Thursday, August 22, 2013

Laku noc Valtere

Siso sam se kod Skake.Godinama u maloj brijackoj radnji ,na Carsiji ,iza dzamije.Sjecam se starog brice   , sjed,sa brcicima ,uredan,  u mantilu,u radnji u kojoj je  uvijek ,,gorio,, radio i strecale makaze.

Nisam bas volio ovo mjesto ,ni drvenog konja,na kojeg su me posadjivali.Uvijek me bolilo ,,dole,, a godinama nisam bio siguran ,svaki put kad su me vodili,idem li da se sisam ili da se sunetim.

Sjecam se i starog Abdulaha  Skake u civilu,sa koznom torbom sa britvama,sto je ko preplasen  zurio mahalama i stalno se okreto,ili mi se tako cinilo.

Cetvrti razred gimnazije.izborna nastava  Srpsko-hrvatski jezik i istorija.Profesorica jezika Ljilja Cikota.Zena da je pamtis.Ucimo Andrica.cijelu godinu.Ex ponto ,Lotiku ,Corkana.,,Haj Corkane  pile od Sokola.Za pismo iz 1920 saznajem 1992.Za Maksa Levenfelda ,do tad  nikad nisam cuo.

Pionirsku zakletvu sam polozio u skoli  PetAR  Kocic na drveniji,koja je poslije ukinuta ,kao i srednja fiskulturna ,sa kojom smo djelili spratove ,da bi ,zadnje cega se sjecam ,postala skola ucenika u privredi.Tu si mogo naucit da budes brico,al Skaka nikad..Preko mosta je  bila i ostala skola Jovan Jovanovic Zmaj,do nje  Prva gimnazija,a preko  puta Dom Jna.

Kupo sam se na Bembasi.Naj cesce ispod brane i ,,kuce,, a nekad  i u bazenu.kroz zicu ili kroz Miljacku.Naj bolji drug mi se zvao Faruk i pita on mene jednom jel istina da Vlasi  jedu krmetinu i da se jebu.Za krmetinu  nisam bio siguran ,al da se garant  ne jebu ,to znam.Za faruka  sam bio ,,Dalo,, sve dok se ne posbadjamo ,a onda  ,,Sokac,,Nekoliko godina kasnije ,ne mojom voljom ,odveli su me na Ilidzu i vec isti dan sam kod lokalnih vrsnjaka dobio nadimak ,,balija,,

Igro sam se u parku Cara Dusana ,a naj veci neprijatelj mi je bio  svaki ,,parkas,,.Cim predjes Cumuriju ,ulica se zvala  Vladislava Skarica ,a tako si i odgovaro na pitanje odakle si,gdje stanujes,sa imenom i prezimenom  covjeka cije ime ulica nosi ,dok je  recimo onima ,sto su zivjeli na Obali bilo dovoljno da kazu  ,,Na obali,, bez  Vojvode Stepe.

Na Ligurama sam se spusto niz Mjedenicu,a inace nisam volio raspuste ni onaj zimski ,kad ,,raji,, navale rodjaci iz Sandjaka,Sokolca ili  Hercegovine,a ni onaj  ljetni ,kad ta ista raja  ode u posjetu ovim rodjacima ,sto  su zimi bili kod njih.

Sliko sam se svakog rodjendana kod ,,Foto Lisca,,Obuce me mati ,naj ljepse  sto imam i ispred starog Ivice ,cija glava nestane  u aparatu ,ispod crne krpe i klik.Slike za 7 dana.Nije tad bilo kolora  ali je bilo retusiranje ,pa si mogo birat ,hos da te bude u zelenom ,braon  i u jos nekoj boji.Na ulazu u pasaz izlog sa sliama.Sjecam se jedne godine da je tu bila moja slika  puna 4 dana ,znam jer sam je obilazio  svaki sat i da je nestala poslije a na njeno mjesto postavkljena slika neke  sarajevske ljepotice.Koliko sam  dugo mrzio tu lijepu zenu  ,sto me izbacila iz izloga ,nisam siguran ,ali jesam  da bi je i danas pozno ,da je kojim slucajem sretnem na ulici. 

