Sunday, April 5, 2015

U.S. krs

Kazu da je  uskrs ,naj veci kriscanski praznik ,ali sto se njegovog ucesca ,u onoj sveri zivota ,kojeg zovu biznis, tice ,tu je negdje na nivou bajrama ili nekog  slicnog   ,,svetca,, .gdje ,ako ne racunamo ,proizvodjace jaja i  cokoladnih zeceva ,sve je  ostalo cisti gubitak ,na dan kad je isus  uskrsno.

Varaju se oni sto misle da je ,,biznis,,  digo ruke od  Uskrsa i bar malo  pustio ljude ,da slobodno disu,da vjernike ,ali i one ,,usput,, jedan dan u godini  ,,popuste,,ostavljajuci im dovoljno  prostora ,da se  predaju i    posvete    duhovnim a ne  iskljucivo materijalnim vrijednostima.

Danas u Orlandu ne radi niko.Ni auto dileri ni Molovi ,banke takodje ne rade ,ali ne rade inace Nedeljom.otvoreno je samo ono ,sto se inace nikad ne zatvara ,a razlika izmedju  Uskrsa ,kao  naj veceg vjerskog praznika i Bozica , broj 2 praznika je ,da je sutra samo obican Ponedeljak ,radni dan  i da nema   ..blek Frajdeja,, i snizenja i ludnice kupovanja.

Zasto je Uskrs  ,,dolarski,, zaboravljen  i kako je moguce ,da u zemlji  gdje se od naj manjeg povoda  pravi profit ,nikom nije uspjelo  zatalasati  kupce ,pa makar na nivou  martin Luter deja ,dana.

Naravno da i ja nemam  odgovora na ovo pitanje ili samo mogu nagadjati ,ali ne vjerujem da ce  ,,biznis mrtvilo,, uskrsnjeg dana  dugo i potrajati  jer takav ,,luksuz,,  sebi nemogu oprostiti  i priustiti  ni oni sto  ,,vjeruju,, a ni  oni sto ne vjeruju ,da i na uskrs ,mora ,,krenuti,, i ako je na danasnji dan  uskrsno isus ,sto nebi i biznis.

Ja kao covjek koji podjednako  ucestvuje u svim  religiskim praznicima ,bez obzira na predznak ,vise volim Bozic  i sve ono sto se desava ,prije i poslije ,odnosno vise sam za kombinaciju ,gdje se mogu uklopiti  i oni  ,,ciji bas praznik i nije ,nego onu  ,,ortodoksno religisku,,

Ok ,mozda je jedno od rijesenja  i novi  praznik ,zajednicki svih religija ,mada mislim da ideja  i nebi bila podrzana  od onih ,koji od ,,vjere,,, i zive  i koji se nadaju da ce ona  njihova ,jednog dana biti  ,,jedina,, .Znaci uvesti  jedan zajednicki praznik   vjernika i  ostalih ,vjerske objekte ,za taj dan ,otvoriti i proglasiti  mjestima , u kojima  je dobro dosao svak  i u kojima ce se moliti ,jedan do drugog  i oni sto ne pripadaju istoj koncesiji.

A sto se tice biznisa ,nek radi  sta ko hoce,ali na ovaj  dan dati ateistima ,iskljucivo,80 posto popusta  na svu kupovinu  pa da konacno znamo ,cega ima vise ,onih sto cvrsto  vjeruju ili onih ,,sto nisu bas sigurni,,


P.S.Nek mi neko objasni ,kako je moguce da na  Bajram ,mogu otic i kupit Ferarija ,a za Uskrs ,ne mogu.Cista diskriminacija.

3 comments:

Mick said...

Pošto nisam imao prijema u mojoj vukonebini nisam se ni javljao.Kažu rade nešto.Neka rade šta hoće,a ja kopam temelj za novu kuću.To će bit nalik na neki srednjevjekovni zamak poput onog drakulinog.Sve kamen i teško drvo.Hoću i ja nešto za svoju dušu.Ma jebo covijeka koji iza sebe ne ostavi nešto po čemu će se pamtit.
Uskrs.Bajram .Božić i sve to skupa meni je bilo drago u ono vrijeme kad je bilo umjereno i medju rajom i komsijama.a sad jebo to.Slusat crnomantijass i vjernike prešlo je svaku mjeru.Barem ja tako mislim.a ja nisam baš pametan.Sori.


Svima pozdrav uz pjesmu:"Uskrs ide farbaju se jaja.ko će moja da ofarba dvoja".

Jebi .ga ja negdje moram trosit inače jebo sam jeza u ledja od tax departmenta.

rajskadjevo said...

Micko svaka čast da možeš raditi nešto za svoju dušu..i ja bi neku kamenu kuću..ne sviđa mi se ova novogradnja..ali nemam snage više ništa graditi niti financirati..imam i previše ovog postojećeg koje zahtjeva brigu..
A na moru sve beton do betona,,niču apartmani u betonskim zgradurinama..ne znam tko to uopće kupuje..meni se to uopće ne sviđa...naravno kamen je izrazito skup...
Da bilo bi lijepo da se sve religije ujedine, jer ono što je glavno postoji u svima a ostalo su nijanse...
A mi opet na uskrsnjom ručku o politici...posvađali se svi..ovo mi je zadnja godina da kuham i pozivam,tako sam dobro janjetinu pripremila..ali zabadava..,bolje da sam ujutro išla u crkvu s malim...i da smo poslije jeli travu... gdje mi je zahvalnost od mojih najbiližih? Nigdje..ono što je meni sveto i bitno oni pokvare sa svađama o politici..

Marijan said...

''Da bilo bi lijepo da se sve religije ujedine''
Dobro ovo reče Rajska... zato još jednom razgovor Sulje i Muje:
- Znaš Mujo, kako bi bilo lijepo da je na zemlji sve jedan narod i jedna vjera, ne bi bilo ni ratova, ni sukoba, bio bi mir...
- Jes, dobro si to rek'o... al' ko bi toliki narod posunetio?

U potrazi za srecom

 Da paradajz    ,umjesto Mexsikanca  ili nekog  njemu  slicnog -po ,,geografiji,,,sto preko  zice ,zida i rijeke,mora   dodje u Ameriku ,i k...