Wednesday, May 7, 2014

Mati

Ode mi jaran danas.Ja cu sutra.On na jednu ,ja na drugu stranu.

A nagovarali jedan drugog.Da skupa.Dzaba.

Dubija nisam znao ,,iz Sarajeva,,ili mozda i jesam ,po onim kriterijima ,da smo svi iz Sarajeva ,bar, slicni   jedni drugima.,,Poznata mi ,,faca,,

Sudbina nas sastavila ,ovde u Orlandu ,pa smo  tokom ovih  sedam ,osam godina skupa ,otkrili da  imamo bar 90 posto iste raje i 99 posto  istog puta iza sebe.

Dubravko se rodio ,oko Pozorista ,ja gore  oko parka Cara Dusana ,na pet minuta blizu i koju godinu razlike.Onu prvu skolu ,Zmaj Jova ,je savlado bez nekih posebnih poteskoca ,na desnoj obali Miljacke ,Ja  ,,iso,,  u Petar kocic ,samo preko puta Drvenije.,,Sastali smo se kasnije u Prvoj  Gimnaziji ,na njegovoj obali grada ,a poslije razdvojili  na fakultetima .I on i ja  ostali na svojim stranama  ,,visokih,, skola.

Sjetimo se i danas iste ,,raje,, Combeta, Todora ,Soka i ostalih ,sto su u to vrijeme cirkulisali na relaciji  Principov most  ,Dva Ribara.Sjetimo se ,al i iskljucivo  ja,  da je Dubi ,kao mali  nosio stramplice ili bar carape  na ,,haltere,,  sa lakovanim cipelicama ,ja ,,bos,, na vrelom  sarajevskom asvaltu,ko onaj macak na usijanom limenom krovu.Sjetim se i  zima ,provedenih na  ligurama ,niz Mjedenicu  i Dubija na  elanovim skijama  na jahorini.I ljeta se sjetim .On  u svojoj  kuci  dole pored  Tucepa ,ja  u iznajmljenoj  sobi ,gore ispod Bijokova.A lijepo je bilo.I njemu i meni  i danas kad o svemu  dobro razmislim ,bio  on ljubomoran na  mene ,moje bose noge ,ja na njegove  lakovane cipele,al statusni simbol roditelja nismo mogli promjeniti.

I onda su prosle godine  i bio rat i proso rat  i mi ovde u Orlandu.Nije lose ,ni njemu ni meni.Sve ono sto nas je djelilo  u komunizmu ,sad nas spaja u kapitalizmu.

,,Nekako s Proljeca,,  valja negdje i otic.Ja godinama vec ,ne idem  ,,oko Miljacke,,Drazi mi postali Pirati i blizi .Dubi u Sarajevo.Ima jos  tamo dovoljno i raje.Ja vise poznatih sretnem  na St . Martinu.Jos uvijek  tu i okolo,trazim sakriveno blago  Ridjobradog .Dubi ide da vidi   mater.Moja je  meni  ovde ostala.

Sretan nam put.

40 comments:

Anonymous said...

Prekrasno

davor said...

Dalibore ode Dubi vidjeti svoju majku, a raja onako kako bude. Poslije 20 i više godina dijaspore nisu to više oni odnosi koji su nekda bili i ako je lijepo vidjeti poznatu staru raju. Ostadoše lijepe uspomene na mladost i jedan grad koji će uvijek biti u rublici mjesto rođenja.

Anonymous said...

Svaka cast, al da bogdo ovo nisi napiso. Sjeba me tekst zorom ranom.

Anonymous said...

Daliboreeeeeeeee.,,Jebi seeee,,

dalibor bilic said...

Ok

Anonymous said...

Imala sam i ja jednog kao sto si ti. Kad je prolazio ulicama moga zivota doslovno me sravnjivao sa zemljom. Bilo je cak i velike slicnosti, samo ja sam bila Dubi, a on D. B. Zato me ne cude komentari, posebno ova dva zadnja prije tvog. I mene je protreslo i ako sam u epizodnoj ulozi promatraca sa strane.
Zbilja lijepo, prelijepo.

z.

Anonymous said...

Eh, mjesto rodjenja: je li ono po rodjenju, ili ono gdje smo bili kao izbjeglice, ili ono gdje nas prihvatise i pomogose informacijama da stanemo na noge i zapocnemo novi zivot?
Zapanjilo me jednom u 'office for passport' kad su mi rekli pissi sta hoces, koje god hoces mjesto...moze i to;
----
Micko, golube gaccane,

Ne spominjem ja Tvoje ime radi Tebe, to ja izokola da kazem drugima da ne vjeruju sta svijet govori i kuka kako je 'mala peMzija';

Znam da neces dobiti drzavnu penziju dok imas stanove i kuce na izdavanje...sto se tice penzije u Austrl. ima i ono 'weekly' i jos kojekakvih dodataka;

Znam da se Ti neces ljutiti ako Tebe kao 'provociram'...ima njih ihaj, na koje se odnose komentari;

isto trako i ako spomenim Hadzi-Ribara, nije radi njega, dobar je on, jeste da je malo lajav kad popije, ja kobajagi njega iskritikujem, ali ima tu onih iza njega...

zivi i zdravi bili,
Feniks

Anonymous said...