Zaljubio sam se u gimnaziji u stvari  svi su u gimnaziji ili bili u nekog zaljubljeni ili neko u njih.,,Klupa,, i parkusa.Na Lipi zarobljenoj  medju asvaltom pise ,,Vole se Momo i Hasna,, a poslije je sve to otislo ,,gore,, Lipa narasla a 92  sto pedesetka  pogodila pravo u raslje,pa je momo osto na jednoj a hasna na drugoj strani.E da joj babo zna.

Bilo je u to doba puno ljubavi ,volio  ovaj onu ,volila ova onog i sve to negdje dok smo proucavali Andrica,bez Maksa levenfelda i mastali o zivotu kao o Ex pontu i onda sve puklo i svi otisli svojim putem i pozenili se i poudali za svoje.E  ko babo nije znao.Jes da je bilo i  mjesovitih primjera al toliko rijetkih ko i moj ,da sam  ja bio jedini kojeg je Skaka samo siso a nije osunetio.

Proslo je od tad milion godina  i vjerovatno bi sve ovo i zaboravio ,da me s vremena na vrijeme ,neke stvari  ,koje na izgled nemaju dodirnih tacaka ,ne podsjete ,kako smo se samo  volili i lagali .Istim zarom.

32 comments:

urednik said...

kalp, klap, klap...

Sta mu bi?

Unknown said...

Ma prepiso...ko da gledam

Anonymous said...

Jos jedno vituozno prosipanje crijeva! Skaka l jebu li se vlasi, haha. SUPER!

nesloga

Bosanac said...

Eto kako sam ga lijepo motivisao. Drž' se ti Uspomena i sjećanja ko svaki pravi pisac, to ti stvarno ide od ruke. A aktuelne događaje pusti novinarima.

Čestitam

Anonymous said...

Bravo majstore...

urednik said...

‘Čestitam’, a supka. Zahvali se sto ti se ja javljam (nisam imao vremena neki dan) jer bi te, recimo, Micko nazvao supcinom. Ti ces nas nazvati stadom bosnomrzaca, a Dalibora predvodnikom. I to nasao momenat kad Coleta nema da ga brani. cccssss... K’o mi ostali fini, kao Sydneyac, kulturni a ti mu ne odgovori.

Jebo te komso, jel’ ti vakat bez vina pises sve ono. Vala, izgleda da si prirodno obdaren. Kad sam vec kod vina a sto je ovo dobro .Da naspem jos jednu.

Nego Bosanac, donekle si ti u pravu. Al’ samo donekle. I meni je je Dalibor jednom po pitanju Bosne izvadio zivac pa sam ga pocastio sa “ne seri”. I oma me obris’o. Al’ se danas izdemokratis’o. Neko spomenuo brisanje komentara. Ma nema tog vise, dobro kad neko bas precizi. Evo Cole se ne sjeca kad je zadnji put izbrisan, a komotno danas mozes reci ‘ne seri’ da te ne izbrise, ma cak i Vankuferu. Tolerancija...totalna...

A jes’ dobro ovo vino. Rajskic, pijme ga, pijme ga....

Nego jarane volimo mi Bosnu, bar ovde. Da vidis sta cekrcicani rade ovdasnji od nje, shvatio bi ti to. Jest da je potkacimo ponekad, al’ pa necemo valjda po amerikama. Prvo tu nigdje nama kraja, a drugo ma niko nas ne bi ni primjetio. Kome se jos jebe za amerikom. Dolar je vec druga prica, jebo ga ko ga izmislio.

Nema ovde mrznje. Cak ni Rajska ne mrzi Titu. Jest da ga ne voli, dobro zavolice ima vremena, al’ ga ne mrzi. Mozda malo. Malo vise...

A sto je dobro ovo vino. I nemoj shvatiti ovo pogresno. Ja to samo zbog ove nase ozdo/ozgo. Talasam. Ma svasta bi ja uradio, ovim nasim damama il’ zbog ovih nasih dama.

vino, vino...

http://youtu.be/tUCqWWKFeLg

PS. Ma zajebavam se...pijem dunkel hefeweissbier...

rajska said...

