Sunday, June 9, 2019

Malo polje

Mi i oni.Pitanje,Ko smo ,,MI,, a ko su ,,oni,,U najmanju ruku zanimliva poruka  ,lidera  stranke demokratske akcije ,koju je  ,,poslao,, sa brda Zuc ,prilikom  govora ,kojeg je tu odrzao u znak sjecanja  na jednu od najtezih  bitaka  bosanskog  rata.Tom prilikom je ovaj politicar  ,izmedju ostalog izjavio : Treba nesto ljudi uciti od partizna,od onog bivseg rezima .Jednu noc je trajao Igmanski mars i ,,ONI,, su ga 50  godina obiljezavali,,.Ok.

Hajmo se malo podsjetiti ,, sta je  bio igmanski mars i ko  su to ,,ONI,, ,sto su marsirali i sto su ga poslije obiljezavali 50  godia ,Pocetkom  ,januara ,prva proletrska  brigada se nasla  u teskoj situaciji na Romaniji ,opkoljena  neprojateljima sa svih strana  i odluceno je  da se  neki njeni djelovi  ,,izvuku ,, prema sarajevu  i da preko planine Igman ,gdje su stigli  25 Juanura,dokopaju slobodne teritorije Foce.ta zima 42 , je inace  zabiljezena  kao jedna od najhladnijih u istoriji ovih prostora sa  snijegom visine   do 2 metra  i temparaturom koja se u momentima spustala i do 30 ispod nule.uz velike zrtve  to im je i uspjelo .Ko su u stvari partizani.Partizani su  vojska ,koja se borila protiv  fasizma  ,onog Njemackog ali i onog  domaceg  i kad su na kraju  pobjedili ,ovaj  ,,mars,, su obiljezavali  slijedecih 50  godina.

E hajmo se sad vratiti na sintagmu   Mi i oni,,Kad kazes ,,oni,, podrazumjeva se da to nisi ti ,odnosno i prevedeno ,ako su se ,,ONI,, borili protiv  fasista ,uloga onog  sto ih proziva ,,ONi,,  je da je on  bio ,,Mi,, ili  mnozina ,,nas,, sto automatski znaci da su se ,,oni,, partizani  borili protiv ,,nas,, koji nismo bili partizani  i koji su bili na suprotnoj strani ,a to su  ,zna se ko bili.

Znaci lider SDa  nacionlisticke  stranke zamjera  partizanima sto su se borili i   zamjera sto su to  poslie  obiljezavali 50  godina i naziva  ,,ONI,, te koji su se borili protiv  fasizma/ i dodaje ,,da treba nesto od njih i nauciti,, vjerovatno misleci na greske i d se na njima uci , i ,,da su se borili na pogrsnoj strani ,odnosno sa pozicije  strane na kojoj je ,,ON,, i njegovi  ovu borbu partizana  i njihove ucesnike naziva ,,TI,,

Hajde dobro ,pricati o  ,,nama ,, i njima ,, u istoriji moze  svako ali na kraju  ovog svog  govora ,lider  SDa stranke  kaze ; Mozda ce ovu zemlju  ponovo trebati braniti,,ali nije rekao od koga i ko je treba braniti .,,Treba nesto nauciti i od partizana,, rekao je ovaj politicar ,,al  sigurno nije mislio na ono sto nikom normalnom ne treba objasnjavat  a problem Bosne i Hercegovine  ce trajati  sve dok budu ,,Mi,, i ,,oni,,i danas i u istoriji  i dok kroz snijeg  2 metra  visok i 30 ispod nule ,pravimo paralelne prtine.U suprotnom smjeru.

1 comment:

Marijan said...

Daj ba Dalibore, ti si bar (il' tKo izgledas) pametan. Sto se tice proslosti, blize i dalje, normalnim je sve jasno, a istina je samo jedna. Mi i oni? Dobro se zna ko su negativci, a ko pozitivci.
Tuga je sto se ovdje svi prave blesavi, mada velika vecina to i stvarno jeste!

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...