Ovako pise covjek koji se lajanjem i zapisavanjem na sve sto mu nedostaje i za cim pati, privremeno olaksava i samom sebi zamazuje oci, a nije ni svjestan da su njegova djecija dusa i Veliko srce drugima citljivi ko bukvar…

Udinese said...

Da ih ne znam obojicu ko svoj mali džep možda bi i mene priča dirnula al ovako dva džuturuma......
Ma zezam se, super je priča.
Dubi je osoba koja zaslužuje priču iz puno razloga. Prvo, jer dolazi radi majke , jer znam ja puno raje koji imaju majke i očeve u Sarajevu ,a ne dolaze bogami po 3-4 godine da ih vide, a za Kariba imaju i love i vremena. Drugo, jer dolazi i radi sebe jer mu je ljeti u Orlandu neizdrživo vruće. Treće, jer dolazi, i ne stidi se to priznati, što mu fali Sarajevo. Četvrto, jer dolazi da vidi prijatelje kojima fali on, a i oni njemu. Peto, jer dolazi sam na puna 4 mjeseca, da se malo odmori od žene i ćerke i smije to naglas reći. Šesto, jer jednostavno voli Sarajevo, raju, jutarnju kafu, šetnju ulicama kojima zna svaki ćošak, vikende u Podgori, roštilj na vikendici kod Mede ili Raše, šupljirati satima sa Žutim i Midetom, biti selektor fudbalske reprezentacije, jebat mater nacionalnim strankama, podučavati kako se pravi biznis, evocirati uspomene i sjećanja na propali komunizam i čvrstu ruku Mome A. na čelu CSB-a, posvađati se s pola Sarajeva prijepodne a poslijepodne s istima se izljubit ko da ništa nije bilo.....
Ma Dubi je CAR, GIGANT, HADŽIJA šta hoćete. Dobro došao!!!!!!

p.s. sve što sam napisao za Dubija vrijedi i za Dalibora posebno ono GIGANT, samo što njemu Dijana ne da mrdnut pa na žalost trune u Orlandu, a mi ga poželili a i on je nas

Anonymous said...

Sta taj covjek radi kad moze provest 4 mjeseca u Sarajevu ? Cuj vruce covjeku. Da je moj, zabranila bih mu povratak u Orlando, pa nek se hladi do mile volje. cccc

Anonymous said...

Samo da dodam da mi je to naj draze musko ime, a vi ga tako ruzno zovete. Podsjeca me na onog Badija prodavaca cipela sto se krevelji.

Anonymous said...

Ako sam dobro protumacila ostalo nam je da se do daljnjeg sami zabavljamo.
Sretan put i dobro more D. B.

z.

Beka said...

Kakko je poceo pisat'on na jednu ja na drugu stranu,bio jednom,rodio se,skolu zavrsio,imao raju...

Sorrry Dubi.Ako ovo citas,ja te sahranio i suzu u prvim deset sec. pustio.

Ovaj tvoj Haver Daso nije normalan.

Ipak srecan ti odmor i uzivaj,neka ti je Plavo more mirno i 25 stepeni uvijek.

Beka

Anonymous said...

4 mjeseca, hm, hm, jes vala, i previse, ali dovoljno za zubara, kakvu operaciju i grradjevinske radove,

Sretno,
Feniks

Anonymous said...

Ko je tetku zajebo, krmače se najebo!

čole said...

Znači tako, Dubravko – Dubi je taj „guzonjin sin“! Poznavao sam nekoliko takvih. Nikad se nisu sasvim uklopili u raju. Mislim da nije bilo do njih, raja je ta koja je pravila barijeru. Vidiš, te lakovane cipelice, statusni simbol tada, malo kasnije autić i motorčić a mnogo kasnije direktorsko mjesto ili mjesto sveučilišnog profesora, su bili krivi što se nikad nisu uklopili u raju, u mjeri kojom bi i oni bili zadovoljni. U ranoj fazi su lagano patili, kako ti fino reče, zavidio ti Dubi na bosim nogama. U kasnijoj, patnja je prešla u fazu, ma zaboli me racku za njih. Nešto slično, kao što ti sada tretiraš Marijana, mene i nama slične koji su ostali „dole“. E sad, šta je dole a šta gore, nikad se nećemo usaglasiti. Ti na kruzer po Atlantiku, ja onim svojim čamčićem niz Drinu a Marijan nas pozdravlja iz Slovenije. Kome će biti ljepše, kako se tu usaglasiti? Najljepše u svemu je to da svi mislimo da je nama ljepše nego onom drugom. Jučer mi bila raja u Sumbulovcu. Morao sam se ranije vratiti da stignem kod Morde, na redovno druženje sa rajom iz FISa. Jedva sam se stigao presvuć! Sve na vrat, na nos, ne može čovjek stić na sve strane. Čim završim ovo javljanje moram u Sumbulovac. Ostalo GORE tona meze, jareće stelje, kajmaka, sira, grehota baciti! Lako je Dalibore vama DOLE, imate frižidere, mi GORE moramo jesti svježe, inače se pokvari, jebajiga.
Eeee, kako bi bilo fino da vas vako sve đuture pozovem GORE na jedno fino druženje, pa da jednom razbijemo tu dilemu, kome je ljepše.