E jebi ga uredniče, baš sam te mislila pitat koje ti to vino piješ da tako brzo djeluje na tebe? ..
Normalno da ne mrzim druga ali nemam nikakovo naročito lijepo mišljenje o njemu i to će tako ostati..nema šanse da se promjeni. Žao mi je vas sljedbenika koji smatrate da mu je zadužbina vječna,a sve ono za što se zalagao – komunizam, Jugoslavija i nesvrstani – neslavno propalo. cssssssssss....
Jer dragi moj uredniče, ipak postoji čistka..sve što je loše jednom kad tad propadne. Živjeli!

urednik said...

Rajskic, nesto me memorija ne sluzi, nije od vina, al' koliko je puta rvatska propala...cccsss...

PS. Imas pusu, za 'dragi moj urednice'...i seka ti, za mene...

PPS. Da iskoristim priliku dok Sydneyac spava.

Anonymous said...

Hej,oko,u sridu alkarsku,jebote,k,o da se mene citir,o.
Svaka cast I precast.
Eeeee k,o nekad u osam.


Ljepo da ljepse nemose biti,


Hvala I puno pozdrava.

Marijan said...

Taman htjedoh pitati, je'l onaj Skako što suneti...
-*ebi ga uredniče - reći nekome ne seri je stvarno ružno, ali reći ne kaki je dosta solidnije... mada je u principu isto,
- Rajska kažeš: ''sve što je loše jednom kad tad propadne''. Meni se ćini da i ono što je dobro propada možda i brže!?
Samo, ako je ono bilo loše, ne znam što je ovo danas? Koliko vidim ni u Hrvatskoj ne cvatu ruže, mada ste odmakli daleko od nas (BiH). Neka je tebi bolje, tako i treba, al' ipak malo ''proširi vidike''.
Kolika je zaduženost države, koliko je nezaposlenih,koliko siromašnih na ivici gladi, kuda ide privreda, a tek kuda idu mladi i što im je glavna preokupacija?
Sve ovo je u onom ''lošem sistemu'' u odnosu na ovo što imamo danas, ipak bio samo problemčić.
Vrlo je nezahvalno pa i iluzorno upoređivati nešto sa distance od dvadesetak godina.

Anonymous said...

Napokon urednik je svatio sta pisac treba reci. ovo je stivo sto nas vadi iz mrtvih nezanimljivih dnevnih kolotecina.
Bravo Dalibore i ti dodje Tobe

Nisam vise razocarana sad sam samo

Sarajka

Anonymous said...

M-2
Babe, dede i roditelji su krivi za ovu mladost 'ssto propada' vozajuci najnovije aute, imaju za cigarete, imaju za telefon, najnovija odjeca,

hrana na stolu uz onaj dodatak 'de ti sine samo ucci i u svojoj 40-oj', dok je mene i penzije bice...

Stvarno, mladost 'propada' po kaficima i terevenkama, a niko ne uplacuje u penzioni fond (jesu prijavljeni na Birou, neka staz tecce
a ima i socijalno osiguranje)

A tek kriditi za izgradnju zetove kuce na raccun punice?

BiH---raj za one koji ne rade ;)

Feniks

Unknown said...

Komso urednice, zivot damo a seku ne damo.Za nju ima da se borimo do poslijednje kapi krvi... ili tudje ili one "zdrjepceve"-Hepokove

lajka said...

@ Sarajka
Ako se ne varam, ti si jedina Sarajka na ovom blogu. Zato mi je drago sto vise nisi razocarana.

rajska said...

Da se razumijemo, ja uopće ne tvrdim da ova današnja Hrvatska valja. Ne valja, zato i propada u nekim segmentima...da je netko ovdje hvalio ja bi sigurno napisala da ne valja..ali nitko nije hvalio..normalno da nije hvalio kad se nema baš što hvaliti. U mojim krugovima u kojima se kreće dosta kritiziramo danšnju situaciju u HR..ali ovdje na blogu više je tema Bosna ( u što se baš ne mješam previše ) i Tito. U temu Tita se tu i tam umješam zato jer mi zlo doće od idealiziranja.
Moji vidici su dovoljno široki čak i preširoki.

