Saturday, April 18, 2015

Gori vatra

Evo i danas  se jedan  ,,mislio,, zapalit.U Tuzli cini mi se.Oteli mi bocu sa  benzinom.

Prije dva ,tri dana ,dvojca isto.Jedan iz Zivinica ,drugi iz Kalesije .Razgulili pjeske do Sarajeva ,da traze svoja prava i najavili da ce se zapaliti.Stigli  ,sjedili malo pred predsednistvom,onda je jedan izvadio  bocicu ,Plivadona  i htio se otrovati .Spasili su i njega ,mada mi nije jasno ,sto se htio otrovat ,kad je najavio da ce se  spalit.

Ok .Sreca je da se niko nije  zapalio.E sad ima  nesto jako zanimljivo ,vezano za ovu dvojcu  iz Zivinica i Kalesije .Status. Demobilisani borci.Cuj demobilisani borci ,rata koji je zavrsen prije 20 godina.Haj dobro  ,,demobilisani,, da je rat presto prije godinu ,al  ljudi proveli  zadnjih 20 godina zivota  u ,,fotelji,, demobilisanog borca.Iz te pozicije,  su nezadovoljni,  posli u Sarajevo da traze  svoja prava.Ne iz   situacije ;bravara ,tokara ,poljoprivrednika ucitelja , ili doktora ,nego iz  cizama  demobilisanog borca.Misle da su zasluzili vise od ,,nista,, sta su dobili.,,Za koga smo se mi borili,, E to je dobro i uvijek dezurno pitanje .Za koga ste se borili.,sto i nije tako strasno ,jer ima i gore,Za koga  se zivot dao.

Posjeta Srebrenici ,Milorada Dodiga  ,gdje je polozio vjenac i poklonio se zrtvama je najveci politicki cin  u Bosni i Hercegovini ,poslije zavrsetka rata.Htijeli to ili ne ,voljeli to ili ne ,na obje strane.Svaka cast i njemu i njegovom domacinu   nacelniku opstine  Camilu Durakovicu.

U Srebrenicu godinama dolaze mnogi ,da vide  da nesto kazu,da se pokazu, ,pa onda odu  a ni jedan ne kupi  bolnicko auto za  dom zdravlja ,ni jedan  ne obeca asvaltiranje puta ,ni jedan  ne dade 50 hiljada maraka za  godisnjicu ,prije Dodiga.To je i jedini  put ,da  demobilisani borci nakon 20 godina ,budu i potencijalni  radnici ,koji ce  moci hraniti svoje familije a ne hodati okolo  besposleni i gladni .

Cudno je da  na ovo sto je uradio  Dodik ,nema nekih reakcija .Svi sute.,,Usro im se u ,,poso,,I jednim i drugim ,,jurisnicima,, Mozda je trebo  najavit da ce se  zapalit,pa da dobije publicitet ,koji zasluzuje.

Bravo za  Mileta .Jes  seljak al ima mozak.


6 comments:

Anonymous said...

Bravo.Svaka cast i tebi Dalibore Bilicu.

poznati anonimus said...

Zar ni ti sine Beka!!! Napiši mu ba po rečenice, neće ti ruka otpasti!
Đe ga baš sad ostavi kad mu je najteže, ccccssss....

Anonymous said...

Occisti stranicu od virusa i bugs, stalno pissem da Ti se ne mozze pricci...sad su neke slike za uporedjivanje.
Mora da je ovaj nas 'bivssi' sredio nessto ???
-----

Ti ga stisnu pa napisa, a ne znam ssta broj 1. napisa, na ccemu je bravo, da li na rijecc 'seljak' ili 'pamet'?

Ne bi volila biti vodecci ccovjek, nigdje, i ovako nas prate svuda, prislusskuju ssta kazzemo, ssta oblaccimo, ljubomorno i na bolest, a kamoli na zdravlje.

(Ne diraj mi Mehagu, , udri po 'bivssem')
Feniks

Anonymous said...

Gdje ces ba hvalit Dodu. I htio bi da ti to potvrde Kevro i Marijan. Jok bolan, on rastura i ne moze valjat. A izostajanje komentara ovih pomenutih pokazuje da je NEMA i nemoze biti.
Pametnom dosta.
Z.48

dalibor bilic said...

Zanimljiv komentar ,,Z48,,zahtiijeva odgovor.
Nikad ne trazim potvrdu ,bilo koga o bilo cemu i nastojim ,,pratiti,, djela -cin ,osobe pojedinca o kome pisem.U ovom slucaju o Dodigu ,odnosno o konkretnom potezu koji je uradio u datom trenutku,a ne njegove prijasnje i eventualno buduce reakcije. dobre ili lose ne trpam u istu vrecu i donosim generalne zakljucke.Konkretno djelo u tacno odredjenom trenutku,koje moze biti prilog za neku buducu biografiju u sklopu ostalih ,koje covjek cini ,ali mu se mora datii pravo ime -dobro ili lose ,a ne izbjeci susret sa dobrim ,zbog neceg sto je bilo lose.ili obratno.

sedma said...


Tako je Bilicu !
Za mene tvoja oda Dodi i nije neko iznenadjenje.

Naravno, to ne znaci da i ja tepam Dodi; nije mu prvi put ni da rekne, ni da porekne.
Pozdravi svoje jarane.

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...