Micko said...

Lijepo napisano i lijepi komentari.Tetkin premašuje sve.Zna tetka mnogo toga,ali nikad da odgovori na moje pitanje.Nije ni važno.
Nego u povjerenju,odo ja večeras u Japan s mojim jaranom i njegovom ženom i svastikom.Ovaj put će bit nešto veliko jer oni nas zovu.Riječ je o agraru.Svijetu treba hrana.a ne brodbend u koji je prošla vlast uložila dvjesta biliona dolara i neće ga niko.Treba papit.Mogla bi vukojebina hranit iJapan bukvalno rečeno, Ako naši nisu htjali paradajz,nego ga uvezli iz Kine ima ko hoće i još toga.
Ako neko pita za Micka recite mu da gleda od čega živi.Možda ću i fabriku jaja pustit u pogon.Svetu treba hrane,a ne kompjutera.

Posjetit ću.sigurno onu fabriku lijepih žena robota,i pripremio sam sliku od Djeve,Dare,i Zabice.Ako daju kakav popust možda i Čaletai Dalibora obrađujemo.Zas ono ,baj uan get uan fo fri.

Anonymous said...

Nemoj mene Mick. Ovakvih malehnih k'o ja oni imaju za izvoz.
I tebi sretan put.

z.

rajskadjevo said...

Glavno da mi dušu ne mogu iskopirati..za ostalo mi se baš j...! Samo je jedan izvornik.

Anonymous said...

Imal volontera?
Djevi se prijeb...!

Anonymous said...

Cuj, cuj, kako pate od kompleksa :) a ne znaju da bi sa onakim sisama u Japanu bile tretirane kao kraljice, c,c,c,

----
Micko, razmissljam oko seksa, kreditno sposobna,
nego cekam da otvoris sskolu seksa, pa da se upissem makar preko interneta, znas da volim biti student, i to dobar...a za praksu, vidjecemo.

----
kod Ribar-age samo jedu, jedu, a seksa nigdje, joj, na sta smo spali, spomenik palom borcu raste :)

Feniks

Anonymous said...

Teta R.jesi to I ti zagorila? Bolje ti je kakvog lokalca starohana na wrecku uhvatit, jos ako je parali, uh, kakav Micko, daleko preko Tihog, a njemu su kokosja jaja I paradajz na pameti vise negoli Coletu preko Atlanskog ribe rjecne. Nema ti selameta od long distance relationshipa.
A to za odlazak u Sarajevo turisticki jos koju godinu, a kad mi starci riknu, nikad tamo vise necu ni pod razno. Mozda odem na klix.ba da procitam koji komentar I da mi nostalgija momentalno prodje. Ovom mom djetetu jos nerodjenom cu sto je moguce manje spominjati grad u kojem sam proveo prvih 21 godinu zivota, a jezik je ni pod razno necu pokusati nauciti. Izbrisati tragove je najmanje sto mogu uciniti, za njeno dobro.

nesloga

Anonymous said...

Da, to je recept - i za nostalgiju, i za buducnost malene.

čole said...

A pita li se tu šta mama?! Možda nana malecku nauči zulu jezik ili arapski, prije će biti, ccccssss?!
Sem toga, uputno bi ti bilo prvo provjeriti DNK, ccccssss. Što je ziher, ziher! Ti si znao otić po cigare, nikad se ne zna šta se u međuvremenu moglo dogoditi?!
Nema veze što su komšije pederi, i njima se nekad omakne u neznanju!

Onaj komentar Anonimusa: Imal volontera, Djevi se ..... Treba izbrisati!
Izvinjavam ti se Rajska u njegovo ime a i Daliborovo.
Pusica

Anonymous said...

U potpunosti se slazem u svezi brisanja.

rajskadjevo said...

