Sunday, October 19, 2014

Parkusa

Nema vise ,,Parkuse,, ili ima ali u drugom obliku.i novim imenom.Park je zajednicka imenica i pise se malim slovom i ima hiljade parkova ,, neki imaju i imena -park ovog ili onog,a samo jedna kafana  ,dobila ime po ,,parku,, bez imena , i postala ,,jako licna ,,a pisala se velikim slovom.Parkusa.

Danas se ,,mjesto,, zove Aida  i jedno je u lancu austriskih  slasticarni .Kazu ukusno uredjen i   prijatan  prostor   sa dobrim kolacima.

Zvanicno  i malo poznato je da se Parkusa zapravo zvala ,,Kafana Park,,ali je tako niko nije znao ,odnosno  ili je za one sa strane uvijek bila samo kafana ,a za one iz Sarajeva samo ,,Parkusa,,

Nema vise razloga za  njeno postojanje jer nema vise ni onih ,zbog kojih je i postojala.

Svak ima svoju pricu ,,Parkuse,,Za jedne je bila samo mjesto sastanka -nadjemo se na klupi ,kod parkuse ,za druge  nesto poput socijalnih  medija danas sa  malo ili malo vise  alkohola.Tako je bilo napolju i klupa.,,Klupa,, nikad nije bila sastavni dio kafane ,ali jeste njen nezaobilzani i danas  je ispred Aide , ista i samo Klupa ,sama bez parkuse.

Hajmo unutra.Sa lijeve strane  obavezna gardaroba ,gdje si svojevremeno i potkosulju morao skinut i ostavit za nekoliko  Dinara ,pocetaka privatnog  biznisa.Sjecam se Pere .Zvali ga Pero pauk ,sto je skido goste i nosio  odjecu na ofingere.Pravo je bio muski i zenski wc sa obaveznim socijalnim slucajem ispred.Mla nuzda jedan ,velika 2.Na ulazu si se moro  izjasnit.Nedsaj boze da ti u medjuvremenu stomak promjeni odluku.

Parkusa nikad nije bila restoran ,nego samo kafana.Nista se tu nije moglo pojesti  osim kolaca ,koje su donosili iz  slasticarne hotela Evropa ,pa si tamo morao doc  i otic ili sit ili gladan i pjan.

Sala 1 .Sa lijeve strane ,,kifle,, ,desno stolovi  i u cosku  ,,kuhinja,,ako se tako moze nazvati prostor ,gdje se ,,tocilo,, i od kud se iznosilo pice.Onda prolaz i sala 2 i opet ,,kifle ,,sa lijeve strane i  stolovi  preko puta.Ne spadam u grupu detaljista ,ali generalno   parkusa je oduvijek bila  prijatno mjesto ,gdje si ujutro mogao  odvesti gosta sa strane na kafu ili navece na pice i da poslije niko ne komentarise  ,,mjesto,, nego ,,ljude,,

Znaci ,,parkusa,, su bili ljudi.Ujutro penzioneri,domacice  ,sto svrate na kafu,dokoni sa Oslobodjenjem ,studenti i dzaci sto luftaju ,jedna grupa koju jeste dijelia razlika u godinama ali spajala nevidljiva ,,nit,, pripadanja.

Navece pa sve do  fajronta  ,parkusa , je sluzila ko rezervna klupa  kafica ,bez muzike,gdje je covjek mogao nac malo mira i jos koju i progovorit ,da ga neko cuje .

U ljetnom periodu ,radila je i ,,basta,,Uvijek puna.ispred se moralo proci i biti vidjen ,svratiti  ili preko male ograde progovorit koju sa onim sto sjede.Nije u to doba bilo Ferhadije i njenih  izlog  kafana ,gdje se danas sjedi i gleda,.Sve se to tada desavalo u parkusi.

