Friday, June 7, 2019

Trening

Razumijem ja  Poljake i Madjare ,kad  su poslije ,,Rusa,, pobudalili u ,,vjeri,,Nesto ko prohibicija ,kad je bilo zabranjeno ,,pit,,i kad je bila ukinuta ,poceli ,,lokat,, i oni sto nikad nisu.Odkud  tolika prisutnost  religije ,na prostorima  gdje nikad nije bila   zabranjena -nasim ,Kod nas se moglo i u ono najgore doba ,,komunizma ,, i u crkvu i dzamiju .Doduse nisi  mogo  bit i komunista ,sa javim ispolavanjem religije ,ali  su i kod ovih radile  ,,kucne,, i crkve i damije  i sam polozaj u drustvu ti time nije bio ugorzen ,sto se nebi moglo reci i za egzistenciju ,odnosno  za  bolja i  vise placena radna mjesta .

Ni u Americi  ateisti nisu  bas  popularni ,jer svakom  sistemu  odgovara ,da je covjek pod nekom vrstom kontrole ,samo za razliku od bosne to ovde  ne moras i  dokazivati ,odnosno ovde religija  funkcionise po  sistemu ,,nemoj pitati ,necu reci,, tako da religia  u onim   plitkim  vodama  zivota ostaje medju 4  zida ,bilo kucna  bilo  crkvena .U onim  dubokim  biznisa zajednicko pripadanje  nekoj religiji sluzi kao osnova za povezivanje i ukrupljavanje kapitala ali nije uslov .

Da se ja ipak  vratim na Bosnu ,jer Amerika je uspjela napravit  balans  u religiji ili ima je  toliko i tamo ,tamamam koliko treba.Bosna i hercegovina je sekularna drzava ,sto najednostavnije znaci da nije  religiska,,ali sa tolkom prisutnoscu  ,,vjere,,  u kojem bi im pozavidjele i one  zemlje ciji su sitemi i ideologija  iskljucivo bazirane  na temeljima neke religije.

Pratim bosanske medije i cini mi se  da iz  godine u  godinu ,ostaje manje prostora za sve ono sto nije vezano za religiju.Od 50  vijesti ,bar 40 ima veze sa  religijom, a od 40   izjava i  citata  pojedinaca  bar 20 je onih  profesinonalnih  tumaca ,,vjere,,Ne postoji segment  zivota  da religija nije  na neki nacin ukljucena.,od jela ,pica ,kulture ,nauke ,da o politici i ne govorimo ,biznisa ,religija je postala ,,lajt,, motiv   postojanja .Da je istina ovo o cemu pisem ,citiram naslov jednog   sarajevskog portala  koji prati pripreme    fudbalera Bih ,pred utakmicu sa Finskom ,koji je napisao :,, Reprezentativci odradili bajramski tening,,Kakav je to bajramski trening.Ok trening na dan bajrama  i sad treba cekati  novi praznik,novi trening  i naslov ,,Reprezentativci odradili bozicni ili uskrsni trening,,ili na dan slave svetog Arandjela.

Slabo ce ovo sa Bosnom i religijom  ici ,mislim na ovo flertovanje  i doci ce doba  ,prije ili kasnije ,da se Bosna  opredjeli  da tim  hodza  odrade  bajramski  trening ,a fudfbaleri    odigraju utakmicu na ,,Dan i u cast  jednakih  prava  covjeka.bez obzira na njegovu ,,,,,,, ,,Sve do tad treba samo  gledati i  navijati.

1 comment:

Marijan said...

Moja pok. mama imala je 4 razreda skole. Voljela je citati, a uvijek je pri ruci na vidnom mjestu stajala biblija, kuran, talmud i jos po neka. Bila je vjernik na neki simpatican, svoj nacin. Rado je isla u crkvu nedeljom i praznicima ali, nije mnogo vjerovala vj. sluzbenicima.
Imala bi obicaj reci kada bi se raspravljalo o religijama:
-Sve je to tu negdje, a izmisljene su da bi se se narodi drzali u pokornosti,a i imali oko cega klati!
I nije bila daleko od istine.

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...