Micko said...

Eto sto rekla moja pokojna baba:"Za nevolju i turcine kume."I mene su sisali kod Skoke na onom istom konjicu,ali nista me nije bolilo ni dole ni gore.Mozda sam imo mekse spilozne od tvojih.Moj bi stari njemu odmah platio i otiso negdje u kafanu,a mene ostavio da slusam radio i one njihove price suplje.A sjecas li se Oslobodjenja sto je bilo objeseno na onom drvenom stalku.Starije musterije bi to citale i komentirale,a mi djeca samo bi sutili i gledali jedan drugog.Onda su nekad dosli oni sto se nece sisat i prepirali se oko sportske prognoze.Svaki bi dao svoje misljenje,ali svaki bi ispunio kako on misli da ce bit.Na kraju niko nebi dobio.Nakon sisanja ja bi otiso u Moscanicu i naso mog starog,a on bi gledao kako sam osisan pa bi nekad bio zadovoljan ,a nekad ne.Ponekad bi pitao jeli me sisala on Muniba pizda joj materina sto ne zna drzat makaze u ruci.Tako je to bilo.
Nakon duze vremena ja se malo zamomcio i naso sebi bricu da me sisa.Odem kod Ahmeta preko puta vjecne vatre.Moderan brico,ali vise je bilo njegovih jarana nego musterija.U to vrijeme ja trenirao u Juga sa Bjelava i bio dobar golman.Dosli neki i pricali kako ima jedan mali sto brani u Juga da mu niko gola ne moze dat.Ama jebo ti duha otkud se on stvori.Onda oni dalje pricaju i jedan kaze kako Saobracajac nije nikad od Juga izgubio dok onaj mali supak nije stao na go.Odkad ono govno poce branit eto mi izgusmo dvije utakmice od njih,a oni levati i tako dalje.Drugi rece kako je malog stari dobar s Tutijem trenerom i nema sansi da ga pitamo bili mali kod nas.Jedan pita jeli onog malog zovu Medo ili tako nekako.Ma kakav ba Medo nekako slicno.Onda se ja nako javim jer mi je bilo krivo sto su Medu spomenuli i kazem da je on meni rezerva i da sam ja golman.Volio bi da se nisam javio,ali jebi ga znas nas.Nedam predase pa to ti je.Rekoh ja da se zovem Micko i da sam ja glavni golman u podmladka Juga.Onda onaj jedan deblji rece da je bolje da dodjem u Saobracajac i da cu dobit nove kopacke,a ne ko u Juga da se klizem u tenama ko na ledu.Otiso ja kuci i starom kazo ponudu,a on na mene vatru kako taj Saobracajac nema gdje trenirat i samo neka odem kod njih jebat ce mi sve na kamaru i da ne dolazim kuci uradim li to.
Tako ostadoh ja u Juga,a on se poslije rasmormirao i propala moja mozda karijera.A mozda i nije.
Eto pade mi naum neka uspomena pa da dodam na ovu pricu.

Srdacan pozdrav od Micka golmana Juga.

Micko said...

Djevice moja Rajska,nedaj se isprvocirat onom supljem uredniku.Kubura mu ne gine da znas.
Slazem se s tobom i samo budi mirna.Nego reci mi javlja li se onaj americki jogas sto kresnu sestru u tebe,a tebe umal promasi.Ima li mu igdje traga i glasa.Moze li se nac pomocu gps-a.

dalibor bilic said...

