Sunday, August 4, 2013

,,Vukojebina,,

Grub,tezak i nespretan   geografski pojam u kojem onaj sto ga uporebljava ,svoj iskaz  ili sa njim pocinje ili  pricu zavrsava ,radi jaceg dojma.

Rijec -pojam ,vukojebina je slozenica   nastala  spajanjem dvije rijeci ;vuk i jebina.Divlja zivotinja ,vuk  je oduvijek bio simbol ,zivog bica ,koji je zivio daleko od drugih ,naj cesce u coporima ,ali i sam,posebnog ,tesko objasnjivog karaktera ,nikad pitomog ,zivotinja  koja nije i ne moze promijeniti cud,rijetko je ko vuka uspio  dresirati,skepticna i neprijateljska prema svakome ko ne dolazi iz istog roda ,ali cesto sa istim osobinama  i prema vlastitom.Generalno gledajuci iz perspektive  drugih zivih bica ,malo je sta pozotivno ,sto se moze reci za ,,vuka,, ,a naj vjerovatnije ,nije opravdanje,njegov odnos prema drugima,se zasniva na istim  saznanjima i neznanjima.

Intresantno je recimo i to da se o ,,vuku,,  jako malo zna ,govori  u godisnjim dobima koja nisu  Zima,sto znaci ,kad mu nije tesko ,Vuk ,ne dira nikog ,a kad ga glad  i nedostatak izbora natjera ,da pridje blize ,tad postaje  ,,simbol,, za ono o cemu govorim.

Izraz ,,jebina,, kao sam ne postoji i koristi se samo u kombinaciji sa  pojmom vuk i ni jednim drugim,jer recimo nema medvedojebina ili lisicojebina ili covjekojebina je nastao kao surogat rijeci sex  ,,jebanje,,sto je i sama takva,samo sa razlikom  sto se uz vuka rimuje,sto bi opet znacilo da je vukojebina mjesto gdje se vukovi jebu,a kako oni  i manje ,,vazne,, stvari vole raditi dalko od drugih ociju,onda je i razumljiva.

Sama rijec ,,vukojebina,,se kod nas upotrebljavao i upotrebljava bez nekih zajednickih kriterija i uglavnom se koristi kad se nekom odredjenom mjestu zeli spustiti rejting,gdje je po nekom  misljenju ,odredjena ,,mala,, sredina vukojebina a po drugom ista ta sredina  romanticno  mjestance.

Sarajevo nikad nije bio velegrad,ali jeste grad ,uvijek na pragu velegrada,obazriv i pazljiv ,da taj prag nikad ne prekoraci,da nebi ,,dusu,, izgubio,sto je bila cijena  velegrada.Velik u odnosu na iste  i nikad mal u odnosu na vece sredine,jedan jako tezak,za opstat kao takav ,  ,ugodan i vidljiv prostor koji bi i danas bio isti  ,da nije,postao nacionalna  ,,Vukojebina,,

12 comments:

Anonymous said...

I jest vukojebina,odnosno blatnjava kasaba,kako ga opisase oni Austrougarci sto ga preuzese od Turaka.
Pogledaj slike Bejruta,Nikozije,pa nazalost i Bosanskih gradova kakva je razlika izmedju onih gdje zive muslimani i krscani.Na jednoj strani kultura i cistoca,a na drugoj samo djamije i blatnjave kasabe bez posla i napretka.
Istina se sakrit ne moze pa neka se ljuti ko god hoce.

Anonymous said...

istina boli

ODOZGO_77


P.S.
gdje mi je komso Vucko?

lajka said...

Bila sam u Istanbulu. U rezidencijalnom dijelu grada sve blista, tamo gdje je sirotinja, prljavo. Bila sam i u Londonu, ista prica. U Abu Dhabiu nisam bila, ali ne sumnjam da je isto kao i u Istanbulu i Londonu, pod uvjetom da tamo ima sirotinje.

Anonymous said...