Ne mora on to uopće brisati što se mene tiče, mene to ni najmanje ne smeta...ja sam i onako protivnik brisanja..jednom objavljena informacija ionako ostaje...ja sam sebe već dovela na taj nivo da me apsolutno ništa ne smeta niti ne pogađa. Ja zapravo više ne živim baš s nogama na zemlji nego nekako lebdim. Sve mi je nekako samo smješno....

Anonymous said...

Treba takve komentare brisati da bi ti nesretnici shvatili da takvo pisanje nije pozeljno na ovom blogu. Vecina nas je daleko od cistunaca, ali komentari kao sto je spomenuti su zbilja gadljivi.

z.

Anonymous said...

@ Rajska

Nije to bila informacija, nego necija bolesna mastarija

z.

Marijan said...

Juče sam se vratio iz Ljubljane. Izuzev dvije divlje patke na koje sam naletio u odlasku (stradala zaštitna plastika prednjeg unutrašnjeg blatobrana) i jednog slikanja iza Zenice, sve je prošlo OK. Plastika nije skupa, a za slikanje... vidjet ćemo kada stignu fotke sa lica mjesta od nadležnih organa... hmmm, ja mislio samo ja slikam!
Pozdrav svima!

Anonymous said...

local patrioti, eto, javisse se zbog pitanja oko volontera, brissi poruku kad je u pitanju Djeva...

a ima i drugih poruka koje nisu na mjestu, ali se 'hrabro' povlaccite na drugi blog...ko vas ne zna, joj, pomislio bi da moze i kafu s vama popiti.

----
Nesloga,
bolje je s mirom kafu piti, taman i prepucanu, nego nekom kredit otplacivati.

Ko god ostavi onaj (ruzzan) komentar gore, taccno je...vissa sila kazznjava one koji prevare druge, bili oni ateisti ili religiozni.

Feniks




Anonymous said...

Odoh ja na drugi blog dok se D. B. ne vrati i uvede malo reda.

z.

Marijan said...

Hajde vala...
Šta ima D.B. sa nečijim (ne)kulturom komuniciranja... neće ih on valjda prevaspitavati, a i lijepo je vidjeti kakvih nas sve ima!?

Anonymous said...

Halo, Djeva fino rece"j... mi se".
I sad je onaj kriv zbog konstatacije da joj se prijeb...?
Ne kontam.

rajskadjevo said...

Eto vidite, čovjek je fino shvatio. Dio. Što je istina, istina je. Samo je krivo zaključio da trebam volontera.

urednik said...

Normalno, nece Rajskic nista djabe (cuj,volontera), vec kad nadje odgovarajuceg ona ga prima u stalni radni odnos.

čole said...

Znači, ništa volonter! Onda, izvini Rajska što sam ti se izvinio! Ako ti bude trebao savjetnik, znaš gdje ćeš ga naći!

Marijan said...

Imam mnogo fotki iz Ljubljane... al' to vas ne interesuje pa ih neću ni stavljati...?

rajskadjevo said...

Marijane ako po ulicama Ljubljane hodaju gole žene onda objavi, jer očito dečke drugo ništa ne zanima...
Ja tu izvodim neke pokuse u svrhu znanstvenih istraživanja...

Anonymous said...

Cole, sto se to bunis sto tetu R.odvracam od tebe, neces valjda u Vankuver po stare dane. I nije arapski ni zulu, nego bi trebalo da je hrvatski, al nije neg engleski, jer su se mojoj buducoj zeni dedo I baba odrodili, znaci vec prethodna generacija, mada su nekad njihovi roditelji dosli zbog Titine hegemonije, tako vele, u Haustraliju. A za dnk nema greske, pederi si ne dozvoljavaju da metnu u pogresnu rupu, a vecina komsija su Ionako ko onaj s evrovizije sto ga primaju a ne oni koji ga pristavljaju. Jedino mi oni kinezi sto vise na skeli I peru prozore sumnjivi. Al morala je mene curica zapast, to mi je kazna valjda.

nesloga

Anonymous said...

nesloga, golube,

sta brines oko jezika i sta Ribar-aga kaze ?

Ribar-aga i mnogi misle da je nass srpsko-hrvatski unikatni jezik, a to je u stvari mjessavina svih moguccih jezika, ali ssta mozzes kad ccovjek ne zna, morass mu taj dio oprostiti.
Pok. Vuk Karadzic je pokussao da nessto napravi, neko jedinstvo, uspio je, svaka mu ccast, ali istina je drugo.

Kod mene na sajli vise Bugari i Talijani, bar tako djeluju.
Inace je to unosan posao, ali ja ne bi ni neprijatelju preporucila.

Je li ovaj Duba vec stigao do tamo gdje se uputio?
Ja ne vjerujem da je mama u pitanju?
Sta god je da je neka mu bude lijepo i ugodno, a Tebi 'nesloga' neka je dijete zdravo i sretno,

pozdrav, Feniks

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...