Sarajevo je i to uvijek na kratko i bezuspjesno pokusavalo imati ,,gradsku kafanu,, ali  valjda zbog parkuse ,sve je ostalo na pokusajima  i mada ovo mjesto nikad nije dobilo laskavu titulu ,,gradske,, uvijek je to bilo i ljubomorno cuvalo.

Tako je bilo ,sve negdje do rata 92,da bi se nakon toga ,opet pojavila parkusa ,ali u nekom novom izdanju i za nove ,,ljude,,Ko prvo ,izbacen je alkohol ,valjda je bio uslov da se otvori,a na prvim prebrojavanjima  falilo je bar 90 posto starih gostiju.Valjalo je trazit nove,ocito bezuspjesno ,pa se tu lomilo svega i svacega do danasnjeg izdanja  austriskog  frencajza  slasticarni Aida.

Volio sam popit pivu u parkusi.Hladnu.Sarajevsku,Skol,Lasku .Ukus  pive iz parkuse  nije bio isti ko  u recimo drugim kafanama ,ali sam osjecaj ,da imas izbor,da je narucis  ,cinio je zadovoljkstvo  i kad si doso samo na kafu.

Kafanu ,,stvaraju,, ljudi  godinama ,a propadne preko noci ,ne samo zato sto ukinuse pivu ,nego sto zabrane   ,,mogucnost,,da je pozelis.Parkusa su bili i konobari.Sve licni sa imenima.Necu ih nabrajati samo  iz straha da nekog  ne zaboravim.

Danas pijemo pivu i kafu po gradskim kafanama sirom Svijeta.Tamo gdje nam je lijepo ,sve lici na Parkusu.Sami a ko da smo skupa.Za  statusni simbol.

11 comments:

Marijan said...

Lijepo... lijepo se prisjetiti starih mjesta i starih vremena.
U moje vrijeme Parkuša nas nije nešto naročito privlačila, ćini mi se njezina popularnost je nastala nešto kasnije.
Par krugova korzom, da vidimo ko je prisutan, pa bome i djevojke da odmjerimo kako treba... malo obiđemo Hipi klupu (to je ista ona što spominje Dalibor), bude i tu poznate raje, poslije toga obavezan je bio odlazak u Gradsku kafanu. Ovako je izgledalo svakovečernje druženje moje raje i mene. Bilo je tu i malih odstupanja od ''šablona'', sve zavisi ko je i u koje vrijeme imao ''sudar'' sa curom.
Subotom (i nedjeljom) u veće, obavezan je bio FIS, rijetko Sloga. FISovu svirku ćinili su grupe: Indeksi, Kodeksi, Čićak... Po nekada smo znali ići i u Dom milicije, kada su svirali Ambasadori.
Da se vratim Gradskoj kafani.
Nalazila se na uglu prije kina ''Dubrovnik'', jedna strana je gledala u r.k.''Sarajka'', a druga na Titovu ulicu. Sada je na tom mjestu BBI banka. Sastojala se od sale u prizemlju i povelike galerije na spratu. Iza 19h, teško se tu mogla naći slobodna stolica. U prizemlju je bio smješten solidan bend koji je u većernjim satima
zabavljao goste (osim četvrtka). Vokalni solista je bio Mahir Paloš koji je tek tada počeo da uplovljava u estradne vode. Preko dana goste su sačinjavali oni što je Dalibor nabrojao kao Parkušine do onih koji su čekali početak ranije predstave u kinu Dubrovnik, ali veče je bilo uglavnom naše (omladine).
Nisam mislio ovoliko, osjećao sam se prozvanim dijelom Daliborove rečenice: ''Sarajevo je i to uvijek na kratko i bezuspjesno pokusavalo imati ,,gradsku kafanu,,.
U to vrijeme, drugom polovinom 60. i početkom 70. ''Gradska kafana'' je itekako egzistirala.
Ja tol'ko.
maksuz selam svima!
---
https://www.youtube.com/watch?v=hYgm6WmApN8

dalibor bilic said...

