Thursday, May 1, 2014

Prvomajski Uranak

Ha ,sutite  ,,dusmani,,ostali bez rijeci.Slika  a nema tona.

Sad kad imamo spomenik Papi a   u planu  je da se  spomenici  ,iste velicine,postave jos  na dva ,tri mjesta  i da se konacno ,Sarajevu vrati  ,onaj status multi-nacionalnog grada ,koji je taj  uvijek i imao.

ispred  pravoslavne crkve ,dogodine ce se postavit spomenik Caru Lazaru  ili Marku Kraljevicu ,jos se ne zna ,ali prije  Lazaru ,jer manje kosta ,zato sto bi se uz Marka  moro pravit i konj-Sarac  ,sto  udvostrucuje  investiciju.

Onda  se planira da se ispred Templa postavi spomenik  Mosi Dajanu ,a predlog  da se na Sedreniku  izgradi spomenik Dzonu Vejnu je odbijen.i kao jedina opcija  spomenika ovom kauboju ostaje ,,Vasin Han,,

halo Murate ,Sabane 

halo generale ,jebem ti mater 

halo murate jebem i ja tebi mater 

generale sad cu ti srusit spomenik  mesi selimovica 

Sabane ,samo probaj ,srusit cu i ja tebi  Andrica 

generale  ne diraj mi Ivu  ima da ti poravnam sve spomenike  antifasistima ...

Ovaj  lijepi dijalog vodjen je pocetkom rata  oko spomenika ,gdje  se nisu mogli usaglasit  ,,ciji je koji,, i iz   cije guzice  ,,jaja,, vire.

Sta je dusmani.Sutite sad.Sta ste ono govorili.Po sarajevu se grade samo  dzamije i trzni centri,a mi na sred ,,carsije,, Papu.Sto to kod vas u Zagrebu recimo nema spomenika  bivsem Rejsu ili u beogradu Muji Hrnjici.

U Mostaru  ima spomenik  Brusu Liju ,koji je poslije i posmrtno proglasen  i pocasnim gradjaninom ovog grada ,bar jednog njegovog dijela  i ne smeta nikom i ako moze Brus li u Mostaru ,moze i Papa u Sarajevu .Hm. Problem  sa spomenicima  nije u stvari  sa licnostima  koje predstavljaju nego sa mjestom-prostorom  gdje ga postave.Znaci nije  papa sporan ,ni car lazar ,ni Moso Dajan  ,ni Brus Li ,nego ljudi neznaju  rasporedit.

Sta je dusmani.Sutite a.Sad smo na pola puta da Sarajevu vratimo  njegovu multietnicnost ,a kosta duplo manje ,nego da vratimo ljude ,a i puno je lakse ,okrenut glavu ,kad prolazis  ,na drugu stranu ,od spomenika ,nego od covjeka.Ovaj drugi  bi se i naljutio.

Tako je Sarajevo za Prvi maj  dobilo Papu,a da  nista nije,, izgubilo,, ..na ljepoti ljepoti.


7 comments:

Anonymous said...

Gledali bi oni u pet papa samo da ne vide mrskog im Andrica.
Lajkam na tekst.
z

Unknown said...

Kevro kaže: das ist Valteraga!

čole said...

Šta 'vo bi?!

Micko said...

Dobro si ovo srocio druže urednice.Pravo dobro.Meni je samo drago što mu Hrvatine nisu stavili prvi spomenik u okruženju.Sad će tek procvjetat turizam u Ferhadiji.Dje god da sjediš i slikas se vidjet će se kip pape,zaštitnika pedofila.Navalit će tu autobusi svih krajeva i registracija kao birvaktile u kuću cvjeća onom diktatoru,da mu ime ne spominjem.Bit će šarenilo od zastava,a u katedrali knjiga utisaka.Još da se nadje neko pametan pa da mu napravi krvave suze,ili da se iznad njega pojavi kakvo bljestavo svjetlo eto love da je sva Ferhadija neće moć izbrojat.
Živo papa zaštitnik pedofila.

Anonymous said...

Kaze, drotovi cuvaju Papin spomenik.
Bazbeli da ga moraju cuvat dok je vakih ko Kevro i Ljubomir.

Marijan said...

Ja vam priče...
https://picasaweb.google.com/118244705668986194301/PrviMaj2014?authkey=Gv1sRgCJe2nP7FkrLRew

dalibor bilic said...

Haj ,dobro, Ljubomir ,al sto Kevro.

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...