Eto kako se preko noci ,od pizza mena i blogera ,postaje pisac.ZCista sreca ili tanka je linija svega.nego u pravu je Bosanac za onog Sidnejca.Taj je naj gori.Sjecam se jednom da je nesto piso i protiv onog bivseg Reisa.,a inace je ,,blog,, zakon sa kocnicom.procitas ,pa sacekas ,provaris i onda odgovoris.tehnicki je bosanac jako u pravu.Naj lakse je napadat ,te ne valja ti ovo ,te ono ,a jedino je pitanje ,tice li se to ,ovo i ono tebe. il samo seres.primjera radi ,kuca sa 10 stanova i jedno jutro ti na prvi sprat pozvonis komsiji i kazes ; Dobro jutro komso.ja doso da ti nesto kazem.Zena ti je ,,gabor,, ti si glup ,a imas kretene od djece,,Onda odes na treci sprat i isto kazes i tom komsiji,ko tvoja je briga ,sto je tako ili nije tako.Pogresno ,sta te briga za njega ,njegovu zenu i djecu ili ako vec imas potrebe da govoris,, istinu na oglasnu plocu ,haustora lijepo napises , :u ovom haustoru zivi jedan glup covjek ,sa ruznom zenom i maolumnom djecom ,Svi ce to procitat i niko se nece naljutiti ,jer nece vidjet sebe u tome.tako treba,Sta se mene tice sto je fudbalski klub udineze skup ;talijnskih ulicara,par sppskih sibicara i nekoliko africko -juzno americkih izbjeglica i sto im je vlasnik hostapler,kad na svakoj utakmici tog tima bude onoliko gledalaca koliko udine imaju stanovnika.Zene kuhaju rucak,stari spavaju,djeca se igraju,pravo narodno veselje ,nego necu vise sta me briga o Sa i u ostalom nebi ljudi dzabe govorili ,,o mrtvima sve naj bolje,,

Marijan said...

Eh moja Feniks... možda je i tako. Malo je poštenih kojima je ovo raj, ali BiH je to davno prestala biti za većinu, izuzev za tajkune, hoštaplere i raznorazne *ebivjetre.
Nego... ipak sam za malo vedrije teme. Poslije ručka pijuckam laganu bevandicu od Blatine (nikada ne pijem čisto vino).
Ima'l ko šta protiv (Blatine)!

urednik said...

@Marijane, ma procitali ti ovo iznad. Tek sam sad skonto koja je razlika izmedju pisca i nas 'obicnih'. Dalibor slozio pricu a ja kratko 'ne seri. A isto.

Anonymous said...

Slusaj Lajkic ili Lajka.Nisam Sarajka,pa u njeno ime cu da te zamolim da nikoga ne vrijedjas I da malo respektiras I druge na ovom bloogggguuu.Samo cu ti reci da sam jedan od Pionira I da imemam pravo da te kritiziram za vec napisane provokacije.

Budi malo ljubazna ako ti sujeta dozvoljava......


puno pozdrava svim ucesnicima Maratona zvanog Ni Tamo Ni Vamo...

Anonymous said...

nekoga su izgleda nabacivali na onog konja, c,c,c,c, plako mali, dosadilo im, pa ga samo zabacilo, a Micko sjeo dobrovoljno pa bio manji stres.

Liccno sam se uvijek bojala brice; dolazio nam je kuci, dobar covjek, malo priccao, radio svoj posao, ali sta mogu, za mene je bio strah i trepet.
Poslije sam se gambala i sa policijom, nije bilo straha, ali brico...

Skoro odem kod frizerke, a njen rodjak, bivsi pravnik-tako-nessto a sada brico, u radnji.
Napravio covjek nesporazum za cas:
Kad je cuo od mladog covjeka da je iz Irana ossissao ga na jedinicu po sredini glave.
A kad je ccuo od mene da smo imali engleski jezik, i jos njemaccki, francuski, latinski, u sskolama u Titovo vrijeme, mislim da mu je odmah skoccio palccic. Pocceo je i vikati da to nije moglo da bude...da smo uccili samo 'po ruskaja'.
===
Sarajko, ne sekiraj se, svejedno je ko je i odakle je. Vjetar pusse, donosi ccisti zrak. Danas nema sunca, a ja pocrnila...
Blatina ili Vranac, volim ja i prossecco, a mozze i kefir u zamjenu,
vazzno je osjeccati zadovoljstvo u dussi.