Sjecam se i ja pomalo i nejsano te gradske kafane ,al vise slasticarne Oloman u zgradi preko parkinga i dok sam ,,staso,, od krempite do pive ,te kafane vise nije bilo.

Anonymous said...

i ti bi gazda trebao naplacivati najmanje 2 dolara ulizicama

megera said...


Dobro je da si preskocio dron, jer su hakeri u ofanzivi; neki dan Buka, danas E novine.

Anonymous said...

I,II I V gimnazija popodnevna smjena po zavrsetku 5. ili 6. casa - drito "Hipi klupa" kod Parkuse! Mjerkaju se frajeri i curice. Svako ima neku simpatiju.
Poslije toga svako na svoju stranu. Petkom obavezno na Skenderiju u Kaktus (disko) i Dansing (Jutro, Teska industrija, Formula 4...). Zezalo me jedino sto sam morala fatat onaj zadnji autobus za Vojkovice u 10:15, sto bi vazda rastuzilo mog Husu.
Eeee, da mi je opet bit u onim "problemima"!

Blentava Rabija

Micko said...

Parkusa je po meni bilo sastajaliste kokuza,i po danu,i navece.Skverali se jarani s jednom pivom,i ako neko trefi e de plati još jednu.Trebe što bi tamo sjedile sve su se

nešto folirale kao da samo one picu imaju i
niko više.Najviše me iritiralo što bi konobar naplatio čim bi donio.Naravno da se bojao da kokuzi ne zbrisu.
Zbog tih kokuza sam volio uvjek proc s one strane ispred Sarajke.Volio sam svugdje otići gdje je bilo pojest i popit.A što sam volio kod Seje Marijanovog komšije na telecu glavašu to je bilo posebno.Hem mi blizu,hem dobro.
Šta kažeš Marijane,ha.

Micko said...

Šta je ovo sad pa treba i broj ukucat da text prodje.Ja stavio broj cipela.Možda će dame morat stavljat broj grudnjaka,hahahaha.

Marijan said...

Kod Seje su uvijek glavuše (teleće) bile na cijeni!

Anonymous said...

Jel ovo bijase namjeran klizeci, il nesmotren start?

Anonymous said...

Cesta uz koju je zivio farmer John postala je vrlo prometna, pa su njegove kokosi pogibale zabrinjavajucom brzinom.
-Morate nesto poduzeti: ovi divljaci ubijaju moje kokice! - pozali se on serifu.
Slijedeci dan su radnici postavili znak na kojem je pisalo: "Oprez - skolski prijelaz!" Nije pomoglo.

Tri dana kasnije farmer nazove serifa:
-Smijem li postaviti vlastiti znak? Serif se slozio. Kako se farmer nije javljao mjesec dana, serif odluci nazvati i provjeriti kakva je sad situacija.
- Jesi li rijesio problem s vozacima? - upita Johana.
-Jesam. Nakon sto sam postavio svoj znak, nije stradala ni jedna kokos!- ponosno ce on.
​ Zacuden, serif je odlucio osobno doci i vidjeti o cemu se radi. Na stupu u blizini Johnove farme ugledao je komad sperploce na kojem je sprejem bilo ispisano:
"Nudisticki kamp - vozite polako
​ i obratite paznju na koke!!!


pidzameta
[Micko moj broj grudnjaka je DD36M da li sam usla u uzi zibor]

Anonymous said...

Pidzameta ti si musko, odakle ti onaj broj grudnjaka?

Mozze npr. 42 DDD,
a je li misliss na prodaju grudnjaka ili
na Mickov novcanik?

E, zivote, pa nisu ovo izbori!

Feniks
(nisam robot)

Serdzada

 Zdravstvena zastita  i sve okolo nje je jedna od tema  kojom se niko ne voli baviti ako ne mora,Oni koji znaju vise od ,,jednog,, obicno pa...