Ma nije tacno , ne pricaj svasta , i prvo otidji i vidi .To sto smo mi nakrivo nasadjeni da nam nista nase ne valja a tudje je sve bolje , to je bilo oduvjek .Ali malo uporedi pa ces vidjeti da ima i "progresa" u Sarajevu , i stambena naselja od Alipasinog i Grbavice a i Centar je i cisce i sredjnije nego prije rata ,peru ulice svaku noc , zelenilo odrzavaju, novih zgrada napravljeno , i u Centru grada sto nije bilo nikad , a i drugi gradovi su ljepsi , Tuzlu se bas lijepo sredili ,centar koji je bio "Barustina " je sportski- kupalisni kompleks , Olovo ,gradic koji se sam odbranio od cetnika i sav bio izbusen gelerima , super ga sredili , sve fasade koje su bile od gelera sredili , E i vi se "popismanili ", tudje je bolje pa makar .Ne vidite ni sta valja , nego sve nevalja , to je tipicno Sarajevsko ,tako svi u Sarajevu pricaju , "epidemija"nezadovoljstva .Nije vukojebina barem fizicki a sad ono drugo so je vujojebina na drugim nivoima , ali sta mozemo , ni u drugim zemljama i "jacim" i "mocnijim" nije bolje ,koje nisu imala ratova i nasih problema , rat bio , pa nas podijelili na tri religije pa tri naroda, pa ni Svicarska to ne bi podnijela pa ekonomska kriza , pa opet dobro je svi zive dobro pitas se kako ali zive , I bolnice radi i ima vise Odjeljenja nego prija rata , Sta hocete za koronarografiju , a da ne kazem Bypas operacije srca islo se u Zenevu , za svaku operaciju se u Zagreb , Beograd , Ljubljana .. ne moze preko noci postati sto je bilo ,otisao "svijet" skolovaniji a sada treba i odgojiti i vaspitatati a iskolovati "novi" .I nas svijet ne voli svoju zemlju , mi da je volimo gledali bi malo drugim ocima , i da vidimo i ono sto valja i sto su uradili A ne samo da kritikujemo nego jos "kritiziramo " posebno izdaljine ,e to je najlakse ,ako ne mozemo pomoci onda barem ne treba dodavati ....Trebamo samo dodati da nije i nece i ne smije biti Vukojebina jer mi to necemo i nedozvoljavamo.. a ne da se mirimo i da jeste ( to su i htjeli ovi sto su "zakuhali" rat..)

.

lajka said...

Nikad nije bilo da se nije " nekako " zivjelo. Stanovnistvo BIH, a i ostalog dijela bivse domovine, neosporno je bogatije nego prije ako su mjerila mobiteli, racunala, auta i stanovi u vlasnistvu. Ali kad je u pitanju skolstvo, zdravstvo i pravosudje onda to jeste vukojebina. Ma sta mi mislili o Evropi, u pravu je kad inzistira bas na tim pitanjima. Zalosno u tome je sto na kraju mi koji smo poznavali kakvu takvu socijalnu drzavu, pristajemo na modele koji su ispod standarda koji smo imali. A putovi ? Nikad BIH nece progledati bez njih. Izgradjeni su oni ratni, za mirnodopske se nema volje. Svaki grad svoja prcija.

Anonymous said...

Poenta je u: ...'nacionalna vukojebina'...

Feniks

Micko said...

Pozdrav iz vukojebine nalik mjesecu.Pozdrav iz Ulabatora.Mogu komoto kazat i pozdrav s onoga svijeta.

lajka said...

Micko moj
U ovo vrijeme,svake godine, zelim pobjeci od drugih, a jos vise od sebe. Dvadeset i jedna godina je prosla , a ja nisam znala gdje. Ova tvoja, jedna recenica pomogla je da pomislim da bi mjesecev pejzaz Ulan Batora bio idealno mjesto za pokapanje sjecanja.

Micko said...

Ko voli Ruse dabogda ga vozli u avionu.jebo svaki horor kakav je put bio od Ulanbatora do Honga.Oni voze Ponedjeljkom,a Kinezi Petkom.Nas zapadose Rrusi.To je neki Tupoljev iz doba Breznjeva.Trees drma,zvizdi,ali nakin litar vodke boli te uvo na koju ce stranu.Pola su putnici,a pola kargo.Niko nije iz njega trijezan izaso.
Odo spavat jer mi se vrti u glavi.Zumra mi umal nije umrla.

rajska said...

To nije ništa naspram mojeg iskustva na mom putovanju. U špilji Lokvarki na 70 metara ispod zemlje, na četvrtoj "galeriji" ogroman šišmiš mi je preletio tik iznad glave. Špiljom se prelomio vrisak nečuvenih razmjera....

dalibor bilic said...

Jadan sismis ,sto je se prepade i vrisnu a tek sta bi bilo da ju je vidio po ,,danu,,.

lajka said...

Pa ti opet reci da ga volis.
Sto je covjek bolji prema njemu, on zesce udara.

Sega i za ,,mal,,Tito

 Jest da je  sitaucija u Bosni   ,ozbi;ljna -kao trajno stanje ,pod kontrolom, ali  utjeha moze biti   da je i ...  uvijek na granici  komed...