Odoh popiti malo domaceg kefira, a zamislicu da pijem blatinu kod M-2 u basstici, ili da sam na FKK sa Ribarom...
Feniks

Marijan said...

Znao sam ja Mick da si se ti bavio sportom. Mislio sam da si igrao na krilu, a ti bio na golu, branio protivničkoj ekipi, a svojoj... da li si i njima branio ili si im dozvoljavao...

lajka said...

@ fetivi anonimus
Sujeta po de definiciji ne dopusta, prema tome nema mi pomoci.
Da sam i na trenutak pomislila da se iza tvog komentara Marijan, okrivila bih Blatinu. Posto nisam, ne mogu dokuciti sta te navelo da moju dobrodoslicu Sarajki tumacis kao provokaciju.
Ipak, simpatican mi je tvoj komentar zbog brige za jednu damu.

lajka said...

Ispred Marijan trebalo je stajati KRIJE.

Anonymous said...

@ lajka,
draga moja Lajkic
ma pusti ti ove neke provokatore
samo se ti opusti , uzivaj i ostani divna i pozitivna kao sto jesi

veliki pozdrav tebi i cijeloj ekipi

danas idem da se druizim sa mojim sujedina/ komsijama

http://www.ramafirstnation.ca/index.asp
fenomenalna druzina


ODOZGO_77

lajka said...

@ Bilic
Ne mislim da sam meritorna, ali mi se ponekad cini da onima sto te ne vole nije toliko bitno o cemu i kako pises, koliko ih smeta sto nikome ne drziz stranu.

Anonymous said...

Znate onaj vic oko ribara gdje da zabace?
Nas glavni urednik jos ne ide u ribu, u njega pravo...
feniks

davor said...

Da ne prođe tekst o brici, a da ne spomenemo legendarnog Muhameda iz Kralja Tomislava. Ta šiša staru raju iz Koševa već 40 godina i kusur i još ne misli u penziju. Prije 2 sedmice vidim ga mete oko radnje, nito mu nije teško. Sjećam se počeo je kod starog Jure na početku ulice i tamo je bio onaj famozni konj. Pomjerio se malo više kod Smaje, koji je kasnije imao čevapdžinicu i na kraju već najmanje 25 godina svoj na svojem. Legenda Sarajeva.

dalibor bilic said...

,,Rajka,, voli ,,Odozgo,, i ima pravo.

Anonymous said...

Moja Ti Odozgo_77, prelijepe su one Rama First Nation, a tek ples.

Mene zanima da nisi issla trazziti lijeka u plesu, jer ples sa onim zvoncicima po haljini ima odredjeno znaccenje, c,c,c,c, zvaki zvonccic ima odredjenu namjenu, nessto kao ccarala-barala.

Ja sam gledala Lisu iz Ontaria, ne znam koje pleme, i dosslo mi da placcem toliko me je dojmilo.

Nisu bile suze za Valterom niti Kluzom, jednostavno tako.
Tabula rasa ssto bi neki rekli, a neki rekosse da sam u bivssem zzivotu vjerovatno pripadala njima.

A sinoc gledam neke Native musske, kako dobacuju djevojkama i usput prose na ulici, a sve momci od missica sazdani, zjb. se onako usput.
Valjda sissli-doletili avionom u grad za vikend, a spavace negdje ispod mosta, i opet im lijepo. Mladost, eto sta je.

feniks

Mico said...

Tetka Ravijojla zvana tics Fenix,posto ti zns sve o travama pitao bi te kakva je to macija trava.Kona u mene to nesto skuplja gdje god vidi i nosi kuci,znam da nema macku.Ona mi je i rekla kako se zove,a mene stid pitat za sta je.Ima li veze sa sexom.

Sarajevo (za) primjer

 Da vas podsjetim ako ste zaboravili,Olimpiska je ovo  godina ,Jos malo pa  ispod ,,triumfalne,, i na vrh  ,,ajfelovog tornja brze ,jace, vi...