Friday, June 5, 2015

Franjo

Meni se licno svidja ovaj Papa ,Franjo ,mada se inace ne ,,palim ,, na Pape.Lijepo je sto dolazi u Sarajevo ,iako  znam ,da se u Bosni ,nista sustinsko  ,ni poslije njegove posjete nece promjeniti ,ali ako  od ovih 70 hiljada najavljenih gostiju ,svaki u prosjeku ,,ostavi,, po 100 Maraka , eto  cara.Koliko kosta Papin , dolazak niko ne zna , nije jeftino ,al sigurno nece uzdrmat ,,Svetu stolicu,, 

U Bosni ,tako bar kazu ,zive 3  konstitutivna naroda i ostali.

Hrvati - ,Papu docekuju ko ,,svog,, mada  je pola  bosanskih Hrvata ,veci katolik od Pape ,sto smatraju svojom vrlinom , a ne   papinom manom.Za njih nema dilema.Papa je  tu  samo  radi njih.

Srbi ,mudro sute ,ali  vise vole vidjet  u Bosni Papu nego turskog predsednika ,a i simbol je tu negdje ,kad se rastegne na neku stranu .Nije im mrsko vidjet  Svetog oca ,ali  se bas i ne raduju  previse.Kad bi  Papa bio Srbin ,onda nema veze ,sto je i katolik.Ovako ,dodje i prodje,al ne vjerujem da ce  neki  guslar i opjevat ovu posjetu.

Muslimani  po obicaju kalkulisu .Dobro je da Papa dolazi bas u njihovo Sarajevo ,al nije dobro sto nije  Musliman.Kad bi se oni pitali  i da je sve teklo ,kako je zamisljeno, nebi Papa  nikad imo razloga tamo dolazit.,ko sto nema razloga ni otic u Teheran,Secijska filozofija  je zakljucila ,da im  ova posjeta ,ne moze  nauditi ,a sto  donese ,dobro je doslo.u ostalom ,tamo ce Papa bit samo 11 sati,a tu negdje i ostali ,sto ne ,,pripadaju,,Strpljen spasen.

Za ,,ostale,,  dolazak Franje je prvenstveno atrakcija.Ruku na srce i jest.Nesto se desava  u pravilu  negativnosti svake vrste.Sarajevo ce opet ,bar na jedan dan bit centar Svijeta.Naj teze ce  biti u Nedelju.

Ne palim se na ,,uniformu ,, Pape .Za mene je puno vaznije ko je u njoj .Ovome  Franji  stoji .Nema dileme,

4 comments:

Meho Mekinro said...

Ajde, šta se uzbudujete.U Sarajevu nije vazno, jedan papak manje-vise!

Anonymous said...

I dalje ne znam sto ce Papa i Sarajevu. Za onih pet katolika?
Ako se ne varam, jedan od bivsih papa je bio i u Banjoj Luci. Zbog ona dva katolika ? hahahahaaa
U svjetlu pisanja biskupa Komarice o poruci svjetskih mocnika da katolici moraju nestati iz BIH, jedino sto mi pada na pamet je da se netko mora brinuti o znatnoj imovni koju crkva jos ima tamo.
Sorry, nikoga, pa ni papa Franju ne mogu voljeti bjanko. Ne kazem, izjave su simpaticne, ali zelim vidjeti kako staje u kraj ovoj suludoj gradnji crkvi u HR, kako naredjuje svecenicima da skinu ogradu koju nisu smjeli postaviti. Sinice? Mislite ? Pa nek' podje od sitnica.
Nisu mi bile drage Titine metode, ali crkva je onda imala vise vjerodostojnosti, kao uostalom i vjernici.
Svi su bolji kad su u ilegali, i crkva, i oni koji preferiraju vlast.

dalibor bilic said...

Gledam ove slike iz Sarajeva.Stvarno lijepo,osim one na kojoj je Papa sa onim HDZ poslovodjom ,.Jel se Covic ili Coric zove.nije bitno ,al ,,ne ide,,nikako.

Meho Mekinro said...

Mogli su iskoristiti pa odigrat utakmicu Željo - Sarajvo , pred punim stadionom.

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...