bilic said...

Nije nego ,,rupu,, hahahhahahaha

Marijan said...

Šta ba neću imati želje da se javim?
Hoću damama da otvorim oči...
Sve je to poezija, sviđala se kome ili ne, ja je ne pišem... istina, nije baš za Nobelovu...

sedma said...


@ Bilic
Prosvrljala sam malo po dvijeiosmoj i zakljucila da si ti nekad bio bas drag i pristojan decko.

ODOZGO_77 said...

Wow,pojedinci si veoma pjesnicki nadareni.Koji je to do met !

Na zadatu temu ne mogu davati komentar jer tada niusam bila ni rodjena. (-:

Pozdrav

dalibor bilic said...

,,Bio,, a ,ok ok ;Tako mi i treba kad sam dobar.Kad je ona pisala 4 stranice o rome kako se tusira ,pa poslije da je obukla parhetnu pidzamu 3 broja vecu ,nikom nista.Mapad je i naj bolja odbrana .marijan mi poslo poruku dok je cito kako se tusira da su mu naocale zamaglile i odnio ih opticaru koji je reko da nikad u praksi nije vidio da naocale trajno zamagle.A ja eto zbog rupe na buretu ,,bio,,

Anonymous said...

Pjevalo se po basstama i ssljivicima, u jednom kraju sevdalinke, u drugom bilo i dalmatinskih i makedonskih pjesama,

onda je stigao radio, sinovi u vojsku, pa Nada Mamula i
Tebi majko misli lete,

pa gramofon, ploce,
Ringe-ringe-raja i Djordje Marjanovic na 33,

prozori otvoreni, orilo se,

Kafu mi draga ispeci je bilo potisse,

ali je krema bila:

nije lako biti sam,
biti sam,

kad i ona dizze nogu,
dizze nogu, (za potkivanje)

eh, mladosti, poludila starost, eto ssta je,

Feniks



sedma said...


Kad sam bila curica, dobronamjerni susjed je sugerirao mojoj mami da me vodi ljecniku. Razlog : stalno sam imala pune ruke cvijeca.
I moji ukucani misle da sam materijal za psihijatra, jer ni rucak ne mogu pocet spremat, a da se prvo ne otusiram. Nema to veze sa higijenskim navikama, naprosto sam u vodi k'o " riba u vodi ". Orosena kapljicama slapa, zapljusnuta iznenadnim valom, uronjena u kadu, more, rijeku ili potok... svejedno, voda je moj Lazarev. Nastojacu to u buduce ne spominjati, jer kod tebe to izgleda izaziva suprotan efekt. Za Marijana se ne brinem, kakve njega " misli " kraj potoka more zorno nam je prikazao.
.................................
Za pricu koja se naslanja na tvoju temu saznala sam prije nekoliko godina od jednog starijeg znanca. Iz djecije sobe na prvom katu austrijske zgrade ( samo u drugom gradu )izlazilo se na prekrasan drveni, natkriveni balkon koji se pruzao duz cijelog zabata. U proljece, kad je sve beharalo, mogli su se sa balkona dodirnuti prekrasni veliki, grozdasti cvjetovi nekog egzoticnog drveca ( zaboravih mu ime ). Dolje, po rubnjaku parka posjedali bi decki i cure stariji od moje sestre bar desetak godina. Ona bi gore , s balkona citala naslove s omotnica i vracala se u sobu da ispuni zelje. Uzivala je u ulozi di djeja sve dok oni ne bi pozeljeli Beni Gudmana. To za nju nisu bile " pjesme ", jer nije bilo teksta. hahahaaaa
Sigurno sam opet nekog iznervirala s ovim tekstom, ili bar bila dosadna.
..................................
@ Nesloga
Je li tvoj blog hakiran ?
Ne mogu mu prici zbog neoworx_a.

Micko said...

Stvarno su vam uspomene i sjećanja lijepe.Prelijepe da kažem.Ploče,gramofoni,kupanje uz talase ili bez njih,a uz to lagana muzika od Bjelog Dugmeta šta bi dao da si na mom mjestu.
Stvarno šta bi dao da si na mom mjestu,da te mrze i da ti se dive?Ništa znam.
Nego to svježe istusirano tijelo pa kad na sebe nabaci nešto što se od kapi vode pripijaw uz njega i više otkriva nego pokriva,e to je to.Ma to je to.Zna Dara,a zna i Anamarija.Zna i Zimi.Sve znaju,a levati ne znaju.Levati kontaju da je to slučajno u oskudici nekog flotirnog slafduka.
Te kapi pripijene uz tkaninu me prave ludim.Možda sam i lud,a možda i nisam.

Danas slavim jer sam od opstine ili Anamarije dobio odobrenje da uselim u novu kuću.To se zove,okupesn sertifikat.Obišli opstinari,i našli nekih glupih primjedbi koje ništa ne znače i potpisali okupaciju.Ali još niko neće uselit dok ja ne utvrdimo da sve radi.Prvo će Dara pregledat,pa onda Anamarija,pa onda Šerifa što mi unuka sisa,pa Zumi dolazi za sedam dana.Ma da ne nabrajam više.Čak će doć i neke zenine mi brodice iz Evrope.E kad te dodju,a ja pravac vukojebina da ne slušam skuplje priče.

A sad ona:Nadalina,Nadalina,da si moja Nadalinaaaaaaa.
Pozdrav za svjeha važi.Dobra je ona Tonina:Kiša je padala................

dalibor bilic said...

<<gruss aus Kalinovik,,
Na stranici Dojce velea ,obavezno procitajte tekst Nenada Velickovica iz opusa KK klana-kalesija -kalnovik

sedma said...

@ Mick
Jel' se vrata otvaraju nogom ?
Sretno useljenje !

Marijan said...

@ Mick
Sretno uselenje... ne čekaj dugo, useli što prije da ti se ovi naši komandosi ne ubace!

rajskadjevo said...

Micko, trebalo bi blagosloviti kuću..je bio svećenik? Ha ha..

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil

Uspomene i Sjecanja ( Ni Tamo Ni Vamo) - Dalibor Bilic: 1. Maj -crveni kuranfil : Ma jebo sex.Nije se  covjekova svijest razvila od  sexa n...