Friday, December 25, 2015

Ponocka

Naravno da nije isto.,,Ponocka,, vjernicima i ponocka ,,svima,,.Koliko sam puta bio na ponocki.Desetak Ok  deset ,lakse je za racunat.Devet puta u Katedral i jednom u  ,,Svetom Anti,, kad su je tamo prebacili iz  ,,bog,, zna  kojih razloga.Poslije ,,Sarajeva ,, nikad vise nisam otiso na ,,ponocku,,

Sta je to sto je sarajevsku ponocku  cinilo drugacijom od  drugih ,recimo one u Zagrebu ili Beogradu  ili Vatikanu.

Na ponocku idu iskljucivo  vjernici Katolici  ,svugdje osim u Sarajevu.U  Sarajevu se ,,izlazilo,, na ponocku. Za 24, dan Decembra  i nekoliko narednih sati Bozica ,plan je  bio jednostavan.provesti  nekoliko sati u nekom kaficu ,do pola dvanest ,a onda u   Katedralu .Poslije  na samune kod Jerlagica ,pa do Starog  sata  i kuci.

U Somaliji ,Tazdimekistanu i Burindiju zabranili  slavljenje  Bozica i Nove godine.Ok.Sve dok nesto ,,branis,, znaci ima i kome.Problem je kad nemas kome.

Volio sam Katedralu  i prije nego sam poceo ici na ponocke.Stanovo sam blizu .U Katedralu sam navraco  iz dva razloga.Da maznem nesto para ,kroz onaj otvor na  kamenu ,gdje su ljudi ubacivali ,,milosrdje,, i da cujem orgulje.Razmisljo sam  zasto su  bas orgulje izabrali za crkve .Nista tako  dominantno ne odjekuje  ehom kamena ko  moc orgulja.gdje svaka nota ,,vrijedi,, pet.

Na ponocku u Sarajevu su isla ,,raja .Pola raja pola ,,katolici,,Medu ovom prvom polovinom ,nas je bilo  svakojakih i katolika  i pravoslavaca i Muslimana  i ostalih,skupljenih taj sat na jednom mjestu ,ne zato da se vidi razlika ,nego zbog toga da se vidi koliko smo bliski.Jednom  sam  vidio i komsiju  Kresu,a znam da nije bio raja.

Ponocka je bila i povod da  ,,javno,, bar jednom u godini cujes ,ono sto se pricalo medju rajom  u nekoj blagoj kritici  komunizma  iz usta  kardinala ili nekog od njegovih.Na ponocki su bili i oni po sluzbenoj duznosti ,ko fol ,raja ,sto su sutra dan  svom sefu u Supu ,prepricavali  ,ko je sta reko i ko je sve bio.

Uvijek je pocinjalo sa ,,Draga braco,, pa onda nabroji ,ko su to sve braca.E to je razlika ,Ko bi to reko u Zagrebu ili Vatikanu ,kad ne treba nabrajat.U Sarajevu si moro.pazit da nekog ne zaboravis.

Govornici su bili zanimljivi  dok nisu bili na ,,vlasti,, i dok su se borili za nju ,poslije kad su pobjedili ,postali dosadni i raji i onim po sluzbenoj duznosti .Zadnje dvije godine  na ponocku u katedralu su isli samo  stariji vjernici i oni sto su pjevali u horu.Prestala je radit i Jerlagica pekara  a Stari sat odkucavo ,poslednje sate  svega onoga sto nas je vezalo .

U Somaliji ,tazdikmestanu i Burundiju zabranili proslavu Bozica i Nove godine.U Sarajevu nisu .Nema razloga 

Sta je sa onima ,,sa ponocke,, Razasuli se po  Svijetu.Sad slusaju price ,kako medju ljudima nema razlike ,,bez obzira na ovo ili onoTrideset godina poslije pokusavaju da naprave ,ono sto smo mi imali , iza ,,nase,, ponocke.

Danas znam ,al je kasno, kako smo ih mogli ,,zajebat,,Svi i  u dzamiju.Eto kako.

6 comments:

Marijan said...

Samo se ti ulaguj... ne mo'š se izvaditi!

Anonymous said...

http://www.jutarnji.hr/sarajevo-bi-gorjelo-u-plamenu-za-staru-godinu-uhiceni-islamisti-planirali-masovni-bombaski-napad-za-31--prosinca-/1486025/?utm_campaign=Partners&utm_medium=Widget&utm_source=tportal.hr

rajskadjevo said...

Meni odlazak na polnoćku puno znači...prekrasan ugođaj, koncert, jedna mirnoća totalna...posebna radost i mir...
Svim vjernicima želim sretan i blagoslovljen Božić , puno radosti, mira , zagrljaja voljenih osoba....

Marijan said...

Ma daj ba, kakvi islamisti? Bosna nema većih neprijatelja od Bosanaca!
---
Hvala Rajska, takođe... samo da znaš, slavit ću ja i pravoslavni Božić, i Bajram i...

Marijan said...

Mi smo ovdje u Bosni široki... Bar slaviti imamo što hoćemo...

Anonymous said...

"Ponoć" - Đura Jakšić

Serdzada

 Zdravstvena zastita  i sve okolo nje je jedna od tema  kojom se niko ne voli baviti ako ne mora,Oni koji znaju vise od ,,jednog,, obicno pa...